MojeKolo

SK Grafobal - 13 let s Maxxisem

Autor: Zdeněk Florián, vydáno: 26.12.2012

ikonaZdeněk Florián sepsal několik tipů jak zvolit správný plášť, tak aby jste byli stejně úspěšní jako jezdci týmu SK Grafobal. Ti za třináct let co obouvají Maxxis získali již spoustu vítězství a medailí. Následující článek nelze brát jako univerzální návod na každou trať, spíše jako vodítko. Volba plášťů je vždy alchymií – záleží na mnoha okolnostech, na většině tratí je kombinováno několik různých povrchů, někde je to na suché, jinde na mokré – pro výběr pláště je nutno zvážit vše a hlavně vybírat podle zkušenosti a s citem.



Slovo má manažer a trenér týmu SK Grafobal, pořadatel Moravsko-slovenského DH Cupu Zdeněk Florián:

Jaký vliv mají pláště na výsledek ve sjezdovém závodě?
Nad touto otázkou se zamýšlí spousta mladých jezdců, kteří ještě nemají tolik zkušeností. Naopak ti zkušenější, kteří někdy testovali rozdíl vzorků a hlavně směsí ví, o čem je řeč. Za tu dlouhou dobu, co se pohybuji po sjezdových závodech, bych mohl vyprávět spoustu příběhů o zmařených závodech, ale i o životních výsledcích právě díky volbě obutí. Ale jak se říká „výjimka potvrzuje pravidlo“, takže i zde platí, že existují i tak dobří jezdci, kteří dokážou zajet na čemkoliv.

Náš team obouvá na svá kola značku Maxxis, která je v posledních letech na světových tratích nejrozšířenější. První roky jsme se snažili vyzkoušet co nejvíc typů, rozměrů i směsí, a díky tomu bych dnes rád předal své poznatky všem začínajícím jezdcům.




Zleva: Maxxis Ardent, Maxxis Swampthing



Pokud chcete být opravdovým sjezdařem a neřešit každý víkend defekty, tak podmínkou je si připlatit a používat zásadně pláště s butylovou výztuhou. Jde o zesílený bok pláště, který je odolnější proti průrazům. Pokud k tomu přidáte duši Maxxis s označením downhill a nejezdíte na podhuštěném plášti, tak za celou sezonu pravděpodobně nepoznáte co je to defekt.

Jaký rozměr a směs je pro mě vhodná?
Co se týče rozměru pláště, tak jezdci do 15 let (nebo 50 kg) můžou jezdit rozměr 2,2" – 2,35". Pokud jste dorostli do pořádného chlapa, tak pak jednoznačně 2,35 – 2,5". No a důležitá je taky volba směsi. Za sucha se dá jet tvrdší směs, která má označení 60a a za vlhka ST 42a.
Nejměkčí směsí je pak 40a, která drží za mokra nejlépe. Nevýhodou super měkkých směsí je, že se dřív opotřebují. V posledních letech je pak velmi oblíbenou verzí 3C směs, která má prodlouženou životnost a ideální jízdní vlastnosti díky tomu, že základ tvoří tvrdá směs a na povrchu jsou dvě měkčí směsi.
Samostatnou kapitolou jsou pak bezdušové pláště, které jsme sice testovali, ale v týmu nikdy závodně nepoužívali. Touto technologií se dá ušetřit na váze, ale pouze v kombinaci s kvalitním ráfkem, a i tak je tato kombinace zranitelnější. A taky se vám tím závodění trošku prodraží.




Maxxis Wetscream

Ale ještě jsme nevzpomněli typy a modely plášťů, které používáme v SK Grafobal.
Jednoznačnou volbou v dešti a měkkém podkladu je Wetscream 2,5. Pokud se ale jede v dešti na kamenitém podkladu nebo kořenech, tak se Wetscream nedokáže zakousnout a v takovém případě může být lepší volbou High Roller, který má ostré boční hrany a lopatky na dobrždění.
Po dešti, když trať pozvolně vysychá a je hutné bláto, tak přichází na řadu jako ideální volba Swampthing. Nezapomínat ale, že funguje za mokra jen v měkké směsi 42a.
A když trať vyschne, tak je tu jasná volba Minion F nebo Ardent. U Minionu se pak velmi často používá přední plášť, který má ideální vodící vzorek i na zadní kolo. I zde platí, že lépe vždy drží měkčí směs.

A jak je to v praxi?
Toto byly základní údaje, které často většina z vás znala, nebo už někde vyčetla, ale nevím, kolik z vás někdy vzalo stopky a šlo testovat rozdíl v dezénu, nebo šířce pneumatik.
My jsme to v začátcích zkoušeli a jezdili úseky bez šlapání a jednoznačně se ukázalo, že na pláštích šíře 2,35" lze oproti 2,5" ušetřit na trati s malým sklonem okolo 3 sekund na kilometru.
Mnohem větší rozdíl je pak v případě, že na vysychající louce po dešti půjdete do risku a dáte suché pláště. Wetscream sice drží lépe, ale taky má značný odpor, a při volbě Minionu se dá ušetřit až 8 sekund/km. Každopádně to chce někdy s kamarádem a stopkami udělat test na trati, kde se nemění podmínky a pak poznáte, kde se dá ušetřit.




Honza Uruba a jeho volba v do extrémního deště na mistrovství světa v Champery – Maxxis Minion



Díky těmto poznatkům dokázali jezdci týmu Grafobal získat spoustu medailí na domácích tratích. Vlastík Hynčica odjet dvě sezony bez defektu a Honza Uruba zariskoval a šel na start MS v Champerách za extrémního deště na suchých Milionech, protože jsme byli přesvědčení, že je podklad natolik tvrdý, že by se vysoké Wetscreamy neměly do čeho zakousnout, a bylo z toho vynikající 12. místo.Prostě i u volby pneu je potřeba hodně přemýšlet a taky někdy riskovat.

Závěrem bych chtěl poděkovat firmě Aspire, která značku Maxxis dováží, za podporu a spolupráci s naším týmem.

Další informace o pláštích Maxxis najdete na: www.maxxis-tires.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 27.12.2012 v 11:10

    jedině Minion....vejvíc plášť.

  • anonymní uživatel pras (xxx) 27.12.2012 v 11:30

    lupa: High roller II je taky bomba, mám ho v ST verzi. Je mírně pomalejši jako minion, ale zato univerzál i do sraček.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 27.12.2012 v 19:15

    rollra jsem jednou měl, ale ne v ST verzi...a nepřesvědčil mne(možná proto), jinak miniony vozím většinou i do sraček a drží. Nepochopil jsem oblíbenost plášťů Kenda Nevegal, který mne nesedli vůbec,zkoušel jsem hodně pláštů, ale dle mého je Minion největší univerzál. Jak se píše v článku nikomu je jedno na čem jede to je případ kámoše kterej jel pohár na Bouřňáku na "galuskách" a dojel bez pádu, ale to není můj případ :)

  • anonymní uživatel hoffman 27.12.2012 v 22:54

    lupa: jak to, Nevegaly sú paráda, výborne držia

  • anonymní uživatel Jirka 28.12.2012 v 1:14

    Mně nejvíc sedí ST ardenty,ale miniony jsou taky supr : )

  • anonymní uživatel matrix 28.12.2012 v 3:38

    Maxxisy jsem kupoval vždycky velkobchodně od Asppire a vždy 100% nikdy se mi nestalo že by byly křive oproti jiným dovozcům.Ja volim jen směs 42A a to miniony a nebo high roller pokud je sucho beru nokiany gazzalodi těm se prostě malo co vyrovna.. Tod moje skušenost ..

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 28.12.2012 v 9:24

    hoffman- asi je to jezdcem :) ne nevím jezdil jsem Nevegala na předku dokaď jsem ho nesjel a nějak mě neseděl, jak jsem tam vrátil miniona, tak to zas bylo labůžo :)a je mne jasné že to špatné obutí není jezdila na nich v té době většina elity, tak jsem si říkal, jestli "jelita" náhodou nevozí trošku jiné kendy možná jinou směs? Nevím já už bych je bral jen zadarmo :)

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 28.12.2012 v 9:48

    Nevegal stick-e jezdim často, pokud neni fakt sucho tak je mam asi nejradši, sice tolik nejedou, ale proti minionum držej jak prase i na mokrejch šutrech, kořenech a lávkách, jen prostě valivej odpor tanku. A mi přijdě že líp podržej do stran. Taky mi přijdou lehčí než minion s butylem a podhustit se daj stejně a snesou to. Jinak souhlas, minion je takovej univerzál když je člověk línej přezouvat a hlavně se na něm dá i někam dojet

  • anonymní uživatel schejta 28.12.2012 v 10:01

    mne zase nikdy nejak nesedeli maxxisi. Kdyz se práši za kočárem tak sem vzdycky nazul od kendy Blue Grove, pokud bylo mokro nebo slabej dest tak mi prave Nevegali drzeli vzdy vic nez swampthing nebo WetScream ale do uplnych sracek je pro mne nejlepsi volba Hutchinshon Rhino

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 28.12.2012 v 10:45

    koukám že ty rhina jsou za dobrej peníz, dík za tip zkusim

  • anonymní uživatel uencá 28.12.2012 v 13:28

    minion f měké do mdkra tvrdé na sucho ideály kendy mě nedržely- za mokra to ustřelovalo tod moje zkušenost freeride jezdím od r 2000 tak jsem vyzkoušel kde co

  • anonymní uživatel DAVE 28.12.2012 v 14:37

    velice mě oslovily pláště od Intense, ale teď je doba, kdy je už sjetý a budu potřebovat nový. No a když jsem viděl ty ceny za ty pláště, tak asi přestoupím na Maxxis.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 28.12.2012 v 17:30

    uencá- jsem rád že nejsem sám komu kendy nesedí...a co Schalbe? Celkem se to u nás rozmohlo nějaká zkušenost?

  • anonymní uživatel schejta 28.12.2012 v 18:14

    taky pravda ze u kendy hlavne zalezi v jake zmesi ju kupis a Sticky-E ma nesklamala ani raz a Schwalbe? niekomu mozno sedia ale ja bych je osobne nebral ani kdyby mi platili, mal jsem možnost jazdit od nich aj drahsie a kvalitnejsie modely nie len tie zakladne a pre mna to bolo sklamanie, stacil mierny naklon do zatačky a už to nechcelo vobec držat stopu.

  • anonymní uživatel Fantomas 28.12.2012 v 20:19

    Můj nejoblíbenější plášť je Minion

  • anonymní uživatel Air 28.12.2012 v 21:11

    mám zkušenosti se Schwalbe Muddy Mary, je ideální na vlhko až mokro, krásně drží (i na suchu se dá).

  • anonymní uživatel hoffman 29.12.2012 v 10:35

    DAVE: presne tak, mám vpredu čerstvú 909 2.5 a to je (až na vyššiu váhu) zatial asi najlepšia guma čo som za posledné roky vozil

  • anonymní uživatel ICE (IP80.188.235.76) 30.12.2012 v 11:08

    schwalbe MM vertstar super, maxxis minion 42a super ale tezky jak prase, kenda nevegal super,ale jen s butylem! intensy chci casem taky zkusit

  • anonymní uživatel DAVE 30.12.2012 v 12:30

    hoffman a ICE: tak jsem hledal na ebay a dají se tam ty intense pořídit za docela férový peníze

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 30.12.2012 v 16:18

    Hoši, chtěl bych moci jezdit na pláštích bez butylu, jak to děláte. Jak obuju něco bez butylu a jak přidám plyn tak je na DH trati defekt klidně několikrát denně, asi chybí technika. Foukám od 1.8 do 2.2. Navíc mi připadá, že jsou ty papírové pláště při stejném tlaku takové jakési nestabilní. Nemám z nich dobrý pocit.

  • anonymní uživatel Čárys ze 720 cé zet (seven20 (a) volny.cz) 30.12.2012 v 17:13

    MICHELIN FOREVER. : )

  • anonymní uživatel RB 30.12.2012 v 18:27

    Gaz: Bez butylu to na DH nejde pokud jsi chlap a né 50kg děcko.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 30.12.2012 v 18:57

    RB: Dobře vysraný a hladový mám 87kg to bude asi ten zakopaný pes:-)

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 9:17

    gas- vysranej nevysranej málo foukáš kámo....1.8-2.2 mne přijde na tvoji váhu opravdu málo, tak maximálně do bláta...

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 10:12

    lupa: Mě ne člověče. Nevím asi o nikom, kdo by foukal víc. Jezdit papírové pláště za cenu že do nich nabecham 2.5 mi přijde totální blbost s takovým tlakem jezdit je hovadina.

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 31.12.2012 v 10:19

    málo? já mam 82kg a na kopci jsem nikdy neměl víc jak 1.8, když jsou srajdy tak klidně 1 vpředu a 1.2 vzadu a zatim jsem to neprorazil (nevegal s butylem, minion s butylem)

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 11:04

    cokoliv nad 2bar je špatně:) 2,5 MM v FR se dá jít i na 1,5baru bez nějakého problému s DH verzí by to šlo ještě níž. Zadek foukám trochu víc než předek a hlavně dle tratě. Jet do špindlu na DH je sakra rozdíl než se vozit v Rokytnici.

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 11:05

    Jo a hlavně to chce kvalitní manometr. Ono kde jaké pumpa kecá na 2barech klidně o 0.3baru a to je sakra znát.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 11:49

    RB: Nad dva foukám zadek ktřeba v Semmeringu, protože je tamní DH docela kamenolom, taky jsem tam měl letos první a poslední defekt. MM 2.5 v papírové FR verzi jsem pár le zpět prorazil v Geisskopfu na DH 3x za den s tlakem nejdříve 2 a pak už i 2.3. To byl opruz a poslední kapka. Od té doby už jen butyl, ty pláště mají i lepší jízdní vlastnosti, vzpomínám si na tu změnu.

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 11:53

    Jo, tak to beru na ježdění normálně. Na DH vždy butyl, ta FR verze se pak i víc žvýká a hůř tlumí než ta DH. Jsem to jednou zkoušel ve Špindlu a hned jsem šel přehodit na DH kola.

  • anonymní uživatel peto(dude) 31.12.2012 v 12:25

    A to si predstavte, ze ja(65kg) jazdim minion 2.35 bez butylu s tlakom 3,5 bar v predu aj vzadu bez dh dusi. Maribor, nejake preteky tu(aj v blate) a este dajake bike parky tu. Samozrejme sem tam defekt. Mam taky tusak, ze keby som obul na svojeho bika tie vase kolesa s butylami a nizkymi tlakmi ta lietam jak hill. Nam take pokusenie zriesit take kolesa ze 2.5 vsade butyl dh duse a nizky tlak len ta vaha by ma srala a neviem ci by som sa dokazal vratit spat ku tomu co vozim teraz. Inak na mojich bezbutylovych je uvadzany minimum tlak 2,5 bar. Neviem ako je to na butyloch, ale nepodhustujete to pod limit(bok)?

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 12:58

    3,5bar na 65kg? To je beton. Plášť pak nemůže fungovat.

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 31.12.2012 v 13:01

    peto(dude) ty tlaky co píšou na gumách jsou jen pro gumy, dokud se neboří stěna pláště když na to zatlačíš v zatáčce seš v limitu :)

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 31.12.2012 v 13:04

    viz třeba tady www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 13:15

    peto: 3,5 bar? Jsi šílený.

  • anonymní uživatel hoffman 31.12.2012 v 13:46

    peto(dude): tie tvoje príspevky sú klenoty, chcelo by to už knižné vydanie

  • anonymní uživatel peto(dude) 31.12.2012 v 14:00

    no len to nehrotte s tymi reakciami. Max limit je 4.5 bar.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 14:05

    tak to koukám

  • anonymní uživatel peto(dude) 31.12.2012 v 14:07

    4 hoffman - si do mna zahladeny? studujes kazdy moj prispevok a tuzis uz len po ucebnici ku predmetu peto(dude)? Bez urazky. A stastny novy rok ti prajem. Plny POROZUMENIA a pohody.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 14:07

    3,5 foukám klasika na bahno 2-2,5 ale prorážím, 3.5 je pro mne klasika na krupce, jak mám méně tak prorážím pomalu každou jízdu....

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 14:08

    jste jak pírka hošani asi

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 14:32

    všichni jsou pírka: já 90kg, gaz cca 93kg, kámoš co s ním jezdím 95kg(vše v hadrech na kolo)

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 15:10

    RB- hele já mám 105kg, pamatuji si, jak k nám na krupku jezil dědeček Drahoš na svém RB, každou jízdu tlačil pomalu od startu s proraženejma kolama, asi tak 7x za sebou

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 15:12

    a pak jsme zjistili že dědek fouká 2.0 a von furt hudroval že víc nikdy nefoukal no když bodal i další den tak si tam narval 3,5 jako my a hle ani jednou...možná to je i o trati vím jistě že když pojedu na 2,0 na krupce tak nejen že nedojedu bez defektu, ale zkurvím kola :)

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 15:14

    samozřejmě pokud pojedu špagetu na ještědu tak mohu na 2,0 :)

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 15:17

    Ale mi nemůžeme za tvoje kila:) Kdo jezdí na Ještědu tu nudnou spagetu netuším:)

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 16:21

    to si mne krapet nepochopil a nestěžuji si na nadváhu, a článek je o DH, ne o špagetě nebo jiných lajn pro děti, jen jsem chtěl poukázat na rozdíl tratí, povrchů.

  • anonymní uživatel RB 31.12.2012 v 16:31

    Tak hlásíš tu na všechny. Nevím já s těmahle tlakama jezdím DH ve Špindlu, Liberci.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 16:57

    ok jezdi dál....

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 17:16

    Jak mám 2,2 zadek a 2,0 předek a butyl tak jsem před proražením v bezpečí kdekoli, ale už to není tak komfortní svezení, proto radši 2,0/1,8 , ale jsou tratě na které jsou tyhle tlaky málo.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.12.2012 v 17:29

    ták, :)

  • anonymní uživatel peto(dude) 1.1.2013 v 21:00

    4 bok - Zalezi aku prudku zatacku a v akej rychlosti myslis. A problem je, ze v tej najprudsej proste nestiham odsledovat ako sa guma borti(nemam prostredie a prostriedky na simulaciu ktora by bola doveryhodna). Ale viem jedno a to je, ze nechcem, aby sa mi plast v zakrute bez klopky bortil(hoc aj len mierne) pomimo raf. To je taky gumeny pocit v riadeni. Ja nechcem ,aby sa plast rozlozil na povrchu a klzal po prachu, chcem, aby sa prerezal cez prach az do pevneho podkladu. Ako ked zimne rally maju uzke pneu asi tiez preto(www.motors24.lt/... Siroke by sa klzali po povrchu. Ten tlak co teraz vozim je nato, aby plast ostal pevny a tym aj riadenie ostane pevne a presne(nieco take mam na mysli 2:59 www.youtube.com/... Ked idem rovno dotykam sa zeme iba strednymi spuntami co zabezpecuje nizsi valivy odpor. Ked zatacam(bez klopky) pridu do ucinku bocne spunty a ked potrebujem pridriftnut tak tvrde koleso sa lahsie utrhne do driftu ako makke. A toho panka co tam na pink bike rozprava nemozem brat uplne vazne. Tvrdi totiz(tak ako aj ty), aby som bral s rezervou konstrukcne udaje uvedene na plasti. "Odbornik" vravi, aby sme fundovaneho odbornika, ktory plast vyvinul nebrali vazne. Tak to potom ako odbornika nemusim brat vazne ani jeho. A uz som jeden plast podhustenim pod uvadzany limit zmrvil. Stacilo mi ked tento panko oddvovodnoval vyhodu sirokych rajdov v tym, ze nutia jazdca byt viac nad prednym kolesom a ze to je pre jazdu optimalnejsie. A to, ze koleso skejtu je dobry priklad k pochopeniu preco vysoky tlak v pneu nieje ok berem ako vtip. Dobry priklad, ale urcite nie pre koleso bycikla ktore ma aj ked odstranim velkostny rozdiel od skejtoveho kolesa vacsiu schopnost absorbcie nerovnosti aj pri mojich tlakoch a koniec koncov na vacsie nerovnosti ktore by ho mali spomalovat by nestacili ani tie nizke tlaky. Na to je tam vydla, aby to zehlila.

  • anonymní uživatel peto(dude) 1.1.2013 v 21:08

    www.motors24.lt/...

  • anonymní uživatel RB 1.1.2013 v 21:15

    Peto: pobavil:)
    Jdi se někdy podívat na DH závody a začni jim tam vysvětlovat, že musí nafoukat na 3.5bar, aby se zakously do tvrdého povrchu:)

  • anonymní uživatel hoffman 1.1.2013 v 22:42

    uff, out of control..

  • anonymní uživatel peto(dude) 1.1.2013 v 22:53

    4 RB - Nechapem tvoju poznamku. ja pisem o svojich preferenciach a dovodim ich. Preco sa nepodelis o svoj nazor a nenapises konkretne v com sa mylim a teda som pobavil? 4 hoffman - neboj vsimli sme si. ty si ten kuul american s nemeckou prezyvkou.

  • anonymní uživatel RB 2.1.2013 v 0:02

    Peto: Vše už tady je napsané. Nevím co bych k tomu dodal. Jestli si myslíš, že vozit tlak jaký se nevozí ani na XC (proč taky, když plášť tím že ho přefoukneš přes 2bar rychleji nepojede, přestane tlumit, zhorší se přilnavost) tak ho klidně voz, sám sebe okrádáš o 50% vlastnosti kola.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.1.2013 v 9:34

    ať si každej fouká jak chce, ale předkládat subjektivní dojem jako fakt je Peto na levačku

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 2.1.2013 v 10:54

    peto: Si na velkém omylu s tím cos napsal. Proč, to nebudu rozebírat, jak psal RB vše už tu bylo napsáno, je dobré mít vlastní názor ale trvat na něm a nenechat si poradit, když ti tu všichni říkají že se mýlíš je hloupost. Je to jako že "vy všichni jste blbci, jen já jsem letadlo".

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 2.1.2013 v 12:55

    peto: taky si netocim slowmotion v zatáčce abych viděl co to při jakym tlaku dělá, při mý lamí jízdě neni ani o co stát, buď prostě poznáš, že je to málo nebo nepoznáš a svlíkneš to a holt přidáš. Při zaskákání na místě bys to vidět měl. Kámoš co spíš dirtuje byl taky vždycky takhle zarytej (3,5 je dobrý, neprorazim, budu rychlejší - tak na asfaltu) pak jsem mu na kiláček kořenů a šutrů upustil a už za sezonu víc jak 2,0 bar nefoukal. Jestli ti to vyhovuje tak si to jezdi, ale to už nemusíš vozit duše, foukni montážní pěnu a seš bez defektu se stejnym gripem :)

  • anonymní uživatel Luc... 2.1.2013 v 20:43

    Univerzalní plášť než nokian NBX sem nejezdil. Ať byl jakýkoliv povrch tak nedržel:D sucho mokro tráva asfalt kameny kořeny...

  • anonymní uživatel peto(dude) 3.1.2013 v 18:54

    Ale pani ja s vami o tom nepolemizujem. Len som oddvovodnil preco take vozim. A nikto na to nereagoval vecne. Nic vam nevnucujem a netvrdim, ze je to spravne len tak a nijak inak. Netusim kde ste to v tomto fore nabrali. Moznoze vy ked nieco pisete tak to chcete zaroven presadit ako fakt a preto beriete tak aj mna. Hovori sa tomu "podla seba sudim teba". Inak paci sa mi, ze vseci ste schopni dokola vypisovat aky blbec a lietadlo som, ale aby ste sa obtazovali dat tu v com konkretne sa mylim(a s dovodenim poprosim, RB, to tu este nezaznelo), to uz nie. A nebojte sa nebudem to brat ako hrozu diktatury. Len majte na zreteli, ze nevozim butyl. Ale mam pocit, ze aj tak sa nikto nebude obtazovat sriozne sa tu o tom zahlbit. Vacsina pride, neprecita si ani suvislosti ktore tu zazneli, streli suprmudrost o dvoch osocujucich slovach max vetach. 4 bok - zaskakanie na mieste robi kratkodobu silnu a lokalnu zataz. To je nieco uplne ine ako zataz v zatacke ktora je relativne dlhodoba, nie lokalna a nie taka razova. Inak tu penu by som tam uz davno mal keby nehrozilo ze sa po prvych metroch rozmrvy :-)(neskusal som neboj). A nemienim robyt taky pokus kde hrozi, ze vyzleciem plast.

  • anonymní uživatel RB 3.1.2013 v 22:06

    Kdo nereagoval věcně? Napsal jsem ti 3 důvody proč nemá smysl přefukovat. Napsalo to tu X dalších lidí a ty místo toho abys to šel vyzkoušet pořád meleš svojí. Taky vozím na EN/FR pláště bez butylu a ani přes to nefoukám nad 2bar i když mám oblečený kolem 90kg. Běž se podívat někam kde se jezdí DH a třeba to pochopíš.

  • anonymní uživatel hoffman 3.1.2013 v 23:19

    ako hrach na stenu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí