Test: Geigerrig Rig 500 Citrus

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.9.2013

ikonaSpolečnost Bikestrike nám do testu zapůjčila batoh Geigerrig Rig 500 Citrus. Na první pohled se jedná o běžný batoh s vodním vakem, který je v nabídce mnoha firem. Ale zdání klame.

Avšak při detailnějším pohledu na levý popruh uvidíte balónek. Co to je? Že by měl batoh integrovaný rtuťový tlakoměr? To asi těžko. Tak to bude něco jiného. Pojďme to prozkoumat.





Srdcem batohů Geigerrig je speciální rezervoár na vodu, popřípadě jiné tekutiny. Od běžného vodního vaku se liší tím, že vydrží nesrovnatelně větší tlak – musí vydržet. Je to tlakový rezervoár. Dříve zmíněný balónek slouží k natlakování rezervoáru a lze jej natlakovat skutečně pořádně – až voda stříká. A z batohu tak máte wapku (tedy spíš asi zahradní hadičku, na omytí odřenin je to ale paráda) nebo můžete dát napít kamarádovi – bezdotykově – bez výměny tělních tekutin.





Popravdě řečeno, při jízdě je stříkání vody z hadice příjemné, ale sací reflex jsem nedokázal potlačit. Pořád jsem nasával. Největší rozdíl poznáte při téměř prázdném vaku, u klasického je nutno nasávat jak zkušený alkoholik, s Geigerrigem jde vak vypít bez námahy až do sucha.

Zajímavě je vyřešeno tlakování vaku, vzduch a kapalina jsou ve vaku navzájem odděleny. Každá z tekutin má svoji vlastní komoru, takže pokud nesnášíte, když vám v batohu šplouchá voda, pak je vak Geigerrig přesně pro vás. Samotný vak o objemu 2 litry pro Geigerrig vyrábí firma Hydrapak. Naplnění a čištění batohu je snadné, vak má obrovský plnící otvor – uzavírání tvoří přehnutí vaku a zajištění sponou. Co je zajímavé, tak dle výrobce lze vak umývat i v myčce.





A co všechno vak Geigerrig vydrží se můžete podívat videích, zakladatel společnosti Bob Geiger se doslova vyžívá v pokusech jak jej zničit – výbuchem, přejetím atp..

Vodní vak má obě hadice typu Plug & Play, jdou po zmáčknutí objímky velmi snadno odpojit. Toto napojení se mě hodně líbilo, už žádné vymotávání hadice z batohu při každém plnění vaku – odcvaknu, naplním, nacvaknu zpět a hotovo. Po odpojení hadic nic nevytéká, vzduch neuniká, výborné řešení.





Geigerrig Rig 500 je jednokomorový batoh, uvnitř najdeme několik síťovaných kapes na drobnosti a velkou kapsu na zasunutí vaku. Na přední straně batohu je dvojice kapes, jedna, tzv. audio, s průchodkou pro kabel od sluchátek a druhá je umístěna pod ní.

Celkový objem 11,5 litru na první pohled vypadá dostatečně, ale když natlakujete vodní vak, tak se vyboulí a zabere v batohu podstatně více místa než když je nenatlakovaný. Na ostatní věci pak místa příliš nezbývá, ale dvě duše, pumpa, bunda, svačina a nářadí a zrcadlovka v obalu se vejdou zcela bez problému. A ještě zbude místo, třeba na bublifuk. Samozřejmě, náklad vkládáme při nenatlakovaném vaku, nafouknutí náklad zajistí a nic se nepohybuje. Pro vytažení předmětů je nutno vak zase odtlakovat, menší náklad vytáhnete, ale větší vám batoh s nafouklým vakem nedá.





Jak se jezdí s Geigerrigem? Velmi tuhá záda spolu s tlustými výstelkami, hrudní a bederní stahovací pásky zajistí, že se batoh při jízdě na zádech ani nehne. Žádné posouvání jsem, ani při skocích, nezaznamenal. Trochu nešťastné je umístění úchytky na hadici na ramenním popruhu. Pokud hadici uchytíte, tak její vyjmutí není zrovna jednoduché a již vůbec není „po ruce“. Proto jsem vozil hadici pouze zastrčenou za hrudním páskem. Tento neduh má ale velká většina podobných batohů. Dobrou zprávou je, že na příští rok dojde ke změně, hadice bude uchycována na hrudní popruh pomocí magnetu, tak jak to mají třeba batohy Osprey.
Menší výtku bych měl k umístění tlakovacího balónku, možná je to tím, že mám „opravdu obrovské“ bicepsy, ale i při různém umístění balónku jsem jeho přítomnost při jízdě občas cítil.

Geigerrig dodává také batohy pro různé bojové jednotky, na vývoji se podílí i US Navy Seals. Se speciálním filtrem umístěným na hadici lze nabírat vodu z libovolného zdroje (kaluže, potoku ani vlastní moč není problém) a na výstupu pít zdravotně nezávadnou vodu. Škoda je, že tento filtr se k batohu standardně nedodává.

Cena batohu 2690 Kč je podobná jako u obdobných batohů jiných značek. Oproti ostatním však u Geigerrigu dostanete unikátní vak, který kdekoliv ukážete, budete středem pozornosti.

Technické parametry:
objem vodního vaku 2 litry
objem celého batohu 11,5 litru
hmotnost kompletu (batoh + vak) 1,12 kg

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 29.9.2013 v 12:23

    Funkci plnýho bahotu s téměř prázdnym vakem teda neocenim. Naopak jsem vždycky rád, když to trochu splaskne. Když už něco, tak proč nefoukat záda batohu ala integrovanej páteřák? To by mi dávalo větší smysl.

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 29.9.2013 v 17:40

    batoh pro Tlustika :)

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 29.9.2013 v 18:01

    kdyz pusou nafouknu camell mam to same a bez pumpicky:)

  • anonymní uživatel Martin Joza (joza (a) bikestrike.com) 29.9.2013 v 23:04

    To daywak: Věř mi, že rozdíl, ve funkci mezi Geiggerigem a tvojí metodou je zásadní ;o)
    To bok: Přesně sis odpověděl! Takhle to totiž funguje ;o) Koukni na videa a uvidíš, že nafouknutý vak vytváří tvar "C" a kopíruje tak tvar zad. Společně s integrovaným plastovým páteřákem, perfektně chrání záda a navíc zajistí všechny volné věci v baťohu...

  • anonymní uživatel krenda 30.9.2013 v 13:38

    a popruhy na helmu, chraniče nic ? hmmm...

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 30.9.2013 v 14:05

    krenda: ne každý to vyžaduje a kdo to vyžaduje, může šáhnout například po modelu 710, který je nepatrně větší, má více kapes a úchyt na helmu atd.

  • anonymní uživatel bok 30.9.2013 v 17:14

    Martin: dík za info, mrknu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí