MojeKolo

Finále Českého poháru pro Čepeláka

Autor: Milan Suchomel, Jakub Goga, vydáno: 12.8.2013

ikonaV uplynulém víkendu se konalo na Šumavském Špičáku finálové kolo Českého Poháru ve sjezdu pod patronací generálního sponzora INGBAU.

Jako obvykle v letošní sezoně i Šumavský areál přivítal jezdce v pátek po dopoledním schválením tratě velkou dávkou deště, která začala okolo 13 hodiny a s malými pauzami vydržela do nočních hodin. Tudíž jezdilo pouze několik nejodvážnějších. Naštěstí se v sobotu počasí umoudřilo a již v dopoledních hodinách začala trať osychat. V odpoledních hodinách byl povrch na trati již ideální a proto všichni přítomní pilovaly záludnosti tratě, která byla totožná s  nedávným EP. Komentování tratě je bezpředmětné. Je prostě na úrovni EP, tudíž je náročná a to zvláště v technických kamenitých pasážích.





Neděle přivítala závodníky, kterých se v sobotu zaregistrovalo 106 ideálním počasím pro závody ve sjezdu. V 10.30 hodin se odjela kvalifikace a následně ve 13 hodin závod. Bohužel ve kvalifikaci juniorů musela být jízda z důvodu pádu jednoho z jezdců přerušena což přivedlo komplikaci zastaveným jezdcům, kteří museli opětovně vyjet na start a svoji jízdu opakovat. Výsledky závodu jsou kompletní na adrese www.poharmtb.cz, nicméně za zmínku stojí elitní kategorie mužů, kdy kvalifikaci vyhrál Lukáš Šplíchal před Adamem Vágnerem a Ondrou Štěpánkem. Ve finále na pilu nejvíce přitlačil Honza Čepelák a vybojoval po celkem smolné sezoně svoje první vítězství v elitní kategorii mužů o pouhých 0,120 s před Adamem Vágnerem a 1,9 s Lukášem Šplíchalem. V juniorské kategorii opět s velkou převahou vévodil Martin Lébl a v kategorii Masters I. Vlasta Hynčica . Ten dokonce atakoval svým časem nejvyšší příčky elitní kategorie. Ženskou kategorii vyhrála Michala Šantavá bez přítomnosti Jany Bártové (pozn. autora: dala přednost EP ve Švýcarsku, ve kterém si v celkovém pořadí vede velice dobře a konkurence na EP ji určitě posune výkonnostně výše ).





Krátce k hodnocení závodu. Pořadatel závodu Ski areál Špičák přistoupil k pořádání závodu velice zodpovědně a nachystal trať jako na EP. Traťový komisaři tak i horská služba byla k dispozici dokonce již v sobotním tréninku. Jízdné bylo pro jezdce velice solidní, výdej startovních čísel proběhl plynule časomíra fungovala bezvadně včetně informací ze startovních listin a výsledků. Závodníci obdrželi zhruba 52 tisíc Kč na finančních odměnách a komentátor Michal Berka odvedl jako obvykle bezvadný výkon. Ze závodu bude v tomto týdnu vysílat Česká televize zhruba půlhodinový televizní záznam. Kaňkou na závodu je snad několik zranění včetně Hynka Strouhy alias „Růžováka“, který měl ve finále poměrně nepříjemný pád. Přejme všem brzké uzdravení.





Vzhledem k tomu, že Špičák byl finálový závod proběhlo rovněž vyhlášení celkových výsledků ČP za rok 2013. V elitní kategorii vyhrál Adam Vágner před Matějem Charvátem a Lukášem Šplíchalem. ( pozn. autora : Matěj Charvát si v minulém víkendu na Slovenském poháru způsobil bolestivou naraženinu nohy nad kolenem, protože se pod ním propadl wallride a dal tedy přednost léčení nohy před mistrovstvím světa v JAR než vítězství v ČP ). Ostatní celkové výsledky rovněž na www.poharmtb.cz.

Kritici ČP na průběh a organizaci závodu nemohou tedy téměř nic namítat a snad mohou litovat toho, že si mohli minimálně zkusit dle dosaženého času svoji výkonnost s osobnostmi jako je Markus Pekoll z Rakouska, který závod EP na Špičáku absolvoval.

Všem příznivcům Českého poháru děkuje organizátor, pořadatelé a sponzoři za účast při ČP 2013. V následující sezoně 2014 mají zájem o pořádání závodů ČP nový pořadatelé staronových lokalit tak věřme, že ČP bude mít v roce 2014 alespoň 5 závodů na těch nejnáročnějších tratích v ČR a přitáhne více odvážlivců na dvou kolech.

Foto: Jakub Goga

Diskuze

  • anonymní uživatel JuDr 12.8.2013 v 9:57

    Opravdu podařené závody :)

  • anonymní uživatel Yeaah 12.8.2013 v 9:58

    17 lidi v Expertech, 22 v elite?? Co to je? Nejakej lokalni sranda zavod. Uz tu agonii jmenem Cesky pohar zruste :-)

  • anonymní uživatel MP 12.8.2013 v 10:24

    ..někde jsem v rozhovoru s pořadatelem četl, že čekají 150 závodníků, včetně několiky cizinců atd.. kolik jich nakonec bylo? 50? Smutný.

  • anonymní uživatel Janouš 12.8.2013 v 10:27

    konečně to tam Koulecz poslal na první místo a že to trvalo, dobře on:)

  • anonymní uživatel Jr. (radkodyntar (a) seznam.cz) 12.8.2013 v 10:47

    Lidí málo, pohár fraška, ale z dobrejch závodníků jezdí pořád většina...
    Koulecz je bůh. Jen tak dál Jendo!

  • anonymní uživatel michal 12.8.2013 v 12:45

    Hop na svět

  • anonymní uživatel pamparaa 12.8.2013 v 23:21

    hlavne se naucte Ceski :)

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 12.8.2013 v 23:28

    kdejakej místní závod (i bez lanovky) jede víc jezdců než českej pohár to je fraška a né pohár

  • anonymní uživatel peet 13.8.2013 v 7:33

    Tady bude vždycky někdo nespokojený. A můžete mi říct z jakého důvodu jste teda vy co tady český pohar pomlouváte nepřijeli? Mě osobně by to zajímalo. Já jsem se po delší době zůčastnil a musím říct že zázemí i závody na Špičáku dostává jedno velké plus. Už při treninku tam tam byli pořadatelé a v případě zranění volali vysílačnou horskou a dokonce v průběhu treninku probíhala kontrola tratě a odsranění uvolněných kamenů hlavním staviteleme tratí na Šp. Navíc byly k dizpozici sprchy a po dlouhém dnu sprcha fakt bodla. Je vidět že na Špičáku mají obrovké zkušenosti s porádaním takových akcí a ostatní mají co dohánět. Účast závodníků to už je jiná kapitola asi by to chtělo větší reklamu...

  • anonymní uživatel Maroslaw 13.8.2013 v 9:48

    2 peet: proč jsem nedojel? Protože třeba pan Marek si na každý závod půjčuje za desítky tisíc od vlastní manželky stupně vítězů. A tohodle se nehodlám účastnit...

  • anonymní uživatel peet 13.8.2013 v 10:18

    To Maroslaw: A myslíš si že kdyby tam byl někdo jiný tak by se situace změnila? Já si myslím že ne. Bohužel toto odráží jen českou povahu at se díveš na ČSC nebo na vládu je to jen obraz českého národa a většina z nás by se zachovala stejně. Peníze jsou až na prvním místě a to je to smutné :-(

  • anonymní uživatel MP 13.8.2013 v 10:34

    peet + Maroslaw: ..a počkejte po volbách až se tady toho ujme sociálně komunistická lůza, bude hůř! Bohužel. Ale jak píšeš.. je to jen odraz českého národa :(

  • anonymní uživatel Maroslaw 13.8.2013 v 10:43

    2 MP: No to bude zlo na entou, na druhou stranu, odpadu je většina populace a ta si v tom bude libovat... A vládnout tomu bude věčně ožralej lempl od vedle z vesnice.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 13.8.2013 v 16:58

    každého věc

  • anonymní uživatel Suchomelmilan@centrum.cz (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 13.8.2013 v 17:22

    Pro MP : Kolik je Ti roků chytráku, že to tak znáš ?? Netušiš jak byl za těch komunistů podporovanej sport !!! Ta slavná Havlovsko - Klausová pravice jsou daleko větší lůza jak byli komunisti.
    Pro Maroslaw : Hergot Ty ale vidíš do zákulisí, asi jsi zřejmě jasnovědec. A víš, kdo sežene několik milionů na pořádání ČP XC,XCM,DH ???

  • anonymní uživatel MP 13.8.2013 v 19:15

    Suchomelmilan@centrum.cz: 77 ročník a myslím, že mám jasno, že komanče a socky tady v této zemi opravdu nechci! Bohužel jak se stále ukazuje, jsme národ socek a komančů... bohužel.

  • anonymní uživatel Maroslaw 13.8.2013 v 20:43

    2 pan Suchomel: Jů, to je ale inteligentní argument. Víte, že Hitler také všemožně podporoval sport? Podle Vašeho komentáře bych mohl litovat, že nekandiduje NSDAP že? Hlavně že podporovali sport, ale že zavírali lidi za jiný názor... V pohodě, každý máme jiný pohled na věc.

  • anonymní uživatel pedro 13.8.2013 v 21:53

    hosi v Cesku byl vzdycky bordel, vzdycku bude a to vsude! kdyz to prijmete, bude vam lip a nebudete do konce zivota nasrani... nesledujte politiku a co delaji dalsi lidi, delejte co vas bavi, dejte si brcko a jdete si zajezdit s kamosema do lesa. uvidite, jak vam bude fajn! ;)

  • anonymní uživatel Maroslaw 14.8.2013 v 10:49

    2 pan Suchomel: Já měl zavřeného pradědu za to, že byl kněz. Jeho dcera, má babička nemohla kvůli tomu na školu, protože měla díky tomu špatný kádrový posudek = zk*rvený život ve fabrice u pásu... Jak jsem psal, každů máme jiný pohled na věc. A mé oblíbené rýpnutí na konec-myslíte si, že to co se děje teď, se za bolševika nedělo? Dělo se to od počátku lidstva, jen jsou teď investigativní novináři a média, tak je těžší to ututlat a je "svoboda". Nebo si myslíte, že kdyby někdo vyfotil Husáka, jak píchá nějakou šlápotu a platí ji prachama co dostal v krabici od vína, že by ten novinář "náhodou nezmizel"? Nikdo by si to nedovolil takhle o nich psát i kdyby to byla Xkrát pravda... Proto to byla TOTALITA...

  • anonymní uživatel MP 14.8.2013 v 12:44

    Suchomelmilan@centrum.cz: Je mi z toho špatně, když čtu takovýdle nározory, jak za komunismu bylo líp. To je fakt na blití...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí