Report: Bluegrass Enduro Tour Mollau

Autor: ZR, kategorie: Report, vydáno: 19.6.2013

ikonaZnojemská raketa, Richard Sýkora, se zúčastnil enduro závodu Bluegrass Enduro Tour International v Mollau, v rámci tohoto dvoudenní klání na jezdce čekalo celkem sedm měřených úseků a také nastoupat množství výškových metrů nahoru.



Tak jsem po měsíci zase vyrazil na závod Bluegrass Enduro Tour do Mollau, malé vesničky v Alsasku. Tentokrát to byl závod označený jako International. Oproti klasickému, který jsem jel minule byl hlavní rozdíl v tom, že tento podnik byl dvoudenní, sobota 4 RZ a v neděli 3. Dalším rozdílem jsou lokality, 3 závody ze 4 se konají mimo Francii.

Do Mollau dorážím v sobotu okolo 10. ráno, registrace probíhá velice hladce a už se jdu chystat na závod. Jelikož jsem tu sám Čech, ujímají se mne kolegové od Oskara, celkem veselá parta Frantíků a Talošů. Těsně před odjezdem na 1. RZ se dozvídám, že jsou povinné chrániče loktů, které samozřejmě nevlastním. Kluci ale radí – stačí mít dlouhej rukáv a nikdo nic neřeší – prostě Francie.





Tentokrát tu nebyl žádný autobus, který by nás alespoň trochu přiblížil, takže všechno po svých. Na první přejezd hodina času, jelikož jsme ještě plni energie, zvládáme jej asi za 45 minut, opět se ukázalo, že jsem raděj měl šetřit síly.
A už startujeme. Domluvili jsme se s klukama, že pojedeme jeden za druhým, startérovi to nevadilo, a tak frčíme. Bohužel při nájezdu do druhé techniky jde první k zemi a tak ztrácíme čas, když čekáme než odklidí kolo z cesty, aby se dalo projet. Dále už je to bez problémů a ještě předjíždíme jednoho jezdce. 1. RZ byla relativně dost prudká se spoustou switchbacků (zatáčky o 180°), povrch byl hodně sypký s volnými kameny. Jedinou zradou byla poslední zatáčka před cílem, kdy se jelo hodně rychle, z toho se brzdilo skoro do nuly a za zatáčkou byl mírný výjezd s kládou přes cestu kde se muselo sesednout z kola a kládu přenést. Délka byla 3,5 km s převýšením 350 m a strávil jsem zde necelých 8 minut.
Do 2. RZ opět vydatné stoupání, znovu okolo hodiny. Nahoře se domlouváme, že tentokrát pojedu první já. Startuji a snažím se jet co to dá. Trať je opět hodně prudká, ale už ne tolik sypká a taky tu nejsou téměř žádné switchbacky. Jako problém se ukazuje, že startujeme s vysokým číslem, a tak musíme hodně předjíždět pomalé závodníky před námi. Asi po 10 jezdcích jsem to přestal počítat. Ve 2/3 trati byl výjezd okolo 50 m délky, a pak následovalo to nejprudší z celého víkendu. Jednou trochu chybuji a lehám, ale v porovnání se ztrátou času při předjíždění to bylo zanedbatelné. RZ byla 4 km dlouhá s převýšením 450 m a já ji zvládl za 9:34.





Po 2. RZ jsem docela zničenej a to mě čekají ještě 2 výjezdy. Na vršek 3. je to znovu okolo hodiny, už jedu hodně pomalu a v nejprudších místech i tlačím. Na startu jsem pořádně unavenej, a tak nechávám jet Bertranda prvního. Začátek je taková střelba po široké cestě, pak trať zajíždí do lesa a přicházejí pro mě ne příliš populární switchbacky na sypkém. V jednom z nich Bertík chybuje a jde k zemi a já ho předjíždím. Pak ještě pár dalších závodníků, a když si říkám, že to jde skvěle, trať vyjíždí na mýtinu a zvedá se do kopce takovým způsobem, že musím z kola a utíkám (spíš jen tlačím a funím). Nahoře tep asi milion. Nasedám a čeká mě pár odkloněných zatáček na sypkém a jsem v cíli. Nebýt toho zrádného výjezdu tak super. Délka byla 3 km s převýšením 230 m a časem 5:41.





Takže ještě jeden výjezd. Celý den bylo slunečno a okolo 30 °C, cestou nahoru dostávám křeče do stehen, holt v takovýchto podmínkách asi není jen obyč voda dostatečný zdroj jontů. Nějak se vyškrabu na start a už mě čeká jen nejkratší RZ z celého dne. Chci to mít už za sebou, tak vyrážím v podstatě hned. Trať vede po loukách s odklopenými zatáčkami a asi v půli přichází past v podobě bahenních lázní. Volím špatnou stopu a zhruba v půli mě bahno zastavuje a téměř katapultuje přes řidítka, naštěstí to nějak ustávám. Pak pokračují odklopené zatáčky až do vesnice, kde je cíl.





V cíli dáváme s klukama nějaké piva a grilované prasátko, jenž bylo v rámci startovného a čekáme na výsledky. Tak po prvním dni jsem 56. a z naší party jsem nejrychlejší. Cíl do dalšího dne je trochu přidat a zmáčknout se do top 50. Dávám ještě nějaké pivo a jde se spát. V noci celkem průtrž mračen, aspoň to nebude tak sypké…





Start 5. RZ v podobných místech jako 3., takže na opačném kopci jako ostatní. Ke konci výjezdu v nejprudším opět raděj tlačím. Po startu následuje několik odkloněných zatáček na mokré louce, jedu trochu opatrněji, ale po chvíli zjišťuji, že to celkem drží, a tak chci zrychlit. Bohužel mi padá řetěz. Po chvíli se mi jej za jízdy daří nahodit, ale je mimo spodní kladku a dělá bordel. Nicméně se šlapat dá. Po mokré louce vede trať do prudkého lesa se spoustou hliněných zatáček na bahně. Volím průjezdy s nohou ven a v každé docela driftuju – zábava veliká. V cíli si chci spravit napínák, ale při dotahování mi zůstane zlomený šroub v ruce. Jeden ze závodníků mi radí ať zkusím zajet do depa ve vesnici, že by tam snad mohli mít nějaký náhradní šroub. Bohužel nemají, ale Frantíci jsou kluci vynalézaví a ze dvou rychlosvorek mi vytvářejí něco jako C-Guide a vono to funguje :).

Opravou kola jsem trochu ztratil na zbytek party, a tak se na vršek 6. RZ škrabu úplně sám. Výjezd opět zhruba hodina jak tomu bývá zvykem. Po cestě šlapeme okolo tratě kudy pojedeme dolů a vidíme poměrně náročně vypadající rock garden – to bude ještě sranda. Nahoře trochu vydechnout a startuji. Zase je tu pár switchbacků, ale díky dešti jsou méně kluzké než ty přeschlé včera. Jedu v celku plynule a protože jsme dneska startovali podle pořadí ze včerejška, už nikoho nepředjíždím. Kousek před cílem na nás čeká nepříjemný výjezd a pak sešup s přejezdem dřevěného mostku. Na mostku jdu tvrdě k zemi, po nočním dešti byl pěkně oslizlej a sebral mi přední kolo. Rychle se sbírám a dojíždím do cíle. Naštěstí mi nic není jen jsem trochu otřesenej. I s pádem to byla ale moje nejlepší RZ z celého víkendu. Délka 2,5 km, 200 m převýšení s časem 5:22.
Teď už „jen“ výjezd na poslední, která má identický start s 1. RZ ze soboty. To co jsme v sobotu dali za 45 minut mi teď trvá dvojnásobek. Už toho mám dost a chci být v cíli. Bohužel poslední etapa má jméno „Marathon“ a je nejdelší z celého víkendu a je tu i nevíc stoupání. Síly mi už chybí a tak dva ze tří výjezdů tlačím. Ke konci se trať napojuje na bahenní lázně z minulého dne. Naštěstí už volím trochu lepší stopu. Ještě pár odklopenek na louce a už jsem ve vesnici a v cíli. Tahle RZ byla moje nejhorší na 4,5 km s převýšením –450/+80 m jsem strávil 11:13.





Nakonec jsem si oproti sobotě pohoršil a celkově skončil na 63. místě s časem 46:12 což znamenalo být 47. v mužích. Tentokrát tu nebyla Tracy Moseley takže mě neporazila ani žádná žena. Celkově zvítězil podle očekávání Nicolas Lau, na kterého jsem ztratil 8:26. Na druhém místě dojíždí Elliot Trabac, jenž je ještě junior. Smůlu si v neděli vybral Ben Cruz, který měl v poslední RZ defekt a z 2. místa po sobotě spadl na 7..

Další super závod je za mnou. Pořád na Francouze chybí fyzička, ale už je to lepší. Oproti minulému Bluegrassu se mi podařilo dojet i na bodech (boduje prvních 70). Dalším francouzským endurem by pro mě měl být opět Bluegrass Classic na začátku září v Guebwilleru.

Foto: Jonathan Prevosto

Diskuze

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.cz) 19.6.2013 v 7:46

    posraný vedro, v zimě jsem si oblík bundu a rukavice a zbytek tepla obstaral pohyb, ale co mam jako dělat teď? když je 36 ve stínu? včera se mi dokonce vlasy trochu přitavily k helmě.....

  • anonymní uživatel hoffman 19.6.2013 v 8:21

    2 l redšieho jonťáku kvôli soli pred jazdou, jediný recept jak nečapnúť úpal pol dňa vo fullface. sakra tie časy výšľapov su slušné ..

  • anonymní uživatel kebab 19.6.2013 v 8:27

    Pěkný;) Nějak lítají na přední kola ;P

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí