Test: Morewood Makulu

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 27.8.2013

ikonaNa světě jsou kola, který jsou prostě jinačí. Tyhle kola nejsou levný, nejsou obyčejný, nejsou obvyklý a nejsou zaměnitelný. Takovou kuriozitou je i hlavní postava našeho dalšího testu.

Ačkoli kola jihoafrické značky Morewood není problém potkat na sjezdových tratích i u nás, a to ne zrovna v malém počtu, Top DH model Makulu v provedení WC Air úplná masovka určitě není. A čím si tohle kolo zasloužilo mou pozornost a úvodní takřka tajemně-oslavný odstavec? Na jednu stranu je to naprosto neortodoxním/ku­lervoucně luxusním osazením, kombinace vzduchového tlumení Bos vepředu (vidlice Idylle Rare) i vzadu (tlumič Void), kol a kokpitu od Spank, pohonu Sram XO a brzd Formula, je něco, o čem se nedá říct, že je to „dobrý“. Dobrý je mít k snídani čerstvej koblih, dobrý je jít po dlouhý době odkládání na záchod, dobrý je mít v autě posilovač… Kdežto to, co je navěšeno na Morewoodu, to je prostě luxusní.





Druhou složkou je samozřejmě rám. Pánové z Morewood byli dlouho mistři jednočepu, podobně jako angličtí klasici z Orange, s čepem pekelně vysoko položeným. Ale protože doba i závodníci si žádají svoje, muselo se inovovat. A tak dostal starý jednočep poměrně složitě vypadající přepákování a moderní závodní geometrii. Pak stačí přidat vejce (čti hliník, vodíkovou atmosféru a šikovné ruce apartheidem ukovaného jihoafrického dělníka) a je na světě Makulu. Mašina odpovídající novým sjezdovým pořádkům do puntíku. Teda minimálně všechno tohle splňuje Makulu na papíře. Jenže co až bude Makulu na hlíně!? A nebo na paprice!? Čti dál a dozvíš se!





Kolo, které jsem testoval, mělo od původního set-upu drobné odchylky, a to v podobě napínáku Shaman racing, který asi jízdní vlastnosti kola neovlivnil tolik, jako pláště Maxxis High Roller v měkoučké směsi Super Tacky. S plášti Onza, které se běžně na Makulu montují, nemám zkušenosti, nicméně tomu, jak Maxxisy držely, ale zároveň „strašně jely“, nebude lehké se vyrovnat. Na první seznámení jsem vybral spíš hravější a hopkavější trail, abych vyzkoušel, jak se bude ryze sjezdově-závodní kolo chovat i v ryze nesjezdově-nezávodním terénu. A prvními skoky mi naprosto vyrazil dech (ne doslova, s Makulu jsem ani jednou nelehl, ke svému vlastnímu překvapení), Makulu jde fantasticky do vzduchu. Skoro se vnucuje otázka, co by na tohle kolo řekl Jan Tleskač.





Ve vzduchu je hravé jako málokterý FR stroj (čemuž dopomáhá i fantastická váha, okolo 16 kg u testbiku) a o dvou stech milimetrech zdvihu pod sebou, ví člověk (pokud se tak testrider dá označit) až když dopadne na zem. No dopadne, slovo dopadnout v člověku vyvolá pocit nárazu, ne, na Makulu s Bosem jenom tak polechtáte zem. Toliko ke skokům. Jenže pak přišly klopenky, místo kde spousta sjezďáků maturuje. Ale já do nich Makulu vždycky natlačil, ono se vešlo i do těch zavřenějších a ven mě poslalo jak barona Prášila na dělové kouli. Ona akcelerace kola byla celkově výborná, hlavně díky tuhým karbonovým klikám, přesné přehazovačce a v první řadě brutálně tuhým a brutálně lehkým kolům Spank Spike. Moje dojmy ale určitě ovlivnilo i to, že mi rám i celé kolo neuvěřitelně padly do ruky už od prvního nasednutí, všechno bylo „tak akorát“, úhly, tlumení, rozvor, ovládání. V řeči čísel 64 stupňů hlavy, 1183mm rozvor kol, 777mm široká řídítka Spank Spike, a DirectMount představec rovněž ze série Spike.





Když bylo za mnou tohle, zbývalo najít něco, kde bych vyzkoušel, co dělá zadní stavba, když se terén stane o něco méně snesitelným pro kolena a ramena. Prostě jsem se rozjel a napálil Makulu do kamenů, kořenů, děr od obzvláště podlých trailbuilderů a čekal, jak to dopadne. A dopadlo to jak každá správná „ubulená limonáda“ jaké vídáte na vašich přijímačích. Dobře. Co mě opravdu překvapilo, bylo to, že zadní stavba skoro netuhne při brzdění. Nedovedu si vysvětlit čím to je, možná velkým zdvihem a dlouhým (na Makulu je použitý tlumič o délce 267mm) a fantastickým tlumičem, tzn. jezdec případné přituhnutí nezaznamená, ale „vono to fakt netvrdne, voe“, jak mi řeklo několik testerů, které jsem požádal o pomoc, když jsem nevěřil tomu, jak Makulu popírá fyziku, respektive jsem si nebyl jistý svými smysly jenž ošálilo dobře padnoucí kolo. Další verze byly „někdo prostě umí počítat, a páky namaloval správně“. No vyberte si dle vlastního uvážení, fakt je, že tenhle jednočep mě docela vzal. Abych ale jenom nechválil, dal sem si tu práci a našel nevýhody, které kolo má. Škoda jenom, že jediné co mi na kole vadilo, byly hovadiny typu, že zadní 150mm pevná osa je šroubovací na imbus a uchycení osy vidlice je rovněž na imbusy, rovnou na plus imbus v ose, tzn. na demontáž kola je potřeba celkem tří rozdílných imbusových klíčů. Jasně, všechno má svoje mouchy, to že Makulu je nejlepší kolo na světě si nemyslím, jenom mi ty mouchy při testování nezabzučely a na kolo, které by srazilo tohle na kolena, pořád čekám.

Trochu bolestivým místem je samozřejmě cena, 115 990,– je za kolo už docela dost. No ono je to dost i za ojetou motorku. I za auto. Je to slušná cena za víkend v Las Vegas. No abych neodbíhal, na druhou stranu jsou značky, které nabízejí za stejnou cenu sjezďáky podstatně hůř osazené, proto v tomhle směru považuju Morewood za velmi konkurenceschopný. Když člověk chce luxus, musí za něj zaplatit, ale u Makulu nemusíte za luxus platit „zas tolik“ a rozhodně za každou korunu v ruce dvakrát otočenou dostanete co chcete a zasloužíte. Samozřejmě je v nabídce i samotný rám na tlumiči Bos Stoy (pružina) za 55 990, či celé kolo za necelých sto tisíc ve verzi WC Coil s pružinovým tlumením vpředu i vzadu. Ale vzduch je vzduch a doopravdy se povedl, za 16 tisíc stojí.





Shrnout Makulu je překvapivě docela jednoduchá záležitost. Je neuvěřitelně superkrutopřísný. Jasně, ono vyskládat kolo na super komponentech za 116 tisíc MOC není úplně umění, ale když se tahle specifikace naroubuje na rám, který se dle mého sakra povedl, je to kolo které rozhodně zanechá dojem. A já jsem rád, že taková kola jsou. Člověk má o čem snít a pro co se snažit. Na uzavření testu se nejvíc hodí Tarantinovská věta, která mi běhala hlavou pokaždé, když se mě někdo zeptal jestli je Makulu oproti ostatních kolům fakt tak dobré: „Když chceš porovnávat meč od Hanza, porovnávej ho se všemi meči, co kdy kdo vyrobil, s těmi, co nevyrobil Hattori Hanzo“…tohle kolo je prostě jinde.





Děkuju za zapůjčení Shamanovi z bikestrike.com, distributorovi Morewood pro český trh.

Diskuze

  • anonymní uživatel odrazka 27.8.2013 v 8:20

    Hmm, pěkně napsaný... no a kolo mazel... :-)

  • anonymní uživatel HiPP 27.8.2013 v 8:52

    su aj biky s jemnejsim chodom zadnej stavby ,ale ohadzane je to fakt paradne !

  • anonymní uživatel Filip 27.8.2013 v 9:46

    hm, přijde mi vtipný že si to netestoval někde na sjezdový trati. Dlooouho jsem nečet nějakej test kola co by za něco stál, jak stylem kterej používáš tak informací obsaženou v článku je tohle nic. Ono to asi jinak nejde, když chceš aby ti někdo pujčil kolo na test, ale pak asi postrádá význam cokoliv testovat.

  • anonymní uživatel Maroslaw 27.8.2013 v 11:18

    Možná jsem paranoidní, ale není hlavní účel tohoto testu udělat dobrej ohlas na kolo, který je náhodou v bazaru?

  • anonymní uživatel HiPP 27.8.2013 v 11:39

    Maroslaw to je dost mozne ,pretoze kritiky je tam fakt malo :D ,ale citanie to zle nebolo ,pobavilo oko citatela.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 27.8.2013 v 12:47

    spíš docela všímavej než paranoidní :D

  • anonymní uživatel hoffman 27.8.2013 v 14:58

    dobre napísaný inzerát

  • anonymní uživatel rytmouse 27.8.2013 v 16:22

    Spatna reklama, je to moc okate...:-)

  • anonymní uživatel stofan 27.8.2013 v 16:37

    spatna reklama tiez reklama:D

  • anonymní uživatel bok 27.8.2013 v 16:41

    pobavilo

  • anonymní uživatel Michal (kalvodak (a) volny.cz) 27.8.2013 v 16:55

    No koukám že hoši v Jižní Africe vynalezly něco co už cca.před šesti rokama vyzkoušely u Commencalu a zjistili že to funguje :-)))

  • anonymní uživatel he he 27.8.2013 v 23:46

    a par chujov tu maju huste reci :)

  • anonymní uživatel ...... 28.8.2013 v 8:19

    To je hnus velebnosti !

  • anonymní uživatel Luc... 1.9.2013 v 9:15

    I kdyby to byla reklama na bazar tak furt mi nikdo nevymluvi ze to je super kolo za super penize za co to nabizi:)

  • anonymní uživatel Martin "Shaman" Joza (joza (a) shamanracing.com) 2.9.2013 v 22:53

    Kucííí, jsem opravdu rád, že jste původní záměr hned "odhalili". Je to celý inzerát a Čerta už dlouhodobě uplácím lízátkama, aby test takhle napsal. Pokud nevěříte, na kole se můžete klidně sami svézt, stačí dát vědět! Teda pokud ho dřív neprodám...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí