Sram Guide - revoluce nebo jen evoluce v brzdách

Autor: Čert, vydáno: 26.3.2014

ikonaSram už v podstatě pohltil Avid a přichází se zbrusu novými brzdami s názvem Guide. Budou to opravdu brzdy nebo to budou jenom další Avidy?

Začátkem týdne se objevil první oficiální press release nových brzd od Sram. Ano, nyní už nápis Avid ponesou pouze sjezdové brzdy Code a Code R a nejlevnější hydraulické brzdy DB. Ale název není to hlavní, nejdůležitějším prvkem nových brzd je naprosté zavrhnutí super inovativního systému TapperBore, který poslední roky trápil, jak jezdce, tak mechaniky. Tvar pák napovídá tomu, že Guide budou mít rozumnou expanzku, tuto teorii podporuje i vyjádření, že v brzdách je třikrát více kapaliny než v modelu Elixir Trail.





Ačkoli marketingové oddělení Sram si dalo spoustu práce s tím, aby naprosto každý šroub v brzdě pojmenovala nějakým úderným názvem a ideálně si tento název patentovala, to hlavní co je potřeba vědět je:
- zavržení technologie TapperBore, která spočívala v co nejkomplikovanějším systému průtoky kapaliny pákou a nahrazení rozumnou expanzní nádobkou, která by měla konečně zamezit neustálému zavzdušňování brzd,
- nastavení vzdálenosti páky od řídítek bez nutnosti použití nářadí i u nejnižších modelů (za použití velmi, ale velmi podobného systému jako je u Shimana),
- nový systém přepákování brzdové páky, pro funkci viz video, (velmi, ale velmi podobný tomu jako je u Shimana)
- systém Deadband, který umožňuje u nejvyššího modelu nastavit volný chod páky dokud nezačne působit na písty brzdiče (velmi, ale velmi podobný tomu čemu Shimano říká freestroke).





S novými brzdami přichází samozřejmě i nový kotouč který by měl snížit přehřívání a hlučnost brzd (my bychom byli radši, kdyby Sram hlučnost i přehřívání brzd odstranil pozn. red).





Samozřejmě už jsou známy i specifika jednotlivých modelů, ty budou slovy tři s označením RSC, RS, a R. Předpokládám že někdo ze Sramu viděl snímek Princ a Večernice a inspiroval se jmény princových sester (Helenka, Elenka a Lenka).

Nejvyšší model RSC má všechny zmíněné vymoženosti, nastavení vzdálenosti brzdy – R (Reach adjust), nový systém páky – S (SwingLink) i nastavení volného chodu páky – C (Contact Point Adjust). Samozřejmě je kompatibilní se systémem Matchmaker X, váha celého systému je 375g a cena předběžně stanovena na 177 euro. S trochu kritického pohledu se jedná o Shimano XT brzdy, jenom o cca 50 E dražší a 100g těžší.





Prostředním modelem je Model RS, tomu chybí Contact Point Adjust jinak sdílí vymoženosti nejdražšího sourozence, váží 380 g a předběžná cena je 132 Euro. (Shimano SLX, 280g, cca 100E)





Nejnižším modelem je brzda Guide R, která nabízím pouze nastavení vzdálenosti páky a chybí ji i zmíněné přepákování, které by mělo o tolik zlepšit citlivost i chod brzd, váha 375 g, cena 115 euro.





Jakkoli je odvážné srovnávat čtyřpístové Sramy s dvoupístkovými Shimany, každý kdo kdy jel jak na XT, tak na Elixir Trail může potvrdit, že brzdný výkon je opravdu velmi velmi podobný, pouze s nižší váhou a nižším přehříváním v případě brzd z Japonska. O to těžší je bránit se srovnání, když se Američané u Japonců dost očividně inspirovali novými technologiemi. A ještě těžší srovnání dělá to, že ona inspirace přišla cca tři roky potom, co Shimano svoje produkty uvedlo na trh poprvé. Samozřejmě jsme všichni zvědaví, jak se budou brzdy chovat, hlavně v případě spolehlivosti a servisovatelnosti, což byly vždy slabá místa Avidu/Sramu. A po debaklu se stahováním silničních hydraulických brzd má Sram na své pověsti rozhodně co napravovat. Pokusíme se vám přinést test brzd v našich podmínkách co nejdříve!





Další info poskytne web www.sram.com

Diskuze

  • anonymní uživatel MP 26.3.2014 v 20:37

    bože to jsou kecy....

  • anonymní uživatel hoffman 26.3.2014 v 20:54

    Áno, budú to brzdy, alebo ďalšie avidy? Já si počkám, kým nádrž bude siahať až k predstavcu.

  • anonymní uživatel FAKIN 26.3.2014 v 21:36

    conato zvolouš ??

  • anonymní uživatel Medvěd 26.3.2014 v 21:41

    to co píšete sou

  • anonymní uživatel Medvěd 26.3.2014 v 21:43

    sou takový bludy že to nechápu! lehčí XT? cože? mám oboje. Mám nejnovější Xt, mám elixir CR, mam Code. Rozhodně Code jsou nejsilnější brzdy co znám.. silnější než saint, nemaj vůbec problém. Elixir CR to samy.. ty jsou podobne s XT, ale rozhodne XT nejsou lehčí.. co to tu melete?

  • anonymní uživatel Majkls 26.3.2014 v 22:45

    Medvede, brzdy sram bych nedal uz ani na kolobezku pro deti, minimalni vykon za maximalni cenu...strasny, nehlede na servisovatelnost shiman, a code urcite nebrzdi lip nez sainty, pokud si mel sainty, ktery nebrzdily lip nez code, tak si tam asi nemel desticky..nebo kotouce..:-D

  • anonymní uživatel kunda (kunda (a) kunda.cz) 27.3.2014 v 5:22

    Ani 6 pisty od hope nemaji na sainty

  • anonymní uživatel RB 27.3.2014 v 7:20

    Brzdy Avid a formula jsou noční můrou každého mechanika. Vozil jsem, juicy, elixir, kamarádovi dělám code a už bych si je na kolo nikdy nedal. Od doby co mám shimano(new SLX, old saint), tak absolutně bez údržby, jen měním desky a nemusím nic řešit. Navíc poměr cena/výkon je bezkonkurenční.

  • anonymní uživatel slucky 27.3.2014 v 8:34

    kunda: ano asi mas pravdu ale hope uz 6ti pistky nedela asi 5 let, zkus se nekdy svizt na nakejch novejsich hope, napriklad tech 3 v4, jinak souhlasim sainty pomer cena/brzdny vykon nejlepsi

  • anonymní uživatel Mára 27.3.2014 v 9:17

    Ve svém okolí mám od Shimana ZEE a Saint. Oboje brzdy se zavzdušňují, první zmáčknutí promáčkeš páčku až ke gripu a je to jak houba. Několikrát reklamováno, vyměněna kapalina, odvzdušněno a pořád stejné - bylo řečeno, že to je prostě vlastnost těch brzd. To je normální?

    Zlatý Elixíry, který jsou tvrdý jak kámen a brzdí výborně. Jednou za 2 měsíce si udělám sám v pohodě údržbu a nemám nejmenší problém.

  • anonymní uživatel RB 27.3.2014 v 9:33

    elixir brzdí fakt výborně. Třeba do Špindlu na DH trať jsou úplně nejlepší:) Zee tady má kámoš(přešel z elixiru, kde mu odešlo těsnění v páce což se stane tak v 70%), po namontování jsem je odvzdušnil a není problém, moje sainty jedou 2 roky bez zásahu. Jediné co bych na shimanu změnil jsou hadice, teď používám goodridge a páka je pěkně tvrdá.

  • anonymní uživatel kunda (kunda (a) kunda.cz) 27.3.2014 v 10:13

    Mara to popletl a napsal naopak. To asi není dobré kdyz děláš údržbu co 2 měsíce a kapalina je černá jako bota to o něčem svědčí. Ja mám hope po roce je kapalina čistá jako studánka když do ní cvrnkne jelen a shimano je to stejné ale u avidu to tak nikdy nebude

  • anonymní uživatel Krasnovidejnik (paradnik (a) poradovy.cz) 27.3.2014 v 10:28

    Starý sainty mi držely jak židovská víra, ale ty nový... Mam s nima problémy a mrzí mě, že to musim napsat :(, jsou to skvělý brzdy, ale konkrétně u těch mejch je prostě něco špatně :(

  • anonymní uživatel stp 27.3.2014 v 10:47

    Krasnovidejnik: čím tě trápí?

  • anonymní uživatel RB 27.3.2014 v 11:19

    Krasnovidejnik: Doufám, že je to stejná náhoda jako 3 roky fungující avid elixir SL z pitche:)

  • anonymní uživatel gaz 27.3.2014 v 11:39

    Elixír jsou konstrukčně naprosto zbodnuté brzdy, když jsem je kámošovi rozebral, nechápal jsem jak to mohli s takovýma chybama vůbec začít vyrábět(konstrukce pumpy přímo nadbíhá nadměrnému opotřebení ploch válce, což je ostatně nejčastější příčinou jejich zavzdušňování). Jelikož tedy znám střeva těchto "brzd" tak se nedivím,že jsou nespolehlivé.

  • anonymní uživatel mikeC 27.3.2014 v 13:22

    MNo ja mám staré Juicy3 na kole už asi 3-4 roky a není nejmenší problém, ani se nezavzdušnily za tu dobu. Je pravda že na něm jezdím tak 2x týdně xc/en v Beskydech, ne Dh. Apropo - nevíte jestli když spojím Juicy3 páky a CODE prasatka... tak to bude spolehlivě fachat?? Dík

  • anonymní uživatel bok 27.3.2014 v 13:26

    Starý sainty dva roky bez zásahu, SLX taky pohoda naprostá, code R po první sezoně pořád něco, elixiry to samý. Teď mam nový sainty chvíli tak uvidíme, zadní byla z krabice gumová, teď je znova naplněná a zdá se bejt v pohodě. Formule jsem si krátce zkusil taky. Nic s dotkou už nechci to dělá bubliny samo

  • anonymní uživatel Mára 27.3.2014 v 13:41

    kunda (kunda [zavinac] kunda.cz) a ostatní: Já nic nepoplet, s Elixirama opravdu žádný problém nemám, kapalina nikdy černá nebyla, vždy je krásně čirá. Bývali problém s prvním modelem, ale novější modely (přapracované tělo páky) jsem měl 2 za 2 roky ani na jednom kole žádný problém. A běžnou údržbu na kole dělám co měsíc, tak nevidím problém se v případě potřeby postarat o brzdy a když je třeba odvzdušnit.

  • anonymní uživatel RB 27.3.2014 v 13:58

    Mára: No mě teda nepřijde normální odvzdušňovat brzdy víc než jednou za rok. A kolik elixiru máš v okolí co fungují? Já jich tu měl asi tak 10, zbyl jeden poslední který má kombinaci juicy třmenů a pák elixir. Je jedno jestli to byly nové nebo staré i když fungovaly tak vadnou velmi rychle.

  • anonymní uživatel agrrr 27.3.2014 v 19:58

    Cau kucii, tak podelim sa o skusenosti aj ja. Furt som bol Avidak, shimano som zasadne odmietal. Vozil som juicy, code r - asi 3 sezony po sebe, po pravde sralo ma, ze furt tvrdla a makla paka v bikeparkoch. Skusil som teda Shimano saint (2012), brzdy vazne top, bez problemov. Casom prisiel novy bike a s nim Avid x0 trail. Brzdy vazne pecka, ale povedal som si, ze po skusenostiach so saintami idem zas do SH. Kupil som nove XT, tech platne, tech kotuce. Poviem vam, 4piesty avidy sa mozu schovat. Tie brzdy boli absolutne postacujuce na Fr/mini dh/dh. Brzdna sila bola minimalne taka dobra ked nie lepsia ako pri code R, x0 trail. Povedal som si, ze Avid nikdy viac... Avsak po nejakom case som si povedal, ze Avidu dam poslednu sancu. Prisli s novym bikom Avid CODE(jazdim dodnes). Poviem vam, paka tvrda, ziadna "houba" , kotuc doslova sekaju, pocitovo mi pridu ako najsilnejsie brzdy na trhu. Dokonca mam pocit, sr su lepsie ako saint. No a tym som chcel vlastne povedat, ze su to asi jedine normalne brzdy od Avidu, za ktore sa rozhodne oplati priplatit. Je skoda, ze tak skvele brzdy ma Avid vlastne len jeden model. :) dik za precitanie, hodte svoj nazor...

  • anonymní uživatel david 27.3.2014 v 20:23

    Avid Code R 2012 super brzdy,jejich síla je dobrá,měl jsem strach že jsou hodně silné jak někteří píšou ale to nejsou ani Sainty,ty brzdy jsou vyladěné výborně.Pokud bych vážil 60kilo tak bych je ale nechtěl :D XT by asi stačily.

  • anonymní uživatel čibrut 28.3.2014 v 12:43

    Mára: kupř. u starejch Deore LX (585) jsem měnil brzdovku jednou za dva roky a byla jen mírně zakalená (přes léto každej víkend někde na kopci, ježdění i v zimě atd., prostě normální provoz). Odvzdušňoval jsem 1x-2x do roka a to ještě jen když brzda dostala céres nějakym mym totálně nesmyslnym bržděním. Spíš mi to přijde jako slušná z nouze ctnost "cože, co 2 měsíce odvzdušňovat? Dopr ... nj, to je vlastně v pohodě, odvzdušňuju jen co 2 měsíce, ó já se mám" :) Momentálně mám Elixiry a jak to půjde, vrátím se na Shimano, už jen kvůli minerálnímu oleji, kterej když kápne někde vedle tak na rozdíl od DOTky se nemusí hned volat málem celá protichemická zásahovka ;)

  • anonymní uživatel Paf 28.3.2014 v 19:01

    Měl jsem elixíry 4,5 R teď má Code R a všechny absolutně bez problému. Navíc mi vyhovujou malé páky a vzhled. Shimana mají děsně hnusný páky ...

  • anonymní uživatel hoffman 28.3.2014 v 21:26

    Paf: Avid má menšie páky ako Shimano? určite nie a vkus pre dizajn je vec individuálna, rovnako môžem povedať, že nechápem, ako môže ešte niekto jazdiť iné brzdy ako Hope.

  • anonymní uživatel kunda (kunda (a) kunda.cz) 28.3.2014 v 23:12

    Hoffman: souhlas jako prase

  • anonymní uživatel uenca z beskyd (los.banditos (a) ) 4.4.2014 v 19:59

    u nás jsou top sainty všichni dh je vozí kvůli stopro účinku a bezůdržbového provozu-musel jsem si zvykat zezačátku na jejich citlivou reakci a chci je i s ice kotouči-technicky krásně zvládnuté i co se týče servisu-dokonce jsou lidi co je prodali že si nemohli zvyknout prý že jsou moc ostrý -cody jsem měl v bikeparku a po dvanáctý jízdě začly vadnout saint furt stejně--no jen můj postřeh

  • anonymní uživatel Px 4.4.2014 v 23:13

    Mam Avid Ultimate a 4 roky v pohode, letos jsem jen menil nejake gumicky a kapalinu a kotouce.

  • anonymní uživatel mac 19.5.2015 v 23:38

    Taky přispěju... Jezdím Avid asi 5 let, nejdříve úplně první model Code (černá matná páka), cca. 2 roky na 2 kolech bez zásadních potíží. Nebyl tam moc fortelně udělanej mechanismus na nastavení záběru brzdy, ale když za to člověk nerval, tak to bylo ok. Taky se do mechanismu docela snadno dostával bordel. Následně stejný model Code jen v bílé barvě. Jedna sezóna bez jakýchkoliv potíží. Do doby před pár týdny poslední Code (lesklá páka s potiskem) naprosto bez potíží. Nikdy se nezavzdušnili, po pádech asi 2x měněná sada pístku, protože se páka zmáčkla a prasklo vnitřní těsnění. Práce na 20 minut i s ovzdušněním. Všechny brzdy jsem měl na 2 kolech na kterých jezdí 2 jezdci, každý kolo za sezonu odjezdí cca. 300-500 jízd. Servis dělám sám, kapalina nebyla nikdy měněná, desky sintrovaný. Teď jsem si pořídil na nový kolo SRAM Guide RSC a zatím to vypadá bez potíží. Uvidíme co udělají za čas. Shimano Saint jsem zkoušel asi 2x na cizím kole + na nich jezdí 2 kámoši. Hezká brzda, dobrej účinek, jen páka mi přišla gumová a hlavně se její chod během dne měnil. Možná chyba kusu, tak mě nebijte ;)

  • anonymní uživatel lt 15.2.2016 v 17:44

    Porovnavat vahu brzd s kotucom vs brzd bez kotuca je vtipne :) SrAM Guide RSC maju bez kotuca asi 250g

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí