Report: UL-LET 2014 - aneb jen růžová to může být...

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 28.6.2014

Tři disciplíny, dvě vítězství, jedno třetí místo. Úlet? Ano prosím. Kdo se ve sjezdových luzích a hájích jen trochu pohybuje, bude mu to jasné. Hynek Strouha, aka Růžovák nám zcela bez ostychu „vykradl“ letní kino. Jak bývá u mě zvykem, neodbudeme to celé jen několika řádky.

UL-LET 2014 nebyl tentokráte jen o sjezdu, ale do programu jsme zařadili disciplínu XC Eliminator a Bunny hop contest. V pořadí čtvrtý ročník, šel do boje tentokrát bez podpory Majálesu v zádech, nýbrž jako zcela samostatný, nový sportovní festival. Logicky to na počtu diváků muselo být znát. I tak se jich sečteno za celý protočilo kolem tisícovky. Michal Berka to rozjel do majku hned od úvodu pěkně zvostra a vzhledem k návaznosti disciplín honil diváky po areálu z disciplíny na disciplínu. A oni nejen fakt chodili, ale i fandili, zkrátka atmosféra vynikající.





Ke trati DH. Jak bylo avizováno, po loňském pekle jsme se letos zaměřili na maximální jezdivost a bezpečnost. Výsledkem byl vlídný Mamut = drop s letištěm místo dopadu, nezáludný Mastodont, který si buď skákal nadvakrát, anebo po vlastní úvaze letěl 11 metrů. Cílový drop = skoč, či jeď po schodech. Výsledek? Spokojený rideři, spokojený zdravotníci, spokojený organizátoři netrnoucí při každém prúletu méně zkušeného jezdce.





K systému závodu. Sjezd klasicky – dvě kvalifikační kola, top 20 finále. Ve 14 hodin to odpálila Síma Jirková, jako jediná v ženách a hned tam poslala celýho Mastodonta na čistotu. Ústa diváků se zasekla v pootevřených sanicích a slabší povahy vytahovali, slovníkem Márošáka, náhradní slipečky. Rider za riderem se řadil na startu, který byl letos hoden úrovně svěťáku. Dle fotek je zřejmé, že partner akce Dveře Třešňák se toho fakt nebál a postavil zkrátka slušnej gate-úlet.

Růžovák o sobě dal důrazně vědět hned v prvním kole, když o dvě desetiny pojel Slávu Szmigielskyho a o více než vteřinu domácí superstar Michaela Měchuru. Ten však po prvním kole letěl na rentgen, protože si obnovil při dopadu dropu zranění palce, takže do dalších bojů zasáhnout nemohl. Velká škoda, protože tenhle trojboj by měl určitě grády. Zdržovat kvaldou nebudu, přehledně je najdete zde.





Po prvním kole se dělo totiž něco mnohem důležitějšího. Celkem 14 riderů si to v kvalifikaci XC Eliminátora rozdalo o nasazení do vyřazovacích rozjížděk. V prvním kopci se za mlíko namotalo možná 100 vřískajících diváků a nenapadlo je nic lepšího, než každého závodníka hnát jak nadmutou ovci. Růžovák kvaldu vyhrál na svém endurku, což však ještě samozřejmě nic moc neznamenalo :).

Druhý kolo sjezdu, Růžovák to tam poslal opět jak za mlada a jako jediný stlačil čas pod 36 vteřin. To už nám vykrystalizovala 20ka TOP jezdců pro finále. Ti šli na párek. Ne tak Růžovák, ten se naopak začal shánět po elasťácích :)





Eliminace XC svedla 12 jezdců do 4 eliminační rozjížďky po třech lidech, postupovali první dva do TOP osmičky. Má malá vsuvka z pozice aktéra. Po čtvrtfinálovém souboji s Peťou Ježkem v závěru stoupání, jsem si dojel pro druhé postupové místo a těšil se na semifinále. Tam čekal Růžovák a další dva chrti. Inu poslal jsem to od startu do zatáčky za Růžovákem, který tam byl překvapivě nejdřív, s tím, že mezi chrty vyhraje nejostřejší loket. Z motanice jsem se zorientoval nejlíp a po krátké dupačce po rovince do kopce nasadil metodu: seskoč, jseš vedle kola širší, mazej hore. Taktika vyšla a na kopci jsem byl stále za Růžovákem. Bohužel převody jsou převody a kyselina mléčná je kyselina mléčná, takže v cíli třetí, jeden chrt však za mnou – dělené 5–6.místo = spokojenost.





Do finále tak prošla čtyřka Hynek Strouha, Ondřej Fiala, Vladimír Kříž a Luboš Vobořil. Tady už dav padal ze stromů, Čerw pobíhal po kopci jak blázen, zakopával GO Prem na tyči o nohy frenetických fanynek a klasicky začal mutovat při honbě Růžováka za prvním XC titulem. Hynek se s tím nepáral, metoda start- cíl, nahoře se ohlédl s 10 metrů náskokem a po cestě do cíle mohl kynout divákům jak Kulhavý na okresním přeboru. Mezitím se trojka elastických prala velmi důstojně mezi sebou a na Mastodontu jsme je měli všechny pohromadě. Prostě krása. Druhý nakonec Ondřej Fiala následován Vladimírem Křížem a Lubošem Vobořilem.





Jakmile nám mistr dne poslal do své strouhy malé pivo, mohlo se začít s finálem sjezdu. Dav lačnící po krvi se přesunul k Mastodontovi. Michal Berka přitopil pod kotel a poslal tam na úvod naší Simonku. Ta roztočila pedály s takovou vervou, že po pár metrech utrhla šaltr. Následoval úprk do stanu na servis, aby to dali dokupy aspoň na jeden převod. Mezitím muži na startu. Místo Míši Měchury, který rentgenoval v nemocnici se na poslední chvíli na startovku dostal Štěpán Pecka, organizátor Bunny hop contestu. Ten krásnou jízdu ukončil na schodech, když mu pod kola místní makak hodil zákeřně slupku od právě dojedeného banánu. Velká škoda, kvalifikační čas by si vylepšil výrazně.





Mezitiím prúlet, stíhal prúlet. A když tam mocný ufák Mára Majtán vyslal ještě mocnějšího whipa, tak i Růžovák pohledem na LED obrazovku zelenal závistí. Škoda, že se Mára opičil po Símě a pro změnu utrhl šaltr on. Pádů bylo z přehrocenosti několik, přeseda UFO-RIDE.CZ, Kuba Zetko Krejčí to poslal na Mastodontovi do proti hrany a odbrzdil náraz kolenem, závod dojel, afterparty taky. Bohužel další den v místním hospitalu slyšel nepříjemný verdikt – přetržený vaz v koleni a meniskus a v pondělí ho čeká operace. Fast recovery bro! O vzruch se postaral i místní punker Lukáš Yago Dvořák, který to jako jeden z mála vysílal na hardtailu přes Mastodonta, na schodech to však zahodil, a na slušné umístění tak mohl zapomenout.





První osmička, to už byl metal, za kterou by se nestyděla ani festivalová produkce Brutal Assaultu. Co borec, to výkon pod 40 vteřin. Bérovi už vypadával chvilkami hlas, není se co divit, kadence slov byla rychlejší než šlapání hlavních aktérů. A když Sláva Szmigielsky svůj super čas z kvaldy stlačil o půl vteřiny, přítomným dámám mrzl poševní sekret. Všechny zraky se upínaly k muži dne. Růžovák nahoře vypnul mozek, narval to tam a na setinu zopakoval svojí druhou kvalifikační jízdu. O pouhých dvanáct setin tak porazil Slávu! To však nebylo vše. Síma na startu s opraveným kolem na singlespeeda, pět set lidí přepadává přes zábrany a ženou jí na Mastodonta. Výsledkem byl 9. čas ve chlapech…?!?





Inu UL-LET 2014 byl fakt úlet. Takže se nekončilo a šlo se skákat přes laťku. Té se zúčastnilo kolem 20 skokanů a ukecali jsme i Růžováka. Mysleli jsme si, že teda jako něco dá, ale že dá ten mamlas 96 cm, to už jsme jenom mávli rukou. Kdyby nepřijeli trialisti, z nichž jeden je mistr Evropy a do kolonky příslušnost neměli trialshow.cz, bral by třetí titul. Nejvyšší skok dne měl 114 cm, prakticky z místa a jeho autorem byl Vlastislav Čiháček, 98 cm skočil jeho parťák Petr Jeřicha.





Po této věci se již připravovala projekce s highlighty dne, celkem půlhodinová promítání na 12×6 metrů plátno se zaslouženým pivkem neměla chybu. Afterparty bez barmana a další lahůdky si necháme už jen na interní diskuzi v rámci politiky zlepšování na roky další. Všem co se podíleli na téhle jedinečné akci olbřímí dík a nezapomeňte čtvrtek 3.7. v 17:40 zapnout ČT sport. Bude to úlet…

Výsledky finále: http://www.ul-let.cz/…y/finale.pdf

Foto: Karel Dvořáček www.sportyusti.cz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí