MojeKolo

Test: kokpit Renthal

Autor: Mucha, kategorie: Test, vydáno: 29.7.2013

ikonaDnes si otestujeme komponenty MTB kokpitu britského výrobce Renthal. Tuto značku jste již určitě zaslechli ve spojení s motokrosem.
Tento světoznámý výrobce, který je na trhu více než čtyřicet let, se specializuje na velmi úzkou skupinu produktů. V jejich sortimentu pro MTB můžeme najít řidítka, převodníky, představce a gripy. Pro MX a ATV je jejich nabídka o něco širší.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, k otestování jsme dostali celý kokpit. Představec Duo Stem, řidítka Fatbar Lite a lock-on gripy se směsí s kevlarovým vláknem. Začněme tedy pěkně odzadu.







Gripy Renthal Lock-on – Kevlar
Příjemnou novinkou je, že Renthal má od konce loňského roku v nabídce pro MTB kromě push-on gripů i gripy se zámky – tedy lock-on gripy. Obě zmíněné varianty nabízejí čtyři různé tvrdosti směsí, které jsou také odlišeny barevně. Toto může být drobnou překážkou pro „šampóna“, protože směs s kevlarovými vlákny špinavě žluté barvy mu nemusí ladit k zelené čepičce ventilku a podobně.





Všechny lock-on gripy jsou standardní délky 130 mm včetně objímek. Hmotnost gripů je pak 114 gramů. Grip samotný sestává z plastové trubky, na jejíchž obou koncích jsou kovové objímky – každá s jedním imbusovým šroubem. Na plastové části je nalepena gumová směs určité tvrdosti dle provedení. Gumovou část (v případě opotřebení) nelze vyměnit, tak jak je tomu třeba u gripů ODI. Vnější objímka je opatřena plastovým „špuntem“ s logem výrobce, který je již od výroby zasazen v objímce, ve které se až do jejího dotažení volně protáčí. V případě potřeby lze špunt šroubovákem docela snadno vypáčit. Další detail, kterým by mohl být „pozér“ zaskočen, je že vnější šroub levého gripu směřuje dozadu, zatímco stejný šroub gripu pravého směřuje dopředu. Opačně směřují i vnitřní šrouby. Toto je způsobeno faktem, že oba gripy jsou totožné – Renthal nevyrábí levý a pravý grip. O něco podstatnějším nedostatkem je, že závity šroubů po dotažení na řidítkách přesahují závity objímek o 1–2 mm a tím zbytečně tvoří ostrou hranu. Při tom by jen stačilo použít o něco kratší šroubky. Tento drobný nedostatek přikládám faktu, že Renthal vyrábí lock-on gripy velmi krátkou dobu a těch pár much je potřeba vychytat. Za zmínku určitě stojí i „user-friendly“ balení, kde se člověk nemusí dobývat do zataveného plastového obalu. V tomto případě je přeložený kus plastu spojen jednoduchým zámkem. Šroubky, přestože o něco delší, jsou v odděleném výlisku přelepeném fólií.





Jak již nadpis napovídá, testovali jsme provedení „Kevlar“. Tato směs je špinavě žluté barvy a obsahuje miliony částic kevlaru zaručující dlouhou životnost gripu. Spíše měkčí směs gripu dobře tlumí nárazy a má výbornou adhezi k rukavicím, ale i k holým rukám. „Guma“ gripu drží k plastovému základu gripu velmi dobře, a tak i při sebevětší snaze grip vykroutit, se ani nehne. Drží jak čert!
Gripy Renthal, jako všechny produkty tohoto výrobce, patří k těm dražším. Nicméně, vezmeme-li v potaz, že krom pedálů jde o jediný komponent, který nás při jízdě spojuje s kolem, jsou to rozumně investované peníze.
Bezpečně mohu říci, že lepší gripy jsem v ruce neměl.





Řidítka Renthal Fatbar Lite
Co se týče řidítek, firma Renthal vyrábí pro MTB tři typy. 780 mm široké Fatbar, o 4 cm kratší Fatbar Lite a o další 2 cm kratší Jumpbar. Obě varianty Fatbar se vyrábějí se standardním průměrem u představce 31,8 mm a se zvednutím 10, 20, 30 a 38 mm, Jumpbar pak s průměrem u představce 22,2 mm, zvednutím 25, 50 a 75 mm. V Renthal mysleli i na BMX jezdce, pro které vyrábí tři typy BMX řidítek různých šířek i zvednutí.





My se dnes zaměříme na testované Fatbar Lite se zvednutím 30 mm. Dle mého, parádní volba pro enduro. Tyto řidítka (i verze Fatbar) se prodávají pouze v jedné barevné variantě, kterou bych popsal jako něco mezi zlatou a bronzovou metalízou s polepy výrobce. Barva řidítek dobře ladí k vnitřním nohám vidlic FOX, Rock Shox. (něco pro šampóny :)). Na řidítkách kromě designové grafiky najdeme i praktickou polohovací mřížku, kterou oceníme při montáži do středu představce. Na koncích řidítek pak standardní 5cm „pravítko“ pro ty, co se rozhodnou zamávat s původní délkou řidítek. Eloxovaný povrch řidítek je již na pohled a na pohmat velmi kvalitní a určitě něco vydrží. Testovaný model je určený převážně pro Enduro a Freeride, ale nezaleknou se ani lehčího Downhillu. Výrobce nedoporučuje použití s dvoukorunkou. Pro DH jsou určena primárně řidítka Fatbar, která váží ~370 gramů , což je o 100 gramů více, než testovaná verze Lite. Rozdíl v hmotnostech není způsoben jen délkou, ale především tloušťkou stěny řidítek, která je již na pohled u „plnotučné“ verze větší.





Hmotnost ~270 gramů je více, než luxusní. Řidítka jsou tuhá a nijak se při zatížení nekroutí, či neohýbají. Co se týká kvality materiálu a časové stálosti, to už ukáže jen čas. Ovšem vzhledem k mnohaleté (více než 40let!) zkušenosti s výrobou řidítek na MX, v kombinaci s reputací výrobce a faktem, že řidítka jsou vyráběna v Anglii, jsem přesvědčen, že lepší řidítka budeme na trhu jen hodně špatně hledat.
Velmi kvalitní, lehká, pevná řidítka za trochu větší peníz. Kvalita odpovídá ceně.





Představec Renthal Duo Stem
Posledním testovaným komponentem kokpitu je představec Renthal Duo Stem (délka 50 mm, na průměr řidítek 31,8 mm). Tento originálně konstruovaný představec se pyšní hmotností pouhých 143 gramů (včetně šesti šroubů) a tak se pravděpodobně jedná o nejlehčí FR/DH představec na trhu. Zpracováním unikátního designu výrobce dosáhl vysoké pevnosti, při minimální hmotnosti. Originalita konstrukce spočívá v horizontálním rozdělení představce, což umožňuje použít méně materiálu a při tom zachovat pevnost.





Jediným neduhem tohoto představce je fakt, že při výměně řidítek (což děláme běžně tak 5× do týdne) musíme odmontovat vrchní část představce, takže je potřeba odmontovat i „víčko“ vidlice.
Kromě tohoto představce nám Renthal nabízí i představec pro dvoukorunky – Renthal Integra Stem.





Závěr
Všechny výrobky firmy Renthal se vyznačují vysokou pevností, tuhostí a kvalitou opracování při zachování minimální hmotnosti. Jsou bez výjimky vyráběny v Anglii, což se projeví na kvalitě, ale i na ceně. Výhradním dovozcem produktů Renthal pro ČR je firma Ultimate bikes.

Maloobchodní ceny testovaných výrobků:
Gripy Lock-on Kevlar – od 780 Kč
Představec Duo Stem – od 1.990 Kč
Řidítka Fatbar Lite 740 mm, zvednutí 30 mm – od 1690 Kč

Diskuze

  • anonymní uživatel vale 46 29.7.2013 v 13:43

    Moc krásné a kvalitní komponenty, ale 4500,- za takovýto komplet je pro mne moc.....

  • anonymní uživatel RB 29.7.2013 v 13:50

    No hlavně gripy za litr, to není málo. Odi stojí 450kč bez objímek a moc nevěřím, že kevlarky vydrží 2x déle.

  • anonymní uživatel xyz 29.7.2013 v 16:56

    Hm, mam predstavec od pro components (jezdi za ne Athertoni) 50mm, 135g asi 600 Kc. Tohle je predrazeny.

  • anonymní uživatel ern 29.7.2013 v 17:11

    "Toto může být drobnou překážkou pro „šampóna“, protože směs s kevlarovými vlákny špinavě žluté barvy mu nemusí ladit k zelené čepičce ventilku a podobně."

    - autorovi za 1 ! :D

  • anonymní uživatel lar 29.7.2013 v 18:12

    ten test kazi jen ten author... ):

  • anonymní uživatel HiPP 30.7.2013 v 10:55

    tie DH-riaditka su tazke,uz som o nich uvazoval,ale clovek da vela prachov a dostane tažitko

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 31.7.2013 v 11:18

    já bych ze své zkušenost zase lehké řídítka nekupoval pár jsem jich zlomil a není to nic příjemného :)

  • anonymní uživatel HiPP 1.8.2013 v 9:53

    ake znacky si zlamal ?

  • anonymní uživatel PPaint 3.8.2013 v 11:14

    radšej nech už niekto predstaví predstavec o dlžke 35-40mm kto ma jazdit na tých varechách lebo v dnešnej dobe sa ani nedá kupiť taký okrem objímok od point ale to musim mat fox alebo boxxer ,

  • anonymní uživatel hoffman 5.8.2013 v 18:26

    PPaint: sú haldy predstavcov 30 -40mm, nulák je napr. Zero od mondraker + myslím že to robia aj iné značky

  • anonymní uživatel Jr. 5.8.2013 v 22:23

    lupa: FatBar Lite nejsou přímo určené na tvrdé DH nasazení (i když bych se jich osobně asi nebál). A pokud zlomíš normální FatBary, s radostí Ti pak koupím nové :).

  • anonymní uživatel he he 10.1.2015 v 13:52

    mozem len doporucit...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí