MojeKolo

Test: No Question Bike

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 25.11.2013

ikonaVysoká úroveň specializace v naší společnosti a rozvoj světového trhu umožňuje vybrat si milion šest kol z milionu sedmi různých značek a nutno dodat, že katalogové taiwanské rámy mezi těmito koly hrají prim. Ale pokud si nelibujete v komerčních korporacích, superobřích značkách a kolech, kterých na otevíračce bikeparku potkáte dvacet, je tu možnost nechat si individuálně vyrobit prudce originální rám „u někoho“, „na koleni“ „v garáži“.

Jednou z těchto garážovek je i zlínská firma No Question Bike. Tahle malá, v podstatě rodinná, firma se výrazně zviditelnila stavbou BPV čtyřkolky pro Michala Kosíka, nicméně jejich primární zaměření je, a vždy bylo, sjezdově zaměřené dvoukolky. Ke cti je značce rozhodně nutno přičíst i to, že objíždí sérii WBS se svým prototypem 24 palcového sjezďáku, který půjčují na závod mladým jezdcům, aby si „osahali“, jak jezdí „velké sjezďáky“ v menším provedení. Ale dost PR.





K testu jsme zařídili nový model připravovaný na sezónu 2014. No, ono to s tím novým modelem vlastně taky není tak úplně pravda, a to jelikož NQ je garážovka, která dělá rámy na Míru…ale i na Honzu, Martina, Toma, prostě pro každého podle jeho přání a představ. Model, který jsem měl zapůjčený já, byl přímo na přání jeho jezdce a zároveň NQ bosse. Co se jeho preferencí týče, geo rámu je veskrze moderní – 64 stupňů hlavy, délka zadní stavby 444mm, při celkovém rozvoru 1180 mm. To dává tušit závodněji pojaté DH kolo. Jediné, co docela bilo do očí, byl hodně ostrý úhel sedlové trubky, která byla navíc výrazně prohnutá, ale na sjezďáku se na sedlovku nikdy moc nehraje. Dalším hodně „závoďáckým“ prvkem byla charakteristika zadního pružení. Při 222mm tlumiči má rám rovných 200mm virtuálního zdvihu a už to dává tušit, že přepákování bude poměrně hodně progresívní. Jenže progresivita byla možná až moc výrazná. Průběh zdvihu byl asi následující – prvních pár centimetrů (citlivého) zdvihu sebral sag, pak chvilka citlivosti a na cca konci druhé třetiny zdvihu došlo k výraznému tvrdnutí stavby, která šla pocítit i při jízdě, pokud se kolo nějak víc zanořilo, průběh zdvihu byl velmi nerovnoměrný. Naštěstí se ale tohle tuhnutí zdvihu konalo jenom při jízdě, při dopadech jsem evidentně využíval celého zdvihu a ani pocitově mě kolo nekopalo. Je otázka, jestli tato charakteristika zdvihu je nějak výrazně DH race friendly. Jasně, je potřeba být rychlý a stavba by neměla zpomalovat „žraním“, kde nemá, na druhou stranu, když už kolo zaseknu skoro do třetí třetiny zdvihu, je na nějaké starosti o tom, že mě stavba zpomaluje dost pozdě, tady už nic nevyčaruju. Nicméně, stejně jako geo, i charakteristiku pružení si můžete v případě vašeho (jste-li zákazník tak i ctěného) přání upravit přesně podle představ. Protože nespornou výhodou „garážovek“ je, že pokud člověk/jezdec trochu „tuší“, může si nadiktovat všechna „čísla“ plně podle svých preferencí a vytvořit tak přesně to kolo Kolo.





Co si ale nadiktovat nemůžete, jsou zbylé vlastnosti rámu – pevnost, váha a samozřejmě i provedení rámu po technické stránce. Jedno po druhém. Rámy No Question jsou vyrobeny z trubek z jednoho z nejkvalitnějších hlíníků Al 7020 s unikátními vlastnostmi jako je „samovytvrzovací“ schopnost svárů, která umožňuje vynechání „zapékací fáze“, která se provádí u nižších řad hliníku a snižuje tak pružnost rámu. Z toho co jsem zaznamenal se rámy dělají z opravdu poctivých trubek. V namáhaných částech, jako je hlavová trubka, patky atd., jsou použity výztuhy a detalily rámu jsou velmi pěkně vyvedeny prostřednictvím CNC mašiny. Co se týče váhy, ačkoli NQ vypadá jako homemade ocelák, je to homemade hlíňák, proto je váha rámu přijatelných 3,9 kg bez tlumiče. Není to ultralight, dává nostalgicky vzpomenout na dobu Banshee Screamu a Chapparalů, kdy jste to mohli pustit na kole ze skály a jediné co bylo potřeba řešit byly zlomené kosti, nikoliv rámy. Drobnou ostudou, kterou jsem zaznamenal na testovaném rámu, byla cca 2mm nepřesnost při vrtání díry pro zadní pevnou osu. Když protáhnete osu jednou dírou, do té druhé se jí moc nechce, samozřejmě silová metoda vše vyřešila, ale dávat kolo dohromady kladivem vzbudí na parkingu před lanovkou možná až nepotřebný rozruch. I druhá věc, která mě trápila, se týkala zadní osy. Jelikož byla použita pevná osa se závity na obou koncích, vyžadovala montáž dva klíče velikosti 19, navíc jsou patky poměrně široké, takže osa byla vždy chycena ani ne na polovinu matičky, to mi v případě DH ježdění moc jistoty nepřidalo. Zkrátka jestli něčemu do budoucna věnovat více pozornosti, je to právě řešení uchycení zadního kola. Jinak ve mně rám vyvolával pocity veskrze příjemné.





Cena testovaného rámu je předběžně stanovena na 29 900 Kč včetně tlumiče RockShox Vivid a samozřejmě je možnost nechat si vyskládat celé kolo za příznivější cenu celého kompletu než by byla kdyby jste si kolo pořizovali sami. Co se týče jiných modelů, momentálně nemá NQ v plánu produkovat allmountain či enduro kolo, nicméně dle vyjádření Petra Šantavého, majitele, se nebojí žádných nápadů a žádných inovací.





Rozhodně netvrdím, že garážovka je pro každého, na jednu stranu nabízí většina komerčních a zavedených značek určitý komfort nákupu, nějaké oddělení péče o zákazníka, roky testování a ladění všeho možného (pokud nejde o TW katalog) atd. Na stranu druhou ale taky nabízí pořád dokola víceméně jeden rám a spíš více než méně z jedné fabriky a z jednoho hliníku. A pokud vás už tahle nabídka nebaví, zbývají firmy jako je NQ. A já doufám, že ještě dlouho budou, už proto, že mít něco originálního a striktně limitovaného, to je prostě odznak člověka, co o kolech něco ví a chce si užít ježdění hodně po svém. A nemusí to stát zrovna 70 za „karbonovou santu“.

Diskuze

  • anonymní uživatel Baba-Ji 25.11.2013 v 8:36

    škoda toho krátkého tlumiče

  • anonymní uživatel MP 25.11.2013 v 8:45

    No já tak nějak nevím, "proti gustu..." jak se říká, ale za mě NE-e.

  • anonymní uživatel stofan 25.11.2013 v 9:38

    s tohoto asi nebude RB nadsene ;) pekna praca

  • anonymní uživatel peto(dude) 25.11.2013 v 10:00

    "zbývají firmy jako je NQ. A já doufám, že ještě dlouho budou". No po takomto clanku asi NEBUDOU. Lyzete tu rite velkym znackam vo vsakovakych recenziach a zvozite pod zem znacku ktora si zasluzi podporit. Vsetky DK deti ktorim bohuzial velmi zalezi na tom aky maju look na parkaci v parku sa hned rozhodli, ze s kladivom sa tam ztrapnovat nebudu. Na take nedostatky v zaujme podpory garazovky ste firmu mohli upozornit aj inou, neverejnou cestou. Vieme dobre, ze by pre nich nebol absolutne problem nedostatky odstranit, ale teraz uz bude asi neskoro. Deti nevedia/si nepredstavia. Proste good job DK v odstranovani konkurencie agangu ci co to su zac koho detom sugerujete/tlacite do hlav.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 25.11.2013 v 10:20

    nepřesnost 2mm?! ...tam chybí desetinná čárka ne?
    jinak myslim že DKids na rovný trubky už stejně dávno neslyšej... a RB se distancovalo od výroby DH/FR rámů

  • anonymní uživatel joshuana (joshuana (a) seznam.cz) 25.11.2013 v 10:23

    Nelíbí se mi to přečepování z tlumiče na zadní stavbu a vůbec to po desgnové stránce není žádná sláva

  • anonymní uživatel loda 25.11.2013 v 10:49

    peto(dude)- ty seš ale slušnej konspirátor :-)garážovky mají u mne taky palec hore a recenze by měla být objektivní a to článek asi splnil - peace

  • anonymní uživatel hoffman 25.11.2013 v 11:31

    Pri 2mm odchýlke na diere osy, by plášť sotva prešiel zadnou stavbou

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 25.11.2013 v 11:45

    Abych vysvětlil tu zadní osu, myšleno to bylo tak, že odchylka dva milimetry byla způsobena křivým vyvrtáním jedné díry na osu, tzn. když jí prostrčíte osu, je osa křivě a nechce se trefit do druhého oka, proto kladivo. Zadní kolo bylo rovně.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 25.11.2013 v 12:13

    víc takovejch bajků! je nuda čumět v parkách pořád na ty samý kola...samej spešl, samej Trek, samá Kona.....já sem vždycky tak rád, když vidim někoho s Evilem, Turnerem, Tomacem a třeba i Cubem, těch taky neni moc....přitom v týhle době kupující tu možnost má ...a stejně si koupí Demo jako každej druhej pepík v okrese a pak si ty kola rozlišujou leda podle jinak barevnejch řídítek :-DDD

  • anonymní uživatel Charliezz (tomecek.michal (a) gmail.com) 25.11.2013 v 12:39

    Tak každej si koupí to, co se mu líbí a na čem semu jezdí dobře,ne?:)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 25.11.2013 v 13:06

    ale jasný žejo, ale už neni komunismus, abychom všichni jezdili na tom samym. Když má člověk možnost výběru, tak proč se neodlišit. Nic proti technologii výroby, kvalitě zpracování, servisnímu zázemí těch zmíněnejch gigantů. To je asi o povaze člověka...mě stádo vždycky smrdělo

  • anonymní uživatel BikerPB 25.11.2013 v 13:13

    Už jsem měl to štěstí si kolo taky otestovat a musím říct že luxus. Moc příjemné svezení a průběh pružení mi taky max vyhovoval. Určitě to zaleži na stylu každého, ale taky není problém zajít a rám si otestovat. Nikdo určitě zklamaný nebude ;)

  • anonymní uživatel peto(dude) 25.11.2013 v 14:12

    4 loda - Ktora recenzia tu bola kedy objektivna? Preco prave tato byt musi? A prave takto?

  • anonymní uživatel Alex 25.11.2013 v 14:12

    rád podpořim garážovku,ale kluci,ten design:( Udělejte s tim něco..Jinak sakra nevim proč mi tak strašně připomíná mého RB Monstra DH 2012, čím to asi bude:)

  • anonymní uživatel hoffman 25.11.2013 v 16:40

    podobnosť s Monstrom len čiastočná, pokiaľ dobre vidím tak tu je Dw Link

  • anonymní uživatel Eda 25.11.2013 v 19:27

    Prosíím, přestaňte používat anglické, rádoby husté a vtipné slovíčka a výrazy. Vždyť se to nedá číst...

  • anonymní uživatel rada 25.11.2013 v 20:24

    sakra čerte kde v netru jsi využil celý zdvih to by mě zajímalo! a navíc si to měl nasravený na šutr !!
    (nevím jestli 7020 je samovytvrzovací hliník, protože z toho byly dřív všechny RBsa a ti je popouštěli po svaření v peci, alespon se tím letapáně chlubili..)

  • anonymní uživatel martin 25.11.2013 v 22:13

    "Není to ultralight, dává nostalgicky vzpomenout na dobu Banshee Screamu a Chapparalů" 3.9 kg pripomina banshee scream, ktory vazi bez tlmica okolo 5 kil? Moje demo 7 ma bez tlmica 4,4kg a nove demo ma 4 kg. Myslim si, ze ten ram by si zasluzil lepsiu recenziu.Je to traaapne.

  • anonymní uživatel peto(dude) 26.11.2013 v 13:50

    4 Charliezz - A vies ty preco sa mu(tomu kazdemu) jazdi dobre na tom co si on kupil? Jasne a smutne ako facka. Lebo to ma kazdy a vyzera to kuuul(4 Eda).

  • anonymní uživatel peto(dude) 26.11.2013 v 14:00

    4 Ádoš - Vacsinou s tebou suhlasim a svojim sposobom aj simpatizujem, ale to co tvrdis, ze treba byt iny uz hoc aj len preto, ze tu je ta moznost by znamenalo, ze ked nam daju moznost zabit denne 3 ludi tak hura do toho lebo nikdy nevies dokedy tu taka nebyvala moznost bude. Priklad trochu ustreleny, ale vies co tym chcem povedat. Moznost predsa nemoze byt dostatocny motiv.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.11.2013 v 14:09

    2 peto.....to si mě ale vůbec nepochopil. To už je pak o mentální vyspělosti/nevyspělosti jedince jesti mám potřebu někomu ustřelit hlavu, protože to je originální a půjdu proti proudu. Odlišit se od stáda přece můžeš, aniž bys šel do extrému nebo bys dělal něco, co určitá společnost zavrhuje.....já prostě narážel jen a pouze na konzumní společnost a její povrchní priority. A to, že se cítím být jinej než stádo ,ještě neznámená, že si připadám LEPŠI než to stádo

  • anonymní uživatel peto(dude) 26.11.2013 v 14:33

    A este daco a nie malo - Milujem ako tu poniektori sklonujete design, ale je zjavne, ze asi nemate ani paru o tom co to znamena. To, ze ci je ten dizajn zly alebo dobry z tychto foto odcita asi iba makac s dobrou vyzualnou predstavivostou. A ani ten nemusi vidiet ci su vsetky miesta spravne dimenzovane. Kvalitu dizajnu mozete Alex a joshuana posudit iba po nejakom case pouzivania produktu na to na co bol urceny. To na co vy asi narazate je "nejake umneni" ktore sa vam nemusi a mne zase moze pacit, ale nikdy nebude argument rozhodujuci o tom kto je spravne lebo to bude vzdy vec vkusu. Jedine v pripade, ze by to "umneni" stalo v ceste dizajnu/funkcii, vtedy by sa dalo posudit kto je spravne. Kazdopadne podla mna, ked je funkcii ucinene zadost zacina sa to stavat dokonalim umenim teda dizajnom(viz. priroda popripade franta mrazek ktoreho zvara ten "za vodou" mnich co sa rovnako vola ako jeho ramy ktoremu je totalne jedno ci mu ja svojimi odami na jeho pracu robim dobru alebo zlu reklamu (-: ).

  • anonymní uživatel peto(dude) 26.11.2013 v 14:41

    4 Ados - Ale ja viem, ze ty na to, ze ti stado smrdi dovod mas. Len sa mi nezdalo v poriadku tvoje nabadanie inych k inakosti len preto, ze sa da. Ved je to stado. Nikdy nevies za kym sa pozenu. Ked to budes ty budes musiet prevziat aj zodpovednost ked uz nabadas. Ja som zodpovedny lebo viem, ze Frantom nepochybia. :-))

  • anonymní uživatel Bersekr 26.11.2013 v 14:52

    amen :D

  • anonymní uživatel peto(dude) 26.11.2013 v 15:03

    4 bersekr - jake amen? radsej xcdh.

  • anonymní uživatel Petr (petr.santavy (a) noquestionbike.eu) 26.11.2013 v 16:21

    To: Alex a podobní designový koumáci. Jelikož jsme hand made výroba tak se nebráním žádné změně designu a nebojte se mi poslat vaše návrhy jak by mělo vypadat vaše vysněné kolo. Máte možnost se projevit a ukázat mi Váš smysl pro detail, funkčnost, design, můžeme spojit síly a vyrobit dokonalý rám. Ale já vím, že žádný email od nikoho nedostanu a o tom to je... Někdo jen mluví a jiný nemluví ale koná.
    Nikdy jsem nebyl ovce a nešel se stádem tak proto se ani nesnažíme někoho kopírovat (nejsme přece v číně). Vždycky se najde podobnost rámu s jiným, tomu se nevyhnete.
    Co se týká recence tak měl Čert obrovskou možnost udělat recenzi kola jinak než u velkých koncernů jako SPEŠL,TREK a pod. kde vám nikdo neřekne proč je tam takový úhel nebo proč to kolo vypadá právě takto. Čert měl možnost se zeptat na všechno přímo výrobce a dostat reálné odpovědi a ne marketingove řeči prodejců, ale bohužel této možnosti nevyužil.
    Ps.pro Čerta: Proč je sedlová trubka tak prohnutá dozadu = je možné použít kratší horní rámovou trubku při zachování ideální velikosti rámu = větší tuhost rámu. Progresivita tlumiče: měla tam být ještě tvrdší pružina kvůli hmotnosti jezdce ( ale tvrdší už jsem v dílně neměl, moje chyba). A tak bych mohl pokračovat :-)
    Kdyby měl někdo dotazy klidně napište.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.11.2013 v 16:30

    2 peto...v týhle konkrétní věci jedinec nemusí cítít zodpovědnost, prostě sem se jen jako dalších x nicků připojil do diskuze na sportovnim fóru a napsal svůj subjektivní názor....a napsal jsem ho proto, protože vidim jak hlavně nejmladší generace propadá reklamě, veřejnýmu mínění a účelovym dezinformacim. A kdyby tomu propadali jenom 16 letý hejskové, tak je to ještě dobrý. Tu cestu si každej musí najít sám - a neni to o Scottech, Demech a Trekách....ke kolům jsem to připodobnil, protože jsem na bikovym foru......no ale tyhle subjetivní, filozofický kecy nepatřej na DK, ty jsou dobrý po 6 pivu, nebo nějakym dobrym venkáči :-D

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 26.11.2013 v 17:21

    respekt stvořitelům! Vzhledově není uplně můj šálek kávy, ale "spíchnout" si vlastní garážovku, to vám závidím :) Jen tak dál!

  • anonymní uživatel Eda 26.11.2013 v 17:29

    2 peto: Myslel jsem to na článek a jeho tvůrce čerta. Vy se tady dohadujte třeba svahilsky, to je mi fuk...

  • anonymní uživatel Petr (petr.santavy (a) noquestionbike.eu) 26.11.2013 v 17:33

    To Adoš. Ale Já respektuju názor druhých. Ale na druhou stranu se taky rád poučím jak by to teda mělo vypadat, proto jsem nabídl spolupráci. Přiznám se že nejsem žádný designér, ale strojař a na prvním místě je funkčnost. Ale asi máš pravdu, design prodává a to je možná vada NIQ. Jak se říká když vezmeš ho.no a zabalíš ho do krásné krabice tak ho dokážeš prodat. :-D Jinak máš pravdu toto jsou debaty k pivu :-D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.11.2013 v 18:15

    2 petr.santavy - právě že proti vám jsem neřekl ani popel, vůbec jsem nikde nepsal, že by jste nerespektoval nečí názor. V týhle diskuzi jsem to nenapsal, tak jen upřesním, že k lidem jako jste vy, kteří dokážou udělat něco sami, něco co funguje a pak se ještě povede, že to v tomhle konkrétnim případě spatří světlo světa - smekám. Vážim si tvořivejch lidí a je jedno jestli rejpe dlátem do dřeva nebo třeba vaří rámy. Přeji hodně zdaru v budoucnu

  • anonymní uživatel Charliezz (tomecek.michal (a) gmail.com) 26.11.2013 v 22:32

    to Peto dude - reakce na 4 Charliezz - A vies ty preco sa mu(tomu kazdemu) jazdi dobre na tom co si on kupil? Jasne a smutne ako facka. Lebo to ma kazdy a vyzera to kuuul(4 Eda).
    ______________
    No vidíš. Když z toho má dobrej pocit a za jízdy ho to hřeje na srdíčku, proč ne? A kdyz by ti nekomu vadilo, tak si takovy "tuctovy" kolo nekoupí, jasny jako facka :-D

  • anonymní uživatel peto(dude) 27.11.2013 v 9:39

    4 Ádoš - Preco tu debatu odsudzujes na tlachlanie pri pive. Ja s tebou nemam kedy ist na pivo.

  • anonymní uživatel peto(dude) 27.11.2013 v 10:02

    4 petr.santavy - Ako strojar sice o tom asi ani nevies, ale si aj dizajner. Precital si si moj obsiahlejsi prispevok ponize? Inak sa mi zda trochu nestastny ten vas biznis plan, ze pozvarate kazdemu vsetko. Take bezcharakterne. Pripomina mi to najstarsie remeslo. Moze vam to z dlhodobeho hladiska ublizit.

  • anonymní uživatel stofan 27.11.2013 v 12:07

    peto nic v zlom, ale o tom designe si to nenapisal spravne, design je totizto jak funkcny tak vizualny, tuna niekto myslim hodnotil ten vizualny, ten funkcni totizto pokial na tom nesedeli nemali ako..

  • anonymní uživatel DAYWAK (daywak (a) gmail.com) 27.11.2013 v 14:37

    Podle mě moc pěkný bike. Držím palce v dalším vývoji a v prodejích.

  • anonymní uživatel slucky 27.11.2013 v 17:59

    podle me by vsichni co remcaj meli dohromady zalozit nejakou firmu a vyrabet taky ramy, lidi dost a evidentne tomu vsichni moc rozumej!

  • anonymní uživatel peto(dude) 29.11.2013 v 11:33

    stofan - Take odvetvia dizajnu nepoznam, ze "funkcny" a "vizualny". Ale poznam komunikacny. To je ten tzv graficky. Podavat informacie ci uz verbalnou alebo neverbalnou formou je jeho funkciou. A teda kazdy dizajn je alebo ma byt funkcny. Casto sa nechavame zmiast snahami radoby teda slabich umelcov nazyvat sa dizajnermi lebo je to jednak "in" a po druhe zachranuje to ubohost ich diel ked to nazyvaju design statement a ich reputaciu.

  • anonymní uživatel Michal Kosík (wozikmajkl (a) seznam.cz) 30.11.2013 v 21:33

    respekt ,že jde někdo vlastní cestou a ne jako stádo volů..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí