MojeKolo

Úspěšný start bikerally v Otrokovicích

Autor: K. Štěpančík, Z. Bělák, vydáno: 2.4.2012

Pomyslný startovní výstřel seriálu Wood bike series 2012 zazněl tento víkend v Otrokovicích. Závodu předcházel neoficiální sobotní trénink spojený s registrací. I přes malou nepřízeň počasí se na něm sešla celkem početná tlupa riderů, která mohla začít s přípravou na ostrou závodní aprílovou neděli.

Strůjci sjezdového dění této průmyslové metropole, říkající si BikeCore Otrokovice, vsadili na osvědčené, dalo by se říci již nostalgicky známé tratě. Pod heslem „zpět ke kořenům a šutrům“ byly připraveny tři tratě splňující bikerallyové kritéria. Nutno podotknout, že tratě patří spíš k těm obtížnějším, kde není nouze o technické pasáže, ale také rychlost a třeba i horizonty… Chuť zazávodit si nezmrazily ranní teploty, místy pod bodem mrazu, ani pofiderní počasí v tuto aprílovou dobu převládající. Sníh, vítr, slunce… prostě apríl. Před závodem panovaly jisté obavy z povrchu tratí, po příjezdu však byly rychle vyvráceny, poněvadž na tratích se i prášilo! Na start do prvního závodu se postavilo na 150 bikerů z širokého okolí, včetně bratrů zo Slovenska. Vychytávkou letošní sezony se stala kontrola předčasný startů, takže na některé čekalo překvapení…





Nadšení po dlouhém zimní odpočinku bylo velké a tužba po zdravém adrošu mohla být ukájena od 11 hodin, kdy vystartoval na trať předjezdec. Za ním již klasicky zástupkyně ženského pohlaví, následována kategorií S15, tedy mlaďochů do 15 let. Nejmladším klukům bylo 11 let! A zdárné absolvováním závodu jim bylo velkou prověrkou. Dále byly vypsány kategorie junior, hardtail, muži. Premiéru měla kategorie masters nad 35 let, kde startovalo 8 borců. Za pozornost stojí, že u pár jedinců může probíhat i krásný boj otec vs. syn! Přítomní fandící vytvořili parádní atmosféru, která se odrazila v hecování rajdrů a tak nechyběla nouze o krizové situace. Bohužel se závod neobešel bez několika zásahů záchranářů. Všem zraněným přejeme brzké uzdravení!

Od první do poslední páté rychlostní zkoušky se odehrával neskutečný souboj o první místo mezi úřadujícím celkovým vítězem loňského seriálu WBS Martinem Kolajíkem z SBT Fryšták a několikanásobným medailistou závodů světového poháru ve fourcrossu Kamilem Tatarkovičem ze stáje Commencal FDF. Přetahovali se o každou desetinku, aby po poslední RZ ukázaly výsledky naprosto shodný součet časů. Dle regulí rozhodla první RZ, kde byl Kamil o 1 desetinu rychlejší… Dlouho s oběma držel krok Martin Hoferek, kterého však z těchto bojů srazil defekt na konečné třetí místo. Jen o další 3 desetiny zpětbyl další špičkový sjezdař Stanislav Sehnal, který při svém prvním startu po loňském vážném zranění v Champére (World cup) suverénně ovládl klasifikaci juniorů.

Vše se ale nakonec uchýlilo ke zdárnému konci a spokojený mohl být každý, kdo si chtěl hlavně změřit svoje síly s ostatními v celkem 5ti měřených erzetách a absolvoval tak celý závod bez šrámu.





Závěrem se patří poděkovat hl. organizátorům, fanouškům, bikerům za sportovní podívanou, zkrátka všem, podílejícím se na zdárném dotažení závodu do konce… a na dalším závodě ve Zlíně 29. 4. Zdar!!





Video: Richie Šimek – www.richiesimek.com

Absolutní pořadí
1. Tatarkovič Kamil / Commencal FDF
2. Kolajík Martin / SBT Fryšták
3. Hoferek Martin / KrabCycles Specialized
4. Sehnal Stanislav / Banshee, Charvatbros
5. Svak Jiří / GT – Czech team

Muži
1. Tatarkovič Kamil / Commencal FDF
2. Svak Jiří / GT – czech team
3. Huňa Tomáš / SK Grafobal

Junioři
1. Sehnal Stanislav / Banshee, Charvatbros
2. Kruťa Lukáš / Červeka Subform team
3. Mikel Daniel / Polster racing

Hardtail
1. Kolajík Martin / SBT Fryšták
2. Hoferek Martin / KrabCycles Specialized
3. Nášel Lukáš / SBT Fryšták

Střelci
1. Kroupa Daniel / SBT Fryšták Cykloservis Zlin
2. Slovák Vojtěch
3. Kania Pavel / SBT Fryšták Po RZ / After SS 5

Ženy
1. Sadílková Aneta / Valmebike racing
2. Matějová Michaela / DH Brutal team
3. Pospíšilová Ingrid / G.T.Garage team

Masters
1. Baďura Libot / SBT Fryšták
2. Slovák Tomáš
3. Lukašík Jan / Červenka Subform team

Všechny informace najdete na www.bikegeneration.cz
Text: Štěpančík Kamil / Bělák Zdeněk
Foto: Jiří Laštůvka
Pořadatel závodu Otrokovice Radim Matyak

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí