Report: Enduro X Race Sušice

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 24.6.2013

ikonaV šumavské Sušici se o víkendu konalo první legální, opravdové enduro, žádný vývoz, vše na kole – jak nahoru, tak dolů. Trať byla hodně, ale hodně šlapavá, místy ale i velmi technická.

Sušičtí organizátoři kolem Aleše Hrabého se jako první pustili do pořádání oficiálního enduro závodu mimo lyžařská střediska a bikeparky, šli do toho s vědomím, že úřednický moloch jim nedovolí realizovat mnoho z jejich nápadů. Na závodníky Enduro X Race Sušice tak čekalo pět měřených rychlostních zkoušek a celkem 36 kilometrů „v sedle“, okolo tisíce výškových metrů v okolí brány Šumavy. Mezi povinnou výbavu patřila i integrální helma, část jezdců závod objela pouze v ní, většina však vezla helmy dvě a integrálku dávala pouze na měřené RZ, další povinnou výbavou byl i páteřák, ale díky benevolenci pořadatelů až tak úplně povinný nebyl.

Po startu na sušickém náměstí a krátkým průjezdem se začalo stoupat na vrch Kalový, kde začínala první RZ – sprint po široké lesní cestě, nájezd na singletrack a bohužel po krátkém techničtějším úseku následoval návrat zpět na širokou lesní cestu a po ní až do cíle. Chvíli se ještě jelo z kopce a poté už jen dřina a strašidelné stoupání, které v závodě většina jezdců tlačila.




Kdo absolvoval závod pouze v integrálce, tak se potil zhruba takto



Ke startu druhé RZ následoval poměrně dlouhý přejezd a relativně velké stoupání na vrchol Sedlo do 902 metrů nad mořem. Zde se startovalo vedle rozhledny, na rozehřátí svalů hned trať nabídla mírné stoupání, které se změnilo na asi nejhezčí a nejtechničtější úsek celé trati. Prudký kopec plný kamenů a kořenů nabízel mnoho stop, za takové místo by se nestyděli ani na svěťáku ve Val di Sole, bohužel to těchto cca pěti stech metrech se najelo na lesní cestu a po ní se hamtalo hrozně dlouho až do cíle.

Přejezd na trojku byl víceméně zadarmo, krátké motání nohama po silnici. 3. RZ byla opět hodně šlapavá, nebyl hravého konce, nazval bych jí kompletním XC.

Nyní na jezdce čekal nejvíce fyzicky náročný přesun na druhou stranu Sušice na rozhlednu a vrch Svatobor ve 845 metrech na mořem. Především závěr stoupání, které na jezdce čekalo hned dvakrát (čtvrtá a pátá RZ měli část trati stejnou), bylo velmi výživné.




Aleš Hrabý v diskuzi s Pavlem Čepem



Pokud někdo první tři RZ nazýval „kros-kántry“ (já jsem nebyl výjimkou), tak poslední dvě RZ byla spíše sjezdové. Od vyhlídky na Svatoboru se začalo na kamenných schodech a pokračovalo prudkých sjezdem v lese. Čtvrtá etapa byla velmi krátká, v závodě ji nejrychlejší absolvovali za minutu a čtvrt.

Zde by bylo na místě zmínit systém závodu, každý závodník dostal při registraci itinerář s časy startů, většina času na přejezd byla velmi milosrdná, i když jste měli defekt a k tomu všechny kopce tlačili, na start jste se dostali včas. Výjimkou byl přesun mezi 4. a 5. RZ, sice zde byl pouze jeden kopec, ale třicet minut na přesun bylo opravdu málo. V závodě tento limit stihla pouze hrstka jezdců a zbytek dorazil až po limitu a dostal tak penalizaci. Bylo okolo toho mnoho diskuzí, ale když to někdo stihnul, mohli to stihnout všichni, tečka.




Zleva: vítěz kategorie nad 35 let Petr Vondruška, neznámý hrdina, který trať absolvoval na pevném kole s vidlicí RS Judy chodící zhruba ve 3cm a Gaspi

Poslední pátá etapa byla v horní části shodná se čtyřkou, následně následovala mega palba po lesní cestě, v tréninku jsme při jízdě na oči v tomto místě překonali rychlost 60 km/h. Toto bylo asi nejvíce nebezpečné místo na trati, o čemž se přesvědčil Milan Smetaník, který si po pádu a následném šití v nemocnici obohatil ruku o 25 stehů – výšivka je teď v kurzu! Ostatně jak trať i se záludným dropem vypadala se můžete podívat na videu.




Pohled ze startu 4. a 5. RZ



V sobotu v pravé poledne byl závod odstartován, startovní pole bylo poměrně řídké, pouze čtyři desítky jezdců. Organizátoři si sami vyhodnotí, co bylo příčinou slabé účasti, možností může být několik: ať již to byla termínová kolize s Mad East Enduro nedaleko českých hranici v Krušných horách, hlavní závod už v sobotu – pro běžně pracující velká komplikace pro trénink nebo poměrně vysoké startovné…

O úspěchu v závodě rozhodovala především fyzická kondice, v celkovém součtu časů se ukázalo, kdo má jak našviháno. Celému startovnímu poli ulítl Jirka Fikejz, který v sobotu ráno závodní tratě nazval jako „laktátový festival“. Jeho náskok na druhého více jak minutu třicet, mluví za vše. Druhé místo obsadil Honza Vaner, který takticky nasadil 42 zubovou pilu na převodníku a ve šlapavých se to ukázalo jako velká výhoda. Třetí místo získal Pavel Čep. Ve startovním poli byly i dvě ženy, které ve výsledcích obklopili po dvou defektech dojedšího Richarda Gasperottiho, nejrychlejší ženou byla Simona Lišková. Za zmínku ještě stojí čtvrté místo na pevném 27.5" SingleBe jedoucího Tomáše Kutina, který závod absolvovat v nejčistším enduro způsobu bez tréninku, na oči a zisk třetího místa mu překazil spadlý řetěz.




Top 3 – zleva: 3. Pavel Čep, 1. Jirka Fikejz, 2. Honza Vaner



První ročník Enduro X Race Sušice je za námi, pro většinu zúčastněných to bylo první setkání s pravým endurem a to jak ze strany účastníků, tak i organizátorů. Ti jsou však velmi otevření podnětům a naslouchali připomínky zkušenějších jezdců k organizaci závodu či trati. Do příštího ročníku se je pokusí zapracovat a celý závod vylepšit.

O tom jak se jim to podaří, se budeme moci opět přesvědčit příští rok v červnu.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Yeaah (v (a) v.vom) 24.6.2013 v 11:16

    Jen 41 zavodniku? Skoda

  • anonymní uživatel Biker 24.6.2013 v 11:35

    Ten neznámý hrdina je Aleš Holakovský :-D respekt !

  • anonymní uživatel Fajtig 24.6.2013 v 12:35

    Pokyho helma celá prochcaná :D Kluku, ty deš do sebe !

  • anonymní uživatel dxp 24.6.2013 v 12:35

    a samozřejmě to jel na véčkách! respekt!

  • anonymní uživatel Mates TPC 24.6.2013 v 12:50

    Na Mad East se vymlouvat nemůžou,byli jsme tam jenom čtyři Češi.

  • anonymní uživatel tonik666 24.6.2013 v 12:58

    Zabili si to tou integrálou a páteřákem, účast mohla být výrazně vyšší.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 24.6.2013 v 13:10

    Biker: díky, za doplnění. Velký respekt Alešovi!

    tonik666: integrála je nutnost na enduro, podívej se kamkoliv do světa, vyjma Polska je všude povinná. Páteřák, to je věc jiná.

  • anonymní uživatel Íček 24.6.2013 v 13:21

    Integrálka rozhodně nebyla na některé RZ (půlka dvojky a celá čtyřka a pětka) zbytečná, takže je to bez debaty dobře, že byla povinná. Co se týče Polska, tak alespoň na první závod který jsem sám jel by povinná měla být taky.

  • anonymní uživatel blue (blue (a) seznam.cz) 24.6.2013 v 13:52

    týden před závodem jsem si to byl projet a čekal, že na finální trasu mají pořadetelé nějaký trumfy v rukávu, ale tenhle report mi jen potvrdil, že za enduro se dneska vydává všechno... první tři RZ obyčejná XC dupárna po široký cestě, poslední dvě RZ obyčejný DH, kde vyhrává ten, kdo se nebojí to pustit z kopce přes kořeny a kameny... pravýho endura na tý trati kromě úseku ze Sedla není zhola nic... škoda, potenciál ty kopce určitě mají, tak třeba příště

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 24.6.2013 v 14:19

    prima report , dík organizátorům za další en závod . ondřej,filip:zkuste mě prosím objasnit , proč by měla být (kromě pocitu světovosti a větší bezpečnosti nejistých : ) při enduru povinná integrála? dle mého je to čistě jezdcova volba , zda si chce či nechce chránit čelist , oči , klouby , páteř , krční obratle nebo cokoliv jiného .... dík za odpověď(diskuzi) a čau na kopci

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 24.6.2013 v 14:31

    Kulda: bohužel ne každý dokáže odhadnout svoje schopnosti, takže je třeba nastavit minimální míru ochrany. A z pohledu pořadatele je trochu nepříjemné, když se ti na závodech někdo zabije kvůli tomu, že měl jenom malou helmu :).
    Takže za me, fullface na enduru ANO.

  • anonymní uživatel ZR 24.6.2013 v 14:58

    urco integralu, ono to pak skodi i tomu sportu celkove, kdyz pak na Nove bude ze se zabil "silenec" na endurovych zavodech...

  • anonymní uživatel Íček 24.6.2013 v 14:59

    Kulda: Pocit světovosti s tím nemá co dělat. To jestli je povinná integrálka nebo ne, není ani tak věc jezdce, jako organizátora akce. Co si zvolíš ty při soukromé vyjížďce je tvoje volba. Netvrdím, že integrálka je nezbytnost, záleží jakým terénem se jede a jak vypadá trasa závodu. Proto jsem psal, že si myslím že je to dobře, mít integrálku v tomto konkrétním případě. Ono to navazuje i na komentář od Blue-ho, prostě 4 a 5 byla opravdu rychlé DH a tady bych pád v normální helmě opravu nechtěl vidět.

    To jak byla vytyčená trať je otázka druhá. Chtěl jsem si to nechat do svého reportu, ale v podstatě co se týče Sušice:
    RZ 1 - Zrušit nebo končit pod kopcem (ten byl opravdu zbytečnost)
    RZ 2- Zkrátit, začátek super, hamtačka v lese ok, dá se. Cesta potom? Nesmysl. zrušit
    RZ 3 - Zrušit- široká cesta zakomponovaná už v RZ 1
    RZ 4 - Osobně bych jí nechal.
    RZ 5 - Vršek jinak a lépe (rozhodně zpomalit)

    Blue: Za Enduro se opravdu může vydávat cokoliv, ale jen v určité míře :), každý má samozřejmě jinou představu, ale to je v podstatě jedna z věci co je na Enduru super. Kdo říká že všechny tratě musí být stejné.

    V každém případě musím pořadatelům v Sušici poděkovat, se zajištěním akce se snažili (snad jen na první ročník vyšší startovné), takže do příště upravit tratě a mohlo by to být opravdu super. Lokalita závodu na to rozhodně má..

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 24.6.2013 v 15:10

    f:ale tak nemalujme belzebuba na zeď : ) minimální míra je nastavená vyhláškou , do provozu bez helmy nesmíš . uraz nebo něco horšího je vždy nepříjemnost a je celkem jedno jestli je to absencí toho či onoho chrániče . když bych použil zmiňovaný "pohled pořadatele" tak musí být povinné komplet dh brnění. za mě - každý ať se chrání , jak potřebuje .

  • anonymní uživatel smety 24.6.2013 v 16:38

    tak za mě děkuji pořadatelům za nutnost integrály,jinak bych už teď měl to kousavý dozadu. Bohužel si dovolím neodpustit špatně stanovený čas na přejezd ze 4 na 5 erzetu,tudíž přijedeš po limitu na start nejtěžší trasy DH kompletně rozklepanej z tlačení do kopce a pak se bohužel nevyvaruješ chybě,jak se to povedlo mě. Bylo víc věcí,které poředatelé musí na příští ročník pořešit,kromě úpravy erzet i výši startovného. To je podle mého také něco,kvůli čemu lidi nedorazí. 490 kč přes net nebo 590 kč na místě je fakt dost. Zase musim pochválit organizaci při zásahu na mém úrazu. Vše na 100 %. Takže díky

  • anonymní uživatel vale 46 24.6.2013 v 17:25

    Jak dokázal Petr Vondruška, v kole ani věku to není. Gratulace!

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 24.6.2013 v 19:53

    Zdravím vespolek, díky za komentář a fotky :-) Bylo to super, organizace šlapala jak měla, VÉÉÉLKÁ pochvala pořadatelům. Jen připomínky k trati za mě:
    RZ1: Sjezd super, ale příště ukončit pod kopcem, je to enduro a né Král Šumavy, ten už letos byl!!!
    RZ2: Super, ale zkrátit, konec byl zbytečně natažený po rovině na široké cestě. MČR v DH pod Sedlem trochu extrémnější, ale diváci to chtěj a každej to vždycky může složit preventivně na jistotu v malé rychlosti, jak to udělalo tak 50-70% pole, včetně mě :-) A penalizaci za pozdní příjezd na start RZ2 bych dal pro ty bez jakékoliv fyzické kondice (=já) jen 10sec/1min jako je to v rally, né 1min/1min.
    RZ3: Super - ta nejvíce vyhovovala mým V-brakům :-)
    RZ4: Super.
    RZ5: Super, jen tak minimálně zdvojnásobit přejezdový čas na start.
    Integrálka a chrániče rozhodně nutností, po zemi se váleli skoro všichni a je v zájmu jezdců i pořadatele, aby si všichni zazávodili, a né aby jen pro někoho jezdila zbytečně sanitka. Myslím, že druhá helma a chrániče v batohu nebo shrnuté nikoho moc nezatíží. Tož takto ve zkratce.
    Neznámý hrdina na XC pevňáku, RS Judy 3cm a se stříkající rzí, V-brake Tektro - mé kolo na to bylo ideální, stačilo by na tom jen umět jezdit, mít víc síly v prstech, stíhat se nahoru vždy vyškrábat v časovém limitu :-)))
    PS: A díky moc velkému a opravdu reálně existujícímu guruovi Gaspimu, že mi věnoval část svých hodnotných vyhraných cen, manželka teď odešla na mateřskou a má dost času na vaření, takže ceny budou plně využity. Jen obaly si rozhodně nechám na památku ve vitríně! :-)

  • anonymní uživatel yoshi 24.6.2013 v 22:14

    stale tady kritizujete 1.rz, ale i vyjezdy do endura patri! Staci se podivat na zavody ve Francii nebo Italii. Jinak chci podekovat vsem poradatelum i hlavnimu organizatorovi za dobre odvedenou praci, diky kluci a hodne zdaru do dalsich let!

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 25.6.2013 v 18:21

    souhlas s kuldou pokud mas strach vem si integralu jinak si jed v cem chces kazda helma je funkcni jinak by je nedelali a podivejte se treba na XC v Novim meste na Morave tam ty sutry co tam jsou taky vypadaj prisne a organizatori je tam pusti v elastakach a bez chranicu a pomalu tam teda rozhodne nejedou. kazdej musi mit svou soudnost ale ja treba EN zavody nepojedu prave kvuli integrale. ted me muzete kamenovat co jsem za magora ale enduro neni DH

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 25.6.2013 v 19:41

    To panter: Soudnost je dobrá věc, ale Enduro je právě specifické i tím, že se to nedá až tak natrénovat jako sjezd a část lidí to logicky jezdí úplně bez tréninku (protože nemají čas zabít celý předchozí den projížděním trasy) a pak tě může lecos překvapit, i když jsi sebesoudnější. Možná, kdyby jsi tu Sušici jel, tak by si změnil názor, viz komenty níže od těch, co to jeli, případně se i vysekali. Polovina úseků byla sjezdového charakteru. To je jako kdyby si v autě nechtěl jezdit rally proto, že si odmítáš brát před každou RZ přilbu a poutat se do 5ti bodových pásů, protože je to otrava. Pak ji asi opravdu jezdit nemáš :-)

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 25.6.2013 v 21:31

    AlesGute mozna kdybych jel tak nazor zmenim ostatne kdyz jsem videl prvni info jet jsem chtel do chvile kdy jsem si precetl ze musim mit integralu me to k tomu proste nesedi osobne si jdu s kamosema na DH klidne zajezdit v enduro helme a necitim se nijak ohrozen a nejsem zadnej uzasnej rider ale to je vsechno o nazoru

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 25.6.2013 v 22:54

    panter: Tak určitě! :-)

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 26.6.2013 v 11:22

    alesgute:když to chceš přirovnat k rallye tak mě to připadne jako kdybych si před rz nechal vyměnit bezpečnostní rám za bytelnější a na přejezd ho zase vyndal nebo vyměnil : ) all:dík za názory , zbytek třeba proberem v koutech . bajkhail

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.6.2013 v 14:05

    2 panter. Však jezdi v čem chceš, ale přijde mi nerozumný tvrdit, že jezdíš DH v enduro helmě a necejtíš se ohrožen. Buď máme oba rozdílnej pohled na DH, nebo jezdíš DH v enduro helmě tak, aby si se mohl cítit bezpečně. V tom případě ale moc nechápu proč to DH jezdíš, protože to se bezpečně jezdit nedá, pokud chce člověk vyplavit taky nějakej adroš. A k povinnosti vozit integrálu na enduro - já jsem pro. Na šumavě jsem od malička a znám tam bez nadsázky každej kopec. Nevim kudy vedly RZty, ale i z blbýho Svatoboru (což je všechno XC z kopce) znám pár cestiček, kde by integrála našla svoje místo. Co řešíte? v době kdy integrály vážej okolo 1000g, jsou dobře odvětraný....až si pantere vyrazíš v lepšim případě zuby, tak třeba zaujmeš na enduro+integrála jiný stanovisko

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 26.6.2013 v 15:27

    Ádoš mozna mas pravdu ale proc malovat certa na zed zuby mam zatim vsechny a za svim nazorem si budu stat az do chvile dokud je vsechnymit budu. Co by jsme si namlouvali neverim tomu ze enduro neni nejak zvlast tezsi oproti dnesni forme XC navic pri enduru mas k dispozici mnhem vhodnejsi kolo do tezkyho terenu a to ze intergrali vazej kolem kila je sice pekny ale ne 50km na batohu helma na enduro ma rekneme kolem ctvrt kila to je celkem citelnej rozdil a pokud to onech 50km povezes na hlave tak druhej den rano si na tu intregralu urcite vzpomenes

  • anonymní uživatel stp 26.6.2013 v 16:36

    No a to je přesně ten důvod, proč pořadatel helmu napsal jako povinnou. Měl totiž oprávněný strach, že se najde pár jedinců, kteří si v touze ušetřit pár gramů, jsou ochotni vyrazit zuby. Chápu, že to mnohé od závodu tohoto typu odradí, ale otázkou je, zda přesně o to pořadateli nešlo. Jinak enduru zdar.

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 26.6.2013 v 18:11

    no tak zaplaťpánbůch že měl pořadatel strach jen o závodníkovy zuby . kdyby se bál i o míchu , obratle , slezinu, oči , chámovod ..... závodilo by se s 6o litrovým batohem narvaným protektorama : )

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.6.2013 v 18:49

    2 Panter. Ono je to dost o těch nešťastnejch pádech, který pak člověku hnou s psychikou. Pokud padáš "šťastně", tak chápu, že je pro tebe prioritní váha a komfort. Já už ale zažil v osobnim životě tolik vážnejch zranění hlav (svý i jinejch) i po nevině vyhlížejících pádech, že jsem vyměkl a vozim pater+klouby+integrala na každej sjezd. Nemám zkušenosti se závodnim endurem, kde se vám počítaj přejezdy. Koukám na věc čistě z bezpečnostního hlediska

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 26.6.2013 v 20:22

    verim tomu ze stesti pri padech s tim ma dost co spolecnyho krom par odrenin a jednoho vykloubenyho malicku se mi jeste nic nestalo tim to mozna bude. nikdy jsem z kola nemel sadru nebo neco zasityho az se mi neco takovyho stane verim tomu ze zmenim nazor

  • anonymní uživatel hoffman 26.6.2013 v 22:35

    ono je lepšie zmeniť názor vopred

  • anonymní uživatel john (johnxtc (a) seznam.cz) 27.6.2013 v 0:53

    ahoj, nemá někdo gpx závodu?

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 27.6.2013 v 19:10

    Já bych měl námět na zlepšení, který se ale netýká jen tohoto závodu, ale endura obecně. V rally je pravidlo, že mezi časovou kontrolou (kde případně chytneš penalizaci, pokud přijedeš pozdě), a startem do RZ máš 3 minuty, které Ti nikdo nemůže vzít. Ty slouží na přípravu před startem (nasezení helmy, připoutání se do pásů (=nasazení chráničů). V enduru by to mělo i bezpečnostní význam, že by nikdo nemusel (resp. nemohl) vystartovat ihned po dojetí na kopec s nezapnutou helmou, vyflusanej atp., kdy je největší riziko zranění. A zároveň by to bylo pro všechny stejné. Takže to je námět k úvaze.

  • anonymní uživatel Schwara (Schwara (a) frbikes.cz) 29.6.2013 v 22:23

    Report též u nás: www.frbikes.cz/...
    Jinak povinou integrálku na tento závod jednoznačně schvaluju...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí