MojeKolo

Český pohár ve sjezdu 2013

Autor: Milan Suchomel, vydáno: 28.2.2013

ikonaZdravím všechny příznivce sjezdu na horských kolech. Chtěl bych touto cestou částečně naznačit co nás čeká a co nemine v sezoně 2013, protože termíny závodů se už nezadržitelně blí­ží.

Z pohledu reprezentace čeká vyvolené účast na světovém poháru ve Val di Sole 16.6.2013, ME DH a 4X v bulharském Sopot 4. – 7.7.2013, MS DH 26.8. – 1.9.2013 v JAR Pietermaritzburgu a MS 4X 21.9.2013 v Ra­kouském Leogangu. Do současné doby však není upřesněna výše rozpočtu pro DH a 4X a proto jsou počty účastníků pouze teoretické.

Při pohledu na kalendář závodů DH je dle mého pohledu opravdu z čeho vybírat. Závody Moravsko-Slovenský pohár, 3DH Cup, Woodbike Series či Český pohár si určitě najdou své příznivce. Rovněž tak závody na Slovensku, Polsku, Rakousku či Německu nemáme až tak daleko. Příznivci 4X budou muset bohužel vyjíždět na závody do zahraničí mimo Jablonce nad Nisou 3.8.2013, kde bude závod série Pro Tour.

Vzhledem k dlouhodobě rozporuplným názorům na organizátora ČP jsem se snažil nejdiplomatičtěji z pozice zástupce  jezdců v komisi MTB za sjezdové disciplíny co nejvíce přiblížit připomínkám závodníků a zatraktivnit závody ČP, což by měla být nejvyšší pohárová soutěž na území ČR.




MČR Špindlerův Mlýn 2011, foto: Lukáš Halbich

Bohužel, kopce máme takové jaké máme a lidi co u nás žijí taky nevyměníme. Takže moje snažení o uspořádání M ČR na oblíbené Krupce bohužel zatrhnuli lesáci. Další oblíbená trať na Božím daru je letos mimo provoz vzhledem k tomu, že v letním období se zde bude stavět nová lanovka. V sezoně 2014 by ale závody na Klínovci určitě měly být. V Peci pod Sněžkou, kde je další solidní trať, je nový majitel areálu a ten má tak nějak diplomaticky řečeno zatím zvláštní jednání a organizátor nemůže spoléhat na to, jak se rozhodně třeba v červnu.

Tudíž:
1. závod vyšel na oblíbený a neoblíbený Monínec 12.5.2013
2. závod oblíbené a vyhlášené Kouty nad Desnou 26.5.2013
3. závod M ČR klasika Špindlerův Mlýn 14.7.2013 ( zde by mělo dojít k částečné úpravě trati mezi první a druhou cestou, která je nejvíc kritizovaná).

Poslední závod je stále v jednání ale zájem o pořádání ČP projevili i majitelé areálu na Bílé, kde se již 2 x konal závod Moravsko-Slovenského poháru. Rovněž tak jsou rozjednané Karlovice. Já osobně bych se přikláněl k Bílé (uvidíme), protože trať je zde velice solidní, včetně lanovky.
Změny prvních zveřejněných ter­mínů ČP byly způsobené z důvodu nominačních závodů pro reprezentanty a proto se tímto všem omlouvám.




ČPDH Monínec 2012, foto Martin Liška



Co se týká organizačních změn v ČP 2013, měli by nastat následující :
1. Budou moci startovat i kategorie žáci od 11 do 14 roků za snížené startovné 150,– Kč
2. Ženy budou mít chrániče pouze doporučené a povinnou budou mít pouze integrální přilbu jako kat. muži elite. Tudíž kopie SP.
3. Zásadní změna nastane v tom, že trať závodu bude schválena již v pátek dopoledne a od 12 hodin bude k dispozici závodníkům.
4. V pátek ve večerních hodinách by měla být oblíbená riders párty.
5. Přihlašování přes web by mělo být dotažené více do detailů a registrace by měla být rychlejší. Rovněž tak by se měl prodloužit čas registrace od 15.00 hodin do 18.00 hodin. Startovné 250,– Kč při přihlášení přes web, na místě 300,– Kč. Snad tedy odpadne nekonečná fronta na číslo.
6. Organizátor by měl na známé e-mailové adresy zasílat pozvánky na závody, jak oddílům, tak závodníkům.
7. Ve finančních odměnách, které byly významně zvýšené z roku 2011 na rok 2012 by neměla nastat významná změna.




MČR DH Kouty nad Desnou, foto Josef Spáčil / Punkbike.org



Vím, že každý má svůj názor na DH obecně a je tedy na každém zda-li si pořídit licenci, či ne. Patrně bude záležet na tom, kdo se rozhodne pro které závody včetně zahraničních. Nicméně každý, kdo má za 500,– Kč licenci je zároveň na území ČR úrazově pojištěn včetně trvalých následků na závodech DH či organizovaném tréninku, což každý neví. Takže 500,– Kč za pojištění na celý rok není tak moc, jak je obvyklé slýchávat (mě osobně pojišťovna Kooperativa hradila pojistku za úraz při tréninku).

Pokusím se, aby na adrese poharmtb.cz byly včas všechny potřebné informace pro závodníky, a kde je možné se přihlašovat na závody již 14 dnů dopředu.

Nakonec prosba některým věčně nespokojeným riderům. Zkuste někdy místo kritizování na internetu téměř všeho co je okolo DH či 4X, vzít do ruky lopatu, krompáč či hrábě a jít pomoct pořadatelům kterýchkoliv závodů. Náš sport je bohužel ne moc bohatý a každá pracovitá ruka je vítána.

Hodně úspěchů a zdraví v sezoně 2013 přeje Milan Suchomel, vedoucí reprezentace a člen komise MTB za sjezdové disciplíny.

Diskuze

  • anonymní uživatel MMM 28.2.2013 v 8:15

    Jako kritici to s lopatou dost umíme, ale pak přijedou amateří ze svazu a je to chyba za chybou...a ve finále místní pořadatelé jsou v mínusu, protože svaz všechno sežere.
    Mám chuť být vulgární.....

  • anonymní uživatel iOp 28.2.2013 v 8:39

    Alespoň malý posun k lepšímu. Ale tratě nebudu komentovat...

  • anonymní uživatel D.V. (l.bier (a) elatec.com) 28.2.2013 v 11:28

    Nic se neda zmenit za noc a je dulezite ze se neco deje. Pokud se povede zlepsit system registraci, respektive zrychlit vsichni to oceni. O tom pojisteni sem ani nevedel, to je celkem fajn ficura. Trate me tak spatne neprijdou - myslim ze to proste odpovida tomu co jde z ktereho kopce vytezit a pokud dopadne i ta Bila nemuselo by to bejt vubec spatne.
    Osobne bych jeste doladil permanentky: bud at daj zvyhodnenou na 2 dny a nebo at daji nedeli zdarma (tusim jako Moninec). Stejne v nedeli stihneme tak 2 treningy a dve zavodni jizdy, takze permanentka nema smysl a jednotlive jizdne stoji skoro jako permanentka. Chapu ale, ze to je spis otazka vstricnosti arealu....

  • anonymní uživatel D.K. 28.2.2013 v 13:28

    No nevím Sucháči kolik jsi dostal, ale já za zlomenou pánev 2000,-Kč. To fakt nebylo nic moc....tak ,že radím radši svoji pojistku a nespoléhat na pojištění přes licenci.

  • anonymní uživatel Suchac (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 28.2.2013 v 13:53

    Pro D.K. Taky mam svoji úrazovou pojistku. Plnění pojištění v souvislosti s linencí beru jako bonus. Nicméně licence 500,- Kč a dostal jsi 2 000,- Kč takže jsi minimálně neprodělal ale za pánev je to fakt málo. Nejspíš záleží na likvidátorovi pojišťovny a lékařské zprávě !!! Já dostal za nohu mnohem víc.
    Pro M.M.M. Nevím kdo jsi ale klidně se mi ozvi na 603527325 a můžeš mi sdělit svoje připomínky a návrhy. Vím, že všechno není ideální. Jinak ČSC s ČP pohárem nemá nic společné. Práva má marketingová agentura Remoex a je organizátorem. ČSC pouze deleguje rozhodčí.

  • anonymní uživatel abc 28.2.2013 v 14:45

    Vypadá to na příjemné změny... internetové kritiky bych házel za hlavu za počítačem je každý prezident

  • anonymní uživatel Petr (petr.santavy (a) noquestionbike.eu) 28.2.2013 v 16:13

    Snad to vše klapne a bude to tak jak slibuje článek. Jinak souhlasím s D.V a pernamentkama na víkend za výhodnější cenu. Kdyby se povedlo domluvit i toto bylo by to ještě zajímavější. Každopádně snahu posunout to dopředu a udělat něco se současným stavem musí uvítat každý, držím palce ať se to povede. Vše se ukáže na prvních závodech.

  • anonymní uživatel DB 28.2.2013 v 16:42

    Mě zase přijde na škodu, že termín ČP pro Monínec se kreje s termínem 3DHCupu na Jedlový. Celý 3DH má dohromady 4 závody a ČP zatim 3, tak asi neni až tak těžký to nějak sladit. Na vině je ten, kdo ty termíny vydal později... :/

  • anonymní uživatel Suchac (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 28.2.2013 v 17:17

    Pro DB. S organizátorem 3DH cupu je to doladěný a Jiřeín se pojede 4.5.2013. Již je to nově vyvěšené na webu 3DH cupu. Je jasné, že by to byla blbost aby se to krylo.

  • anonymní uživatel DB 28.2.2013 v 18:36

    Yess ... rozum začíná v ČR vítězit ;-)

  • anonymní uživatel NDTS 1.3.2013 v 13:40

    Nechapu, proc ma 3DH termnove ustupovat podelanymu poharu, kterej neni schopnej za celou zimu vyrukovat s platnejma terminama. To je fakt vysmech!

  • anonymní uživatel Suchac (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 1.3.2013 v 15:38

    Pro NDTS Fakt hustej příspěvek. Změna termínu závodů 12.5.2013 je z důvodu nominačních závodů kandidátů na světový pohár Val Di Sole a ME, které jsou v poměrně brzkém termínu a bylo potřeba, aby bylo alespoň 4 až 5 nominačních závodů. Navíc termíny serie Evropského poháru musely tak nějak pasovat do ČP aby mohli Čepelák, Charvat, Vagner a spol. absolvovat i EP. Takže poskládat termíny není tak jednoduché. Ale někdo to asi nedokáže pochopit. Nevim jestli je ČP podělanej ale zkus jednat s lyžařskejma lokalitama před zimou, když mají v hlavě hlavní sezonu a lyžování. Z takovejch přispěvků jako je ten Tvůj se mi chce ...... a mam chuť se na všechno ..... A to pamatuji patrně na rozdíl od Tebe DH ještě s pevnou vidlicí. A pozn. např UCI změnila v únoru termín MS ve 4X. Asi dle Tebe taky asi vysměch viď ? Ono totiž pořádat závody je děsná sranda a pohoda.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 1.3.2013 v 18:21

    NDTS- dej si facku, Krupky je škoda .....

  • anonymní uživatel Status1 (TL1000rider (a) seznam.cz) 1.3.2013 v 23:12

    Vážím si lidí, co se starají o to, aby českej 'věčně' nespokojenej sjezdař, měl kde jezdit! Koutýýýýýýýýýýý!!

  • anonymní uživatel mates722 (mates722 (a) gmail.com) 24.3.2013 v 11:57

    Pojedou se letos experti? ja ze bych chtel jet poprve cesky pohar, elitu vazne nepojedu ale o expertech jsem se nikde nic moc nedocetl...

  • anonymní uživatel ZZ (zzrider (a) seznam.cz) 14.8.2013 v 13:23

    Mám dotaz ohledně toho pojištění na posledních závodech na špičáku jsem měl pád a nejspíš mě čeká operace ramene tak bych rád věděl kam se mám ozvat kvůli pojistnému plnění jelikož jsem zatím nikde nenarazil na žádný kontakt s tím spojený???

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí