WBS: Rychlá kola na Kopné

Autor: Haff, Z. Bělák, vydáno: 28.8.2012

ikonaŠestý závod Wood bike series 2012 s názvem Fagus Bikerally Kopná nám začal již v pátek a to tréninkem na tratích pro bikerally i nočního prologu. Bikeři makali celé odpolednem aby načetli všechny záludnosti a překvapení upravených tratí. Vše fungovalo dle plánu a harmonogramu hlavního pořadatele Josefa Minaříka a tak se v devět zhaslo sluníčko a ozval se první startovní povel. Ten znamenal pro necelou padesátku jezdců první průjezd RZ samostatného závodu Noční bikerally show, ve které se soutěžilo kromě věcných cen a finančních prémií i o Pohár Kopné. Na takový závod si musí všichni připravit světla a to jakýmkoliv způsobem připevněné k řídítkům, přilbě. Jezdci pojali přípravu poctivě a některé lampy ozařovaly jako stroboskop. Druhý průjezd následoval okamžitě, jelikož nám nebíčko chtělo nadělit spršku a tak okolo desáté, ještě za sucha, nebylo co řešit a mohli jsme vyhlásit vítěze a na ty už nám zapršet mohlo.

Kompletní výsledky Noční bike show zde.





Vítězové nočního prologu v absolutním pořadí:
1 Kolajík Martin / SBT Fryšták  
2 Kruťa Lukáš / Červenka Subform Team  
3 Králik Jozef / Life 4 Ride DH team  



Sobotní ráno slibovalo přijatelné počasí pro celodenní palbu v lese a tažení závodních speciálů na kopec. Po registraci bylo přijato do závodu 92 jezdců. V jedenáct odstartovala první kategorie žen, následovaná střelci do 15 let a směsicí zbylých kategorií. RZ 1,2 nabízela rychlé točky na louce, populární asfaltový vracák, prašný les, přírodní horizonty, přejezd přes hlavní silnici a rychlou pasáž lesem přes dropík do cíle v centru obce. Po malé přestávce se odstartovalo do RZ 3,4. Tato RZ měla daleko zajímavější začátek na louce, okořeněn ostrými zatáčkami, které závodníky dovedly až do centra, kde za sebou následovaly kopák, mulda, několikametrový sjezd po dřevěné lávce, další sešup z břehu a na hlavní silnici, dále pak krásným lesem s vyhranými klopenkami a přírodním korytem až těsně před cíl. Tento úsek sedl nejvíce Martinu Kolajíkovi, který ovládl oba průjezdy touto RZ a dostal se do čela absolutní klasifikace před Tomáše Huňu. Třetím nejrychlejším byl Martin Hoferek, který zároveň ovládl kategorii hardtail. Čtvrtý celkově Lukáš Kruťa při svém návratu po zranění vyhrál juniory. Nejrychlejší střelec do 15 let má jméno Vojta Slovák, Aneta Sadílková ovládla ženskou kategorii a Tom Slovák masters nad 35 let. Tak probíhala bikerally až do tří hodin odpoledne a všichni ve štěstí, až na pár drobných šrámů, dorazili do cíle.

Výsledky Fagus bikerally Kopná zde.





Na Kopné se netroškaří a tak byl nachystán brutální hromadný start, který spočíval pouze v tom, že kdo měl kousek sil po již odjetých závodech (a že nás bylo zase padesát), tak jsme si společně vyšlápli na nejvyšší bod Kopné a odtud vystartovali ze tří řad všichni v jednu chvíli. A že bylo na co koukat. Kamenitá polní cesta dala zabrat těm, co chtěli bojovat o jediné první místo a tak souboje si vyžádaly jak žduchanici loket na loket, tak neustále dýchání soupeřům na záda, vše se obešlo bez problému a zranění. Vítězem se stal opět Martin Kolajík, který svůj maximálně úspěšný víkend uzavřel pátým místem v Elitě na M ČR v Koutech…
Nejmladším účastníkem všech vypsaných závodů byl Filip Chlup ze Zlína, teprve devítiletý, malý, drzý a odvážný závodník, ze kterého při rozhovorech srší absolutní odhodlání jít do všeho, co je rychlé a nebezpečné (vše za dohledu jeho táty samozřejmě). Za což mu patří velký obdiv.





Bratři Minaříci se svým týmem připravili nejen toto dvoudenní bikerallyové řádění, ale protože mají za sebou i dvacet ročníků automobilové soutěže Rallysprint Kopná, připravili pro vítěze všech kategorií svezení se soutěžními jezdci na testovacím úseku se samostatnou organizací a pořadatelským zajištěním.
Začátek v sedmnáct hodin, kdy byla uzavřena silnice přes točnu na Podkopné Lhotě a okolní úzké a přesto nádherné cestičky, kde jsme se mohli kochat krásnými horizonty, zatáčkami za křoví, stoupání nebo také diváckým kouskem přímo v centru, kde se závodní auta točila na ručku jedno za druhým.
Před Barum rally Zlín přijali pozvání ke krátkému testu L. Minařík, J. Jelínek, M. Březík, A. Tlusťák. S těmito závodníky se jako spolujezdci během testovacích jízd mohli svézt vítězové bikových závodů. Po dotazech na dotyčné jaké to bylo, vždy zavládl klid, ticho a odpověď v zápětí „prostě mazec, paráda, hrot, nejvíc“. Poděkování v tomto případě patří všem organizátorům a jejich týmu. Josefu Minaříkovi za jeho neustálý přínos v atraktivních sportech.



Text: Haff a Zdeněk Bělák
Foto: Jiří Laštůvka

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí