Bunny hop contest 2014: Pojď mi hop na Radlické

Autor: Vítězslav Stránský, vydáno: 25.2.2014

ikonaZávody v králičích skocích, světově „Bunny hop contest“ není v našich luzích a hájích úplně častou událostí. Když se však do rozhodování o účasti přidá i velmi netradiční lokalita, zvědavost vítězí.

Poznámka k místu k místu konání – dva nadšenci svépomocí jak finanční, tak doslova vlastníma rukama, totiž zvelebují bývalou nádražní budovu, před půl rokem využívanou tak maximálně osobami bez stálého bydliště. Kdo by se chtěl nyní již o klubu Radlická nedaleko Anděla dozvědět více, tak cesta vede tudy.





V sobotu 22.2.2014 kolem sedmé večerní vstupuji do jámy lvové a rovnou mířím potvrdit regis­traci. V klubu se mezitím čile trénuje, celebrity české bike scény reprezentuje Jirka „Zvolouš“ Zvolský nebo univerzál Přemek Tejchman. Vysokými skoky s obrovskou rezervou na tréninkových 40 cm udivuje Ondra Karpíšek, který odjíždí na prckovi i 180ky s bezpečnou rezervou. Začínám si říkat, že to bylo z mé strany unáhlené rozhodnutí. Celkem se na startovce nakonec objevuje 11 jmen. Speaker Fukejř Móza zahlásí pravidla a na půl devátou se jde na věc.

Kvalifikace probíhá od základní výšky, kdy je laťka 20 cm nad zemí a nečiní valné většině větší problém. I Standa Oginor na třetí pokus dává, což publikum oceňuje bouřlivým aplausem. Podle jeho slov to vzal spíše z recese, takže ho ani moc nemrzí, když končí na další výšce – 30 cm. Laťka jde na 35, pak hned na 40 a pak se zvedá už jen po 2 cm. Následuje několik kol, kdy všichni, většinou prvním pokusem dávají. Na 48 cm končí Honza Kratochvíl, ale ve hře je stále 9 lidí. Od 50 cm se laťka zvyšuje po 1 cm a až na 53 cm soutěž opouští další střelec sympaťák – David Musílek.





Posledních 8 jezdců už mají za sebou přes 10 postupných výšek a o opravy taky už není nouze. Technika bunny hopů je co rider, to originál. Někdo jede krokem, někdo brzdí až skoro o protější zeď (poznámka redakce já :) ), dopadá se na předek, na obě nebo i trialově na zadní kolo. Klub se slušně zaplňuje, Jäger rozvolňuje zbytky ostychu diváků a Fukejř Móza to slušně hecuje. Erární kolo organizátora putuje mezi několika závodníkama a zatím drží :)

Na 57 cm končí další závodník Franta Techvan, na 59 Denis Slavic a na 60 končí Zvolouš, kterýžto s přibývající výškou přidával do skoků i whipí efekt. V soutěži pokračuje posledních 5 králíků, u mě zatím překvapivě pořád dobrý, zatím jsem ani jednou neshodil. Další, co každým dalším skokem ale posunuju, je místo rozjezdu. Následuje 8 dalších kol, kdy se čeká na zaváhání. Přichází na 69 cm a se soutěží se loučí Pavel Kroutil. V téhle fázi absolvuji už 28. skok a docela slušně začínám cítit záda. Dávám ještě 70 cm a pomalu cítím, že „strop“ je blízko. Do téhle chvíle stále bez jediné opravy, ale na 71 cm pomalejší rozjezd, první shození. Ani další 2 pokusy v rychlém sledu už nahnutou situaci nezachrání, takže beru brambory.





Honza Schuster, jehož styl se mi osobně hodně líbí dává 72 cm, ale na další výšce končí. Bronz je doma a radost velká. Spolu s ostatními už pak sleduje souboj „80 cm a výše pojď mi hop titánů“ – Ondry Karpíška a Přemka Tejchmana. Ondra dává 80, Přéma také. Publikum už je celkem slušně ve varu. Kdo z koho ?

Na 81 cm končí i Ondra a vítězem tohohle klání je tramtadadááá – Přemek Tejchman. Následuje pak už jen off-line contest mezi těmito 2 borci a padne tam ještě o decimetr vyšší level ! Závěrem vyhlášení TOP 5 – ceny od Bikestrike.com a Jagermeisteru hodně potěšily, Přéma tam zkušeně rozstříkne bohemku a jde se na bar. Pro příště bych akorát poradil vyhlašovat od pátého do prvního a ne naopak. Klukům poděkujeme za parádní akci, protože organizátoři se fakt snažili. No a kdo se bude chtít dočkat nějakého příště, tak 21.6. na UL-LETu 2014 tuhle soutěž za www.ufo-ride.cz rozhodně zařadíme. Prý ty stojany teda nespálí :) Králíkům zdar, MTB zvláště.





Výsledky :
1. místo Přemek Tejchman 82 cm
2. místo Ondřej Karpíšek 80 cm
3. místo Jan Schuster 72 cm
4. místo Vítězslav Stránský 70 cm
5. místo Pavel Kroutil 69 cm



Foto: Jan Malkovský

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 25.2.2014 v 9:33

    výhercům gratuluji pěkné výkony. Asi tak před rokem tu hafo dětí machrovalo jak skáče 80cm, někteří i 100cm. :)

  • anonymní uživatel Yeaah (yeee (a) vv.com) 25.2.2014 v 9:52

    RB: No jo, ale za pouziti D:Key metru ;-)

  • anonymní uživatel Radek (radik363 (a) seznam.cz) 25.2.2014 v 10:43

    To mělo promo jak hovado...

  • anonymní uživatel Esteban (bunnyhopcontest (a) gmail.cz) 25.2.2014 v 11:32

    Radek: Snažili jsme se... :)

  • anonymní uživatel xup 25.2.2014 v 12:47

    Pavel je ortodoxní streetař, congrat k 5 místu, dal by vejš ale teď dlouho nejezdil, spíš se věnoval zkoumání heroinu ve své chemické laboratoři.

  • anonymní uživatel vale 46 25.2.2014 v 16:16

    RB: tos přesně trefil, se divím že tam nebyli.

  • anonymní uživatel Domíšek (d.divin (a) seznam.cz) 25.2.2014 v 16:35

    Tohle musela být hodně vtipná akce :) Asi bych neprošel ani kvaldou :-D

  • anonymní uživatel Esteban (bunnyhopcontest (a) gmail.cz) 25.2.2014 v 17:03

    Žádný D:key kids bohužel nedorazili, ty radši seděj u netu a komentujou. Ukázat nám to přišli samý ostřílený mazáci...a že bylo na co koukat!!

  • anonymní uživatel BD (bettakjh (a) seznam.cz) 27.2.2014 v 0:33

    taky sem to kdysi jako D:key kids dokazal ,pak mi narostl pupek a a dam sotva pulmetra :-D jinak sem vubec netušil že někdo neco takovyho pořádá ,hustý ----BIKE or DIE----

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí