Report + video: iXS EDC - Leogang

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 25.6.2013

ikonaPrvní letošní závod iXS Evropského poháru ve sjezdu se konalo o uplynulém víkendu v rakouském Leogangu. Závod se jel jako součást Out of Bounds festivalu, který letos konal už podesáté.

Trať v Leogangu je léty a mnoha závody ověřená, loni se zde jelo Mistrovství světa, takže většina jezdců takříkajíc věděla do čeho jde. Na 415 jezdců z 29 zemí čekala perfektně připravená dráha s optimálními sjezdovými parametry: 2,3 kilometru dlouhá s 480 metry převýšení.




Loic Bruni



Zatímco páteční track walk a trénink proběhl na suchu, v sobotní kvalifikaci začalo drobně pršet, jelikož jsme v Alpách, počasí se může změnit během okamžiku a to se také stalo. V průběhu kvaldy mužské elitní kategorie se spustila solidní průtrž mračen.
Seeding run naznačil, kdo bude hrát první housle, v ženách dojela na prvním místě s luxusním 14-ti sekundovým náskokem Floriane Pugin (FRA – Gstaat-Scott) a v mužích její krajan Loic Bruni (FRA – Lapierre Gravity Republic).




Floriane Pugin



V neděli již zase svítilo slunce a dráha se zrychlovala, bylo otázkou zda nejrychlejší kvalifikanti potvrdí svoje pozice. V ženách zajela opět skvěle Floriane Pugin (FRA – Gstaat-Scott) a přestože její náskok byl poloviční oproti seeding runu, i tak bylo její vítězství přesvědčivé. Jana Bártová (Bikeplac racing) dokončila závod na výborné páté pozici.




Markus Pekoll



V kategorii Masters si v hot seat poseděl téměř celý závod Nino Antic, který kvaldu dojel na prázdném kole, avšak jen do chvíle kdy do cíle dorazil týmový kolega Jany Bártové Rosťa „Čert“ Štencel. Čert již v hot seatu vydržel až do konce závodu a s náskokem dvou a půl sekundy vyhrál.




Top 3 Elite muži, zleva: Aurélien Giordanengo, Loic Bruni a Harry Molloy



V mužské elitě potvrdil výsledek z kvaldy Loic Bruni (FRA – Lapierre Gravity Republic) a těsně zvítězil. Z několika českých zástupců na startu této kategorie dokončil nejlépe Matěj Charvát (Banshee Bikes Factory Team) na 26. místě, když se na trati potýkal s problémy s tlumičem.

Kompletní výsledky zde.



Další kolo iXS Evropského poháru ve sjezdu se pojede již tento víkend na šumavském Špičáku.

Foto: Thomas Dietze

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luke 25.6.2013 v 15:23

    Lidi co je na DH lepší SPD, nebo platformy? Vím je to těžká otázka a dost lidí se asi neshodne ale řekněte názor. Co jsem se díval tak většina té světové špičky vozí SPD že?

  • anonymní uživatel boza 25.6.2013 v 18:50

    song

  • anonymní uživatel zefí 25.6.2013 v 19:59

    s spd máš lepší kontrolu ale je to spíš otázka bloku jestli se rozhodneš jezdit s spd :)

  • anonymní uživatel smajlou (smyckajiri (a) seznam.cz) 25.6.2013 v 20:01

    odpověď luke:
    Pro letošní sezónu jsem začal vozit spd, strašně mi pomáhají při manipulaci s kolem. Cítím se daleko sebejistější a na mých časech je to znát. Rozhodně doporučuji nášlapy.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.6.2013 v 14:21

    já je vozim 5 let( ač na sobě nespatřuji, že bych se mohl označit za "good ridera" ) a platformy bych nechtěl ani náhodou. Ovladatelnost a spojení s kolem je úplně někde jinde- rozhodně běž do toho. Sice tě čeká pár blbejch crashu, než si tělíčko zvykne vycvakávat, ale stojí to za to. Ale počítej s tim, že SPD neni ideální na rozmáčený traily, nebo extrémně technický traily, kde člověk potřebuje vyšlapávat. Při treninkách ok, ale když ti vycvakne noha v ostrym kole a na šutrech nejsi schopnej se dalších 100m nacvaknout, tak to nepotěší. Člověk se pak naučí v těhle sračkách jet radši na jistotu a o něco pomaleji, než riskovat, že se ti noha nenacvakne zpátky (alespoň tak to mám já hobbík)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.6.2013 v 14:25

    a i jako hobbík můžu říct, že mám daleko větší akceleraci....když jedu ve vláčku s ostatníma, tak téměř vždy na odpočinkovejch zastávkách čekám na ostatní. Týpek co jezdil vždycky s platformama, tak jsme se mu smáli, že jezdí tužku....ted přesedlal na spd a o dost se zrychlil

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí