Test: sedlovka DaBomb Cannon R

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.1.2013

ikonaPokud jste se rozhodli postavit si kolo na dnes stále populárnější enduro ježdění, komponent bez kterého se v podstatě neobejdete je teleskopická sedlovka. Ovšem ejhle! Jako u každé novinky, cena této vymoženosti je dost vysoká (ačkoli se veskrze jedná o jednu nohu vzduchové vidlice). Proto mě velice zaujala sedlovka DaBomb Cannon R, kterou není problém sehnat za bez koruny 4 tisíce, což z ní dělá velmi cenově přijatelnou záležitost. O to víc mě pálila otázka, jak se bude chovat v akci.

Už před testováním jsem slyšel řeči o tom, že občas chodí a občas ne, což je u teleskopické sedlovky dost zásadní problém a vidina toho, že budu chtít nalítnout do sjezdu a Cannon se dolů prostě nepohne, mě moc neuklidňovala.





Na první pohled působí DaBomb Cannon robustně, ale váha 535g kterou udává výrobce rozhodně není v konkurenci jiných sedlovek nijak vysoká. Což mi dost vrtalo hlavou, takže hned po tom co sem si ji přinesl, šla na váhu. A nestačil sem se divit. Váha vyplivla číslo 654g, takže sem se vrhnul na zkoušky správné nakalibrovanosti váhy a tou váha prošla, co ale tím pádem neprošlo byla sedlovka. Váhová odchylka skoro 20 procent mi od výrobce nepřijde moc fér. Slovy klasika, výška sedlovky by odpovídala její váze, kdyby byla těhotný hroch.

Zdvih sedlovky je 11cm. Je to sice o centimetr a něco míň než Reverb nebo Kronolog, ale při rozdílu v cenách je to centimetr velmi odpustitelný. Navíc kdo z vás, pánové mi bude tvrdit, že na velikosti až tak záleží? Dálkové ovládání obstarává ocelové lanko vedené bovdenem, pro dobrý chod je tedy, na rozdíl od Reverbu (hydraulické ovládání) občas promazat pohyblivé části. Nicméně to žádná drastická pravidelná údržba není, sedlovku jsem promazal na začátku testu a 14dní s ní v podstatě každý den jezdil, aniž by nějak zásadně zklamala.





Ještě než nasednete, je nutné sedlovku ventilkem vespod nafoukat na tlak potřebný pro vaši váhu. Ten zjistíte z přiloženého návodu, který je bohužel jenom v angličtině. Tabulku s množství „psů“ sice vyluštíte, i když tímto jazykem nevládnete, nicméně absenci českého návodu je nutné výrobci vytknout.





Na trailu se Cannon chová přesně tak, jak by se dálkové ovládaná sedlovka chovat měla. Chodí nahoru a dolů. Když se vrací, je utlumena dobře, takže žádné kopance do slabin jsem neabsolvoval a stejně tak se mi nestalo, že by se Cannon zasekla a nesjela dolů. Je jen trochu línější, když je v jedné poloze opravdu dlouhou dobu (řádově hodiny). Ale její „lenost“ se projevuje pouze tak, že pokud chcete poprvé během vyjížďky sedlovku snížit, je potřeba na ní dosednout poněkud větší silou. Tento nešvar se ale projevoval při podzimním testování v teplotě okolo 10 stupňů, je tedy možné, že při vyšších letních teplotách nebude ani tohle problém. Jinak funguje bezchybně, což můžete vidět i na videu z testování.





Slabším místem sedlovky je ovšem její dálkové ovládání. V rámci úspor je vyrobeno z jednoho kruhového odlitku, takže když pominu otravný fakt, že je nutné při montáži oddělat gripy, stále zůstává problém s ne úplně dobře umístěným bovdenem a ovládací páčkou. Ovládání, vzhledem k použitému systému s ocelovým lankem, nejde úplně zlehka, takže je nutné nastavit si páčku tak, aby byla co nejníž. Chodí totiž vertikálně po kružnici (prostě tlačíte dolů) a když sem si ji nechal výš, musel sem dost zásadě měnit úchop a řídítka jsem pak nedržel ani pohodlně ani bezpečně. Jenže když si dáte páčku moc nízko, přesně na druhé straně ústí bovden, který je pak moc vysoko. S novými brzdami od Shimana nebo od Avidu se netloukly, ale srovnat je s dlouhým tělem Hayes byla docela honička.

Ale pokud nemáte Hayesy, máte aspoň trochu silný palec a nebudete sedlovku každý den předělávat z jednoho kola na druhé, můžu nákup Da Bomb Cannon R doporučit. Za velmi slušnou cenu dostanete sedlovku velmi dobře funkční. A pokud ji věnujete přiměřenou péči, troufnu si tvrdit, že by mohla mít velmi slušnou životnost.

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 7.1.2013 v 5:01

    to ji asi nemůžeš vážit vysunutou, je jasné že je pak těžší ne? :))))) :o tak to je mazec taková lež....

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 7.1.2013 v 10:01

    Myslím že to bylo tím že sem ji vážil s vyfouknutm vzduchem, nic ji pak nenadnášelo a byla těžká :)

  • anonymní uživatel RB 7.1.2013 v 11:59

    čert: vzhledem k tomu, že vzduch taky něco váží bude ještě těžší. IMHO 14dní je na závěry o funkčnosti fakt málo. Chce na tom najet pár tis. km aby se projevily neduhy.

  • anonymní uživatel bok 7.1.2013 v 12:35

    Jak moc se dá sedlo naklonit dozadu? Třeba u KS to moc nejde takže na ninje to neni až tak super jak by bejt mohlo, zas je fakt, že vytažený sedlo potřebuje jinej úhel než když je zaražený do sedlový trubky, ale i tak by mě to potěšilo

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor (a) seznam.cz) 7.1.2013 v 13:10

    velký plus je ještě to, že ovladání sedlovy je chováno po směru jízdy a bláto nelítá přímo na lanko, dostat ho odtamtud je občas problem..

  • anonymní uživatel hoffman 7.1.2013 v 13:20

    to už mohli spraviť hlavu na micro adjust, tento úchyt je už predsa len za nami

  • anonymní uživatel LosTomanos (lostomanos (a) gmail.com) 7.1.2013 v 13:55

    drzhor: Proto tam má třeba KáeSko gumovej "blatníček". Pak se při ježdění v bahně ovládání nezanáší...

  • anonymní uživatel psedma (p.sedma (a) gmail.com) 7.1.2013 v 16:28

    docela zásadní problém má tato sedlovka v nabízených velikostech, jinak by možná stála za vyzkoušení... akorát za 14 dní se toho moc nepozná... po měsíci vypadala výborně i XLC Pro SP-T04 za 3200kč, ale po dalším půl roce úplně odešla...

  • anonymní uživatel andelex 7.1.2013 v 17:20

    pěkné, ale taky se bojím chodu po delší době. Nová funguje každá, já po dvou letech KS musím nahoru tahat stehnama nebo rukou. Úplně vždy. Ale stejně je to s ní fajn.
    A ta páčka v řidítkách je ideálním kandidátem pro setkání s kolenem.

  • anonymní uživatel DD 7.1.2013 v 17:54

    mam asi od kvetna, cca 2500 km i v bordelu a zatim OK...jen se musi mazat, mazat a mazat :-)

  • anonymní uživatel vyschlej Bé 8.1.2013 v 15:02

    co udělat report s DD o jeho dabomb sjezdovém kole ..nákou sedlovku v životě potřebovat nebudu ale test těch kol by mě zajímal .. co pse deš do toho???

  • anonymní uživatel rada 8.1.2013 v 18:52

    to vyschlej Bé : test chozého DB respektive druhého kusu co mám já je zde: bikearenanetro.wz.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí