První závod Specialized Enduro Serie pro Prokopa

Autor: Keli, vydáno: 30.6.2013

ikonaPrvní závod čtyř dílného seriálu Specialized Enduro Serie se o víkednu konal v Koutech nad Desnou. Navazoval na loňský poměrně úspěšný ročník, který ovšem s endurem neměl mnoho společného, jelikož na kopec se jezdilo lanovkou. Letos se na start závodníci museli dostat vlastními silami, pouze na poslední RZ mohli využít lanovku.

Co se týče tratí, tak byly velmi podobné těm loňským. Rob Trnka, který trať navrhoval, využil všechny tratě kouteckého bikeparku – jen byly jinak nakombinované.

Bohužel kopec v Koutech neoplývá zrovna velkým množstvím lesních cest, ostatně, před pár lety na tomto kopci nebyly snad žádné, většina vznikla teprve se spuštěním areálu. Z tohoto důvodu, byly výjezdy dost strmé a velká část startovního pole strávila více času tlačením něž v sedle. Vyjímkou byl poslední výjezd, nejdelší s největším převýšením (cca 15km délky a cca 600 metrů převýšení), celý po asfaltu vedoucí okolo spodní nádrže Dlouhých strání a končil u horní stanice lanovky.





Trénink na závod byl možný až v sobotu, úderem jedné hodiny. Při registraci dostali jezdci mapu tras a výjezdů. Část enduro závodníků této možnosti využila, část přijela až na nedělní závod a jela to “na oči”.

Co se týče tratí, tak první vedla od poloviny sjezdové tratě až na cestu pod lanovkou, odtud mírným stoupáním k Medvědici a po ní až na náměstíčko k restauraci v areálu. Dvojka měla stejný start jako RZ1, po krákém úvodním stoupání se najelo na rovný trail a po něm pálilo až na širokou cestu, odtud následoval rychlý šlapavý přesun až na křižovatku u Obrázku a odtud až do cíle po trati Uhlířská stopa s hodně nebezpečným dojezdem po sjezdovce a cílem opět na náměstíčku. RZ3 byla celá Stará medvědice, bohužel část trati byl společný i pro RZ4 a v místě spojení to bylo malinko rizikové. Poslední RZ vedla klopenkami pod lanovkou, krátkým výjezdem jsme se přesunuli na Medvědici a z ní po cestě na až sjezdovou. DH tratí až téměř dolů na její konec, poté již jen XC vložka do cíle. Tratě byly komplexní, vyžadovali jak dobrou sjezdovou techniku, tak i slušnou fyzičku.





Úderem nedělní desáté hodiny bylo na první transfer vypuštěno stopadesátihlavé startovní pole. Startovalo se ve vlnách po pětadvaceti. Bohužel toto se ukázalo jako trochu nešťastné, protože na startu první RZ pak po výjezdu vznikla tlačenice, někteří jezdci čekali ještě na start první RZ, když už někdo vyrážel na druhou RZ.





Již od první RZ ukazoval Michal Prokop, že je velmi silný, zkušenosti načerpané v mezinárodních enduro závodech potvrdil prvním místem v RZ1, navázal třetím flekem v RZ2 a stejné výsledky dosáhl i v trojce resp. čtyřce.

Další z favoritů Jirka Fikejz, sekundoval Frkymu více než dobře, v celkovém souču zaostal pouze o čtyřicet sekund, když mu nesedla první RZ, kde za vítězným Michalem Prokopem nabral rozhodující ztrátu.
Třetí místo s minutovou ztrátou v součtu všech etap obsadil Přemek Tejchman. Další dva na podiu byli, čtvrtý Hynek “Krab” Hájek a pátý Honza Vaner.





Velkou smůlu měl s jedničkou startující Pavel Čep, když se na druhé RZ potýkal s technickými problémy s napínákem resp. se spadnlým řetězem, obrovská ztráta znamenala, že šance na obhajobu loňského vítězství z nultého ročníku endura zde v Koutech byla ztracena.

Zajímavé bylo srovnání velikostí kol nejlepší pětice jezdců – Michal Prokop sedlal devětadvácu Specialized Enduro, Fikejz, Tejchman a Vaner jeli na klasické 26“ a čtvrtý Krab měl 27,5 resp. 650b Norco.

V ženské kategorii se jako velká bojovnice ukázala Tereza Votavová, kvůli zánětu v koleni a jím způsobená nesnesitelná bolest se ozvala nejvíce při třetím výjezdu. Přestože Terka uvažovala o vzdání závodu, nakonec bolest přemohla a dokončila celý závod. Bohužel výsledky ženské kategorie, zůstali na stole v Koutech v restauraci, tak trojice nejlepších pouze fotkou (a nyní i jménem: 1. Ivana Pechoutová, 2. Jitka Škarnitzlová, 3. Katarina Tothová, pozn. red.).

Kompletní výsledky zde.





První závod Specialized Enduro Serie v Koutech nad Desnou ukázal, že enduro táhne. Stopadesát lidí na startu, od enduro specialistů přes sjezdaře až po XC jezdce, kteří si v sobotu dali maraton Kola pro život. Velký počet závodníků byl skutečnou prověrkou čipového měření, úplně ideální to nebylo, ale věřím, že do dalšího závodu na Zadově to organizátoři zcela jistě vychytají. To samé platí i pro drobné nedostatky při značení tratí.

Diskuze

  • anonymní uživatel kamil 30.6.2013 v 23:02

    to je skorej XC ako enduro....

  • anonymní uživatel lucky ass 1.7.2013 v 8:20

    to KAMIL: k tomuto závěru jsi přiše podle těch pěti fotek?? Máš pravdu na podiu jsou všichni čistí a bez chráníčů, takže spíš silnice (šlapalo se po asfaltu do kopce).

  • anonymní uživatel peet 1.7.2013 v 9:33

    Pro mě osobně bylo enduro v Koutech velkým sklamáním a pro mnohé asi taky. Když se podíváte do propozic tak je enduro určeno pro širokou veřejnost, dá se jet i na pevném kole a trat je sjízdná pro všechny, ale v koutech tyto propozice byly vážně k smíchu ( některým pro pláč). Dle mého názoru závod s Endurem neměl nic společného, byl to spíš DH závod s tím rozdílem, že se na kopec muselo kolo vytlačit protože se to vyjet prostě nedalo. A přejezd po asvaltě? No nevím, ale to k enduru snad nepatří vůbec, to jsem mohl jet nějaký maraton. Jasně že elita s tím nemá problém protože je kolo živí a na kole sedí 8 dní v týdnu. Myslel jsem, že to bude sranda závod s výšlapem v sedle nahoru a pohodovou cestou dolů. Uhlířská cesta a Medvědice se dali, ale pustit lidi na DH trať je trochu moc. Myslím, že Enduro určitě má potenciál, ale kouty na to vhodné určitě nejsou at už terénem nebo organizací. Schůzka poradatelů, která měla být tak se nekonala a tak když jsem se ptal na informace nikdo nic nevěděl. Za mě byl závod velkým sklamáním :-(

  • anonymní uživatel MP 1.7.2013 v 10:48

    peet: Podíval bych se na to, na jakých tratích se jezdí Enduro v Evropě, případně jinde ve světě. Z 99% jsou to DH tratě, rozhodně né "sranda" trail z kopce. Výšlapy po cestách, ať už asvaltových nebo jinak z pevněných také nechybí. Takže asi tak...

  • anonymní uživatel jan zouhar (zouhar4 (a) seznam.cz) 1.7.2013 v 11:13

    čekal jsem že závod bude lehčí, ale parádá, stálo to zato, příště jedu zas

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 1.7.2013 v 11:27

    peet- Původně jsem měl také endurové ambice, nic méně jsem byl vyléčen hned první závod u nás v kruškách. Původně jsem si myslel že z DH mám trochu posunutý práh toho co se na enduru dá zdupnout,ale ten pocit mne přešel hned při najetí druhé RZ na Bouřňáku :). Nakonec jsem na třetí RZ zkurvil vidlici a byl jsem za to rád. :)Protože to byla nejen obtížnost, která mne překvapila, ale má fyzická zdatnost, která mne omezovala. Enduro není nic pro lidi, který si chtějí zajet pohodový závod. To je ale dobře...Velkej respekt všem co na to mají koule :)

  • anonymní uživatel Kome 1.7.2013 v 11:27

    Zase sama kritika ,namotat enduro neni zase takova sranda jak se zda. Navic enduro neni zadny jezdeni po trailech. Vyslap po asfaltu ,s tim taky nemam problem. Kazdej kopec ma jiny moznosti a to jak smerem nahoru tak i dolu.

  • anonymní uživatel Vacan (vacek_roman (a) lilly.com) 1.7.2013 v 11:28

    Pro mně parádní zážitek, který plně naplnil význam endura. A jen tak na okraj - Honza Škarnitzl v první desítce na pevným XC...a všem holkám gratuluju!

  • anonymní uživatel vykrs 1.7.2013 v 11:33

    me to teda bavilo moc. ten vyslap dal trochu zabrat, ale slo to v pohode prezit. klidne bych jel znova. za me zavod super, jsem rad ze nekdo neco takoveho usporadal

  • anonymní uživatel PTL 1.7.2013 v 12:09

    za sebe mam dojem ze enduro ma mit bliz k prirode a k prirodnim stezkam, tohle bylo takovy dost upraveny..sice pekne rozryty a nebylo sranda se s tim poprat...ale mam to radši hrubší, ne bikeparkovy dalnice plny umelejch prekazek, krasnejch klopenek. kdo zná Robovi Krušný traily nebo jezdil něco z polský enduro série, ví o čem mluvim. ale jinak fajn zavod i zazitek, cekal sem to i narocnejsi, predevsim ty transfery.

  • anonymní uživatel Jakub (v-design (a) seznam.cz) 1.7.2013 v 12:10

    Také se musím přiklonit k chvále. Samozřejmě jsem si šáh na dno a zjistil jakej jsem lempl, ale s tím jsem do toho. (letošní kilometry se mi zdvojnásobily :-) Každ. parádní zážitek a těším se na příští rok.

  • anonymní uživatel DD 1.7.2013 v 12:14

    bylo to proste od slova Endurance :)

  • anonymní uživatel Jakub (v-design (a) seznam.cz) 1.7.2013 v 15:46

    vysledky: www.sportsoft.cz/...

  • anonymní uživatel jeniiiik 1.7.2013 v 20:51

    Bylo to náročné, značení bylo na pár místech na prd, ale stálo to za to...příště zase.

  • anonymní uživatel Balanc 2.7.2013 v 8:31

    A co takhle vetsi casove rozestupy mezi bikery pri startu jednotlivych RZ? Aby se predeslo takovym trapnym situacim, ze se na trati stretnou dva a vice bikeru a diky nemoznosti predjeti na uzkych pasazich trati ,si nekteri hold zku... cas a tim pro ne cela snaha prijde vnivec a na dalsi podnik tohoto typu se do priste radeji vykaslou? Vim, ze by se cely zavod o neco protahl, ale nebylo by to pro vsechny vic ferovejsi? Asi se ve vsem pletu a musi to tak byt!:D

  • anonymní uživatel Jakub (v-design (a) seznam.cz) 2.7.2013 v 11:39

    To Balanc. Nejsem žádný závodník občas jsem někoho předjel občas přejeli mně. Když jsem slyšel někoho hrkat zamnou, uhnul jsem a nezavazel. To samé dělali kluci předemnou. Moc si nedovedu představit že by se intervaly kupř. ztrojnásobily. To by se celkový čas pěkně protáhl (čekačky na startech na které už teď brblali)... Jedině si nějak vyjet elitu a jet v první 20 tce... :-)

  • anonymní uživatel madkate 2.7.2013 v 14:02

    2Balanc: rozestupy byly ok, celkovy casy byly kolem 40 min a víc. rozdíly v desítkách sekund a v minutach. neuhybani by te nezachranilo.

  • anonymní uživatel lucky bastard 2.7.2013 v 20:07

    Ňáká galerka?

  • anonymní uživatel psedma 2.7.2013 v 20:29

    rozestupy byly v cajku, krom teda první RZ, kdy to pak začali pouštět po patnácti vteřinách, ale to bylo posraný tím "hromadným" startem...
    pár vteřin a občas i míst to udělá, ale rozhodně by ti to nepomohlo třeba z 40. místa na 30. Já se třeba při předjíždění prakticky nezdržel, krom zmiňované RZ1, kdy předemnou popadalo pár jezdců... když jsem si křikl, tak každý při první možné příležitosti uhl, spíš jsem se zdržel při uhýbání... ale to je má chyba, neměl jsem se nechat dojet :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí