Report+foto: ČP DH Monínec

Autor: Milan Suchomel, Martin Liška, kategorie: Report, vydáno: 14.5.2013

ikonaBěhem uplynulého víkendu 10.5. – 12.5.2013 se uskutečnil 1. závod ČP ING BAU.CZ MTB CUPu ve sjezdu na horských kolech, který hostil Monínec. Do poměrně neoblíbené lokality se i tak vydalo velice slušných 123 závodníků, čímž bych tímto chtěl všem za pořadatele i organizátora poděkovat (pozn. pokud bude v roce 2014 již k dispozici Klínovec a Ještěd, tak na Moninci to byl patrně poslední ČP).

Páteční dopolední schvalování tratě proběhlo ještě za poměrně vlídného počasí, ale úderem 11.30 hodin se nad Moníncem zatáhla obloha a vytrvale lilo s malými přestávkami až do sobotního odpoledne. Vzhledem k těmto podmínkám se v pátek do volného tréninku nikdo nehrnul a mě nezbylo nic jiné než s pořadatelem nabouchat téměř všechny dřevěné lávky králičím pletivem, protože se většina z nich stala kluzké nebezpečné mýdlo. V dešti to byla paráda a odnesl jsem to angínou, takže report píšu v posteli s antibiotiky.





Trať doznala zásadnější změny hned po startu, kdy se skok přes velký kámen svedl vpravo a bylo alespoň nad čím přemýšlet kudy jet. Následovala série 4 zatáček na bahnité sjezdovce a následně klasika monínecké trati rychlá pasáž po kraji lesa s výjezdem kropenkami k prvním kamenné části, která končila bahenní lázní. Naštěstí je se vyjezdila rychlá levá stopa a mohla začít šlapací sekce v okolí dlouhé lávky, která následně navazuje na nejsjezdovější část tratě se spoustou kamenů a kořenů. Úsek po přejezdu silnice už změny nezaznamenal a tudíž se každý musel poprat jako klasicky se spoustou kamenů v poměrně rovinaté pasáži. Populární sekce cílových skoků byla letos hodně ovlivněna počasím a tudíž do prvního velkého skoku s nájezdem vpravo se nikdo letos nepustil a každý přeskákal palety podle toho, na kterou kolej namířil svůj stroj. Po skocích už byla pouze šlapačka v bahenní lázni.





V sobotu se pomalu, ale nesměle začali pohybovat po trati první odvážlivci, kteří zkoušeli jak déšť ovlivňuje známé kameny na Monínci. Podmínky pro ježdění se začali lepšit až v sobotních pozdních odpoledních hodinách. Naštěstí se na neděli počasí umoudřilo a proto trať poměrně oschla, i když ne úplně a v některých pasážích bahno zůstalo. Opět tedy byla důležitá volba pneumatik.

K otázce pořadatele a organizátora k mému úžase nebylo mnoho připomínek snad jen, že lanovka v sobotu ráno nevyjela v 9.00 hodin, ale až na moji interpelaci v 09.30 hodin. Následně lanovka fungovala v pohodě dle rozpisu. Otázka podsedáků a čistění sedaček vlekaři je věc názoru. Někomu se to nelíbilo, ale fakt je, že se sedačky po blátivých závodech fakt čistí špatně. Informace pro jezdce počínaje kanceláří závodů, rozpisů, startovek či výsledků fungovali bezvadně a v kanceláři byli k dispozici poměrně brzy a v dostatečném množství. Aktuální výsledky mohli závodníci rovněž sledovat hned v cílovém prostoru na velké obrazovce. Můra závodu ČP a to vydávání čísel proběhla dle mých informací velice plynule. Tím děkuji i všem riderům, že se nenahrnuli všichni naráz pro číslo hned při otevření kanceláře. Komentátor závodu Michal Berka se opět předvedl v té high formě.

Pozn. k trati a jezdcům!!! Pokud se Vám během tréninku podaří protrhnout pásku, není na škodu zastavit a pásku zavázat, jak byla v původním stavu. Není možné, aby za Vás do nekonečna někdo opravoval pásku a tyčky. Pak může dojít k tomu, že si někdo najezdí stopu, která byla původně vytyčená jinak a pak se v závodě diví (někteří s páskou na rámu jeli i několik stovek metrů).





No a konečně jsem se dostal k samotnému závodu.

V elitní kategorii bylo opravdu husto vzhledem k důležitosti výsledku do bodové tabulky nominačních kriterií a nikdo z předních jezdců na Monínci nechyběl. Svůj návrat a potvrzení české DH jedničky po předchozích nejistých výsledcích z prvních letošních závodů předvedl ve finále Matěj Charvát (CHARVAT BROS BANSHEE BIKES) 2.27.650 min. Očividně se mu ulevilo a jak mi sám sdělil, určitě ho výsledek psychicky velice povzbudí do další části sezony. Hodně ostře mu však ve finále na záda dýchal objev sezony Jakub Říha (GALAXY CYKLO ŠVEC). Rozdíl 0, 295s mluví za vše. Patrně bude mít nyní Jakub brouka v hlavě čemu dát nyní přednost zdali 4X či DH. 3 místo utrhnul nestárnoucí ale stále vitální Adam Vágner (ROCKMACHINE CYKLOMAX BRC) se ztrátou 2,6 s, který jak uvedl neměl mnoho času na trénink na sjezdovém kole a teprve se rozjíždí. To, že má v zádech spoustu nových mladých dravců jen a jen vítá. Za touto trojicí se v malých časových rozestupech seřadila smečka nedávných juniorů, kteří velice pozitivně ovlivňuji úroveň elitní kategorie a určitě nezklamali – 4. místo Lukáš Šplíchal (MONDRAKER 661), 5.místo Jan Čepelák (KRABCYCLES SPECIALIZED), 6.místo Stanislav Sehnal (CHARVAT BROS BANSHEE BIKES), 7. místo Jan Uruba (SPECIALIZED CZ) a 8 místo Ondřej Štěpánek (KRABCYCLES SPECIALIZED).





V kategorii juniorů v kvalifikaci předvedl svoji velkou výkonnostní převahu Martin Lébl 2.34.989 (KRABCYCLES SPECIALIZED) kdy nadělil 11 s. druhému Petru Čechovi (MONDRAKER 661). Ve finále si pozice prohodili, protože Martin Lébl hned na startu poměrně ošklivě upadl pod velké kameny hned za startovní rampou, kdo start na Moninci zná tuší, že to nebylo asi nic moc příjemné. Vítězem se tedy stal Petr Čech (MONDRAKER 661) 2.41.780 před druhým Martinem Léblem o 1.344 s. Třetí místo obsadil Petr Inderbitzin (KRABCYCLES SPECIALIZED), 4. místo Petr Malý (MALOCH RACING TEAM) a 5. místo Martin Pacholík GIGANTIC RACING TEAM). Závodníci od 2. do 5. místa byli v 1,5 sec. a jsou tedy vzácně vyrovnáni.

V kategorii žen se zúčastnili pouze dvě závodnice a z vítězství se radovala hodně odřená z nedávných závodů Simona Jirková před nováčkem DH scény Šárkou Dušákovou z CYKLO JIŘIČKA České Budějovice. Čas Simony 3.10 min. však alespoň zatím neodpovídá jejím ambicím. Královna ženské scény Jana Bártová, která vyhrála s převahou první nominační závody v Polsku proto dala přednost tréninku na těžké trati v Koutech. V kategorii EXPERT vyhrál velice těsným rozdílem 0,276 s Martin Picek (BIKESTRIKE FOR ALL) 2.39.224 min. před Martinem Tesařem (KOLOSHOP TEAM CZ) , když si své pozice ze semifinálové jízdy prohodili. Třetí místo obsadil již z odstupem 5 sec. Alexander Sidor z RB.





V kategorii masters I. kraloval bezkonkurenčně nestárnoucí ale šedivý Vlastimil Hynčica (SPECIALIZED CZ) 2.35.004 min. o 10 sec před reprezentačním mechanikem Hynkem Hájkem (KRABCYCLES) a Zdeňkem Hendrichem (BIKE RACING SUŠICE).

V kategorii Masters II zvítězil Michal Červenka 2.51,813 min. z CYKLO JIŘIČKA Č.B. před Dušanem Mánkem (KUR SPORT RACE TEAM) a stále neuvěřitelně vitálním Miroslavem Pekem z (PEKSPORT SPECIALIZED).
Nově otevřenou žákovskou kategorii vyhrál Folvarčný Petr (ELITE BIKES RACING GANG) 3.20.648 min. před Kristianem Porubanem (SPECIALIZED CZ) a Radkem Štádlerem z (BIKE RACING SUŠICE).
Zvláštní pozornost stojí věnovat kategorii žáků. V nedávné době proběhly bouřlivé diskuze na téma nevyhlášené kategorie žáků v ČP. Byly tedy vyslyšeny hlasy ale účast 5 závodníků je opravdu špatná. Do konce sezony má komise MTB vypracovat studii pro finanční granty na rok 2014 pro sjezdové oddíly, které mají ve svých řadách žáky. Bohužel se základnou 5 žáků nedostaneme nic. Tímto se opětně vrací jako bumerang již dříve mnou zveřejněná myšlenka. Čím méně bude bikerů registrováno, tím méně financí bude na MTB od MŠMT. Takže forma protestu vůči ČSC nemít licenci a (zároveň úrazovou pojistku) je kontraproduktivní. Nezveřejňoval bych uvedenou myšlenku, kdybych nevěděl, že v kategorii žáků je mnohem více riderů.





Podobná výzva je směřována i pro starší ridery nad 40 roků, o kterých osobně vím, že jich po našich bikeparcích jezdí minimálně 50. V této kategorii přece nejde o to kdo vyhraje ale o setkání se mezi sebou a poježdění.

Sečteno a podtrženo Monínec je úspěšně za námi a druhý závod ČP ING BAU.CZ 24.5 – 26.5.2013 v Koutech nad Desnou před námi. Trať v Koutech se v současné době upravuje (probíhá zvláště rozšiřování tratě z důvodu možnosti volit několik stop a přiblížení se tratím SP) a věřím, že prověří maximálně kandidáty reprezentace pro sezonu 2013. Snad pořadatel stihne dodělat i avizovaný dojezd u dolní stanice přístupové kotvy.

 

Text: Milan Suchomel (vedoucí reprezentace a člen komise MTB pro 4X a DH)
Foto: Martin Liška – kompletní galerie: http://specializeddh.rajce.idnes.cz/…oninec_2013/ 

Diskuze

  • anonymní uživatel Fotofotřík (jindracermak (a) seznam.cz) 14.5.2013 v 10:54

    Bezva report a poděkování za téměř on-line zveřejňení výsledků na www.poharmtb.cz/... - ležel jsem v posteli s chřipkou a mohl jsem alespoň aktuální dění sledovat. Fotoreport Martina Lišky je parádní!

  • anonymní uživatel ZR 14.5.2013 v 11:03

    slusnych 123 zavodniku na CP to si delate prdel takove cislo se rozhodne za "slusne" povazovat neda

  • anonymní uživatel ZR 14.5.2013 v 14:17

    A taky nechapu proc by se meli 40-ti leti chlapi chtit tlacit nekde ve fronte na lanovku na CP, kdyz muzou pohodove pojezdit nekde v bikeparku, kde tolik front nebyva...

  • anonymní uživatel Martin Liška (rallyvidea (a) seznam.cz) 14.5.2013 v 14:59

    Fotofotřík: Díky moc, tohle mi potěšilo. Právě jsem si říkal, že jsem Tě tam neviděl...

  • anonymní uživatel Dan 14.5.2013 v 15:08

    Hlavně by tam měli ti 40ti letí chlapi dotáhnout svoje děti a ukázat jim jak se jezdí na kole a v rámci toho se poměřit se stejně starejma dědkama. Tohle bylo asi směřováno na tyhle lidi, těch očividně asi moc není...

  • anonymní uživatel Milan Suchomel (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 14.5.2013 v 15:32

    Pro pozitivně myslícího dobráka , kterej se schovává za ZR a zajisté už toho pro MTB udělal hodně ( zvláště rejpání ). V pátek můžeš přijet na brigádu do Kout - určitě by to bylo přínosnější něž Tvoje příspěvky. Budu tam.
    1. Slušnejch 123 to je, protože výhled počasí byl opravdu nic moc, což se potvrdilo a navíc trať na Moninci zase tak oblíbená není.
    2. Já osobně jsem letos na závodech zatím žádné velké fronty nezažil.
    3. Pro Dana já mám dvě holky takže mě se Tvoje doporučení netýká. Obě dělají atletiku. Pokud vím tak např. Dušan Mánek jezdí se svým klukem.

  • anonymní uživatel ZR 14.5.2013 v 17:44

    ZR - Znojemska Raketa - Risa Sykora; do Koutu urco neprijedu mam to daleko:) jinak super trat; kolik sem toho pro MTB udelal nemuzu posuzovat; a vymlouvat se na pocasi u nejvyssi ceske souteze mi prijde minimalne usmevne

  • anonymní uživatel Milan Suchomel (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 14.5.2013 v 18:24

    Myslím, že se za poslední dva roky zásadně změnila tvář ČP k lepšímu. Bohužel financí není mezi lidma moc a neumožňuje přijet na závody každému, kdo by chtěl. Nicméně pevně věřím, že počet účastníků ČP bude stoupat. Aspoň se snažím pro to udělat maximum.

  • anonymní uživatel Mára 14.5.2013 v 18:32

    Proč by sakra měl jezdit do Kout brigádničit? Od toho je pořadatel ne? Když jsem hrál hokej, tak jsme si taky nerolbovaly led před zápasem... S takovou bych si za chvíly mohl na starťáku sám píchnout start a dole si odpíchnout dojezd do cíle, napsat si čas do Exelu a jet domů... Je to soutěž pořádaná svazem cyklistiky, tak ať se starají. A stím počasím, to nemůžete myslet vážně? Je to nejvyšší soutěž v ČR, tak tento argument je k smíchu. To by taky ve finále mohl Hart říct v Champery, že nejde, že prší...

  • anonymní uživatel Mára 14.5.2013 v 18:40

    A propo, když jsem se podílel na pořádání dvou závodů poháru v bikrosu, tak jsme taky na trati otročili v pár lidech. Protože napsat na net trať je v čudu, přijeďte brigádničit, ať máte na čem závodit, tak se nám ty lidi vysmějou a jedou závodit jinam... A navíc by mi to bylo hloupé, MY to pořádali, MY to museli připravit. Maximálně jsme koupili 2 basy a nahnali třeba 4 kamarády aby trošku pomohly...

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 14.5.2013 v 19:36

    Zdárec, srovnávat hokej a DH je asi hovadina, podle mého brigádníci čp bodnou, také jsem pomáhal pořádat několik závodů čp a divil jsem se co vše to obnáší a jaké reakce se pak po závodech vůbec mohou objevit, ona ta brigáda poučí každého rejpala co před tím jen hudroval, jak je všechno špatně. Taková výchovná metoda vážení si čp a vůbec lidí, který se do takového velkého projektu vůbec pouští....zaplať pán bůh za ně. To že počasí ovlivní počet jezdců je také přece jasné :)Přeci jen čp na Monínci není svěťák v champéry :)))

  • anonymní uživatel Suchomelmilan@centrum.cz (Milan Suchomel) 14.5.2013 v 20:14

    Nikdo nikoho nepovolává na brigádu. Byla to jen reakce na rejpavej komentář. V Koutech otázky brigád za permice už vzdali a spoléhají na sebe.
    Otázka deště ??? Hart není z České republiky takže toto je spíš ostuda našich riderů.

  • anonymní uživatel Střapál Rožnov 14.5.2013 v 21:04

    Paradni clanek, komplexni info. Super. :-) Dikes.

  • anonymní uživatel Mára 14.5.2013 v 21:36

    Pro pana Milana a Lupu-No to stím svěťákem máte svým způsobem pravdu, ale mě irituje, jak je plnej Facebook keců "milujeme DH", žíjeme sjezdem, bez DH nežiju a podobných keců, a pak zaprší a půlka lidí ani nepřijede... Tak to bylo myšleno tak, že ty lidi jsou másla.

  • anonymní uživatel Střapál Rožnov 14.5.2013 v 21:55

    Nemyslis tim kategorii nad 40 jaru, ze ne ???!! :=)))

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 15.5.2013 v 7:46

    Tak to máš Máro pravdu. V Krupce si pamatuji na čp i víc jak 300 závodníků a snad další rok co vytrvale pršelo a s obtížnější tratí, snad jen polovinu....ale ta trať byla opravdu maso :)Odpovídající obtížnosti čp. a pro méňe technicky zdatné jezdce (jako jsem i já :)to smrdělo úrazem hned na začátku sezony :)a pro takové jezdce ani čp dělaný není..., nebo by neměl být dělán. Otázka je kolik takových jezdců co jsou schopni odjet pohár na bahně máme. Možná je to právě těch 123 :) S Moníncem je to zvláštní, těžko říct jestli je nízká účast zaviněná počasím, nebo neoblíbenou tratí.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí