reklama

Megavalanche 2013 - den 1. a 2.

Autor: Keli, vydáno: 13.7.2013

ikonaPředstavovat závod Megavalanche čtenářům našeho webu je jako nosit dříví do lesa. Zřejmě každý, kdo kdy seděl na sjezdovém kole, ví o čem je řeč. Pro tu hrstku co o něm nikdy neslyšeli, Megavalanche je nejslavnějšího sjezdového marathonu s hromadným startem, který hostí francouzské lyžařské středisko Alpe d’Huez.

První den Megy, pátek, je vyhrazen kvalifikacím. Ty probíhají prostřednictvím několika rozjížděk s hromadným startem. Trať kvalifikace a stejně tak i hlavního závodu je už několik let víceméně stejná. Letos byly obě tratě malinko zjednodušeny, na trati kvalifikace byl vynechán jeden poměrně nebezpečný úsek (o jeho nebezpečnosti se přesvědčil na vlastní kůži Pavel Čep, když se tam nepěkně vyndal – ihned po pádu byla trať přemlíkovaná), na trati hlavního závodu zmizel jeden kopec, takže je trať o fous jednodušší. I když byly obě tratě o trochu lehčí, příroda byla proti zjednodušování a díky dlouhé zimě bylo sněhu o hodně více než v předešlých ročnících.






 

Základem úspěchu na Megavalanche je dobře zajet kvalifikaci a pro její dobré zajetí je velmi dobré startovat z předních řad v rozjíždce. Ale ikdyž startujete ze zadní pozice, není závod ztracen, důkazem je Znojemská raketa Richard Sýkora, který z startoval z hlouby pole a zalítl 12. místo a kvalifikoval se tak do hlavního závodu. Z českých jezdců jej tam doprovodí Pavel Čep, Kamil Tatarkovič a Honza Vaner. Soupeře budou mít více než silné, ze světové enduro špičky nebude chybět, vyjma Nico Vouilloze, Fabiena Barela, snad téměř nikdo. Jak česká čtveřice uspějě se dozvíme již zítra v něděli po desáté ráno.







 

Zbytek z téměř dvacítky českých jezdců na startu kvalifikace Megy se dařilo také poměrně dobře, většina postoupila do sobotního závodu s hromadným startem Mega Challenger a nebo do nedělního Mega Amateur. Jen malá část nepostoupila a zbyla na ni účast v Mega Affinity závodech.





Hromadný start je ohromný zážitek

 

V sobotu, den druhý, bylo na pořadu dne několik závodů, první se z ledovce Pic Blanc spustily na trať ženy, zde naprosto bezkonkurenčně zajela Anne-Caro Chausson a získala tak patý titul v řadě. Na druhém místě skončila přítelkyně Jeromé Clementze Pauline Dieffenthaler, zítra uvidíme jestli se doma u Clementzů budou mít trofeje dvě. Třetí místo získala Alba Wunderlin. Jediná Češka na startu Alena Lukášková zajela 39. pozici.





Trať kvalifikace netradičně velkým množstvím sněhu

 

Po ženách se na ledovec do formace postavili jezdci z Mega Challenger, zde si po hodně zpackané kvaldě spravil chuť Max Schumann, když zvítězil s obrovským tříminutovým náskokem. Z Čechů v první stovce byli Dan Beneš a Milan Smetaník. Na pevňáku jedoucí Ondra Pavlíček aka Íček je smolař, v kvaldě po pádu z dobré pozice přišel o účast v hlavním závodě, v Challengeru pak od konce ledovce jel chainless a lépe než 226. místo to zajel nešlo. 306. místo pak získal Honza Bárta.




Pavel Čep v kvaldě, po pádu z prvního místa dojel na šesté pozici

 

Posledním sobotním závodem byla Affinity 1, závod již bez hromadného startu, pro ty co neměli v kvaldě štěstí, měli defekt nebo si Megu jeli jen vyzkoušet , 6. místo Filip Švrček, 55. Radek Kupica a 136. Pavel Zamazal. Kompletní výsledky na www.megavalanche.com

Zítra v neděli držte čtveřici Čechů na startu hlavního závodu palce, budou to potřebovat.





Na Mega si i počkáte, dostat se na start je otázkou i dvou hodin

 

Diskuze

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 13.7.2013 v 22:47

    go go go

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí