Na kole v Itálii krajinou alpských jezírek

Autor: Keli, vydáno: 22.7.2013

ikonaVýchodní část Trentina je pověstná svou krásou. Ideálním způsobem, jak se o tom přesvědčit, je ze sedla horského kola. A není vůbec troufalé tvrdit, že zdejší trasy uspokojí jak rodiny s dětmi, tak zdatné cyklisty. Stačí si jen vybrat, vytvořit si vlastní trasu, stáhnout si ji z webových stránek do své GPS a vyrazit!

A rozhodně je na co se těšit. Scenérie v cyklistické oblasti Dolomiti Lagorai Bike patří mezi ty nejkrásnější. Více než 1150 km tras vede hlubokými lesy, voňavými horskými pastvinami, i kolem bezpočtu alpských jezer, která zde vznikla díky porfyrovému podloží zadržujícímu vodu. Půvabné šotolinové pěšiny zavedou návštěvníky hned do dvou chráněných přírodních rezervací Paneveggio Pale di San Martino a Monte Corno. Na vše dohlíží z výšky horští velikáni Latemar, Marmolada a Sassolungo, kteří vytvářejí cyklistickým trasám impozantní přírodní kulisy.




foto: Ronny Kiaulehn – Val di Fassa – Col Margherita



I cyklisté mají svoji „černou“
Cyklistický projekt Dolomity Lagorai Bike spojuje 4 oblasti východních Dolomit – Val di Fiemme, Val di Fassa, Primiero e Vanoi a Valsugana a nabízí celkem 45 okruhů ve třech různých obtížnostech, barevně označených stejně jako lyžařské sjezdovky od nejjednodušších červených přes středně těžké modré po nejtěžší černé. Zdejší stoupáky dokonale prověří fyzičku náročných návštěvníků a nechybí ani technické single-trackové sjezdy. Pokud to příliš nezasáhne do vašeho denního cykloplánu, oběd v některé z horských chat jako např. Rifugio Fuciade nebo Baita Checco se jistě zařadí mezi zlaté hřeby vaší cesty. Poznáte vřelost trentinské pohostinnosti a ochutnáte speciality místní kuchyně.




foto: Ronny Kiaulehn Val di Fiemme – Passo Feudo



Grand tour
Dvě trasy mezi těmi ostatními obzvláště vynikají. Jednodenní Latemar a Lusia tour a šestidenní Grand tour, které se vinou mezi smaragdovými jezery, impozantními kaňony, hlubokými lesy a úchvatnými výhledy na okolní hory. Grand tour vás zavede do všech čtyř údolí v oblasti a obou přírodních parků a nemine ani dvě jezera s možností koupání – Levico a Caldonazzo, jedinečné svými úchvatnými výhledy na Dolomity.
O pohádkové panoramatické výhledy nepřijdou ani ti, kdo nemají rádi kopce. Mohou se totiž nechat do vyšších nadmořských výšek vyvézt lanovkou i s kolem a vyrazit na výlet po vrstevnici. Specializované hotely a penziony s označením „Amici dei bikers“ (přátelé bikerů) s doplňkovými službami jako slevové karty pro cyklisty, jídelníček pro sportovce nebo dílna umožňující drobné opravy kol, se na cyklistické dovolené určitě hodí. Pro rodiny s dětmi je výbornou volbou pohodlná trasa po cyklostezce Fiemme-Fassa s příjemnou službou cyklobusu Bike Express, který obě údolí spojuje.




foto: Ronny Kiaulehn Val di Fiemme – Rifugio Passo Feudo



Další informace najdete na webu oblasti Trentino.



Obchodní sdělení

<\/i>'); document.write('<scr'+'ipt language="javascript1.2" type="text/javascript" src="http://gdecz.hit.gemius.pl/gdeinscreen.js"><\/scr'+'ipt>'); //]]>

Diskuze

  • anonymní uživatel Charliezz (tomecek.michal (a) gmail.com) 22.7.2013 v 23:56

    na lyžích je modrá lehká a červená střeední :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí