MojeKolo

Enduro po polsku

Autor: Jakub Šourek, vydáno: 3.7.2014

Pokud jste také toho názoru, že ani technické XC na straně jedné, ani bikeparkové tratě na straně druhé nejsou to, co by mělo naplňovat pojem enduro závodění a pokud už vás přestalo bavit diskutování, jaký závod v ČR k tomuto naplnění byl nejblíže…tak zkuste polské pojetí. Kuba Šourek vám o tom řekne více.





Moje svědectví se bohužel omezuje jen na jednou ze dvou zde konaných sérii, a to na seriál závodů organizovaných partičkou z EMTB. EMTB není firma ani organizace, je to především komunita spojená kolem internetového fóra, kde se poznávají, sdružují a domlouvají si akce a srazy. Sounáležitost k sobě dávají někteří členové najevo i vlastními dresy s logem EMTB. Je to komunita riderů sama sobě určující koncept a podobu endura. Velká parta přátel, kterou sjednocuje chuť sjíždět nesjízdné a objevovat nové lokality a nové traily, které zkusí sjet, pospojovat v mapě do trasy, pak je olemují páskami a pozvou ostatní bližší i vzdálené kamarády a kolegy. Prostě „back to the roots“! Kromě závodů si pro sebe a nebo pro ostatní cyklisty pořádají společné výlety, vyjížďky, školení techniky jízdy. Velmi často jezdí za terénem i do Čech.





Závody si organizují prakticky sami, od hledání tratí, prvotního plánování až po pípání čipů závodníkům. Obvykle jim hlavní podporu poskytují místní kolegové bikeři, mnohdy kámoši z fóra, a nebo pomůže město… pomáhají osobní vazby… a nejvíc jim pomáhá jejich vlastní nadšení. Zvládají to bez záštity a podpory velkého partnera či značky, většinou. A překvapivě to nikterak neovlivňuje kvalitu závodů a zážitek z nich to činí ještě lepší. Absolutně to není nic amatérského ani punkového. Má to to co to má mít a mnohdy ještě o dost navíc. Akce EMTB jsou v podobném duchu jako závody na Rychlebkách. A mají i obdobně vysokou návštěvnost jako naše velké závody.





EMTB závody se nesou více v duchu zábavy, přátelství, dobré nálady a méně v duchu závodění, napětí a rivality. Je to především dobrodružství. Transfery jsou mnohdy za trest a tlačení tu není ostuda – protože tu a tam tlačí nakonec všichni, ale nikdo si moc nestěžuje, i když se to už po druhý tlačí nahoru jarní rozmáčenou lyžařskou sjezdovkou nebo se prodíráte houštím. Ale ty sjezdy, panečku, t8:00y za to stojej! Organizátoři z EMTB se nebojí naservírovat vám ty nejsyrovější porce endura a poslat vás poprat se s terénem. Dlouhé technické kamenné pasáže, cesty vymleté vodou, zpestřené blátem, divoké sjezdy po sypajícím se štěrku nebo vyhrnuté kančí stezky..ale i rozvlněné přírodní traily nebo turistické pěšiny…dostane se vám zde o dost větší porce adrenalinu, než je u nás obvyklé. Potlesk za to organizátoři sklízí stejný, jako samotní vítězové při dekorování po závodě. Ale ani tím zábava nekončí. Po závodě se málokdo sbalí a hrne domu, posedí se u ohně, je afterparty, družná nálada..





Doufám, že si i v budoucnu zachovají EMTB akce stejný ráz a atmosféru, protože mě to ohromně baví a těším se tam na každý další závod. A doufám, že i někoho z čtenářů popadne chuť popojet jen kousek za hranice a poznat jak se jezdí v Polsku. Často se jedná o lokality na severních svazích našich či Slovenských hraničních pohoří, jelikož rovinaté Polsko nemá tak pestré možnosti pro jízdy horským terénem. Pohraničí je tedy místem zaslíbeným a díky okrajové poloze je tu ráz krajiny a příroda mnohdy zachována ve své původní nedotčenosti. Doufám, že se tam potkáme – ať už na startu závodů, nebo jen při výletech za unikátními technickými sjezdy. Kdyby měl kdokoliv zájem, obraťte se na mne pro další informace, trasy, tipy… jakub.sourek@centrum.cz





Pro potěšení oka i ucha přidávám videa a galerie.
Swieradow 2013 – foto a video
Mierozsow 2013 - foto a video
Kluszkowce 2013 – foto a video
Śleza 2014 - fotovideo

Foto: Jaroslaw Marcisz – http://southbike.pl

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí