Názor: Enduro v ČR v roce 2014

Autor: Keli, vydáno: 9.1.2014

ikonaMůj subjektivní pohled na enduro a EN závodění v ČR. Několik enduro závodů jsem již odjel, taktéž mám za sebou pořádání tří enduro závodů a tak jsem si dovolil shrnout moje poznatky, dojmy a názory, jak by měl správný enduro závod vypadat. Nemusí být správné, ale představa o enduru je následující.

Filip Švrček aka Keli




Jak si představuji enduro trať?
Správná enduro trať by měla být technicky i fyzicky náročná. Jak má být dlouhá ideální EN trať, je těžké říct, obecně vzato – čím delší, tím lepší – rozdíly ve výkonnosti se projeví více. Osobně bych hodně vážil použít pojmenování enduro trať pro RZ kratší pěti (5) minut, vždyť i nejednu sjezdovou trať jedete déle.
Samozřejmě enduro by mělo vést především z kopce dolů, výjezdy jsou možné, ale dle mého názoru není možné aby převážná délka etapy byla po rovině nebo nedej bože do kopce.
Dráha musí být postavena tak, aby prověřila jezdce komplexně, po všech stránkách. Nebál bych se zařadit celé sjezdové trati, pokud v místě konání je, dnešní enduro kola jsou v podstatě malé sjezďáky, se 160mm zdvihu už sjedeš v podstatě cokoliv.
Enduro pro mě znamená závodění na trailech, širokou lesní cestu, často zařazovaný prvek na českých enduro závodech, dle mého názoru nelze nazvat trailem ani s notnou dávkou dobré vůle.




Bluegrass Enduro Tour Guebviller



Trénink – ano či ne?
Zabije možnost tréninku enduro jako takové? Ano i ne. Můj názor na trénink je jednoduchý, na tratích, kde není možnost vývozu či lanovky bych trénink povolil. Trať si jednou (nebo víckrát, pokud jsi dostatečně fyzicky zdatný) projedeš a víceméně víš co a jak. Tam, kde je možnost vývozu, bych trénink zakázal – jaký je pak rozdílem mezi endurem a sjezdem, když na kopec jedeš lanem? Do endura by měla patřit i improvizace, takže x-krát najetý kopec mám zapamatovaný do posledního kamínku a jedu víceméně po paměti, stejné jako na sjezdovém závodě.
Ve Francii, kolébce MTB endura, letos při závodech Enduro World Series ve Val d'Allos vyřešili problém s tréninkem a vývozem ojedinělým způsobem, v samotném závodě nebyly téměř žádné přejezdy mezi měřenými erzetami, na kopec se jezdci dostali lanovkami a trasy si mohli natrénovat pouze v jedné tréninkové jízdě. A pak již jen ostrá, závodní jízda.
Pokud je už možnost tréninku, pak není možné po jeho skončení trať změnit, ale toto platí pro všechny cyklistické disciplíny všeobecně.




Enduro World Series Colorado



Jízda na oči?
Jízda na oči je dle mého to pravé enduro závodění, vyžaduje hodně jezdeckého „skillu“, umění číst trail před sebou, odhadnout délky trati a rozložit si sily. Mnozí označují jízdu na oči jako příliš velké nebezpečí. Tento názor je podle mě zcela lichý, pokud jedu příliš velkou hranu, jsem sice rychlý, ale riziko pádu, defektu či poškození kola je velké – je třeba vyvážit riziko a rychlost. Je to jako na dakarské rallye, co je mě platné, že jsem první na několika etapách, když auto rozbiji v poslední etapě.




Enduro World Series Val d'Allos



Pro koho je enduro?
Enduro bývá označováno jako disciplína pro vysloužilé sjezdaře. První ročník světové série to potvrdil i nepotvrdil, v několika závodech bývalí (resp. současní) elitní sjezdaři zajeli výborné výsledky, ale v celkovém pořadí dominovali enduro specialisté. Myslím si, že důvodem jejich neúspěchu byla slabší fyzička než u EN specialistů, naopak elitní XC jezdci jsou sice pekelně vyšvihaní, ale zase nemají takový jezdecký um jako sjezdaři. Dalo by se říci, pokud chci být dobrým enduro jezdcem, který má šanci uspět ve světě, musím jezdit XC i DH na úrovni jezdců Světového poháru.
České enduro závody až na výjimky jsou především hodně o fyzičce a až v druhé řadě o technice. Snad nikde jinde ve světě nemá šanci výrazně promluvit do výsledků jezdec na hardtailu, tak jak je to bylo u nás v minulé sezóně – a to nijak nesnižuji jeho výkon, spíš naopak.
Mluvím samozřejmě o oficiálních, běžnému smrtelníkovi přístupných závodech, ilegály (především ty krušnohorské) jsou na tom zcela jinak.




Enduro X Race Sušice – pohled ze startu 4. a 5. RZ



Integrálka povinná?!?
ANO, integrální helma patří k povinné a především k nezbytné výbavě každého enduro závodníka. Pod každými integrálku vyžadujícími propozicemi na enduro závod zveřejněnými u nás na d:key se strhne diskuze, zda-li je taková přilba třeba. Ano je, v zahraničí (směrem na západ od našich hranic) si bez ní na EN závodech ani neškrtnete. To samé platí o batohu či chrániči páteře…

Enduro v ČR v roce 2014
Jak to bude vypadat s endurem v roce 2014 na českém území si musíme počkat, závodů bude více, popularita endura je obrovská a pořadatelé se ji snaží využít. V roce 2014 na nás čekají dva seriály a další jednotlivé závody, jejichž termíny postupně přidáváme do kalendáře. Uvidíme, zda-li enduro závodění neskončí jako XC maratony – mnoho závodů, ale jen málo dobrých.
A na závěr, jsme v roce 2014, bezdotykové čipové měření času by mělo být samozřejmostí…




Specialized Enduro Serie 2013 Špičák





Foto: TDG-Photography, Enduro World Series, Milan Smetaník

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 7:06

    Má otázka na Frantu Mrázka, když jsem mu okukoval jeho DH speciálek na 160 zdvihu - "ty Františku a to na tom zdvihu jezdíš DH jo?" on na to skromně "na české traťe víc zdvihu nepotřebuješ" :))) Jinak slečna dole na snímku integrálku nemá je u nás tedy povinná nebo ne? Ne že bych měl závodní ambice jen pro info. Z endura mne vylécili na ilegalu na Bouřňáku, kde jsem naštěstí při druhé jízdě zkurvil vidlici :))

  • anonymní uživatel baboon (hanousek.jir (a) gmail.com) 9.1.2014 v 8:38

    Podle mě povinnost integrálky je dost podobná zmíněné "Jízdě na oči" - když přizpůsobuju svou rychlost neznalosti terénu, měl bych být schopen přizpůsobit jí i tomu, co mám zrovna na hlavě a celkově na sobě. Stejně tak si myslím, že by v enduru klidně mohly být nějaké složité technické výjezdy i rychlé rovinky (vše ale na singl-tracku samozřejmě). Vycházím z toho, že enduro je pro mě fajn výlet, ve kterém se podívám na traily a jsem schopen je pospojovat po vlastní ose tak, abych si i ty přesuny co nejvíc užil. Těžko budu funět kopec/rovinku nahoru v integrále a mít jí na baťohu a tedy na hlavě nic se mi zas nezamlouvá. Takže radši beru normál a oželim trochu rychlosti na trailu, kde mám zase pak aspoň pocit, že to mám 100% pod kontrolou a neletim nesmysly - jasně, složit to můžeš vždy, ale to by pak člověk bral integrálu i na silnici :) Na druhou stranu je jasný, že pro enduro tak, jak tady bylo nastíněný (zejména dolu) je ta integrála asi pochopitelná, protože by byla propast mezi těma, co jí mají (+ těma, co je jim to jedno) a těma, kdo jedou s normální bez chráničů a mají se aspoň trochu rádi :D Pro mě jsou luxusním endurem třeba Javornické okruhy - prostě výlet na celej den, kterej mi nabídně úplně všechno (možná krom poletů).

  • anonymní uživatel Arafat 9.1.2014 v 8:57

    Pokud jedeš na výlet jeť si v čem chceš, pokud jdeš závodit tak budeš mít to co te pravidla nařizují. EN je tak různorodá a náročná disciplína, ze to plno lidi ještě nepochopilo o co v ni vlastně jde, proto se i názory na povinné vybaveni různí. Slečna na fotce jede evidentně na výlet.

  • anonymní uživatel Krtek (krtek (a) krtinec.kr) 9.1.2014 v 10:16

    Arafat: na výlet... jasně, a proto je pod tou fotkou popisek "Specialized Enduro Serie 2013 Špičák"

  • anonymní uživatel richard (rgold (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 10:29

    myslim ze integralku 100%,ale proc mit povinne prilbu i kdyz se splhas skoro po 4 do kopce? nebo tlacis, pak si kazdy radeji veme dve prilby,xc nahoru,integralu dolu,kdo by chtel jet v integralce v lete v paraku?? to si myslim ze je zbytecne

  • anonymní uživatel kuba (kubiczech (a) email.cz) 9.1.2014 v 10:33

    Se spoustou věcí se dá souhlasit, se spoustou nesouhlasit. V tom je ta krása, že enduro vnímá každý úplně jinak, a to nehledě na momentální módu. Na druhou stranu je to vcelku potíž pro organizátory, kteří se remcání zúčastněných prostě a jednoduše nemají šanci vyvarovat.

  • anonymní uživatel richard (rgold (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 10:37

    to je recht :-)

  • anonymní uživatel baboon (hanousek.jir (a) gmail.com) 9.1.2014 v 10:38

    Arafat: Jestli jsi to dočetl do konce, tak já proti pravidlům pořadatelů nic nemám a jediné, co se mi na tom nezdá je fakt, že těžko pojedu na EN výlet s integrálou. Prostě vize, kterou nastínil tenhle článek, tedy kterým směrem se bude (by mělo) enduro ubírat, mě nepřipadá jak ty sám říkáš "různorodá a náročná disciplína". Tohle slovní spojení naprosto beru, ale pak nechápu, proč plakat, že je v nějakém závodě málo sjezdů. Každopádně lepší, než škatulkovat, jestli jezdím EN/AM/XC a co já vím, je asi jezdit na kole ;) A když už mám potřebu závodit, tak beru pravidla pořadatele, o tom žádná.

  • anonymní uživatel jeniiiik (sedlacek09 (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 10:38

    Lupa: Ve Specialized Enduro sérii integrálka povinná nebyla.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 10:41

    Aha díkes.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 10:47

    Podle mého názoru by neměla být integrála povinná. Za sebe vozím integrálu na DH a to motokrosovou pevnou..na enduro ježdění vozím enduro helmu s protáhlím zátilkem. A ochrana mne připadá dostatečná. Samozřejmně je to věc názoru a jízdního stylu :)Já si prostě jízdu uziji víc bez full face...

  • anonymní uživatel Hanz 9.1.2014 v 10:47

    jenže musíte oddělit od sebe dva pojmy - výlet a závod...na výlet si člověk může jet klidně v čem chce, na závod v tom, co předepíše organizátor..nechceš? tak jeď na výlet a jsi v klidu..když se člověk koukne na pinkbiku na videa, tak na hodně záběrech kluci na endurech vezou obě helmy a prohazují je podle potřeby, tak jaképak copak...a k tomu co píše Keli, jednoznačný souhlas

  • anonymní uživatel ukr77 9.1.2014 v 10:58

    Naše hory nedávají pořadatelům možnost postavit tratě podobné těm ve Francii nebo Itálii, možná na vyjímky. Navíc tu nemáme tolik trailů, ale jsme teprve na začátku a já věřím, že se to určitě zlepší. Už letos se dá tušit, že to bude o dost lepší než vloni. Takže si všichni nakupte integrály a páteřáky a na nic nečekejte. Stojí to za to.

  • anonymní uživatel Jan MAREK 9.1.2014 v 11:16

    Porad lepsi jak DH v CP..maj to zorganizovany a zavodu je dost..

  • anonymní uživatel loda (loda (a) stream.cz) 9.1.2014 v 11:16

    za mě co se týče chráničů a přilby- tak to by se měl každej zamyslet sám na co má (a to jak na závodě nebo při for fun) takže řešit kokoska či integr. nebo kolena -holeně, páteřák nebo let atd. Na oči se daj jet jen lehčí tratě bez větších skoků a hc pasáží, výjezdy minimálně,dlouhy rovinky nesmysl, asfalt nikdy :-)to už je xc ,ale je to jen věc názoru a pořadatelé by mohli zpětnou vazbou komunikovat se závodníkama a sledovat jejich názory a požadavky jinak to pude do kopru ať jde o jakoukoliv disciplínu.

  • anonymní uživatel Tomes 9.1.2014 v 12:27

    K té ochraně hlavy, myslím, že dnes se daj najít alternativy, v kterých se dá pohodlně i hamtat do kopce. Viz www.met-helmets.com/... a www.urgebike.com/... a možná ještě Casco Viper MX. Neměl jsem sice na hlavě ani jednu, ale určitě to nebude takový zlo, jako v klasický integrále.

  • anonymní uživatel ZR 9.1.2014 v 12:41

    Takze EN je zavodni disciplina citajici RZ na cas a prejezdy k RZ takze pokud si na vylete tak nejedes EN, ale pravdepodobne allmountain. Toliko ke spojovani endura a vyletu. Pokud jedes RZ, ktere jsou tezke jako nektere trate DH u nas tak je asi blbost nemit fullface prilbu. Kdyz bys potkal nekoho na sjezdaku s malou prilbou napr. v koutech na DH trati tak si bude spousta lidi tukat na celo co to ten clovek dela... A pak na stejny trati pojedes zavod v enduru a s malou prilbou??? BLBOST - jedes na cas a uz mas trebas i neco v nohach - unava + stres = mnohem veci riziko padu. Kdyz nechces slapat s integralou nahoru mej dve prilby - je to normalni. Doufam, ze se na letosek pritvrdi po technicke strance abychom se priblizili svetu a nedopadlo to tak jako v DH, kde se nam svet spise vzdaluje. A pokud nekdo trvdi, ze u nas nejsou hory tak to taky neni zcela pravda, trebas takovej bluegrass se jezdi v Alsasku, kde je nejvyssi Grand Ballon s 1426 m takze jako u nas Jeseniky nebo Beskydy - i ta priroda je tam velice podobna. Jen ty lidi sou tam mnohem vic zapaleny...

  • anonymní uživatel loda (loda (a) stream.cz) 9.1.2014 v 13:08

    jasan těžká a dlouhá trať se dá postavit i na vysočině, jen těch lidí kteří vezmou lopatu do ruky je málo .-)

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 9.1.2014 v 13:12

    Tomes: "available april 2014" chápeš jak? jinak 850g má do horekopcový helmy pořád ještě sakra daleko.. každopádně odvětrání se cení

  • anonymní uživatel Tomes 9.1.2014 v 14:37

    krtek: Tak do dubna ještě pár měsíců zbývá, to jo, rozhodně však musím říct, že se mi ta METka velmi zamlouvá :-) Váha 620g v M docela jde, jen jaká bude cena...

  • anonymní uživatel Krtek (krtek (a) krtinec.kr) 9.1.2014 v 14:46

    Tomes: myslim že pod 3000,- se asi nedostane :/ ..ale pěkná je, vo tom žádná.... a váhu jsem tam neviděl, ta je skvělá

  • anonymní uživatel Tomes 9.1.2014 v 14:55

    krtek: www.pinkbike.com/... cena 200$, řekl bych, že se cena nedostane pod 5000,- :-D

  • anonymní uživatel Krtek (krtek (a) krtinec.kr) 9.1.2014 v 14:58

    Tomes: tak až zas takovej pesimista jsem bejt nechtěl :D ...takže super, furt vyjde levnějc koupit si jeden kilovej a jeden čtvrtkilovej škopek plus batoh se systémem upínání :D

  • anonymní uživatel had 9.1.2014 v 16:18

    Čus lidi, asi blbá otázka, ale i tak se zeptám ;) v Enduru se měří čas pouze těch RZ nebo i přejezdů? popř. jsou přejezdy nějak ovlivněny časem? třeba do hodiny musím bejt na další RZ z té první?

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 9.1.2014 v 16:59

    had: mas dany cas na prejezd/start dalsi RZ..pokud to nestihnes, tak smolik...

  • anonymní uživatel Mad 9.1.2014 v 17:44

    se ZR souhlasim, tak by to mělo bejt, máš buď 2 helmy a nebo jenom integrálku... Trénink stylem jednou hromadně projet v pohodovým tempu, abys věděl kde jsou blbý místa a pak rovnou závod. Místní traily jsou kolikrát víc o hubu než široká DH trať, kterou jedeš na měkkejch pláštích s Butylem :-)

  • anonymní uživatel nesquick 9.1.2014 v 21:33

    třeba na špičáku jsem byl zklamanej, že trať nevyužila skoky, který dává na 15/15 kole i moje holka, kdo nedá skok = přiměřená objíždka na ztrátu vteřinek, takhle bych udělal enduro Jarda

  • anonymní uživatel nesquick 9.1.2014 v 21:35

    pokud tohle prostě v českejch závodech nebude, tak český enduro = XC z kopce dolu

  • anonymní uživatel Mad 9.1.2014 v 21:39

    Skoky bych taky přidal, ale nějak se to vyvine. Vem si kde začínalo český DH, dupačka z kopce na zaseklym elastomeru :-)

  • anonymní uživatel pytleek (sem_se_sprajcnul (a) centrum.cz) 9.1.2014 v 22:05

    jako názory to nejsou špatný, ale přeci nemůžou bejt všechny závody uniformě stejný..tim se pak zmenšujou zážitky a vzpomínky... řikat tohle enduro je, tohle už ne...nedělal bych z toho vědu. snad až na dva závody co se u nás vloni jeli sem objel všecko co se u nás konalo a každej ten závod byl něčim jedinečněj a organizátoři se snažili ukázat to nejlepší,co podle nich samotnejch daná lokalita nabízela a tim nám, učastníkum, ukázali co je v danym místě pěknýho. a integralka? každej ať si jede na svoje triko - v polsku jezděj enduro šílenější než co se u nás letos jelo a pravidla jí tam nepřikazujou. a lesní cesty? proč ne, když eliťák dojede někoho pomalejšího, kde jinde ho může konečně a bezpečně předjet..a nebo tam nahnat vteřinky. výjezdy? proč né,aspoň dostanou XCéčkaři šanci dotáhnout se na sjezdaře - tim je pak trať férovější ke všem účastníkum. stejně to osobně vidim i s treninkem. kdo má tu možnost tak si trať najede,kdo ne - nemá pak na takovýho šanci. jezdit na oči je fér ke všem (viz letošní Rychlebky a konečně změna na stupních vítězů v porovnání s ostatníma závodama) .....nedělal bych na enduro závody vzorec nebo šablonu...jen ať je volnost v pojetí pro organizátory...a třeba po několikátý sezóně se teprve ukáže, třeba podle návštěvnosti nebo ohlasů, jakej závod, respektive typ závodů, je u nás nejvíc vyhovující.. nemusíme se opičit po západních sériích nebo svěťáku. já se třeba už teď těšim zas do polska, ochutnat zas jinej styl endura, než je u nás, právě proto že je to tam o něco jinačí.

  • anonymní uživatel nesquick 9.1.2014 v 22:14

    jj, každej závod byl dobrej, nejvíc se mi kupodivu líbilo v Mostě, kde byl trail opravdu zajímavej, Špičák mohl bejt vostřejší

  • anonymní uživatel kuba (kubiczech (a) email.cz) 10.1.2014 v 9:14

    pytleek: Přesně, tohle bych podepsal. Udělat to podle šablony a pak se divit, kam to zmizela ona volnost a pohoda endura, je akorát cesta do pekla. Základní pravidla ano, zbytek podle vůle závodníka a pořadatele.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 10.1.2014 v 15:25

    kuba, pytleek:
    - závody nebudou v žádném případě stejné, jiná lokalita = jiné tratě, enduro (závodní pojetí all mountain-u) je vrcholový sport, není o volnosti a pohodě, ale o maximálním vykonu a dřině


    pytleek:
    - integrálka: Polsko nebere vůbec za bernou minci, pro mě je směroplatná (Máňa to říkala) Francie
    - výjezdy: proč by měli dostat XC jezdci šanci? to uděláme na DH závodech výjezd, aby měli šanci dotáhnout se na sjezdaře?
    - ad pravidla a mustr: proč opakovat chyby, které již někdo podstoupil, ve Francii má enduro více jak desetiletou tradici a tam bychom se měli poučit. Nelze dělat české enduro, pokud chceme, aby se naši jezdci zlepšovali a uspěli i ve světě, je třeba mít závody splňující aspoň nějaké standardy. Je to jako s maďarskou angličtinou, v Maďarsku jí všichni rozumí, ve světě nikdo.

  • anonymní uživatel bolekkrutor 10.1.2014 v 16:25

    Trénink, nebo na oči? Oboje má svoje do sebe. Osobně bych se nebránil ani kombinaci obou pojetí v jednom závodě. Třeba i jet dvakrát stejnou RZ při čemž poprvé na oči. Nic mi tak nezkazí pocit z jízdy na oči, jako: "jé, tady se to dalo". Kdy se za zatáčkou, horizontem zjeví třeba dvojáček a člověk už na něj nestačí zareagovat. První jízda by tak byla zábavná, právě proto, že by byla na oči, Druhá, na téže trati opět zábavná, neb člověk už dík alespoň minimální znalosti může víc sypat a případně i poslat nějakou překážku. Ale tak se to ve Francii nejezdí, takže to bude asi bakaný:)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 10.1.2014 v 16:42

    bolekkrutor: jezdí, v článku je to zmíněno (druhý odstavec v sekci Trénink – ano či ne?).

  • anonymní uživatel ZR 10.1.2014 v 18:57

    Hele Bolku oni to i na tech bluegrassech maji tak, ze trebas jeden usek jedes 2x poprvy na osahani a podruhy uz ho tam narves... nicmene to nebylo jako cela trat ale trebas 2 km RZ 2 byly stejny jako 2 km RZ 4...

  • anonymní uživatel bolekkrutor 10.1.2014 v 19:27

    ZR: V tom nejsme ve při:), vždyť i ve Vaujanech byl společný úvodní prolog s dojezdem. Jen tu tato možnost nebyla zmíněna. Přitom je to zajímavé jak pro závodníky, tak pro pořadatele. Zejména pořadatel tak doslova zabije dvě RZ jednou tratí. Ve při jsme jen s Kelim, on se mi snaží tréning podsunout coby měřenou RZ:)

  • anonymní uživatel mates (mates77 (a) seznam.cz) 10.1.2014 v 20:24

    Add. jízda na oči. Za mě osobně, je ideál jednou tréninkově projet(člověk je rád že to objede, neplést s najížděním) a druhej den závod. Občas bejvaj v RZ docela nebezpečný věci(dvojáky, skoky do zatáček, rockgarden atd.) a je dobrý mít lehkej ánung kde co je-víc si člověk stejně po projetí třeba 6. delších RZ a po 7. hodinách v lese nezapamatuje. A koukat na sanitku, co odváží kámoše, kterej do něčeho na oči vletěl není nic moc. Nejsem proti,když se trať po projetí lehce pozmění (na lehčích místech, výjezdech) aby jezdec musel reagovat a snažit se nebejt z toho vyplesklej. Píšu samozřejmě o technicky a fyzicky náročnějších závodech s absencí lanovky nebo šatlu....

  • anonymní uživatel Lukina 11.1.2014 v 19:47

    Pořád diskuze okolo integrály..ale co batoh? Podmínka páteřák nebo batoh je směšná. Copak se každý batoh vyrovná páteřáku? Takže pofrčim z kopce v integrále a na zádech pytel na hady po dědovi? Tuhle podmínku by to chtělo asi trochu poladit..

  • anonymní uživatel Holy (12henry14 (a) seznam.cz) 12.1.2014 v 0:17

    Lukina: přesně, někoho napadne dát si do báglu flašu na pití, hodí tlamu a je to jako kdyby spadl na šutr..

  • anonymní uživatel Hanz 12.1.2014 v 11:24

    batoh a páteřák..no nevim, třeba batoh bych asi chápal kvůil tomu, že je člověk celý den na kole, měl by sebou vézt nějakou malou lékarničku (kdyby náhodou), nějaký základní vercajk a samozřejmě taky asi nějaký jídlo a pití...navíc když už si někdo koupí batoh na enduro, asi bude volit něco, co je přímo určené na kolo (né-li na to enduro) a sorry, ale srovnávat to s dědovým pytlem na hady to fakt nejde...a páteřák, to už by mělo být na každým jestli má svoje záda rád či nikoliv do té míry, že si ten páteřák na celý den vee :) o intergrálce atp. je zbytečné se bavit...prostě by být měla, minimálně na RZ, na přejezdech ať si každý veze co chce :)

  • anonymní uživatel stofan 12.1.2014 v 19:12

    tym batohom bolo asi myslene batoh s integrovanym paterakom,ktory je certifikovany...

  • anonymní uživatel Lukina 13.1.2014 v 19:34

    Stofan: Kdyby to tak bylo specifikované, tak to nekomentuju. Např. pravidla Enduroserie:..Povinný je i chránič páteře, možno nahradit batohem..

  • anonymní uživatel Pepina 22.1.2014 v 18:21

    Ahoj,
    protože pracuju ve SportSoftu a dělali jsme časomíru pro Enduro Serii, tak mě zaujala poznámka o samozřejmém bezdotykovém čipovém měření. Ano, jsem v roce 2014, ale v tom případě by narostlo startovné minimálně o 500,-.
    Jezdili byste i tak?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 24.1.2014 v 10:39

    Pepina: proc by melo startovne narust o 500Kc? V cem je drazsi bezdotykove mereni ve srovnani s dotykovym?

  • anonymní uživatel Pepina 28.1.2014 v 15:21

    Jedna čtečka čipů pro bezkontaktní měření stojí cca 250 000,- Kč. Při 5 RZ (měřen start i cíl RZ) to máme jen za čtečky 2 500 000,- Kč. Protože čipy, které se v tomto případě používají, nemají paměť časů je ještě potřeba doplnit čtečky o komunikační zařízení pro přenos dat do cíle. Jinak by se výsledky závody museli sestavit až poté, co se čtečky do cíle přivezou. Instalace každé čtečky zabere minimálně 20 minut (konfigurace čtečky, nastavení spojení pro přenos dat do cíle). Zapojit čtečky pro 5 RZ před závodem nezvládne jeden člověk, protože se musí počítat s nějakým časem na přejezd mezi RZ. Odhaduji to tak na 3 lidi, kteří musí být z týmů časoměřičů (místní pořadatelé neumějí měřící techniku obsluhovat).
    Oproti tomu sada na měření kontaktními čipy, které se standardně používají pro orientační běh, se dá pořídit za 100 000,- Kč. Čtečka čipů (i když v tomto případě je to spíš zapisovačka - zapisuje do paměti čipu časy) je v podstatě bezobslužná, vejde se do kapsy, takže jí mohou rozvést místní pořadatelé na kole. Kvalifikovaný časoměřič stačí jeden: Vyčítá čipy v cíli a sestaví výsledky.
    Pokud chceš techniku nějak rozumně splácet a zaplatit lidi, tak je asi jasné, že rozdíl v ceně je markantní.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí