Test: GT Force 1.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.6.2013

ikonaEnduro, hlavový úhel, bahno, švih, zadní stavba. Teď, když mám vaši pozornost, můžu vám představit test zatím posledního kola, jenž mi bylo přiděleno, GT Force 1.0. Ale nebojte, prvních 7 slov nebyl jenom bulvárně reklamní trik na upoutání vaší pozornosti, ale taky něco, co test docela vystihuje.

„So first things first“ (postupujme popořadě).





GT Force ve verzi 1.0 je svým změřením All-Mountain kolo, se zdvihy 150mm vepředu i vzadu, s technologií i-Drive a 69 stupni hlavového úhlu. Coby „nejlepší hlína“ (nejlíp osazený hliníkový rám) je 1.0 osazená vzduchovým tlumením od Foxu, s technologií CTD, vidlicí 32 Float vepředu a tlumičem Float vzadu. Na místě teleskopické sedlovky je populární Reverb od RockShoxu, pohon je vyřešen kombinací precizně fungujícího řazení Shimano XT a neuvěřitelně sexuálně vypadajících klik RaceFace Turbine a nabízí 2×10 převodů. Podobné pocity jako kliky ve mně vyvolávají i kola od amerického Eastonu, ačkoli v nejnižší verzi XC. Těžko jsem se rozhodoval, jestli líp vypadají, nebo jedou, ale o tom níže. Kokpit je kombinací představce Easton a řídítek CrankBrothers v šířce 720 mm. Aby byla mezinárodnost amerického kola, vyráběného na Taiwanu, s japonským řazením a kanadskými klikami, ještě rozšířena, záležitosti brzd byly svěřeny do rukou Italům, konkrétně modelu Formula RX.






Nízké Crankbrothers řídítka dobře padnou


ale 720mm, je na enduro krapet málo



A jak „džítý“ jezdí? Nahoru i dolu! Už od první chvíle mě kolo dostalo tím, jak akceleruje. Akceleruje tak, že mě několikrát mrzelo že se při mtb disciplínách (ale i při vyjížďce s kamarádama) nepočítá bonus za holeshot! Když chce člověk vysprintovat, tak to doopravdy jde a vůbec vás nenapadne, že máte pod zadkem 15 centimetrů zdvihu! Po delším zkoumání a hloubání jsem zjistil, že tuhle superschopnost nepropůjčilo „fórsu“ kousnutí radioaktivního jamajského sprintera, ale systém i-Drive, spolu s lehoučkými koly, díky kombinaci výpletů Easton XC a plášťů Maxxis Ardent, které se na suchu odvalují naprosto parádně. Zdůraznil bych ale to „na suchu“. Chtěl bych tímto jen varovat případné uživatele, že i když vzorek vypadá hrubě a drsně, na mokro to není. Kdybych spolu s GT netestoval i enduro využití chráničů Bluegrass, asi by moje kolena nebyla úplně spokojená, vylítnout po dešti na kořenovo-kamenný trail na „suchých“ pláštích s tvrdou směsí, to není úplně „ecco bene“ (eko béne, úplně v cajku). Prostě jsem klouzal, jak kdyby pode mě naplival Rocco Siffredi, držíc se svého oblíbeného životního motta.




Lehká kola obutá do rychlých plášťů – na suchu jsi král



Druhá věc, která při jízdě „uhodí do řídítek“ (či cvrkne do nosu), je poměrné krátká zadní stavba. Při sjezdu se kolo výborně ovládá, při skocích se výborně cpe do dopadu a při frajeření se lehko staví na zadní! A to prostě potřebuješ na svým editu i ty! Odvrácenou stranou krátké stavby je bohužel občasné „plašení a vzpínání se“ kola při opravdu prudkém výjezdu. Když se kopec zvedá a nohy jedou na kašpárka, je potřeba přesunout váhu trochu dopředu, neboť se kolo bude chovat jako jankovitá kobyla na letní louce. No vlastně ne, jenom hrozí, že se přední kolo lehce odlepí od země. Jinak ale GT šplhá opravdu dobře a pokud si člověk občas zakroutí i s nastavením CTD na tlumičích, kterými tato verze disponuje, jsou stoupací i jezdící vlastnosti ještě lepší. A jakmile se vydrápete nahoru…no vydrápat se se v případě tohoto stroje vlastně ani nehodí, spíš jakmile se vyšvihnete nahoru, na tlumiči i vidlici cvakněte „descent“ (to jest americký výraz pro dolekop.com, vlastně bychom se za velkou louží jmenovali desce.nt…asi), Reverba shoďte dolů (ano, ani u GT není této sedlovce co vytknout, i zde fungovala bezkonkurenčně) a prověřte jak i-Drive, tak brzdy!




CTD kam se podíváš (a dosáhneš)



A hned jakmile se nahoře rozdupáte (a to jde doopravdy sakra lehko) začíná výlet králičí norou do naprosto jiného světa. Opravdu bych od kola, které jede tak dobře po rovině a do kopce nečekal, že si takhle dobře užiju i jízdu dolů. Zadní stavba je maximálně aktivní a citlivá, dokonce i při jízdě v pedálech jsem nějaké zásadní kopání do pedálu nechytal. Pocit je to trochu jiný než třeba u virtuálu, v počátku zdvihu jdou pedály mírně nahoru, ale poté už zadní stavba chodí naprosto nezávisle na vašich zadních tlapách. Někdo i-Drivu vyčítal tuhnutí při brzdění, já tuto vlastnost nijak zásadně nezaznamenal. Asi málo brzdím! Při vysokých, a nebo naopak velmi nízkých rychlostech o sobě dá bohužel vědět poměrně vzpřímená hlava. Zajímavé je ale to, že tento neduh mě obtěžoval spíš v nižších rychlostech. Když se snažíte co nejpomaleji řešit zapeklitou technickou záležitost, kolo je pocitově dost nestabilní, zatímco při vyšších rychlostech mě hlavovka rozhodně netrápila tolik. Vlastně skoro vůbec. Jakmile se totiž kolo dostane trochu do zdvihu, hlava se položí a pocit nestability je pryč. A ať už jedete v režimu climb-trail nebo descent, pochvalu, minimálně před nastoupenou jednotkou lokálních mechaniků, vlekařů i svačinářek mazajících chleba s hořčicou, si zaslouží řazení XT. Myslím že každý, kdo tuto sadu někdy jezdil, uzná můj názor, že život je moc krátký na to, aby jsme na svých enduro kolech měli „deoréčko“. Chod řazení, přehazovačky i přesmykače je preciznější a spolehlivější než pravidelnost Babicova dávkování eidamu 30ky!




i-drive v zeleném eloxu je fešný / tyto kotouče jsme si v redakci zamilovali


Brzdy brzdí závod, ale s těmito Formulemi RX je to radost



GT Force prostě jede, tyhle slova se mi v hlavě motaly pořád dokola, pokaždé když jsem na kole seděl. Osazení je v podstatě bezchybné, a Independent Drive mě baví! Samozřejmě i tento systém má své mouchy a největší křupavou masařkou je velká náchylnost na hlučnost v případě zašpinění složitého systému ložisek a čepů. Pokud se o kolo nebudete starat a budete je často mít wapkou, tedy mu připravíte peklo na zemi, jakým prošla naše testovačka, v čepech bude prostě praskat, křoupat, lupat. A to poměrně nahlas. Tento problém samozřejmě odstraní vylovení, odbahnění, rozebrání, namazání. To, jak často je nutné toto vykonat lze těžkou odhadovat. Troufnu si ale tvrdit, že pokud se ke kolu budete chovat jako člověk k dobrému příteli, tak to více než jak jednou za rok určitě nebude.




WTB Silverado není zrovna nejměkčí / příjemný detail držící hadici od tele sedlovky



Teď když víte, jak se kolo chová, musím ještě zmínit pár detailů které mě na GT zaujaly. První, co mě uhodilo do očí, když sem kolo viděl, byly opravdu hrozně vypadající gripy, které navíc nemají ani lock-on systém. Moje znechucení bylo sice intenzivní, ale trvalo opravdu jenom chvíli, protože tyhle gripy mě vážně dostaly, byly příjemně měkké, vzorek byl slušný a hlavně se ani nehnuly, ačkoli se nešroubovaly. Druhým detailem, na který bych rád upozornil, je potřeba dát si při přepravě pozor na řetěz (pokud shazujete zadní kolo nebo kolo obracíte vzhůru kolama, řidítkama na zem, k Ivanovi zády…) Ten velmi rád cestuje a s oblibou padá za přední převodník, kde se zasekne o jedno z velkých „uchycení“ čepů zadní stavby. Při jízdě mi nespadl ani jednou, ale jakmile nahodíte zadní kolo, nezkontrolujete jestli řetěz sedí na převodníku a šlápnete, tak se řetěz „příjemně“ zapasuje mezi čep a nejmenší převodník a vás čeká drobná romance spojená s povolením klik, vulgárními výrazy a rukama po lokty od hnusu z převodníku a řetězu.




XT šaltr se spojkou, kliky s rockringem, napínák by nebyl na škodu







Myslím, že svému svědomí sem ulehčil maximálně, vše co mi leželo na srdci sem vypustil a můžu říct, že ačkoli má GT pár mušek (které při jízdě stejně neřešíte, protože nevadí), je to kolo které bych si pořídil. Samozřejmě hodně dělá i osazení, v tomto set-upu je kolo na krámě za necelých 77 tisíc. Ale na rozdíl od kol jiných značek, je to osazení, kterému není co vytknout. Minimálně já mu nemám co vytknout. GT Force je jedno z mála kol, které bych označil jako „to jedno kolo“. Pokud chcete doma jedno kolo na výlety s kámošema po lokálním trailu, singletracku, i cyklostezce při uvolněné jízdě za dívkami na kolečkových bruslích v krátkých šortkách, kolo co zvládne bezproblému naskákat vaši freeridovou trať, kolo co se neztratí při lehčím sjezdu, a klidně i na enduro závod, tohle je kolo, který se na tyhle účely hodí a zatraceně se povedlo!





Kompletní specifikace kola GT Force 1.0 na webu www.gtbicycles.cz
Kolo do testu zapůjčila firma Aspire, dovozce Cannondale, GT, Schwinn, Mongoose – www.bikecentrum.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 7.6.2013 v 8:22

    Dobře se to čte, po ránu jsem se i nasmál :) O tomto kole přemýšlím, jen mi trochu vadí hlava 69 a absence ISCG mountu :(

  • anonymní uživatel Jr. (radkodyntar (a) seznam.cz) 7.6.2013 v 8:30

    Hlavu vyřeší AngleSet od CaneCreeku a padání řetězu sada XX1 od Sramu :D... myslím, že ta hlava je reálná.

  • anonymní uživatel Martin 7.6.2013 v 8:35

    Jr.: jj AngleSet je řešením, ale rovnou + 5000,-

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 7.6.2013 v 9:35

    Force ISCG mount má, konkrétně ISCG 05.

  • anonymní uživatel Martin 7.6.2013 v 9:48

    Čert: super, díky na ifno, nikde jsem nenašel zmínku o ISCG ani na obrázkách není nikde vidět. Nebo jsem díval na starý model, který neměl. Nevím.. Díky za info.

  • anonymní uživatel Martin 7.6.2013 v 9:49

    Ehm, i když tady na obrázku vidět je :D

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 7.6.2013 v 10:05

    S Angle Set bych byl opatrný, měl jsem to na kole. Nemám s ním dobrou zkušenost. Ty sférické misky se prostě v kroužcích hlavka hýbou a díky tomu se dostávají na ložiska diagonální tlaky což jim díky jejich konstrukci moc nevyhovuje:-) Myslím že mi ve finále u jednoho lágru i rupnul vnitřní kroužek. Zkoušel jsem to skládat i na sucho se speciál pastou pro zvýšení tření ale nepomohlo nic.

  • anonymní uživatel Michal 7.6.2013 v 10:40

    krásně napsané, opravdu jsem se bavil:-D

  • anonymní uživatel Fulda 7.6.2013 v 10:47

    levnější alternativa k AngleSetu od CC je FSA Orbit Option za cca 1500,-

  • anonymní uživatel mikeC 7.6.2013 v 10:48

    Furt jsou nepoučitelní, 69 to je číslo pěkné tak v posteli večer , ale ne jako hlavový úhel enduro kola se zdvihem 150 mm. Já mám konkrétně endůrko s úhlem 66 st. a paráda,,, ještě jsem tam dal angle set a je z toho 65 st. sice jak řiká Gejzič, někdy to skřípne :-), asi ho po čase vyhodím. ale zase z kopce jedna báseň. A vyjedu na tom co potřebuji... a co se vyjet nedá ... tam už je rychlejší jít pěšky. Takže když 69 = jednoznačně kolo nebrat :-)

  • anonymní uživatel stofan 7.6.2013 v 12:12

    mikeC: kolko ramov si uz navrhol vyrobil, ze si si svojim tvrdenim taky isty:D, nevies-neries

  • anonymní uživatel RB 7.6.2013 v 12:22

    mikeC: Jo prudký stojky, se šlapou s 65 hlavou úplně nejlíp:)

  • anonymní uživatel Zdenek (rooach (a) post.cz) 7.6.2013 v 13:01

    Mam tohle kolo,sice 2012 ale je to jako pres kopirak,krom systemu CTD od foxe .. ;) S kolem jsem maximalne spokojeny, pred tim jsem mel senzora 1.0 (zdvih 120) a jedine co muzu rict,ze force je uplne stejne jezdivy,zadna brzda,ale s vyhodou zdvihu a masivnejsi stavbou :o))

  • anonymní uživatel mikeC 7.6.2013 v 15:09

    pro RB: nejlíp ne, ale jak říkám prudký stojky rychleji vyjdeš než vyjedeš
    pro stofan: já jsem uživatel né výrobce. a odskoušel jsem jich už zopár. a i nyní , když jedu na "allmountain" vyjížďku s kolegy s úhlem 69 :-), nevidím nějaký markantní rozdíl.. a už mlčím :-) :-) :-)

  • anonymní uživatel Maroslaw 7.6.2013 v 15:29

    2 stofan: Tyhle kydy fakt miluju. V Lidlu taky prodávají sračky a nemusím bejt potravinovej laborant technolog, abych to věděl. Stačí to sníst, nebo se na to podívat...

  • anonymní uživatel Maroslaw 7.6.2013 v 15:29

    Tím netvrdím, že kolo je sračka, ani v nejmenším, spíše naopak. Jen mě vytočil ten tydýt podemnou...

  • anonymní uživatel Jr. (radkodyntar (a) seznam.cz) 7.6.2013 v 16:00

    Gaz: pokud je na hlavovce nějaká očividná vada, nebát se reklamovat :). Zatím jsme na ně neměli žádné negativní ohlasy a to si je lidé berou hlavně na sjezďáky (viz starší Glory apod.).
    Tlaky na ložisko jsou jasné... Stejně jako není ložisko ideálním systémem třeba v rámu. Ložisko se má točit dokola :).

  • anonymní uživatel stofan 7.6.2013 v 16:28

    Maroslaw: ;)

  • anonymní uživatel stofan 7.6.2013 v 16:32

    Maroslaw: vies, mna len udivuju ludia, ktory vedia podla uhlu hlavovej trubky posudit, ze vyrobca spravil chybu... ty tydýt . ludia s gt urcite vedia lepsie, co robia a co predavaju ako nejake pako ktore sa pozre na cislo.

  • anonymní uživatel stofan 7.6.2013 v 16:34

    oni vlastne len vyrobia ram a hned ho daju do predaja, urcite ho netestuju a nedoladuju jeho vlastnosti tak, aby dosiahli tie kriteria, ktore si pred jeho vyvojom stanovili, neboj, na tom rame ked ho vyvijali urcite mali xy uhlov a poluhlov, a toto im zrejme vyslo najlepsie

  • anonymní uživatel hoffman 7.6.2013 v 18:17

    prekvapuje ma tá voľba kokpitu, dlhý predstavec a úzke rajdy spolu s hlavovým uhlom.. musí to byť v zjazde pomerne nervózne

  • anonymní uživatel xyz 7.6.2013 v 19:27

    Polozeny uhel rozhodne za nizke rychlosti neni stabilni. Radeji bych koupil za 85k YT wicked s bos tlumenim a crossmaxama SX nez tohle s XC koly ...

  • anonymní uživatel Tomas 7.6.2013 v 19:51

    stofan: ty vravis ze ludia v GT urcite vedia co robia... ale to iste sa da povedat o ludoch v Giant, Specialized, Trek, Santa Cruz, Intense... aj oni urcite vedia co robia. A napriek tomu sa bicykle jednotlivych znaciek od seba lisia geometriou, technologiami, atd. :)

  • anonymní uživatel stofan 7.6.2013 v 20:48

    Tomas: tomas, to mi je jasne, a vdaka bohu za to, ze je to tak ako pises, a preto si mozes vybrat s toho co ti vyhovuje. kazdy vyrobca ladi geometriu podla jeho predstav k charakteristike pruzenia, a jazdnemu prejavu celeho biku. neznamena ze ked spesl da 66stupnou je to idealne pre pruzenie a jazdny prejav inych znaciek. hold, vdakabohu za odlisnost.

  • anonymní uživatel Martin 7.6.2013 v 21:27

    Jeste mam dotaz co je toto za velikost ramu?

  • anonymní uživatel jar 35 (jaro.dlask (a) seznam.cz) 8.6.2013 v 7:26

    Jr.: Taky mi v tom křupe, sice to jakože funguje, ale jak fest zabrzdím tak v tom křupe a v poslední dobou taky jak otáčím. Můj kamarád to samé právě na gloryně. Zkuste zadat do vyhledávače třeba "Cane Creek Angle Set problem" jsou o tom všude na netu kvanta.

  • anonymní uživatel georg 8.6.2013 v 8:00

    stofan: tak proč tam potom píšou vůbec nějaký geo údaje?
    at zrovna uvedou:
    rozvor kol ... tak akorát
    váha ...idealní
    hlavový uhel ...optimální atd atd

  • anonymní uživatel wsk8er 8.6.2013 v 21:38

    Sám mám tento ram a custom setup a som max spokojny. Ale predsa si neviem odpustit jednu poznamku. ASPIRE (dovozca GT) na CZ a SK trhu Force predstavuje ako ENDURO a ono je to v skutocnosti dobry AM stroj. Ale preco? Lebo ASPIRE beru tuto momentalne najrychlejsie sa vyvyjajucu kategoriu, Enduro, za okrajovu a preto nedovazaju biky od GT na enduro urcene ako napr. Force LE alebo Distortion. Takze vlastne male "klamstvo" a geograficky lokalna uprava zaradenia biku a abrakadabra a je tu ENDURO Force so 69 stupnovym hlavakom.... ( Poznamka: Force LE ma hlavovy uhol 66) takze biky fajn ale distribucia cerviva.

  • anonymní uživatel wsk8er 8.6.2013 v 22:27

    GT stranka www.gtbicycles.com/...
    bikecentrum www.gtbicycles.cz/...

    najdi jeden rozdiel...ENDURO chyba

    ale este jeden postreh ...na stranke bikecentrum sa nehovori o Force ako o Enduro biku ale kdekolvek t.j. v clankoch, testoch, porovnaniach a vacinou (ak nie 100%) českých sa hovorí o Endure biku ... hm... su to chybne zaradenia na objednavku alebo redaktor nedaval pozor z ktorej kategorie recenzuje bike? Fakn neviem ale aj tak mi to pride divne ...

  • anonymní uživatel Tomas 9.6.2013 v 12:22

    good point wsk8er, predsalen v GT vedia co robia a daju tam 66 stupnovy uhol namiesto 69 ;)
    Vedel by mi niekto vysvetlit zameranie GT Distortion? geo viac dolekop.com ale zdvih menej ako 12 cm ?

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 9.6.2013 v 13:05

    A co ma to ted povi stofan?

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 10.6.2013 v 7:29

    Hmmm - nič, no to sa dalo čakať boha jeho:-)

  • anonymní uživatel wsk8er 10.6.2013 v 8:55

    To Tomas: GT robilo bike ako Distortion davnejsie (nie som si isty s akym nazvom to bolo) ako slope style bike co by zodpovedalo aj geo aj odolnejsej vybave. Neksor nanho nahodili teleskop sedlovku, možno lahsie komponenty a urobili z neho "kindaweird" enduro bike. Ale v USA sa predava celkom dobre. skusil by som ho ... vyzera že je to zabavny trail bike s hravou geo. Nakoniec najoblubenejsim bikom Hans Raya je GT Zaskar 100 a v predu ma 140 foxu čiže niečo podobne len + uhly.

  • anonymní uživatel peto(dude) 10.6.2013 v 12:15

    ten distortion vyzera zaujimavo.

  • anonymní uživatel stofan 10.6.2013 v 18:01

    gaz: tebe nic gaz nemaj strach:D

  • anonymní uživatel stofan 10.6.2013 v 18:04

    gaz: a neodpovedal som z dovodu, lebo tu nesedim furt:D, to len preto aby ti nevrtalo hlavou preco nereagujem na tvoj podnet....

  • anonymní uživatel akmen (wq01 (a) seznam.cz) 13.6.2013 v 10:57

    To jsou mi zas fórky tady!V první řadě to neni ,žádný enduro ,ale allmountain kolo,ale to takovým odborníkum neni třeba zdurazňovat.. Představec 50mm je dlouhej:)) Hlavovej uhel prostě nah.vno, prostě jsou to blbci v tom GT. No a kolik z vás na tom kole opravdu jelo? Já ho mám už dva roky a jsem naprosto spokojenej stim co všechno zvládne. Pokud jste takový drtiči tak nechápu ,že se o to kolo vubec zajímáte a plýtvate tu časem. To je totiž kolo na ježdění a ne na tlačení.

  • anonymní uživatel linda (binasa1988 (a) gmail.com) 6.2.2017 v 22:34

    Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was really valuable. thanks a lot.
    sites.google.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí