Jaké je Specialized Enduro 29 a Enduro Evo?

Autor: Keli, Čert, vydáno: 8.8.2013

ikonaNa poslední červencový víkend jsme byli pozváni na prezentaci produktů Specialized 2014, jenž se konala v Koutech nad Desnou v hotelu Dlouhé Stráně. Nutno říct, že hotel už má svoje nejslavnější léta za sebou, nicméně pro účel ke kterému byl určen, tj třem prezentacím hračiček od Spešlu, jenž na nás čekaly, stále ještě posloužil. Tyto tři prezentace na nás vyhrnuly všechny novinky firmy s velkým S, od žiletek až po podsedlové brašničky. U XC kol se vážně řeší, kam na kole nacpat imbusy a nebo kam schovat nýtovač (jenž je rafinádovaně ukryt do víčka hlavovky). V gravity divizi nás podobné kraviny naštěstí netrápí, už proto že v bikeparku je vždycky mechanik a Enduro je „sjezd s batohem“ takže vždycky je problém nářadí vyřešen. První dvě prezentace představující kola byly ještě snesitelné, ale přednáška o novém triatlonovém sedle, která následovala takticky v poslední fázi přednáškového bloku, umrtvila asi všechny. Tímto se celá redakce zpětně omlouvá za hanlivé výroky na adresu prezentéra u GT, neboť jsme byli mladí a bláhoví a nevěděli co nás ještě může potkat.

Po zmíněných torturá…přednáškách jsme se přesunuli do kouteckého bikeparku, kde už čekala „spešlácká“ flotila kol k otestování. Naše oči, ruce i pozadí vyzbrojené cyklovložkou samozřejmě nejvíce pásly po kolech na technické či gravity disciplíny. Takže když jsem se ve tři čtvrtě na dvě rozhodoval co dál sedlat, Demo, Status, Enduro a Enduro 29 byla jasná volba.




Tlumič od Ohlins je krásný



Co se týče Dema a Statusu, kola zůstaly téměř beze změny, nějaké drobné změny ve specifikaci si snad ani nezaslouží vyjmenovávat. Jasně, na nejdražším Demu najdete tlumič od Öhlins, ale to je informace která pro mě má podobnou hodnotu, jako že nové Lambo dostane o 30 koní navíc. A jelikož jsme po debatách na téma „Bigger is Better“, respektive „is Bigger Better“, cítili povinni zjistit, jak se směr větších kol dál vyvíjí, náskokem skok tedy na Enduro 29




Enduro na devětadvaceti palcích – nás příliš neoslovilo



První pocity, jenž se po nasednutí objevují jsou nejlépe ilustrovány výkřikem jednoho naší družiny, „ty **** to je vejška“. Od země opravdu nejste zrovna blízko, prostě klasická devětadváca, tento fíling je navíc umocněn vyššími zdvihy, které matičku zemi ještě víc vzdalují. Všechny věrné čekalo nejdřív krátké stoupání k lanovce. Uphill skoro nepoznáte,vetší kolo jede do kopce prostě líp než „klasická“ šestadváca, o tom není pochyb milý Watsone. Na lanovce sedíme jako na trní, což není způsobeno sedly BG fit, ale otázkou co předvede „velké enduro“ při jízdě (komerční přestávka) Dolekop.com. Volíme trať Starou medvědici. No ono není moc možností na výběr, Medvědice nebo sjezdová, obojí je vzhledem k nulové údržbě ze strany parku náročné zhruba stejně, před každou zatáčkou famózně vybržděné rolety s dírami velikosti kráteru po standartní minometné munici ráže 50mm Leichte Granatwerfer. Nic moc zážitek umocněn tím žr nás začínají bolet pacičky. Ideje na změnu trati zazdila výstavba nové sjezdovky, která jakékoliv jiné možnosti/trati víceméně znemožnila/zne­průjezdnila.




Jedenáct pastorků, jednoplacka a žádný napínák, to chceme



Stará medvědice, je i přes hrozné výmoly trať, na kterou by mělo být dle svých tvůrců Enduro 29 ideální. Začátek je spíše pozvolnější, konec strmější, na trailu nechybí skoky, zatáčky otevřené i zavřené, klopené i odklopené. I přes výše zmíněně minometné záležitosti, trať ideální na prověření všeho co kolo umí.

Ihned po nasednutí, nenechává kolo na pochybách, že jedete na velkých obručích, posed je vyšší než jsem zvyklý, gripy tvrdé a přestože řídítka mají 75cm snesl bych i o fous širší. To je způsobeno tím, že pro ovládání většího kola to přece jenom chce i větší páku- větší klacek v ruce. Po prvních pár klopenkách je potvrzena matematická teze, 29 opravdu není 26, techniku průjezdů zatáček musíte změnit, je třeba s kolem více…někdo říká pracovat, někdo používá výrazy spíše ostrejší. Prudké zavřené zatáčky nejsou pro „velké kolo“ to pravé, přestože je rozvor jen o málo větší než má jeho jeho 26 palcový bratr, průjezdy a především pocit jezdce v těchto úsecích jsou kvůli setrvačnosti větších kol diametrálně odlišné. Nejlépe k vyjádření pocitů ze zatáčení na dvacetdevítce poslouží známý citát, „Cornering a 29er is like drifing a limo“.




Sedlovka Commander Post IR překonává při návratu ze zasunuté polohy rychlost světla doplněnou krásným kovovým zvukem. Integrovaná páčka do lock-onu malinko zavazela



Rozdílný přístup k jízdě, zda je se tentokrát jedná o výhodu nechám na posouzení ctěného čtenáře, si žádá i přejíždění drobnějších nerovností, překážek. Tak kde chce 26 poskakovat, tam 29 jede, velká kola to „vemou“ a vy si frčíte bez ztráty energie dál jak ve věrném druhu, tanku T34. Samozřejmě, i devětadváca jde do vzduchu poměrně lehko, ale pocitově je chování ve vzduchu stále více „tankovaté“.

Opravdu silná je větší obruč ve stabilitě ve větší rychlost, velká kola nejenom že po rovině fakt letí, ale taky zatraceně drží.




Nový RockShox Pike je dobrá vidlice. / Z čehože to pečou u Spešlu?



Jak je to tedy s otázkou o velikosti zmíněnou nahoře. Je bigger is better pravdivé jenom v pornu, nebo i v enduru? Enduro 29 jako závodní enduro kolo ano, ale na tratě spíše technicky jednodušší, šlapavé a hodně rychlé. To co ztratíte na technických, prudkých úsecích snadno doženete na rovnějších úsecích.

Enduro 29 jako univerzální „ten jediný bajk“, tzn., jak jak na traily, tak do bikeparku? Ne, pořád tu hraje roli určitý Fun factor, který od bikeparku chcete, a tady ovladatelnost sráží body 29 hodně dolů.

Specialized Enduro 29 vidím jako rychlý a nadmíru pohodlný trailbike, se kterým budu stačit do kopce XC jezdcům a z kopce, na lehčích trailech jim to nasolím obdobně jako sjezďáku.

Jelikož se nám nepodařilo sehnat vyjádření Tomia Okamury, zde je názor druhého d:key testovacího jezdce, Znojemské rakety Richarda Sýkory. Ríša viděl kolo takto: „Mě se jeví 29 Enduro jako kolo nevhodné na pořádné enduro závodění, protože když se podíváme, jak vypadají tratě ve světě, je to v podstatě sjezd a 29 Enduro je podle mého názoru příliš neohrabané. Špatně se mi s nim zatáčelo, a i když jsem jej měl nafoukané na mou hmotnost, tak strašně drncalo a bolely mě z něj ruce jak už dlouho ne. Pokud budeme přemýšlet, že by bylo dobré na lehčí tratě a na vyjížďky, tak bych raději místo něj volil Stumpjumpera FSR 29. Je lehčí a připadal mi i hbitější, asi nevydrží tolik co 29 Enduro, ale to na lehčích tratích není tak důležité a do kopce jede Stumpjumper o dost líp než 29 Enduro.





Jako protipól vůči velkému enduru se jevilo druhé kolo, ačkoli označené stejným názvem, pouze se zkratkou na konci. Tím kolem byl samozřejmě „menší brácha“, Enduro 26 Evo. Se 170 mm zdvihu vepředu i vzadu, vidlicí X Fusion Vengance se 36 mm nohama a 20mm osou se blíží spíš Statusu, díky dvouplacce je ale poměrně jezditelný a situoval bych ho někam do velkých horských DH maratonů typu Megavalanche. A pokud si po tom co si zajedete Megu, chcete zbytek roku dávat víkendově bikepark, je Evo přesně pro vás. I mě kolo sedlo do ruky ihned, na rozdíl od většího endura není potřeba si na ni zvykat, kolo je zatraceně hravé, obratné a když pilot chce, dovede být i zatraceně rychlé.





To byly Kouty 2013 a Specialized 2014. Nejvýraznější novinkou bylo rozhodně Enduro 29. Ačkoli je to zcela nepochybně nejlepší 29" kolo, které jsem jako sjezdař jel, přesto bych si je pro sebe zřejmě nevybral. V naší redakci se stále přikláníme k menšímu rozměru, v našem případě k modelu Enduro Evo, to nás po sjezdové stránce nadchlo svou úžasnou ovladatelností i univerzalitou. Zajímavým faktem „Ska“ je ten, že se stále brání přechodu k „prostředním“ kolům 650b. Zda jde o marketing či Mike Synard (zakladatel Specialized, pozn. red.) nevěří kompromisům ukáže až čas, nicméně svezení na Enduro 27,5 je zkušenost kterou bych jistě rád absolvoval nejen já.

Diskuze

  • anonymní uživatel maFFian (maffiossi (a) seznam.cz) 1.8.2013 v 15:33

    Pěkná recenze, asi si je stejně zkusim projet, ale díky tobě to vypadá spíš na Stumpa 29... :)

  • anonymní uživatel dawe 8.8.2013 v 5:50

    Jeli jste i nové Enduro Expert Evo, ze kterého je ta fotka toho zlatého krasavce? Jel jsem letošního 29" carbon Stumpa, ale to je prostě moc velké. Měl sem štěstí pojezdit i letošní carbonové enduro, což byl luxus, ale ten uhlík už ho cenově vzdaluje. Proto by mě zajímalo jak funguje 2014 Expert Evo s novým tlumičem, které mám v užším výběru jako své nové all mountain nářadí

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 8.8.2013 v 8:57

    dawe: bohuzel nejeli, ale neocekaval bych nejaky zasadnejsi rozdil mezi nim a normalnim Evo.

  • anonymní uživatel Yeaah 8.8.2013 v 9:18

    Ouu to "krasne" asijske slovo "zavazet" :-D Ale jinak dobry;-)

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 9:49

    bylo zajímavé pozorovat naše polské sousedy jak v Koutech testujou spešly na černé,fakt idioti,pšonci ty vole :D zážitek

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 9:58

    a Stará Medvědice je výborná..právě že tím že je to pořádnej mordor,to enduro bych tam za sezonu zrušil,není to žádnej pohodovej trail na endura i na sjezdáku si tam dáš pěknej záhul....ale souhlasím že Hřebenovky je opravdu škoda že tam ted není a že musela ustoupit nové sjezdovce....ale Kouty the best!!!best of!!!

  • anonymní uživatel Filip 8.8.2013 v 10:08

    to se nedá číst

  • anonymní uživatel jeniiiik 8.8.2013 v 10:16

    Na černé proč ne? Nám bylo řečeno, že kromě XC kol tam můžeme vzít cokoli...

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 10:38

    ENDURO = POHODOVEJ TRAIL?!

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 10:58

    no a poláci tam brali i xc :)a v elastáčkách i na enduru na černé je odvaha hodná idiotum...a na každém kole sjedeš všechno,ale jedeš rovnou do servisu :)ale když je to pujčené a zadarmo tak je to jedno,taky bych to neřešil

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 11:05

    davide kolik už jsi zničil endur?

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 11:28

    krtku ty mi nerozumíš,nemám nic proti enduru jen říkám že jezdit na enduru závodní sjezdou trat pro downhill je asi hovadina ne?nebo myslíš že když se ti podaří zlomit osu na sjezdáku a vidlice se zdvihem 200mm ti jde nadoraz si stím enduro poradí ve stejné rychlosti???!!!

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 11:33

    kdo mluví o stejné rychlosti? holt to neprojedeš rovně jako na sjezďáku ale že bys tam to kolo musel zákonitě odrovnat si nemyslim... to je jasný že když to má menší zdvih tak to nepožere to samý, ale je to přece o ježdění a ne o proplouvání... hovadina by byla jezdit s endurem DH závody ale to přece nikdo neočekává

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 8.8.2013 v 11:57

    2 david...hlavně proč bych měl na českejch trailech dát doraz 200mm???? i když na těch žvejkačkách, co spousta z vás jezdí dáte doraz s nadsázkou i při skoku z obrubníku. S dobře nastavenejma 150mm zdvihu můžeš jet v čechách jakejkoli trail, byť určitý obtížný pasáže neproletíš rovně ( ne ze strachu z dorazu, ale spíš z instinktivního strachu o rám a komponenty) když umíš jezdit a cejtíš s kolem, tak neni problém jet cokoli téměř načemkoli. Blbovi, co neumí protlumovat a stojí na tom jak svíčka nepomůže ani 300mm

  • anonymní uživatel stofan 8.8.2013 v 12:11

    Ádoš: presne tak. btw ked sme pri tych zdvihoch- pozrite si co vyviedol slavik na bratislawa downtown :D a to mal ht... kto umi ten umi kto neumi zlomy aj pancierovy bike zo zdvihom 500

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 12:12

    "Blbovi, co neumí protlumovat a stojí na tom jak svíčka nepomůže ani 300mm"
    ámen

  • anonymní uživatel čibrut 8.8.2013 v 12:26

    pěkná stručná recenze, ale toho skloňování cizích jmen a názvů (Megu? Co to je?) se už prosím fakt zbav, je to strašný :D

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 12:45

    Ok,souhlasím s váma ale srovnáváte blbosti klucani,i Slavík se to musel někde a na něčem naučit,nevím neznám ho osobně ale von je velkej jezdec a dává dvojáky krásně na dopad,ale ne vždy to tak dávál a otázkou je kolik těch bajku zlámal než se to naučil,a všichni začínali na DH kolech a hlavně nikde se nemluví kolik stojí jejich servis na ty bajky,Gwin taky vyhrál závody na 29 i když nejezdí enduro...mají to prostě v hlavě hodně posunutý...profíky nechme stranou.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 8.8.2013 v 12:52

    Ještě jedná poznámka k integrované páčce lock-onu , ne jen , že zavazí, ale když si náhodou ulomíte velice chatrnou trubičku vedení lanka , nedá se sehnat nová, alespoň dle erudované informace obsluhy v ostravském Concept storu. :o( Pokud máte někdo s tímto jinou zkušenost předem děkuji za tip. Jinak dle mého názoru 29tky do gravity disciplín nepatří.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 13:26

    david napsal: "všichni začínali na DH kolech"
    ty perlíš tvl....

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 13:31

    ok krtku ty ne...myslím všichni co něco znamenají :) v enduru a DH :)

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 13:37

    přečni si někdy nějakou retrospektivu a nevymejšlej si tu blbosti... v jedný větě píšeš že slavíka neznáš a v druhý už víš jak začínal on nebo dokonce "všichni".... lol

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 8.8.2013 v 13:42

    2 david...tomu nevěř. Valna většina začínala na plečkách a přestavěnejch xčkách. Našlapali tisíce kilometrů a až pak se třeba rozhodli, že DH/EN je to, co chtěj dělat prioritně. To až v posledních letech je móda, že mlaďoši udindaj rodiče, aby jim koupili kolo na gravity disciplíny a přitom na klasickym kole objeli za celej život 10x sídliště. Jinak k tomu 29" enduru - mě se to moc líbí. Na pohodový ježdění v horách s bandou mašťáků to musí bejt super

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 13:51

    miluju ty co se chytaj slovíček,a ty co do svých přiblblých komentářu dávaj nějaké anglické slova viz.Krtek a jeho " lol " :) .a pokud se budeme bavit o světovýcm enduru tak ano všichni co jezdí špičku ledovce jezdili downhill.chceš je vyjmenovat krtku? co to znamená to lol? :)

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 13:55

    ano všichni jezdili DH ale to neznamená že na něm začali... jak píše Ádoš... "lol" jsem použil protože nevim jak se tu vkládá smajlík s dudlíkem kterej na tvoje komentáře přesně sedí.

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 13:57

    pro adoše...jestli to nebude tím že downhill nebyla tak dostupná jako dnes,co myslíš?hm?

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 13:59

    jestli to nebude spíš tim že je lepší nejdřív kolo dostat do ruky než riskovat úraz na nejtežší mtb disciplíně už zamlada, hm?

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 14:06

    tím to nebude krtku a jak si to říkal? lol? :D

  • anonymní uživatel stofan 8.8.2013 v 14:07

    krtek: ser radsej na to:D

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 14:07

    ok, mysli si to :dudl:

  • anonymní uživatel stofan 8.8.2013 v 14:08

    ci sorac samozrejme "david"

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 8.8.2013 v 14:12

    no já už na to taky seru... jdu rači odrovnat pár EN biků sjížděnim schodů :D

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 15:30

    díky krtku za super rozmluvu...pobavils si mě :-)

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 8.8.2013 v 15:44

    Je mi úplnĕ u pr..le jak nĕkdo zacinal.Já jezdím co mĕ baví.S tzv. endurem jsme začínali v dobĕ kdy dnešní propagátoři této disciplíny ještĕ nemĕli ani páru vocogo. Je to celé jenom business, a mamon penĕz, který diktuje to co je populární ,stejnĕ jako to je s tĕmi novými rozmĕry kol.

  • anonymní uživatel david 8.8.2013 v 15:52

    máš pravdu mates...je to bussines a to co nám cpou do hlavy

  • anonymní uživatel lucky ass 8.8.2013 v 15:57

    hoši a co takhle si počítat kolik těm vašim DH začátečníkům je a kdy DH začalo. Nezačínal náhodou někdo (Datel, Marošák ...) třeba v 6 letech bikrosem. Jooo a to bylo za soudruha komanče kdy se fakt začínalo na VELAMOSu BMX 20 s torpédem, svazarm pak pořídil RMX a rámy začal dělat BENEŠ.
    musel jsem to sem dát, protože jste fakt jelita, řešíte nesnysli a do všeho jen kafráte.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 8.8.2013 v 18:12

    lucky ass: Ten bikros, svazarm, komanči, RMX, to jsem všechno zažil, dík za přivoděný krýsný flashback. Jen mám dojem že se nejdříve vyráběly RMX a až pak BMX. Byly to v podstatě stejná kola s jinýma nálepkama.

  • anonymní uživatel Lukáš (nhcr.lukas (a) gmail.com) 8.8.2013 v 18:59

    V Koutech jsem byl, dal jsem Medvědici asi 3x na Demu, pak jsem vzal EN29 a dostalo mě, všechno šlo líp, skoky zatáčky, rychlost....Ale je to S-Works za 200 a má 12kg, to si jen tak někdo nekoupí. Měřim 190, což má asi taky vliv, jinak ruce mě bolely stejně jak na Demu tak na EN29, dávaj na to hrozný gripy.

  • anonymní uživatel Status1 (TL1000rider (a) seznam.cz) 8.8.2013 v 21:39

    Davida nedám!!! :-) Ano, polská menšina byla v Koutech opravdu opět na pár facek (viz. camping dole u výjezdu na postupák!) Fenomén ENDURO tady už fakt raději nebudu komentovat..

  • anonymní uživatel lucky ass 9.8.2013 v 10:16

    to GAZ: s označením RMX máš asi pravdu, já myslel tohoto krasavce: www.retromuseum.wz.cz/...

  • anonymní uživatel Kome 9.8.2013 v 12:12

    lucky ass:na tom se snad i jezdil trial

  • anonymní uživatel lucky ass 9.8.2013 v 12:16

    to KOME jo, jo a mělo to jestli se nepletu 12kg

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 9.8.2013 v 13:01

    Kome,lucky ass: Jo tohle byl ažposlední model s tou "dvoukorunou" nevím jak se to jmenovalo, ale myslím že to ani snad nedělal velamos. Tohle byly první kousky, s představcem na jeden šroub, který se rád lámal. www.retromuseum.wz.cz/...
    A tohle se dělalo pak, toho jsem měl i já a i v téhle barvě:-)) images03.olx.sk/...
    Ty vole to už bude třicet let snad.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 9.8.2013 v 14:08

    www.retromuseum.wz.cz/... moje dětství :) rok tak 1993 (jásně-historie kola je starší)

  • anonymní uživatel Maroslaw 9.8.2013 v 18:11

    2 Gaz: ty stou dvoubrejlí byly na trial

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 9.8.2013 v 18:38

    Maroslaw: Jo jo primárně ano, ale BMX a RMX byl hrozný nedostatek, stály se na ty kola fronty, nebo si musel mít známého v kolářství, jinak kolo nebylo. Takže se u těch trialů jen změnil převod a bylo to. Navíc měly cvrčka, takže si měl obe brzdy na ruce.

  • anonymní uživatel bok 9.8.2013 v 20:51

    proč pořád tahaj hadice spodem to vážně nechápu, jinak ta evička vypadá šikovně

  • anonymní uživatel tomfree (tomfree (a) seznam.cz) 10.8.2013 v 20:13

    Mám dva spešly a když jsem se byl v Koutech zeptat na zapůjčení,bylo mi řečeno,že je to jen pro prodejce,jejichž test většinou probíhal tak,že se horko těžko nějak dostali dolů z kopce a pak šli na žranici zadara,nás nenechli ani podívat na ta kola a že se v tom giga stanu hryzli nudou se spoustou kol,takže až si budu kupovat další kolo,tak lidem co mi řeknou,že oni jsou dovozci a určujou podmínky,určitě dám své peníze.

  • anonymní uživatel dv 11.8.2013 v 8:40

    Mám obdobný příběh ale z loňského roku,banda namachrovanych techniku kteří tam z nudy házeli sútry do vody.a chránily si ty kola jak národní majetek.jen by me zajímalo kolik tech obchodnícku si koupi tech kol do krámu aby si je konečný zákazník mohl osahat?pak prijdes do obchodu a chceš třeba s works a jooo pane jenom na objednávku :-) psal jsem loni i do specialized do praglu ze je to ostuda co předvádí a oni se cítili byt do cení,ze oni jsou něj...prostě Socialized!!! Ale není to jenom to,všechno je o lidech.a ještě něco podle jejich pravidel tyhle firmy udělají akce pro obchdnicky a ty pak pro konečného zákazníka,nějak mi uslo jestli se někde něco dělo,ale spis ne.takže konečný zákazník ostrouha.vlk se nazere ale koza zůstane cela :-)

  • anonymní uživatel Afroush (o.valchar (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 9:08

    Jako jeden z namachrovaných techniků můžu říct, že obdobných příběhů je spousta, s tím rozdílem že většina lidí odejde s pochopením. Jsme tam dvacet dnů nepřetržitě, za den se vystřídá někdy i 150 dealerů a každý si půjčí minimálně pět kol. Jednoduchou matematiku můžete zjistit kolik kol je potřeba za den v pár lidech nastavit a dát do kupy.

    Testovacích akcí pro veřejnost je hromada, s čistým svědomím můžu říct že jich je nejvíc s největším počtem kol k zapůjčení ze všech značek které jdou v ČR sehnat. Navíc si po domluvě s lokálním dealerem může kdokoliv půjčit k testování jakékoliv z momentálně asi 250 kol .. bezplatně!

    Možná to chce pro příště zjistit více informací a chodit do těch správných obchodů.

  • anonymní uživatel dv 11.8.2013 v 9:31

    Mužeš mi jen tak namátkou říct kdy a kde byla nebo bude nějaká akce pro veřejnost,kde bych si mohl projet demo a s works silničku?rad bych si to nějak naplánoval,děkuji.a hlavně si myslím že taková práce musí bavit a ne se trápit že nastavíš pár kol.

  • anonymní uživatel Afroush (o.valchar (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 10:25

    Můžu říct, že tu práci dělám rád a baví mě. Pokud by ale byla akce přístupná veřejnosti a dostali se tam všichni zájemci tak není šance všechny obsloužit. Už tak se většinu dnů nezastavíme. Navíc akce slouží jako představení nových kol (2014) obchodníkům, kteří si je vyzkouší a mohou pak zákazníkovi předat zkušenosti .. prostě ví co prodávají. Není to jenom o ježdění, ale taky jak je v článku napsáno, i o přednáškách. A pokud by se kola rozpůjčovaly tak co budou testovat? Myslím že není tak těžké tohle pochopit.

    Kromě těchto www.specialized.com/... testovacích akcí se pořádá spousta dalších, jedna z větších bude třeba na Bike Brno. Další pořádají sami dealeři. A jak už jsem psal .. není problém se domluvit s dealerem který zařídí zapůjčení kteréhokoliv kola v tobě zvolenou dobu.

    A pár kol nastavím, třeba sto denně. Foukat na váhu, měnit desky, pláště, defekty, čistit je, mazat, atd.. Naštěstí jsou naši dealeři super lidi takže ten čas krásně utíká.

  • anonymní uživatel stp 11.8.2013 v 11:12

    Mam nehezkou ze specialized storu v Brne. Byl jsem rozhodnut koupit demo a tak bych ho rad videl na zivo. Dokonce jsem byl smiren s faktem, ze na nem nepojedu. No prodavac me nicmene vyvedl ze sna a rekl mi, ze demo na prodejne nemaj, ze jsou obchod a ne muzeum. Neresim, neplacu, ale z toho jsem vyhodnotil, ze moje penize nepotrebujou. Tak jsem tu hromadku petitisicovek pohodil jinde. A dokud me vsichni ostatni prodejci neodradi ke znacce specialized se nevratim.

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 11:14

    můžu říct že co píše Afroush je pravda osobně mám se specialized zkušenost jen dobrou přišel jsem do krámu že sháním kolo na sjezd a prodejce mi okamžitě nabídnul kola která prodával s tím že pokud mám zájem o zapůjčení kola není problém to domluvit a vyzkoušet tak nechápu co tady prudíte momentalně je rok 2013 a ještě ho půlka zbejvá tak prostě počkejte do jara a kola si půjčte v obchodech a nebo si pujčte modely 2013 co je na tom za problém? akce pro média a obchodníky

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 11:15

    můžu říct že co píše Afroush je pravda osobně mám se specialized zkušenost jen dobrou přišel jsem do krámu že sháním kolo na sjezd a prodejce mi okamžitě nabídnul kola která prodával s tím že pokud mám zájem o zapůjčení kola není problém to domluvit a vyzkoušet tak nechápu co tady prudíte momentalně je rok 2013 a ještě ho půlka zbejvá tak prostě počkejte do jara a kola si půjčte v obchodech a nebo si pujčte modely 2013 co je na tom za problém? když je akce pro média a obchodníky nečekejte že čekaj na bandu natěšenců co se příjdou projet

  • anonymní uživatel tomfree (tomfree (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 12:45

    To co tady zmiňuje afroush,jsou kecy 150 lidí tam nebylo ani s těma co tam pracujou v bistru,kol byla půjčena možná desetina z dostupných a na prodejně si můžu vyzkoušet leda nějaký základní model,určitě ne sworks,který má úplně jiné tlumící jednotky než normální kolo,o což v testu de především,mám dobrou zkušenost s prodejcem santacruz,tam jsou alespoň ochotni udělat něco pro zákazníka,když už chcou za to kolo takový peníze.

  • anonymní uživatel dv 11.8.2013 v 12:46

    Sjezdové kolo opravdu nevyzkousim ve městě,na nějaké polní cestě či na veletrhu...takové akce jsou nahov...,ale to jako mechanikovy od tak uuuzasne firmy Socialized nemusím snad vysvětlovat.a navíc proč ostatní firmy to dělají úplně běžně a tahle ne?musí dělat spoustu nesmlslych akci které patrně musí stát tolik peněz ze se to pak odráží na cenách kol.a podle toho co jsem viděl loni v koutech tak moc prace mechanici neměli,postavali tam a cumeli.vážili se tam kola jiných značek(patrně nějakého známého) nevím no...hodně prace si představují jinak borci.Hlavně to chování-my jsme někdo!ale nevěřím ze to je koncepce firmy,jak jsem říkal je to o lidech.

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 13:03

    mě by jen zajímalo kolik z vás přemejšlí o koupi S-workse že tu tak brečíte že vám ho nepůjčej

  • anonymní uživatel dv 11.8.2013 v 13:28

    To jsou názory,které by měli firmu zajímat pantere.co tebe zajímá zas nezajímá jiné.

  • anonymní uživatel Afroush (o.valchar (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 13:41

    Ano 150 lidí tam bylo. A ano na veletrhu se sjezďák vyzkoušet dá, to už by ale dv musel zjišťovat kde vlastně se tam kola testují. Ukaž mi, které ostatní firmy takové testovací akce dělají? Samostatně. Další možnost vyzkoušet kola byla třeba zde 2013.bikefest.sk/... . Ale je třeba hledat možnosti, což se lidem kteří mají opravdu zájem daří.

    Na prodejně si můžete vyzkoušet přesně ty modely co byly v koutech, jak s-works tak "základní" modely. A v testu jde tuším především o to seznámit se s geometrií/vlastnostmi kola, ujasnit si velikost a podobně. "Tlumící jednotky" jsou pak otázkou výbavy kola/peněz které do něj chcete vrazit, nebo ne? Chce to ale rozumné chování a zvednout prdel. Tak se nedivím že lidé jako dv nemají šanci. Pokud tam někdo nakráčí okolo cedule "VIP Testcentrum" a pak ho někdo zastaví, tak čemu se diví? V zemi kde se kradou svíčky na hřbitovech. Rozhodně se tam nikdo z nás nechová stylem "my jsme někdo".

    Další příležitost k vyzkoušení byla třeba tady 2013.bikefest.sk/... .

    Jo a ostatní firmy tohle rozhodně úplně běžně nedělají. V ČR bych je spočítal na prstech jedné ruky, navíc ještě s omezeným výběrem velikostí a úrovní výbavy.

    Ceny kol myslím odpovídají cenám shodných výbav a kvality u ostatních značek. S tím rozdílem že S podporuje závody, týmy, dělá tyhle "nesmyslné" akce jak pro obchodníky tak pro lidi, během pár dnů bez problémů řeší reklamace atd, atd, atd ... Ale pokud člověk nechce tak to holt nevidí.

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 17:48

    dv jsi mimo naco potrbuješ testovat S-works demo nebo enduro když si ho stejně podle mě nekoupiš pokud jo vyveď mě z omylu každopádně pro mě je specialized značkou, pro kterou se vyplatí chodit i když mi nepůjčej kolo za 150k pokud tě to tak strašně trápí jdi pro jinou značku kola oni kvůli tobě rozhodně nezkrachujou

  • anonymní uživatel tomfree (tomfree (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 18:06

    Myslím,že je to zbytečná debata,pokud dělám testování pro vybranou skupinu,tak proč plochu celého bikeparku pokrývají stany a prapory s big s,to je jako my tu máme kola a nepučíme heč a ani podívat se nesmíte,se divím,že když jel testrider tak že všichni nemuseli k zemi jak v té pohádce od Šehrezády a jestli mám na sworkse nebo ne do toho nikomu nic není,kdo mne zná,ví,že si ho můžu dovolit,na prodejně jsem se byl na sworkse zeptat a půjčují jen model elite nebo co to je,ale tam byli zase velice vstřícní a vždy mi pomohli,takže na bikematic nemůžu říci křivého slova,vidím problém v dovozci,né prodejci.

  • anonymní uživatel hýbňoš 11.8.2013 v 19:44

    :D koukám že je to tu zase samej odborník

  • anonymní uživatel dv 11.8.2013 v 20:47

    :)tomfree mluvíš mi z duše,a hlavně umím počítat,byl jsem na pul dne jezdit v koutech a celkem sem napočítal cca max.30 jezdců,nevím co mohli na těch kolech zničit po dvou jízdách dolu,max.destičky,pláště asi těžko,to je tak na pul a celou sezonu...atd.pro amaterského technika otázka pár minutek,ale to je jedno už loni jsem si říkal že tyhle stany minu velkým obloukem...a tak sem i učinil.líbí se mi že nejsem sám kdo si to myslí,pracoval jsem jako manažer obchodu deset let ale s toho jsem byl na větvi.usměvné :D

  • anonymní uživatel Afroush (o.valchar (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 22:15

    Pořád dokola .. tomfree ukaž mi prosím značku která Ti dokáže půjčit kola v takovém rozsahu vybavení a velikostí v ČR (vím že se žádná ani zdaleka neblíží, takže sem velice zvědavý na odpověď).

    Pokud jste viděli jezdit 30 lidí na lanovce tak věřte že dalších minimálně tolik bylo testovat silničky. A to ještě v nejméně obsazený den. Navíc jsme většinu lidí co se slušně zeptalo dovnitř pustili, většinou s doprovodem který rád odpovídal na dotazy. Nevíte nic, nechápete nic. Odpovím a stejně si jedete svoje. Možná jen pro to, že v ČR podobné akce nejsou zvykem. Nebo myslíte, že třeba Škodovka, která má předváděčku pro dealery s auty pomalu stejné hodnoty půjčí auto jenom tak z fleku kolemjdoucím? Opět výživná diskuze, díky a čau ;)

  • anonymní uživatel tomfree (tomfree (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 22:35

    Pořád dokola přijel jsem na spešlu slušně jsem se zeptal,není mi 20,takže je už seriózní pán v letech:-) byl tam nějaký mlaďoch,který vypadal ochotně,ale když vznesl dotaz na člověka,který to tam měl pod palcem,tak ten to rezolutně odmítl,v autech dělám a představ si už jsem měl půjčené i Porsche,které je asi 30x dražší než nějaký kolo,ale to jen na okraj,a k té značce co píšeš,ona taky žádná značka v ČR nedělá show,jen proto aby nasrala lidi a pokud jsem byl v zahraničí,třeba na závodech,tak nás potom co jsme slušně poprosili nechali klidně kouknout do depa na práci mechaniků,takže je to jen o přístupu lidí,který byl u spešlu nahovno už když jsem kupoval předchozí kolo.

  • anonymní uživatel Afroush (o.valchar (a) seznam.cz) 11.8.2013 v 23:23

    Šlapeš si po jazyku. Tu show neděláme pro to aby jsme nasrali lidi. Ale pro to aby dealeři věděli co prodávají a následně jsou pak všechny tesťáky k dispozici všem zájemcům. Pokud děláš v autech tak jsi na tom s testováním stejně jako lidé kteří byli testovat v koutech. A na okraj .. pán v letech nemusí být ve všech případech seriózní.

  • anonymní uživatel Tomáš (tomfree (a) seznam.cz) 12.8.2013 v 8:42

    Takže jsme u toho co jsem psal na samém začátku,dealer,který očividně nemá žádné zkušenosti z dolekopcom,bez možnosti porovnání chování kol jiných značek bude prodávat kolo člověku,který má daleko více zkušeností,dobrá filozofie a k těm autům,když se dělá testování nových modelů pro odbornou skupinu,dělá se to někde v ústraní bez jakékoli pompy,když se dělá zimní testování o prázdninách někde u sjezdovky,tak je to samozřejmě pro lidi,protože to oni mě živí že ano,což některým pořád uniká.

  • anonymní uživatel dv 12.8.2013 v 9:00

    Jiné značky to možná nedělají proto že by si nasrali zákazníka,pochopili to!Zato Socialized si jede dál svou spanilou americkou jízdu.:)Ukazovat se,mega stany,ale dovnitř nikdo nesmí,fakt smutnej příběh :-)

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 12.8.2013 v 17:36

    No myslím že vás rozsoudí až neviditelná ruka trhu, jak jednou říkal nĕjaký chytrý soudruh. Sám jsem si nedovedl představit jiné kolo než od Spešla.Mĕl jsem Stumpjumpra a teď mám Euro Evo, ale díky aroganci s jakou Specialized přehlíží 26tky a cpe všem do hlav své představy o tom na čem máš jezdit , si to u mĕ prohrál na celé čáře .Ze svého okolí znám pár lidí, kteří to mají stejně. No než se stádo probere tak to ještĕ může chvíli trvat.

  • anonymní uživatel bok 13.8.2013 v 15:52

    děti moje...

    tomfree: dealer Spešla ti určitě nebude doporučovat kolo konkurence a když ho s ní bude srovnávat, tak asi tušíš jakym směrem...Pokud si myslíš, že tvůj dealer je totální nýmand proti němuž seš zkušenej jak inženýr od foxe, změň dealera nebo to rozjeď sám. Ste jak puberťačky co se jim přijde divný, že je nikdo nechce na akci, na kterou je nikdo nezval a je pořádaná pro jiný

  • anonymní uživatel Czert (petr.stepancik82 (a) gmail.com) 13.8.2013 v 21:53

    4 Tom Free: jednoduché počty - 3 turnusy lidí + 4 dny testování pro mnohaleté koncové zákazníky autorizovaných dealerů Specialized, každý turnus cca- 130 lidí plus cca 30 zaměstnanců, to je cca 160 lidí. Ukaž i lokalitu co se týče dobrých podmínek pro ježdění ( vezmi v potaz všechny disciplíny ), ubytovacích kapacit, výstavních prostor na hotelu ( což ty vůbec nevíš že tam bylo a že dealeři také dostávají nějaké informace v podobě prezentace ), stravovací kapacity, strategická poloha pro 3 země ( ČR, SK, PL ). A také musíme počítat s nejdůležitější položkou a to je rozpočet. Když mi dáš aspoň 2 jiné lokality, které toto splňují tak jsi borec. To, že tě tam kluci nepustili to bys mohl také pochopit když je výslovně řečeno že je ta akce uzavřená pro veřejnost. Veřejnost má jak říkal Afroush možnost tyto kola ozkoušet ihned po skončení této akce, tak v čem je problém? Ta akce není o prsení se, nebo o tom nasrat jak ty říkáš obyčejné lidi, je to o tom seznámit autorizované dealery s produkty na další rok a to že kritizuješ že neuměj jezdit z kopce, tak si uvědom že oni by ti zase natrhli prdel např. do kopce nebo na silničce. A když si to můžou zkusit tak proč ne? A také si uvědom, že ty lidi co tam s těma pedálama točej, montujou je, pořád dokolečka tak to není prdel. Ta akce trvá 20 dní, postavit, připravit, makat, od 8h do 18h každej den ( když se to staví tak se končí většinou o dost později ) pak vše uklidit atd. Ty jim budeš vyčítat, že si tam kluci dáchnou když tam zrovna je málo lidí? Chyť se za nos a raději už to nekomentuj když nemáš vůbec tušení co za tím vším je.

  • anonymní uživatel Tomáš (tomfree (a) seznam.cz) 14.8.2013 v 15:51

    Czert,bok dělám v jiné oblasti a daří se mi v ní,dokonce poskytuji konzulace v oboru pro ostatní,jsem zvyklý pracovat běžně od 8do18h,takže si myslím,že nepotřebuji dělat něco jiného,kola řeším spíše z donucení,protože kdyby se to dělalo pořádně,tak bych si to dal do servisu a nemusel se s tím srát sám,když už i takhle mám málo volna a pokud to někdo nepochopil,tak jsem se nechtěl dotknout těch lidí co to fyzicky zajišťují,ale má kritika byla k přístupu a prezentaci značky jako takové a nebyl jsem na místě zdaleka sám komu se to nelíbilo,ale ostatním to ani nestojí za to aby tohle řešili.

  • anonymní uživatel Czert 15.8.2013 v 11:56

    Tomáš: také jsme zvyklí pracovat běžně od 8 do 18h abychom si rozuměli. Ale pořád jsi prostě nepochopil, že je to UZAVŘENÁ akce pro veřejnost. Protože, pochop ty kluci tam musejí být primárně pro pozvané lidi. Ale tak jak jsi se zeptal ty jestli si můžeš jít kola prohlédnout popř. půjčít tak takových lidí tam bylo denně 50 minimálně. A jak jsme již řekli, ty modely kol si můžeš půjčit na mnoha jiných akcích pro veřejnost nebo po dohodě se svým lokálním dealerem značky. Tady jde asi spíš o to, že to je prostě zase ošklivej, červenej, Specialized jako v každý druhý diskuzi :-) Škoda, že se tu řeší takový blbosti.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí