MojeKolo

Report: Specialized enduro série Kouty

Autor: ZR, kategorie: Report, vydáno: 3.6.2014

První kolo české Specialized enduro série mělo stejně jako loni, tak i letos stejné místo konání. Otevíracím podnik opět hostily Kouty nad Desnou. Trať byla velmi fyzicky náročná, hodně šlapavá, ale prověřila i technickou zdatnost jezdců. Jak závod viděla Znojemská raketa Ríša Sýkora si přečti v reportu.





V Koutech se jeli endurové závody již dvakrát. V prvním ročníku se vyjíždělo na starty jednotlivých RZ vždy lanovkou a v loňském roce se téměř vše šlapalo. Na letošek udělali pořadatelé kompromis v podobě výšlapu na 1. RZ po asfaltce okolo nádrží Dlouhé Stráně a poté výšlapu/vytlači z cíle 3. RZ, který byl v půli kopce, na poslední měřený úsek. Zatím co prvně zmíněný výšlap byl poměrně vítaným rozhýbáním „po ránu“ před prvním sjezdem, druhý výšlap/výtlač byl opravdu bonbónek, tlačit kolo pod lanovkou v nejprudších místech sjezdové trati podle mne do endura opravdu nepatří.

Když už víme jak vypadaly transfery pojďme se podívat na jednotlivé RZ. Jednička vedla z velké části po sjezdové trati. I přes jeden kratší výjezd po asfaltce v horní části a šlapavější dojezd do cíle, byla tato RZ z mého pohledu nejtechničtější. Nejrychlejší časy se tu jezdily lehce nad hranicí sedmi minut.





To druhá RZ byl přesný opak. Fyzicky nejnáročnější trať obsahující dva výjezdy a dlouhý mírný kopec ve střední části. Myslím si, že zde byl rozhodně překročen limit 15 % jízdy do kopce na délku rychlostní zkoušky, který se uvádí v pravidlech pro Specialized enduro série. Nicméně to bylo pro všechny stejné a nejrychlejší tu strávili necelých 13 a půl minuty.

Trojka byla asi nejhezčí, začínalo se „Starou Medvědicí“, poté kousek po sjezdové, a pak následoval zcela nový úsek „Hřebenovky“. Tato část byla velice rychlá, a proto také dosti nebezpečná. Podklad tvořily vlhké kořínky v jehličí, a tak se mi nejednou stalo, že se mi octlo přední kolo ve smyku. Po této části následoval cca 300 metrový sprint do mírného kopce do cíle. Časy nejrychlejších tu byly okolo čtyř a půl minuty.





Po absolvování tří RZ už budou jezdci dosti zničení, řekli si organizátoři. Takže nejlepší bude když se trochu projdou. Proto zřejmě transfer na poslední měřený úsek navedli pod lanovkou. Jak už jsem psal výše tohle byla opravdu blbost.

Poslední RZ startovala zhruba ve třetině „Staré Medvědice“ a po této trati se jelo celou dobu až ke spodní stanici lanovky. „Starou Medvědici“ mám rád, takže až ke stanici to bylo super jenže pak následoval sjezd do lesa napravo a následný zabijácký výšlap zpět nahoru ke stanici. Zde se trať napojila na úsek, který vedl do cíle na náměstíčku a byl stejný pro první, druhou a čtvrtou RZ. Nejrychleji se tato RZ jezdila lehce pod sedm a půl minuty.

V mužích vítězí loňský suverén Jirka Fikejz (AGang- Enduroteam.cz) na druhém místě dojíždí s minimální ztrátou Přemek Tejchman (FDF Commencal) a třetí je Tomáš Kutin (AGang- Enduroteam.cz). V holkách bere zlato Andrea Drengubáková, stříbro Ivana Pechoutová (Sram Endruo Team) a bronz Zuzana Pirzkalová (GT Bicycles Opportunity). Mě se daří dojet na 13. místě, se kterým jsem poměrně spokojený.





Koutecké enduro bylo opět velice náročným závodem jak po technické tak hlavně po fyzické stránce. Pro příště by bylo dobré kdyby pořadatelé o něco lépe vytyčili tratě, protože jsem slyšel hodně stížností na bloudění v průběhu závodu. A dojezd do cíle stejný pro tři RZ taky nebyl zrovna šťastným. Jinak z mého pohledu šlo o povedenou akci. Pořadatelé mohou být jistě spokojeni s i počtem startujících závodníků, který přesáhl 160 jezdců. Smůlu si zde bohužel vybral Milan Myšík, když spadl v rock garden hned v první RZ tak nešťastně, že si poranil loket. Svůj den neměl ani Michal Prokop, který figuroval ve výsledkové listině s DNF poté, co na dvojce rozřízl přední plášť. Kompletní výsledky zde

Další závod Specialized enduro série se pojede již za 14 dní na Ještědu.







Na závěr jsme se zeptali dvou jezdců z popředí výsledkové listiny, Přemka Tejchmana (FDF Commencal) a Tomáše Kutina (AGang- Enduroteam.cz) na dvě stejné otázky.



První na řadu přichází Přemek Tejchman

Jak jsi spokojen se svým výkonem, našly by se nějaké chybky, něco co zlepšit?
Se svým výkonem jsem spokojený. Chybám se na tak dlouhých RZ nedá vyhnout. Hodně mě mrzí pád ve 4 RZ. Klasika, české enduro je hodně šlapavé, tak musím zapracovat ještě na fyzičce

Jak hodnotíš trať, ať již výjezdy, tak i samotné RZ? Jakou techniku jsi použil pro zdolání nejprudšího úseku pod lanem – tlačil jsi kolo nebo ho nesl?
Na můj vkus byli strašně šlapavé, přišlo mi to místy přitažené dost za vlasy. Tak se zase rozhodovalo hlavně ve šlapání. Jinak, když si odmyslím to šlapání, tak tratě byli hodně parádní. Náročné i na ruce, to se moc v Čechách nevidí. Jedno velké minus bylo značení na některých místech nebylo a na některých bylo zase dost chaotické. Tak člověk nevěděl kudy muže jet, aby nedostal penalizaci a zase aby nejel někam nesmyslně daleko. Nejprudší část jsem prostřídal – chvilku nesl kolo na zádech a chvilku tlačil Bohužel se našli i tací který tento transfér netlačili nahoru, ale šli jinudy.





A odpovědi zde jsou Tomáše Kutina

Jak jsi spokojen se svým výkonem, našly by se nějaké chybky, něco co zlepšit?
Se svým výkonem jsem celkem spokojený i přestože ta díra na špičku je propastná. Musím zamakat na časovce, ta mi dělá problém a na tom, aby mne nohy nebolely už po startu . Jinak všechny RZ jsem jel spolehlivě pouze jednu klopku ve čtyřce jsem dost zkazil.

Jak hodnotíš trať, ať již výjezdy, tak i samotné RZ?
Trať v Koutech hodnotím každý rok velice kladně, jelikož je to jeden z nejtěžších závodů série. Myslím, že trať byla spravedlivá pro všechny, technických trailů bylo hodně a výjezdy byly také, ale v rozumném množství. Takže já k celkovému okruhu a k jednotlivým RZ nemám žádné výhrady, naopak! Líbí se mi, že délka RZ v Koutech je vždy větší než co je u nás zvykem.

Jakou techniku jsi použil pro zdolání nejprudšího úseku pod lanem – tlačil jsi kolo nebo ho nesl?
Pro transfer ze trojky na čtyřku sem použil techniku tlačení.

Foto: Enduroserie.cz

https://www.youtube.com/watch?…

Diskuze

  • anonymní uživatel Lol 3.6.2014 v 14:11

    Jak si někdo může v enduru stěžovat, že trať je hodně šlapavá...???!

  • anonymní uživatel vondrus 3.6.2014 v 14:51

    Treba ja muzu :-D

  • anonymní uživatel MP 3.6.2014 v 15:06

    Nevím co by si člověk nemohl stěžovat na to, že RZ jsou šplapavý? Proč ne?

  • anonymní uživatel st 3.6.2014 v 16:39

    Mysím že Kouty jsou na Enduro už moc vyhrocený.. Sotva to člověk vyšlápne, a pak to má udržet a užít si to ve sjezdu?? Chápu, Enduro je IN :-)

  • anonymní uživatel Tome 3.6.2014 v 16:44

    Letos výbornej závod, pořadetel se poučil z loňských chyb. U mě za jedna+

  • anonymní uživatel MSH 3.6.2014 v 18:42

    Super závod, jediná výtka snad za tu dlouhou nudnou lesní cestu po rovině na RZ2 a to neúplné značení.

  • anonymní uživatel lejnič 4.6.2014 v 8:17

    st: nechápeš nic, enduro neni pro chcípáky...

  • anonymní uživatel Rostič (www.superstojan.cz) (superstojan (a) seznam.cz) 4.6.2014 v 8:50

    Můj první enduro závod, bylo to fajn, počasí luxus, povrch luxus, v Koutech to je miniDH na enduro kolech :-D přežil bych to tlačení pod lanovkou, tu dlouho šlapavou rovinu, ale to značení asi na 3 místech bylo fakt špatné. V první RZ se nás sešlo asi 6 na jednom místě a nikdo nevěděl kudy nakonec jsme se někteří rozhodli správně, ale stálo mě to 2 minuty a stačilo pár metrů pásky...

  • anonymní uživatel lejnič 4.6.2014 v 9:23

    to je hrozný to enduro! je to moc sjezdově vyhrocený, musí se tam šlapat do kopce a ještě ke všemu se to jezdí na enduro kolech který jsou hrozně IN! tvl vy ste fakt pacienti, zkuste si příště spíš nějakej XC race... a elasťáky si kvůli tomu pořizovat nemusíte.

  • anonymní uživatel dawe 4.6.2014 v 9:40

    divácky asi hodně zajímavý,o napětí není nouze.... dívat jak se tlačí kola nahoru.vyhrává ten kdo má nejvíc naběháno..HaHa

  • anonymní uživatel hoffman 4.6.2014 v 10:32

    lejniči, je nemálo ľudí, ktorí prešli z xc na enduro, práve kvôli tým vyhroteným dh erzetám, a kľudne to môžeš ísť na xc kole v pančuchách.

  • anonymní uživatel DD 4.6.2014 v 10:59

    nejlepsi je kdyz te nekdo dobehne, pak ti nadava ze ho nepustis dolu a ty mu mezitim ujedes :D

  • anonymní uživatel lejnič 4.6.2014 v 14:22

    hoffman: to mi přece vůbec nemusíš vysvětlovat.... právě tu radim místním komentátorům kterým vadí po náročnym výšlapu drsnější sjezd ať překonvertujou z módního EN na XC kde se nebudou muset dolekopcom tolik trápit...a můžou to jezdit klidně v krunýři když se jim to líbí.

  • anonymní uživatel honza 4.6.2014 v 15:07

    Hej Lejnič, ty jsi mi nějakej chytrej.

  • anonymní uživatel dawe 4.6.2014 v 16:20

    Kouty mají převýšení 500m,což je dost krutý i pro takový borce jako Lejnič...marně přemýšlím jestli je u nás takovej kopeček asi není tak Lejnič nemachruj že to dáváš levou zadní...ale možná si ten závod vyhrál co já vím.

  • anonymní uživatel Qain (Qain (a) centrum.cz) 4.6.2014 v 17:00

    nevim jestli uz mam fakt tak deravou hlavu, ale podle me jsem vloni jel nahoru lanovkou jen jednou a to na RZ4, nikoliv na kazdou z RZ jak se pise v textu.

  • anonymní uživatel ZR 4.6.2014 v 19:10

    to Qain: v textu se pise, ze se lanovkou jelo predloni (prvni rocnik) a ze loni skoro vse po svejch

  • anonymní uživatel st 4.6.2014 v 20:22

    Nikomu neříkám, vole nejezdi to Enduro..!! Jen jsem nepochytil pointu v tom, šlapat kopec co má převýšení víc jak 500, navíc s lanovkou :-)Kolik hobby jezdců si ty Kouty stejně dává i v roce?? Ruku na srdce pánové :-) Nehlaste se všichni! :-D Tu stejnou otázku položím i DH/FR jezdcům.. Rozdíl bude obrovský!!! Někteří už možná tuší, kam tím mířím.

  • anonymní uživatel st 4.6.2014 v 20:37

    lejnič-možná lepší na XC elasťáky, na DH šortky..než na Enduro tahat 2 helmy ap. Ale když to někoho oslovuje.. :-D

  • anonymní uživatel dawe 4.6.2014 v 20:49

    Díval jsem se na světové enduro závody v Punta Ale,měli tam čtyři RZ dohromady s převýšením 1700m!pokud bych bral čistě teoreticky jeli každou s převýšením 425m...Kouty mají 500m :-)

  • anonymní uživatel natureman42 (javornickeokruhy (a) gmail.com) 4.6.2014 v 22:13

    A co trocha inspirace u konkurence?
    youtu.be/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí