MojeKolo

Enduro v Koutech

Autor: Rob Trnka, vydáno: 28.5.2012

ikona1. 7. 2012 proběhne v rámci víkendu Kolo pro život v Koutech nad Desnou v areálu bikeparku ENDURO závod pro veřejnost. Jedním ze stavitelů tratě byl i Rob Trnka, kterého jsme požádali o přiblížení akce.



Prodíral jsem se záplavou lidí na Pražských Schodech, snažil se neztratit Lopese z očí, aby se neztratil a přitom něco vyfotit, když mi na rameno zaklepal Tomáš Hykl z Kola pro život a navrhnul mi trasování endura v Koutech.

Málem jsem se zakuckal z takový nestandardní nabídky, ale byla na stole. V kostce potřeboval vědět systém závodu a jakou trať zvolit. Představil jsem si otevřenej závod v Krušných horách a vybavil se mi konvoj sanitek rozvážející smolaře do špitálů po okolí jako PPL a zbytech frustrovaných výrazů, kteří nečekali, že traily jsou takový jaký jsou.





Nemyslím si, že se to dá udělat úplně otevřené, ale vlastně jsem stál uprostřed takovýho humbuku – Pražských schodů, který bych chystal 15 let a v den D by stejně zachcalo. A tenhle humbuk fungoval, klapal a běžel.

„Jak dlouho'ste to tady připravovali? Tady to všechno. Dva měsíce? Čtvrt roku?“ zeptal jsem se obratem Toma.
„Tejden“
Aha.
Tak jo.





Za 14 dnů jsme se setkali v Koutech a začali se zorientovávat v parku. Bikepark je lákavý pro většinu jezdců a limitující zároveň. Museli jsme se pokusit vymyslet trasy tak, abychom znevýhodnili sjezdový kola a XC kola zároveň. Aby elitní XC jezdec i DH pilot mohl rovnoceně závodit s enduro klukama z vedlejší vesnice. Přesně tak, abys litoval, že nemáš výsuvnou sedlovku a hodně převodů. Abys musel být šikovnej ve sjezdu a zároveň hodně silnej ve šlapání, k tomu, aby'sis zasloužil být vepředu. Hodně jsem bojoval s lanovkou, ale zadání bylo jaký bylo, takže to budou mít holomci o to lehčí. Koneckonců jsme v bikeparku a ne v trailech.





Vznikly tak čtyři měřené erzety. Součet časů z nich určí vítěze. Nebudete se potit cestou na vrchol a nebude se akumulovat námaha z přejezdů, která tak hezky motá hlavu i nohy při reálným enduru. Je tam lehký sjezd v první RZ, těžký sjezd v RZ2, zábavný a trochou šlapání v RZ3 a kombinace lehkýho sjezdu a cca 4km šlapání po rovině lesní cestou mezi sjezdama v RZ4. Ve výsledku slušná porce.

Pravidla stejná jako při ostatních soutěžích. Žádný výměny pedálů, kol, plášťů, helem. Pokud ano – vše si vezeš s sebou na zádech a po kapsách. Nic nikde neodkládáš, nic nikde nezaměňuješ, nic nikde nebereš. Pomoc z venku není povolena. Čas na opravy případných defektů bude před startem do další RZ dost. Startovat se bude po půl minutě a věřím, že se povedlo najít nejschůdnější podobu „resortovýho“ endura pro hodně lidí.

Rob Trnka





Další informace, popis tratí a přihlašováni naleznete na stránkách Kolo pro život.

Diskuze

  • anonymní uživatel anríl (anril (a) tiscali.cz) 28.5.2012 v 13:09

    Dobře Robat, konečně pro mě nehomo rajding, tohle si cením..., maminčáci zemřou...jedu! Ještě to natáhnout na několik dní a je to pořádný army endjůro..

  • anonymní uživatel Baba-Ji 28.5.2012 v 13:24

    Těch sanitek bych se tak nebál, např. Megavalanche je mnohem těžší a vzhledem k několika tisícům "závodníků" nejrůznějších kvalit se žádný očekávatelný masakr taky nekoná, takže vůbec bych to s úmrtností závodníků takhle černě neviděl.

  • anonymní uživatel Sarin 28.5.2012 v 13:38

    To: Baba-Ji. Ono vis nahoda je blbec, kdyz se stane pruser i kdyz nezavinenen pak prvni co bude je, ze tam bylo malo lapiduchu.

  • anonymní uživatel Baba-Ji 28.5.2012 v 13:42

    tak nejake zraneni se dycky nachomitne, zejo, ale treba pri DH zavodech je sance na masakr vetsi a silnice zablokovane sanitkama se taky nekonaji :)
    ...kazdopadne urcite dycky je lepsi bezpecnost predimenzovana nez poddimenzovana ;)

  • anonymní uživatel NDTS 28.5.2012 v 13:45

    Spojeni endura a KPŽ???? Neeeee...!!!! Proč?? To by me nikdy nenapadlo, ze tenhle virus napadne tuto krasnou a u nas teprve se rozvijejici disciplinu takle brzo :(

  • anonymní uživatel Kuba 28.5.2012 v 19:08

    NDTS: Naopak, jen dobře, že se nějaký závod pořádá. Kromě nějakých ilegálních závodů, na který se běžný smrtelník nedostane, je to v podstatě to jediné u nás.

  • anonymní uživatel NDTS 28.5.2012 v 19:59

    Kuba: Z legislativně-organizačního hlediska je to možná dobře, ale mám obavy, aby se tím ten sport nezku*vil, stejně jako se tomu stalo u klasickýho MTB XC, kde technická úroveň šla do kytek za účelem vytřískat z toho co nejvíc peněz.

  • anonymní uživatel Kapr (lapr) 28.5.2012 v 22:46

    cool

  • anonymní uživatel Tohn 29.5.2012 v 1:46

    Kuba: Uz minuly rok meli na Rychlabkach enduro a tento rok ho poradaji znova uz tento vikend.

  • anonymní uživatel maverick82 29.5.2012 v 8:34

    @Tohn: pokud jsem to ale pochopil správně, tak "enduro" závod v Rychlebech, taky není enduro v tom pravém slova smyslu. Jde jen o delší a méně technicky náročné DH.

  • anonymní uživatel Schwara (schwara (a) frbikes.cz) 29.5.2012 v 9:00

    To zní dobře, ať to vyjde. Na Špičáku se druhej straně republiky se zrovna ten víkend jede něco trošku podobnýho: sumava.spicak.cz/...

  • anonymní uživatel Farmer 29.5.2012 v 9:19

    to maverick: enduro v rychlebech je spis dost technicky narocne XC... do kopce to moc neni.. ale slape se tam dost...

  • anonymní uživatel otta 29.5.2012 v 16:21

    to: Baba-Ji. Na Mega nestojí řada sanitek jen z důvodu že všechny crashmany odváží vrtulníkem, znám to.

  • anonymní uživatel Baba-Ji (toman.petr (a) email.cz) 30.5.2012 v 1:41

    :) tak samo, ale ani to množství vrtulníků není takové, že by způsobovaly zatmění slince

  • anonymní uživatel Baba-Ji (toman.petr (a) email.cz) 30.5.2012 v 1:41

    ...slunce ;)

  • anonymní uživatel Mario 1.6.2012 v 11:24

    hele a prihlasky na to enduro sou kde ? vsude je jen maraton 30.6 ale na 1.7 neni nic tak ja nevim, what ??

  • anonymní uživatel ZuzicK (KremlackovaZ (a) seznam.cz) 5.6.2012 v 11:08

    Baba-Ji: traily v Krušných opravdu nejsou pro každýho a to přirovnání Roba celkem chápu.

  • anonymní uživatel ZuzicK (KremlackovaZ (a) seznam.cz) 5.6.2012 v 11:09

    maverick: vpodstatě jo.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí