Evropská enduro série v Punta Ala: všichni Češi do pětadvacítky

Autor: Keli, vydáno: 21.4.2014

První kolo European Enduro Series presented by XS Power Drink se uskutečnilo o velikonočním víkendu v na trailech v italské Punta Ala. V místě kde se před rokem rozjela světová série (ta se teď jela v Chile, report připravujeme pozn. red.) se nyní utkali nejlepší evropští jezdci. Naši rozhodně nezklamali.

Na jezdce čekal závodní okruh v oblasti Maremma Bandite Trails měřící dohromady přes 52 kilometrů a s převýšením čítajícím více jak 1700 metrů. Místní tratě jsou ověřené jak již zmíněnou Světovou enduro sérií, tak i italskou sérií Superenduro. Punta je také oblíbená tréninková lokalita nejen italských jezdců, takže se dalo očekávat, že boj o příčky nejvyšší bude tuhý.




O kameny na trati nebyla nouze



Samotné klání začalo sobotním podvečerním prologem, který zcela opanovali jezdci z Velké Británie a Irska, Sam Shucksmith, Robert Williams a Daniel Wolfe. Nejlépe z našich se uvedl Michal Prokop, který dojel na dvanácté pozici.

Neděle byla přímo ideální co se počasí týče, teplo, slunečno, povrch ani prašný a ani mokrý – rychlý a dobře držící. Idylku se snažil znepříjemnit silně foukající vítr, ale ten se naštěstí během dopoledne uklidnil.




Startovná rampa



Taktika britských a irských jezdců jak udržet výborné pozice z prologu byla jednoduchá, jet rychle na přejezdech, tak aby na měřených trailech byli první, následně v RZ jet plný plyn a doufat, že italská smečka favoritů v podání Marco Milivinti, Davide Sottocornola a Denny Lupato neunese tlak a domácích trailech udělá chyby. Již v první RZ bylo jasné, že Italové to mají najeté, majitel hipsterského plnovousu Denny Lupato vítězí s 10 sekundovým náskokem. Stejně tak zvítězil i v dalších třech nedělních erzetách a v součtu vyhrál s náskokem 27 sekund před nejstarším jezdcem PRO kategorie Davide Sottocornola, dalších dvanáct sekund ztratil třetí Ital na stupních vítězů Vittorio Gambirasio.




Na stupních se mluvilo jen italsky



Ze čtveřice českých jezdců nezklamal nikdo, všichni se dostali do TOP25. Svoje dvanácté místo z prologu Michal Prokop ještě vylepšil a o jednu pozici se posunul výše – jedenácté místo je velmi slušný výsledek. Zbylá česká parta se umístila na počátku třetí desítky, dvacáté místo zajel Přemek Tejchman. O tři místa za Přemetem dojíždí Myšák – Milan Myšík, kterému kryje záda Pavel Čep.




Davide Sottocornola



Přemek Tejchman po závodě svůj výkon hodnotil takto: „Po nepovedených dvouch prvních RZ jsem se konečně dostal do tempa a jezdil to svoje. Nakonec s toho bylo fajn 20. místo – výsledek se počítá, ale není nad lepší zítřky. Teď ještě budeme trénovat pár dní v Puntě a pak se přesouváme na Specialized Sram serii, kde si budu chtít trošku spravit chuť.

A jak by Myšák zhodnotil obtížnost trati jednou větou: „Byl to totální masakr a vyčerpal jsem snad všechny síly.




Milan Myšík



Další kolo European Enduro Series presented by XS Power Drink se pojede počátkem července ve švýcarském lyžařském středisku Flims – změna to bude veliká z přímořského střediska rovnou do vysokých hor.

Výsledky http://www.enduroseries.eu/…in-Punta-Ala

Foto: Axel Brunst

Diskuze

  • anonymní uživatel Yeaah 21.4.2014 v 22:15

    Skoda jen, ze opravdu nejlepsi evropsti jezdci byli v Chile no, kryti zavodu na kok-t.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí