Test: napínák Bionicon C.guide v.02

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 31.5.2012

ikonaJednoduchý a funkční enduro / all mountain napínák řetězu, vhodný pro dvou i trojpřevodník, Bionicon C.guide v.02 jsme podrobili dlouhodobému testu. Přečtěte si naše zkušenosti získané po více jak 500 najetých kilometrech.

Napínák do testu dodala firma bikestrike.com jenž je dovozcem značky C.guide na český trh a na jejímž e-shopu lze i testovaný napínák Bionicon C.guide v.02 zakoupit.

Napínák jsme zkoušeli na enduro kole Mongoose Teocali Super 2011 v konfiguraci převodů 2×10, kliky Truvativ s převodníky s 39 a 26 zuby.

Testování bylo opravdu důkladné, první seznámení s napínákem proběhlo na sněhem zasypaných trailech v lednu letošního roku a v podstatě jej na kole vozím stále. Za tu dobu jsem s tímto napínákem najel více jak 500km…





Producentem C.guide v.02 je firma Bionicon, tento výrobce je především známý svými koly s nastavitelným pružením ovládaným z řídítek, díky čemuž lze změnit geometrii kola v závislosti na aktuálním způsobu jízdy.





Věnujme se však napínáku C.guide v.02. Systém napínání řetězu není nijak převratný, snad každý kdo začínal se sjezdem, či slalomem v jeho prapočátcích, v dobách kdy zkratka ISCG ještě nic neznamenala, měl tento typ napínáku podomácku vyrobený a namontovaný. Nabídka tehdy byla slabá a možnostech, které jsou dnes jsme si mohli jenom nechat zdát.

C.guide v.02 je určen pro kola s dvěma převodníky, lze jej dokonce použít i s trojpřevod­níkem, ale je nutno vzít v potaz, že na nejmenším převodníku již nenapíná a spíše má za úkol nezavazet. Barevně eloxovaný hlavní díl z duralu je k dispozici v šesti barevných provedeních (černé, červené, modré, zelené, zlaté a růžové), kluzný díl je vyroben z otěruvzdorného polykarbonátu. Celková váha je skutečně nepatrná, i se stahovacími pásky se s rezervou vejdete pod 20 gramů.





Montáž – namontovat C.guide v.02 je otázkou okamžiku, celý napínák drží pohromadě pomocí malého imbusu. Po jeho povolení lze napínák rozložit na dvě identické poloviny, takže není třeba rozpojovat řetěz. Pokud ale váš řetěz disponuje rychlospojkou, je lepší rozpojit řetěz, jednotlivé díly „cí-gájdu“ jsou opravdu malé a sestavení napínáku do původní podoby vyžaduje trochu šikovnosti. Napínák se montuje na zadní stavbu, dodávané příslušenství umožňuje montáž na rámy, u kterých vede těmito místy lanko přehazovačky a samozřejmě je zde možnost montáže na rám bez vedení. Na rámu C.guide v.02 drží pomocí jednoho, resp. dvou stahovacích pásků. Jednoduché a univerzální řešení.





Funkce – ač to na první pohled nevypadá, tak tělo napínáku umožňuje výkyv do stran a kluzná část, přes kterou prochází řetěz, zase nahoru a dolů. Dobře patrné je to na ukázkovém videu níže.

Je třeba si uvědomit, že se nejedná o vodítko, ale o napínák. Cílem je eliminovat „dělání vlny“ na řetězu při přejíždění nerovností a co nejvíce optimalizovat řetězovou linku.

Co bylo překvapující, že napínáček není při šlapání vůbec slyšet, při zařazení převodu, při kterém dochází k maximálnímu křížení (velká pila – velký pastorek, malá – malý) se ozývá slabé vrnění. Můj první dojem při montáži byl, to přece nemůže pořádně fungovat, při šlapaní to musí „hlučet“ – ale již po prvních pár kilometrech jsem uznal, že C.guide v.02 funguje a funguje dobře. I v rozbitém terénu je řetěz stále na místě, kde má být, dá se šlapat i na drncavých kořenech, kamenech a především absolutně je eliminováno „mlácení“ řetězu o zadní stavbu. Během testování pouze jedenkrát opustil řetěz místo jemu určené, důvodem byl špatně seřízený přesmykač po výměně lanka – jinak napínák vždy napínal podržel i ve velmi rozbitém terénu na našich lokálních DH tratích.





Důležitým parametrem je i výdrž kluzného dílu, řetěz je s tímto dílem v neustálém kontaktu – tudíž by se dalo očekávat, že jej bude neustálým pohybem hodně obrušovat – stav po více jak 500km vidíte na fotce níže. Odhaduji výdrž tohoto komponentu na minimálně 2000 kilometrů, náhradní díl je naštěstí k dispozici za slušných 250 korun.





Snad jedinou nevýhodou je cena, pro český trh byla nastavena na 990Kč, přičemž na webu Bionicon lze zakoupit za 39, 90 Euro, takže při současném kurzu je česká cena i trochu výhodnější než v Euro.

Diskuze

  • anonymní uživatel lucky bastard 31.5.2012 v 5:13

    chtel sem si ho poridit páč mam shamana pouze spodni kladku na enduro a ten dela kraval jak kolovratek ale ta cena tohodle se mi zda fakt prestrelena.

  • anonymní uživatel lucky bastard 31.5.2012 v 5:24

    koupim jen to voditko za 250kc a zbytek bude home made, plan uz mam v hlavě:)

  • anonymní uživatel Stan (stan.mi (a) centrum.cz) 31.5.2012 v 7:08

    No a nevyrobili u shamana nedávno úplně to samý?

  • anonymní uživatel Stan (stan.mi (a) centrum.cz) 31.5.2012 v 7:17

    Tak soráč, omyl. Tam jen distribuují tohle.

  • anonymní uživatel Charliezz_ (tomecek.michal (a) gmail.com) 31.5.2012 v 7:48

    zajímala by mě ta oděru vzdornost. Když ten řetaz to bude dřít celý rok, nevěřím, že to nebude poškozené nebo nějak ''vydrážkované''

  • anonymní uživatel hoffman 31.5.2012 v 8:16

    reťaz sa šúcha priamo o plast, hmm, za tú sumu dosť primitívne ..

  • anonymní uživatel KOsik (a (a) a.cz) 31.5.2012 v 8:30

    Staci vzit gumava hadice ( nejlepe tvrda cerna ) udelat v horni casti 4 dirky , nariznout v horni casti, prostrcit retez. Pak vtit 2x stahovacka protahnout dirkama a pridelat ke stavbe hotovo jak primitivni lec ucine pouzivam cca 2 roky . Vydrz pul sezony cena 9 Kc

    • profilová fotka Jiří Trčka 31.1.2024 - 8:48

      Na lehu používám na tahové lince 1300mm jako vodítka plastové hadice na rozvod vzduchu k brzdám nákladních aut .2000km najeto a nejsou pro broušené.Koupil sem je v obchodě s hydraulikou.

  • anonymní uživatel Msh 31.5.2012 v 8:54

    Lepší než hadice je hrdlo od petky:D nemá žádný odpor skoro

  • anonymní uživatel Nechnap 31.5.2012 v 9:12

    Ta drazka co je videt na fotce (na strane dal od nas) neni urcite z vyroby, takze zas tak oderuvzdorne to neni, samozdrejme to asi pujde otocit, takze se chvili bude drazkovat druha strana, ale nahradni voditko za 250,- mi moc slusny neprijde, sorry jsem socka a spim v prachu

  • anonymní uživatel Kubák 31.5.2012 v 9:53

    Mám shamana enduro, dělal sice hrozný rachot, ale po převléknutí kladky asi 4ma 2cm proužkama 1,9 duše (staré, píchlé), je absolutně tichý a nemůžu si stežovat :) Cena této "novinky" se mi zdá opravdu přemrštěná...

  • anonymní uživatel he he 31.5.2012 v 10:10

    hosi vy tomu nerozumiete vobec... ked mas pyzamo tld tak predsa nebudes nosit hadicu na biku ne ... pchaaa ja by som si to kupil aj za 90euronov lebo to je popici vec ktora je prepracovana do detajlu a este ten vyvoj... abo mozno aj 300 ta co, sak som dajaky chlop

  • anonymní uživatel KOsik (a (a) a.cz) 31.5.2012 v 10:18

    Myslis ze v pyzamu od TLD budes spat dele? :)

  • anonymní uživatel bob 31.5.2012 v 10:49

    Testujem to od zimy. Funčná vec. Jednoduchuá montáž, nízka váha a pracuje rovnako dobre ako akýkoľvek napínak + dá sa použiť aj na trojpilu. Ibaže - pôvodná kravatka sa roztrhla po dvoch jazdách, keď som uchytenie vylepšil silnejšími kravatkami a páskou, nvydržali plastové ramienka zakladne. Stačilo torchu tvrdšej jazdy a reťaz to jednoducho odtrhla. To je smutné. Musel som si vyrobit nieco ako adapter a teraz to funguje dobre. Odporučam použivat iba navlečene na bowdene, alebo prikravatkovane o sto šesť. Nerozumiem, že sa tato slabost pri Vašom teste neprejavila. Cena je docela primerana - nejedna sa šmejd. Kto si chce na bajk vešat hrdla z PET fliaš nech si vešia.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 31.5.2012 v 11:14

    Charliezz: opotrebeni je videt na posledni fotce, po cca 500km, soudim, ze 2000km to urcite vydrzi, zalezi take jak mazes retez, vaha jezdce a zpusob jizdy (vazim 90kg, jezdim dost silove).

    bob: s tim co popisujes jsme se nesetkali, osobne nevidim duvod proc by se mel napinacek odtrhnout, napada me jen snad pri prilis kratkem retezu...

  • anonymní uživatel he he 31.5.2012 v 11:16

    je dokazane ze v pyzame od tld spis lepsie a rano si sviezejsi!!! este ked si das powerbalance ci jak sa to vola a rano monster tak vyhras setko, jop

  • anonymní uživatel he he 31.5.2012 v 11:19

    len ma sere ze keby som zacal vyrabat vsetko co ma uz napadlo davno tak by som bol milionar lebo teraz to je hit :D ale pohoda , treba sa len raz odhodlat a sa do toho pustit hehe

  • anonymní uživatel bob 31.5.2012 v 11:22

    Keli: Tiež sa mi to nezdalo, reťaz ma svoju váhu a ak ňou pri drope šklbne určite to vyvolá nejaku silu. Preto by som krátku reťaz z toho neupodozrieval, ale možno. Pozrel som na Bioniciánsku stránku a už tam maju apdejt v podobe tretej kravatky cez tu plastovu trubku. Takže asi nie som jediny. Aj napriek tomu si myslim, že je to fajn vec pre AM/EN jazdenie.

  • anonymní uživatel Sarin 31.5.2012 v 11:26

    Co to jest kurwa to TLD tatranasky lanovy drahy voe ?

  • anonymní uživatel hoffman 31.5.2012 v 12:34

    myslím, že by bolo rozumnejšie keby reťaz šla po kladke v klitke s miernou bočnou vôľou ..

  • anonymní uživatel prase jerry 31.5.2012 v 13:19

    měl sem podobnej ale z kusu pláště :-) vydržel nejmín rok podle mě je to píčovina za tohle dávat vůbec peníze

  • anonymní uživatel bob 31.5.2012 v 13:46

    prase: Píčovina je davat prachy vobec za bajk ked môžeš chodit pešo. Alebo osledlať dedkovu ukrajinu.

  • anonymní uživatel Jr. 31.5.2012 v 15:07

    Hele kluci, a vyplatí se vůbec kupovat si ty předražený kola a rámy? Já si osobně myslím, že je to v dnešní době pí*ovina, když má svářečku každej doma a metr trubky stojí pár korun. Hlavně když si to uděláte líp a kvalitnější.

  • anonymní uživatel Jr. 31.5.2012 v 15:08

    Jo a ty PETky...stačí nějaká od ARO minerálek, nebo musím koupit třeba Pepsi? Příjde mi jako zbytečný kupovat Pepsi za ty prachy. Hlavně když si jí můžu namíchat doma. A lepší.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 31.5.2012 v 15:15

    Jr.: Myslíš jako Soda stream? Ten je taky docela drahej mi přijde ...

  • anonymní uživatel richier2 31.5.2012 v 15:25

    na tom videu je krásně vidět že je to na ho.no......rozdíl je zanedbatelnej

  • anonymní uživatel kuso 31.5.2012 v 15:26

    mne sa to tiez odtrhlo 3den :( tak som to operativne chytil eska paskami stredom a zatial to drzi

  • anonymní uživatel bob 31.5.2012 v 15:28

    Treba sa pohrabať v smeťáku a tam sa nejaka petka určite najde - a zadaráča. Alebo sa jednoducho lavou rukou drzat rajd a pravou, spojenim palca a ukazovaka vytvorit voditko na retaz - dalsia lacna varianta

  • anonymní uživatel maverick82 31.5.2012 v 17:03

    skvělá věc! Jedinej problém tohohle napínák je, že jsem o něj v terénu přišel hned asi 4.den, co jsem ho namontoval. Je to tintítko a stačí aby blbě odletěl kámen a litr je v... lese...

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 31.5.2012 v 17:05

    nějaký ty tipy&triky: www.c-guide.org/...

  • anonymní uživatel zawe 31.5.2012 v 17:06

    na AM-EN.úplně normálně najedeš za sezonu přes 2000 km..to aby k tomu dávali alespoň 2-3 vodítka za ty prachy co to prodávaj..

  • anonymní uživatel BULWAjsz (Pózing Crew) 31.5.2012 v 17:35

    zawe a spol: To Vám opravdu přijde tak přemrštěný koupit po 2000 km nový vodítko za 250 Kč? Je to prostě spotřební věc, stejně jako třeba brzdový destičky... Nebo ty by taky měly vydržet alespoň pět sezón?

  • anonymní uživatel Jakub 31.5.2012 v 18:40

    Super vecička zatiaľ maximálna spokojnosť má to hladký chod žiaden odpor a reťaz drží na mieste

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) shamanracing.com) 31.5.2012 v 19:15

    zawe: K autu dostaneš náhradní pneu, abys je mohl měnit po 20ti tisících?

  • anonymní uživatel Tom (tomfree (a) seznam.cz) 31.5.2012 v 20:54

    Stejná zkušenost jako bob,dokud jse jezdil normálně,tak to fungovalo,ale na Rychlebkách to nevydrželo ani celé jedno kolo,potom jsem vytvořil vlastní držák toho hliníku a už to funguje,ale za tu cenu by to mnělo fungovat bez zásahu.

  • anonymní uživatel hoffman 1.6.2012 v 7:49

    1 vodítko/cca 10 ,- E, u mňa to znamená na sezónu cca 3 kusy, čo je 30,- E ročne a to je u nedomysleného produktu zbytočná investícia, ďakujem, neprosím si ..

  • anonymní uživatel hovno (xxx) 1.6.2012 v 17:19

    Ale no tak kluci, 250,- dva/tři krát za sezonu vás trápí, asi by to chtělo vyměnit práci ne? Co se mi ale na tom nelíbí je to, že tu upadává, to maj teda soudruzi hodně velký problém, nechápu že to vůbec s takovým nevychytem pustí do prodeje.

  • anonymní uživatel hovno (xxx) 1.6.2012 v 17:22

    Ale no tak kluci, 250,- dva/tři krát za sezonu vás trápí, asi by to chtělo vyměnit práci ne? Otěr bych nechal, ale co se mi na tom nelíbí je to, že to upadává celé:-), to maj teda soudruzi hodně velký problém, nechápu že to vůbec s takovým nevychytem pustí do prodeje.

  • anonymní uživatel Tom (tomfree (a) seznam.cz) 1.6.2012 v 18:57

    Já bych tu neřešil vodítko za 250kč,ale to,že předtím jsem tam mněl kus nějaké černé polymerové trubky,ani nevím z čeho a bylo to funkční,jenom to bylo hnusné,tohle je sice efektní,zato nefunkční.

  • anonymní uživatel bob 1.6.2012 v 20:24

    Specialized Stumpjumper FSR Elite ročnik 2012 vyuziva na napinanie retaze nieco podobne a spešlaci by do toho určite nešli, keby to bol nezmysel. Trochu ma mrzi, že v žiadnom teste sa nedočitaš o tom, že tom môže po par jazdach prdnut dole, ohnut ti ramienko na prehadzovačke, alebo skončit v lese. Netvrdim že prave v tomto teste sa to prejavilo, ale recenzii som cital niekolko a nikde ani slova. Objektivitu v testoch a recenziach tušim už uplne vytlačila reklama.

  • anonymní uživatel Shaman (joza (a) shamanracing.com) 2.6.2012 v 0:06

    maveric82: Pokud jsi ten napínáček po tom odrhnutí držáčku ztratil, znamená to, žes musel i přetrhnout řetěz. Pokud ne, tak je to blbost!
    Jinak, nejsnažším řešenám, jak zajistit, aby se v ŽÁDNÉM případě napínáček nemohl odtrhnout je, použít ještě jednu "zip" pásku uprostřed.

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 2.6.2012 v 10:56

    jezdim na Stumpjumperu 2012 a mám tam podobný vodítko. V dnešní době mám na něm najeto něco kolem 700km a vodítko si nemůžu vynachválit naprosto v ničem mě neomezuje a když je namazanej řetěz :) tak o vodítku vůbec nevíš. Při sjezdu je řetěz pěkně v klidu a nikde nemlátí prostě šepot květin. Závěr : na funkci to nemá vliv.

  • anonymní uživatel bob 2.6.2012 v 14:29

    To shaman: Keď sa to pri zjazde odtrhlo mne, sklzlo to po reťazi k ramienku prehadzovačky a tam sa to dosť neprijemne zaseklo, nečudoval by som sa, keby to roztrhlo reťaz. To už bol druhy pripad uvolnenia, keď sa mi to uvolnilo prvy raz, nevydržala pôvodna kravatka ktora je naozaj slaba - stači slaby ošuch o barz čo a je v prdeli. Dať si tam tretiu slabu kravatku nie je najštastnejšie riešenie. Chcelo by to ovela odolnejši system uchytenia, alebo použivať iba navlečene na bowdene. Distributorske rady o troch kravatkach si už teraz môžete nechať. Stalo ma to kopu nervov a usilia. Teraz to funguje dobre. Nie je to dotiahnute pre zadne stavby bez možnosti uchytenia na bowdene a bodka. Ale za zisk im to asi stoji.

  • anonymní uživatel Lukyn (Alastor.746 (a) seznam.cz) 3.6.2012 v 10:43

    ještě že mam možnost si to vyrobit :D ta cena je celkem nepřiměřená :) jinak šikovná věcička to se musí nechat , lepší než napínáky pod kliky :)

  • anonymní uživatel hoffman 3.6.2012 v 12:18

    Lukyn: ani zďaleka to pevnosťou nenahradí ISCG napinák, a není to ani jeho účelom, páč je to na 2,3 prevodník..

  • anonymní uživatel RED 4.6.2012 v 22:34

    Před x lety jsem to viděl udělané z hrdla PET lahve, tohle j epouze hezčí průmyslová verze. Nic nového..

  • anonymní uživatel patrik (pao (a) orava.sk) 3.11.2012 v 10:51

    Ahoj bob mohol by si hodit obrázky ako si poriesil tie prasknute uchyty ..

  • anonymní uživatel bobule (krejci.fred (a) seznam.cz) 26.3.2013 v 20:00

    druha vyjizdka a je po nem:d

  • anonymní uživatel Knystra (knystra (a) seznam.cz) 16.4.2015 v 18:44

    Mám už druhou sezónu, najetý na XCčku přes 1000km a je pořád tam. Nekoukal jsem, jak moc je prodřenej, ale mažu, takže nečekám tragedii. Pokud se to dobře namontuje, nebo nedostane šlehu, neupadne (má to ve skupině 5 lidí, neupadlo nikomu).
    A hluk to teda nedělá žádnej (stejně nic neslyším, když jedu :)

  • anonymní uživatel Jakub 14.9.2015 v 14:14

    Ja bohužel už 2x urval podruhé nenašel:-(

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí