Report: Falcon Ultimate Enduro

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 30.9.2013

ikonaRychlebské Falcon Ultimate Enduro ukázalo, jak má vypadat správný enduro závod. Pavel Horník spolu s kolektivem připravil bezesporu nejlepší enduro trať, která se kdy jela v rámci oficiálního enduro závodu na českém území, klobouk dolů.

Pořadatelé ostatních závodů by se měli podívat, jak má enduro trať vypadat!





Formát závodu by ocenili především ve Francii, jelo se na oči, bez možnosti předchozího tréninku. Při jízdě je třeba důkladně číst trail před sebou a přitom jet stále kudlu – výsledkem je psychicky poměrně náročná záležitost, zvláště když délka jízdy jednotlivých RZ byla okolo deseti minut.





Na jezdce čekaly tři měřené RZ, na jejichž starty se museli dopravit vlastní silou – od základny až na Sokolí vrch je to pořádný kopec. A čekal na nás třikrát, poprvé až na vrchol Sokoláku a poté již stačilo vystoupat jen o kousek níže. Mnozí na první výjezd vyrazili snad před rozedněním; ti co nebyli zaregistrovaní a moc po registraci toužili nám na okno infocentra klepali už o půl sedmé!




V pozadí nejmenovaný redaktor d:key



Detailně popsat jednotlivé RZ nedokážu, ať pátrám v paměti, jak pátrám, pamatuji si jen místa, kde jsem měl krizovku a tam kde jsem detailně kontroloval podklad trailu, čti ryl držkou v zemi. Vše ostatní mi splývá a vím, že to bylo skvělé, téměř neustále jsem si říkal, to je boží, to je super. Nové, téměř nejeté kančí stezičky poseté množstvím kamenů se střídaly s krátkými XC vložkami a rychlýma palbama dolů. Střídání rytmu, střídání povrchů, technické i rychlé úseky, minimum šlapání do kopce – tak si představuji správnou enduro trať. A podle ohlasu ostatních závodníků nejsem s tímto názorem osamocen.




Někdo si to užíval, jiní závodili jako o život



Na start závodu se celkem postavilo 180 závodníků a závodnic, těch přijelo dokonce 15 a to je na české poměry neobvykle vysoké číslo. Nechyběli samozřejmě ani favorité, kterým se však příliš nedařilo – letošní číslo jedna v českém enduru Jirka Fikejz – v druhé RZ prořízl plášť a bylo po nadějích, Přema Tejchman na jedné z tratí dvakrát zabloudil, Pavel Čep byl sice v sobotu ráno přítomen, ale skolila jej nejtěžší mužská nemoc – rýmička.




V cíli každé z RZ si moderátor vybral oběť a tu vyzpovídal



V součtu všech tří RZ zaletěl nejlépe Ondřej Zelený, který se jako jediný dostal pod 30 minut a na své konto si připsal dvě vyhrané rychlostky, tentokrát bez defektu, ale zato velmi rychle na dvojce dojíždí Richard Gasperotti. Třetí místo tři vteřky za Gaspim získává Vojta Šván.
Mezi třinácti v cíli klasifikovanými ženami vyhrála Pavla Nováková před Ivanou Pechoutovou a Lucií Veselou. Kompletní výsledky najdete na timechip.cz.




Trojice nejrychlejších mužů



Bohužel malá skvrnka na jinak skvělém závodě byla podivná časomíra, která občas dávala zvláštní časy – pravdou je, že zmatek v pořadí dělali všichni ti, co starty nestihli včas. Druhou vadou na kráse, na kterou si část jezdců stěžovala, byla špatné označení tratí – já osobně jsem neměl ani na jednom místě problém, za mě tedy vše OK.





Hlavní velitel Rychlebských stezek Pavel Horník deklaroval již před závodem, že tento závod je posledním na Stezkách, doufejme, že po obrovském množství pochval od naprosto nadšených závodníků, svůj názor změní.




Pavel Horník / Jirka Fikejz



Foto: Tereza Gasperotti

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš (tomfree (a) seznam.cz) 30.9.2013 v 10:29

    Moc hezký závod,opravdu jsem byl rád,že jsem se zůčastnil,nikdy jsem žádný jiný závod nejel,takže nemám srovnání,navíc jse měl před sebou moc hezkou slovenku,takže i výhledy stály za to!

  • anonymní uživatel Mára 30.9.2013 v 10:44

    Přijedeš pozdě na start = nejedeš diskvalifikace. Tak bych to udělal na všech závodech včetně 3DH CUPu, kde se furt na někoho čeká.

  • anonymní uživatel lucky ass 30.9.2013 v 12:43

    to Mára: já bych řek že o tomto právě ENDURO je. Kdo na to má, mákne si na start a odpočne před RZ. Kdo na to moc nemá, moc si před RZ neodpočne. No a kdo nestihne start, jeho velký minus.
    Zkus kouknout jak se jezdí enduro na motorkách.

  • anonymní uživatel Mára 30.9.2013 v 12:56

    Lucky Ass: jasně, o tom Enduro je, ale je to o tom aby na startu byl v čas kdy mám na startu být ne? Jestli tam bude 20 minut odpočívat, nebo přijede a za minutu jede to je každýho věc, tak jsem to myslel. Máš čas kdy startuješ a v ten musíš být na startu.. je to tak?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 30.9.2013 v 13:15

    Mára: diskvalifikace v enduru je zbytečná, máš čas startu a v ten by se ti měl začít měřit čas, ať jsi na startu nebo ne.
    V DH je situace jiná, nejsi na startu, tak pápá

  • anonymní uživatel Yeaah 30.9.2013 v 13:23

    Keli: Souhlas.

  • anonymní uživatel Zd. 30.9.2013 v 13:46

    Osobně mi přijde nejvhodnější pentle jako v rally. Třeba 10s nebo 20s za každou započatou minutu po ideálním čase. Běžící čas do RZ i když ještě nejsi na jejím startu, to mi přijde kruté (i když se to tak jezdí). Časovou penalizaci dáváme i ve WBS za pozdní příchod na start RZ.

  • anonymní uživatel Mára 30.9.2013 v 14:24

    Keli: a pokud selhá kontrola, že jsem startem vůbec projel a čas se pustím automaticky v čas, tak nemusím ani jezdit na horu na start, stačí si pohlídat kdo startoval předemnou a hezky se za něj v půli zařadit... to jsou pak výlsedky :D
    Né rejpu, to se samozřejmě neděje a určitě si nikdo ani nezkracuje cestu :D

  • anonymní uživatel Mára 30.9.2013 v 14:24

    ehm, selže jsem myslel :)

  • anonymní uživatel Farmer 30.9.2013 v 15:02

    nadherne tezka trat a zavod! takhle vypada ENDURO!!

  • anonymní uživatel rasty 30.9.2013 v 15:54

    Dobře Vojta!!!!

  • anonymní uživatel Lubo 30.9.2013 v 16:03

    THIS IS ENDURO !!!! Big UP to Pavel Hornik and Team !!!!

  • anonymní uživatel Farmer 30.9.2013 v 16:30

    Mára: ty vole bez si svindlovat na facebook a nezasirej to tady

  • anonymní uživatel jeniiiik 30.9.2013 v 16:40

    Závod byl perfektní, drobnosti se najdou všude. Díky moc.

  • anonymní uživatel Maji 30.9.2013 v 18:11

    Pořád nekafrejte na značení, tak zlý jako tady to nebylo! ;)
    youtu.be/...

  • anonymní uživatel Mára 30.9.2013 v 18:28

    Farmer: potrefana husa se ozvala... Haha

  • anonymní uživatel Maji 30.9.2013 v 20:24

    Mára: Jako potrefená husa tady furt kejháš akorát Ty, tak zklidni hormon a energii věnuj raději do pedálů, ty cyklokecko...

  • anonymní uživatel Ďuro (juraj.micek3 (a) gmail.com) 30.9.2013 v 20:40

    Jediné čo ma mrzi,je že to skončilo.

  • anonymní uživatel foto 1.10.2013 v 0:18

    hosi nemate foto?? pls link

  • anonymní uživatel ajet (ajetdh (a) seznam.cz) 2.10.2013 v 21:57

    Enduro bylo luxusní.
    Ze závodu bych vyřadil ty co se nechali vyvážet auty,
    jen škoda že sem je neviděl osobně a nemoh je nefotit a napráskat.
    No holt boužel i takoví chytráci jsou mezi námi.

  • anonymní uživatel kum 4.10.2013 v 13:29

    a to fakt nekdo jezdil nahoru autem? hmmm.. skoda :-(

  • anonymní uživatel michael97 (neni (a) mejl.no) 8.10.2013 v 15:20

    kdo se chce vyvážet nahoru autem, tak at si kua jezdí do špindlu, a ne do rychleb, silnice I třídy na sokolí vrch nevede

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí