Report: kálnický víkend 4X+DH

Autor: DD, kategorie: Report, vydáno: 24.4.2012

ikonaPrvní kolo Moravskosloven­ského DH Cupu odstartovalo uplynulý víkend tradičně v Kálnici u Nového Města nad Váhom. Pro letošní rok změnil seriál hlavního partnera, kterým se stal Specialized, takže došlo i na změnu názvu poháru.

I přes všelijakou předpověď a sobotní ranní deštík vyšlo počasí celý víkend na jedničku, takže se prášilo. Jako první větší sjezdový závody se těší Kálnica velké oblibě jezdců, přihlásilo se jich ve všech kategoriích něco kolem 280!

Kálnický kopec nepatří mezi největší, ale stavitelům se daří ze střediska vymáčknout maximum. Nově postavená DH trať pojmenovaná ERA, na které se jel závod ve sjezdu je z vrchu nalevo od stávající Austrálie a je podobně rychlá, s několika horizonty a mostky, ale nechybí ani skočky a rock section. Nepatří mezi nejtěžší, sjede ji každý, ale při větší rychlosti dokáže solidně potrápit a neodpouští žádné chyby.





Práce stavitelů je vidět kam se člověk podívá, zaujme nově postavená startovací rampa, jak pro DH tak i 4X. Nasazení kopáčů je veliké, úprava tratě probíhala například i v noci, za pomocí čelovek, to se jen tak nevidí. Rozhodně palec nahoru a jen tak dál.





Součástí víkendu byl také 1. závod Slovenského poháru ve 4X. Ten se jel na nové trati, která patří mezi náročnější. Najdete na ní řadu prvků, nechybí velké skoky, boule, vysoké klopenky a je na ní dostatek míst k předjíždění. Stavitelé odvedli dobrou práci, teď ještě sehnat technicky zdatné jezdce, kteří se s tratí hrdě poperou. Na sobotní závod se přihlásilo cca 20 závodníků, takže byl celý závod velice rychle odjet. Větší účasti zřejmě nenahrála obtížnost dráhy, nebo se možná většina jezdců soustředila na nedělní DH. V elitní kategorii s přehledem vyhrál Kamil Tatarkovič, další pořadí naleznete zde.

Sobotní trénink probíhal od nevidím do nevidím, vlek vypnul až o půl osmé, kdy proběhlo vyhlášení 4X, takže i přes velké množství jezdců všichni dosyta potrénovali, i když fronty chvilkama byly dost, vše odsýpalo a někteří podle vlastních slov zvládli snad 30 jízd.





V neděli ráno se začlo trénovat od osmi a tak nic nebránilo v 11 odstartovat podle plánu samotný závod. Ten byl při takovémto množství závodníků dlouhý, jako pohádka a nebyla nouze o zvraty ve vedení. Při časech kolem 1:20 už opravdu nebyl prostor pro chyby a tak řada favoritů šla z kola ven. Nakonec vyhráli jako vždy ti nejlepší, většinou známé firmy, od kterých se to dalo čekat. Výjimka byla v nadějích, což je kategorie nejmladších, kde posbíral skalpy Filip Zeman, který loni nebodoval. V dalších kategoriích se velké překvapení nekonalo, v ženách potvrdila formu Jana Bártová, v supermuf veteránech udržel prvenství Milan Suchomel, stejně tak v masters nestárnoucí Peter Drábik, který to letos bude mít těžší, protože mu bude nově šlapat na paty Vlasta Hynčica, který sice vyhrál semi, ale ve finále chyboval. V pevných bral 1. flek Tomáš Mindek s časem 1:23, s kterým by se umístil zhruba v půlce elity. Hobby full se pročistila o 3 nejrychlejší z loňska a tak do prvních pozic mohli promluvit jezdci jako Patrik Bílý, Radek Hamouz nebo Vladimír Srněnský. Všichni se vešli zhruba do vteřiny, tak vyrovnané byly jejich jízdy. V juniorech se čekalo na souboj loňských vítězů z nadějí, v Kálnici zajel lépe Martin Knapec před Janem Urubou.





A nakonec elita. Ján Javorník se zmáčkl a dal nejlepší čas dne, 1:16:21 a stal se tak oprávněným vítězem 1. závodu Specialized MSDH Cupu. Komplet výsledky a mnohem víc najdete na webu poháru.



 


Text, foto: DD – www.punkbike.org

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí