reklama

Test: Ghost Cagua 6550

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.6.2014

Německý výrobce z Waldsassenu – firma Ghost – prostřednictvím svého dovozce do ČR nám do testu zapůjčil kolo určené pro allmountain / enduro Ghost Cagua 6550, no prostě kolo na ježdění pro nás starý páprdy, kterým se už nechce tlačit sjezďáka – dáš si páďo a další den jdeš polítat do bikeparku.





Technika
Rám Cagua je vyroben z dvakrát zeslabované hliníkové slitiny s obchodním názvem Actinum DB. Trubky mají poměrně zajímavou profilaci, již na první pohled je patrné, že do výrobního procesu byl masivně zařazen hydroforming.
Modrožlutý přední rámový trojúhelník je opravdu masivní ve srovnání s černými trubičkami zadní stavby, barevná kombinace rámu zaujme. Barvy jsou neotřelé a celkově působí nepřehlédnutelně (druhá barevná varianta je naopak nenápadná a decentní – černá s akcenty červené). Systém odpružení je klasický čtyřčep vybavený Horst Linkem, který krotí tlumič Fox Float vybavený magickou páčkou CTD (climb-trail-descent) – tato kombinace nabízí 155 milimetrů zadního zdvihu.

Drobným, ale nepříliš praktickým detailem mě přijde použití šroubů s torx hlavou u všech čepů na rámu, pro dotažení budete potřebovat snad celou torx sadu. Nedej bože, že se ti nějaký čep povolí na vyjížďce, pokud nejsi MacGyver budeš mít asi problém.





Osazení je v kompletu na Shimano XT – řazení a pohon funguje zcela bezchybně, šaltr s „brzdou“ napíná řetěz více než dostatečně a navíc je ještě pojištěn napínákem od e*13. Brzdy XT jsou top, o tom není třeba vést diskuzi. Výhradu bych měl k použitým kotoučům a nábojům resp. k uchycení kotoučů Centerock není rozhodně mým favoritem. Chválím velké až předimenzované průměry – 203mm vepředu a 180mm vzadu – brzdí to naprosto nekompromisně.

Shimano náboje byly napletené do poměrně úzkých Alex MD 23 ráfků, celý tento komplet byl obut do Schwalbe Nobby Nic 2.35. Úzký ráfek + velká guma = máte pocit, že je nazutý balón (dle mého názoru číslo 2.35 u Schwalbe zřejmě neoznačuje šířku – ve srovnání s jinými značkami jsou stejně označené pláště výrazně širší). A asi nikoho nepřekvapí rozměr 650b (27,5"), že?





Co se týče kokpitu, tak na ten jsem si dlouho zvykal – 740mm široká řidítka mě nesedly – jejich zahnutí a zvednutí není mým šálkem kávy, ale to je samozřejmě záležitost osobní preference. Představec byl příjemně krátký, ale až komicky subtilní, na funkci (rostlináře) to samozřejmě nemá vliv, ale v kombinaci s masivním rámem to vypadalo divně.





Nechybí důležitý, řekl bych zásadní, komponent enduro kol – teleskopická sedlovka. Uvítal jsem RockShox Reverb se 125mm zdvihu, samozřejmě dálkově ovládaný z řídítek. Bohužel odpalovací tlačítko si tradičně nerozumí s brzdami Shimano, takže buď si lámeš palec nebo si musíš lehce posunout brzdu, tak aby jsi na tlačítko dosáhl.



Na trailu
Chování zadní stavby je čtyřčepovsky tradiční. Stavba je hodně aktivní a to i pod brzdami, to s sebou přináší i negativa – bez přepínání módů resp. s plně otevřeným tlumičem se kolo dost výrazně pohupuje při šlapání, při Climb módu pohyb výrazně vymizí a kolo jede více než dobře. Téměř většinu kopců okolo Brna jsem vyjížděl na velkou pilu (malou mám až na výjimky zakázanou), až při focení jsem zjistil, že tato velká pila se na mě usmívá 38 zuby – zažil jsem velké překvapení, buď jsem letos fakt nadupanej nebo kolo tak dobře jede. Nevím jak vy, ale já vím odpověď zcela přesně, bé je správně.





Hlavovka je příjemně položená (67 stupňů), kolo je ve sjezdech stabilní, dobře drží stopu, ale přitom to není neohrabaný tank u kterého se nadřete jako mezek abyste při každém změnu směru, to díky poměrně krátké zadní stavbě. Přestože sedíte spíše za úrovní šlapacího středu a horní rámová trubka není extra dlouhá, tak nemá kolo tendenci se výrazně vzpínat a stavět na zadní.





Aktivní zadní stavbě příliš nesekunduje přední vidlice Fox 34 Talas, o její nechuti reagovat na drobné podněty toho již bylo napsáno mnoho, nebudeme se opakovat. Sice preferuji tužší nastavení, ale takový Float by byl něco jiného, sice by neměl přepínání zdvihu (zde 160 / 120 mm), které já osobně příliš nevyužívám, ale chod by byl nesrovnatelně citlivější.







Závěr
Ghost Cagua 6550 je výborné all mountain / enduro kolo, takové které přesně plní zadání – dobře nahoru a ještě lépe dolů. Za cenu lehce přes 80 tisíc (zde) korun dostanete kolo, které je absolutně bez investic, kompletní „ikstéčko“, teleskopka, napínák. Pokud bych byl šťoural vytkl bych absenci vnitřního vedení (příprava na rámu je), které však nepovažuji vyjma sedlovky za nezbytné.



Diskuze

  • anonymní uživatel kreveta 3.6.2014 v 10:14

    moc příjemná geoška... a jinak si myslim že multiklíč s torxema neni až zas takovej luxus ;)

  • anonymní uživatel lukas (lukas.bielicky (a) gmail.com) 3.6.2014 v 10:42

    v kazdej recenzii je strasny problem s remote od reverbu a shimanom na rajdoch. v tej medze medzi brzdovou objimkou a gripom je uplne idealny, na lavej strane.aj ked v pripade, ze niekomu vyhovuje mat brzdy vodorovnejsie, moze to byt problem

  • anonymní uživatel -TR- 3.6.2014 v 17:09

    Mam v tom chaozz v recenzi je chování ,,čtyřčepovsk tradiční" ,mě to připadá jak přepákovanej jednočep nebo se mejlím asi si sedím na vedení...:)

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 3.6.2014 v 21:32

    Když se podíváš pořádně tak zjistíš a) že se mejlíš nebo za b) že si sedíš na vedení ;-).

  • anonymní uživatel -TR- 3.6.2014 v 23:22

    jednocep je to kdyz je zadni kolo uchyceno na stejny trubce ktera vede primo od stredovyho čepu a zadni kolo tak vykonava kus kruznice, zatimco 4cep chodi vice mene dost svisle takže jestli tomu mam rozumet : pozice cepu je nad patkou jako u Kony je to prep. jednocep,pozice cepu +- v ose naby je to 4cep?? a nebo Přepákovaný jednočep (u nás se říká čtyřčep)??? CHAOZZ

  • anonymní uživatel RB 4.6.2014 v 7:21

    Po dlouhé době co mě nějaké kolo zaujalo, pěkná výbava a geo a k tomu rozumná cena když vezmu že je to na 650b s teleskopem a komplet na XT. Jen vidli bych vyměnil za beztalasovou verzi a nejlépe 36mm, ale tu asi na 650b nedělaji.

  • anonymní uživatel hoffman 4.6.2014 v 10:17

    TR: je to 4čap, čap je na spodnej vzpere, čo je na tom také zložité ..

  • anonymní uživatel Holy (12henry14 (a) seznam.cz) 4.6.2014 v 11:25

    Má to úplně stejně čepy jak třeba DP Extáze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí