Report: MEATFLY Bigshock! Freestyle Meeting

Autor: Meatfly, kategorie: Report, vydáno: 10.10.2012

ikonaLetošní ročník mezinárodního veletrhu Sportlife se konal oproti minulým rokům na začátku října a již po jedenácté se zde v rámci doprovodného programu odehrál i freestylový contest, letos pod názvem MeatFly BigShock! Freestyle Meeting 2012.

Freestyle meeting se po 3 letech přestěhoval opět do pavilonu C, který nabízí velmi atraktivní prostředí, nicméně sloupy na spodní ploše nekompromisně ztenčují možnosti rozestavění překážek.

Formát závodů byl oproti loňsku změněn na „speed'n'style“, jezdci se utkávali v parku ve dvojicích a krom trikového skóre záleželo také na tom, který z jezdců protnul cílovou pásku jako první – rychlejší jezdec potom získal bonusové body, které mu byly připočteny ke skóre.





Trať byla postavená tak, jak tomu dovolil pavilon C. Řada jezdců měla z počátku problém najezdit si překážky, protože rychlosti nebylo moc a mezery mezi quartery a funboxy byly poměrně malé. Nakonec však všichni jezdci, kteří se přihlásili do závodu ve všech kategoriích, dokázali najezdit trať a ukázat skvělý triky.

O ceny pro nejlepší jezdce se postarali partneři akce MeatFly, BigShock!, Nugget, O´Neal, BMXstore.eu, Carnova.cz a MOD.





Sobotní program nabízel od rána trénink kategorie BMX-Expert. Jezdci této kategorie se během malé chvilky poprali s tratí a hned od začátku to tam posílali hlava nehlava.
Do samotného závodu této kategorie nastoupilo 16 dvojic (mezi ridery se objevila i Bára Ilievová), ze kterých po dvou kvalifikačních a dvou vyřazovacích jízdách zůstalo 8 jezdců – ti se připojili k osmi pozvaným riderům kategorie BMX-Pro v odpoledním závodě.
V mezičase ukázali své umění jezdci na pitbike motorkách – Luděk Jankovský a Martin Mareš a navnadili diváky na odpolední finále kategorií BMX-Pro a MTB-Pro.





Po kvalifikaci kategorie BMX se do osmičky nejlepších probojovali Junior Pečeňa (360whip, doublewhip, …), Vilibald Vítek (frontflip, flairy, …), Michal Baránek (mx styl, doublewhipy, flairy), Pejda Pešek (cork flipy,whip xup, …), Honza Jílek (flipwhip, superman seatgrab, …), Bernd Kaufmann (AUT – decade, …), Franta Maršálek (superseatgrab, …), David Husárik a jako wild card dvojice Mates Sedlák a Libor Páleník.





Souboje o finálovou čtyřku byly vynikající, jezdci prováděli velký triky ve vzduchu naráz a boje byly hodně vyrovnaný. Hodně soubojů poznamenal rychlostní aspekt (10 bonus bodů pro rychlejšího) a rideři museli brát ohled i na tohle pravidlo. Maximálku předvedl Michal Baránek a po postupu do finále vybojoval první místo před rakušanem Berndem Kaufmannem. O třetí místo svedl souboj Vilibald Vítek (nakonec úspěšnější) s Honzou Jílkem, který bral čtvrtej flek.





Kategorie MTB-Pro byla řádně nabitá. 8 pozvaných riderů se s nedostatkem rychlosti srovnalo hodně rychle a závodní jízdy byly také plné těsných soubojů a těžkých triků. Do souboje o finále postoupili Tom Zejda, Kuba Kalina, Teo Kováč a Honza Volf (jezdící na fullsuspensionu). Tom Zejda těsně přenechal postup do finále Teo Kováčovi (kterému pomohly také body za rychlejší projetí trati), souboj o bronz proti Honzovi Volfikovi však už Leader kontroloval a triky jako 360 whip, whip-xup, 360barspin-xup a další stačily proti Volfikovým flip-xup1footům, supercanům apod.
Ve finále se sešel Kuba Kalina s Teo Kováčem a v nejtěsnějším souboji dne pomohly Kubovi bonusové body za rychlost. Jeho jízda obsahující flip-nacnac, superwhip a další byla bodově malinkej kousek za Teovou jízdou (flip-barspin, 360barspin,..), ale body za rychlost ho vyhouply na první místo.





Neděle nabídla souboje v kategorii MTB-Expert, řada přihlášených jezdců kvůli technickým problémům nebo kvůli náročnosti tratě nenastoupila a tak jsme se mohli těšit na 3 dvojice jezdců, kteří si přes pohodovou atmosféru navzájem nic nedarovali.
Souboje byly těsné, z triků padaly například flipy, kombinace v 360, tailwhipy a další, jezdci sázeli triky ve vzduchu často zaráz a cílové sprinty byly těsné.
Do finále se probojoval nekompromisní Petr Havlík, který pomocí triků jako 360 barspin-xup, flip table a dalších porazil stříbrného Kubu Hradila (360flatspin, flip, condor). V boji o bronz vyhrál Vojta Spěvák (tailwhipy, 360, condor) před Filipem Nechvátalem (flip, condor). Mateo Matesovič a Štěpán Zatloukal zůstali těsně za bramborovou pozicí.





Jezdcům, kteří dorazili a poprali se s tratí patří obří respekt za předvedené výkony a stejně tak poděkování divákům za skvělou atmosféru.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí