Zhodnocení závodu M ČR ve sjezdu horských kol

Autor: Milan Suchomel, vydáno: 17.7.2014

Milan Suchomel, vedoucí reprezentace a člen komise MTB za sjezdové disciplíny shrnul víkendové Mistrovství republiky ve sjezdu v následujícím článku v Koutech nad Desnou.



V první řadě bych velice rád vztyčil palec pořadateli závodu, kdy se tento úkolu zhostil na výbornou. Zvláště náčelník Michal Nevrkla a parta okolo Lukáše Holubce odvedla týdny vynikající práce na úpravě trati. Rovněž tak zabezpečení trati během závodu bylo příkladné. Dík patří i horské službě Jeseníky, hasičům z Petrova nad Desnou a mnoha dobrovolníkům, bez kterých nelze takovéto závody uskutečnit. Časomíra sportsoft fungovala a komentátor Michal Berka neměl chybu. Společně s úpravami rozpisu ČP a vstřícnosti hlavního organizátora Remoex v posledních letech (expert bez licence, nová časomíra, časový rozpis, vyšší finanční odměny, zvýhodněné jízdné…) se podařilo na závod ČP přilákat 172 závodníků, což je po minulých hubených letech určitě příjemné zjištění a zavazuje to organizátora k tomu, aby udržel laťku na stejné úrovni. Rovněž tak divácká kulisa byla díky prezentaci závodů plakáty v okolí Šumperka překvapivě vysoká. Tímto děkuji všem závodníkům za jejich účast a prozradím, že již nyní se hledají nové atraktivní lokality tak, aby v sezoně 2015 měl ČP pět závodů na těch nejlepších tratích v České republice a podpořil tak vzrůstající úroveň českého sjezdu v Evropě zvláště u nové nastupující generace. Z výše uvedeného je patrné, že při výběru lokalit je potřeba klást důraz na výběr pořadatele, protože rozdíly úrovně zajištění závodu jsou někdy dost rozdílné a následně mají záporný vliv na hodnocení kvality českého poháru.




Foto: Petr Milfait – http://www.petrmilfait.com/…-desnou-2014



Výsledky závodu již všichni znají, nicméně z mého pohledu potvrdil svůj vzestup výkonnosti Stanislav Sehnal, díky možnosti tréninku s Matějem Charvátem a pravidelné účasti na evropských pohárech v týmu Banshee. Moje předpoklady tedy splnil do puntíku a titul je určitě ve správných rukou. Ondra Štěpánek, který v letošní sezoně střídá lepší a horší chvilky číší z mého pohledu obrovskou sebedůvěrou, což je dobře a jeho přítomností na závodu Moravskoslovenského poháru měsíc před M ČR dokázal, že to myslí s medailí na mistráku vážně. Desetina sice zamrzí, nicméně bude mít ještě mnoho příležitostí titul získat. Lukáš Šplíchal konečně protrhnul psychický blok důležitého závodu, kdy se mu v předchozích letech na mistráku nedařilo i přesto, že v ostatních závodech kraloval a vybojoval pro sebe vytouženou bronzovou medaili.

V juniorské kategorii Martin Lebl potvrdil svoji výkonnost ze světového či evropských pohárů, kdy se umísťuje hodně vysoko a obhájil s přehledem titul. Potěšující pro mě bylo druhé místo Tomáše Uruby, který neustále zrychluje a jeho odstup na Martina Lebla nebyl nijak propastný vzhledem k jeho možnosti startovat v juniorské kategorii ještě v roce 2015. Smolař sezony Dominik Lošák vybojoval bronz, nicméně jako druhoročák v juniorech měl na prvního poměrně značnou ztrátu.



Foto: KUbajsz – https://www.facebook.com/media/set/?…



V ženské kategorii potvrdila suverenitu Jana Bártová. Letošní formu a progres potvrzuje zvláště mezi konkurentkami ve světovém a evropském poháru. Bohužel nadějnou stříbrnou Simonu Jirkovou, která měla Janě šlapat na paty sužuje zranění paty z EP v Mariboru a proto byl mezi oběma konkurentkami poměrně propastný rozdíl. Ostatní závodnice měli poměrně značnou ztrátu nicméně je potěšující účast 6 zástupkyň něžného pohlaví a vysmeknout poklonu nad jejich výkonem a odvahou , protože trať v Koutech je opravdu velice těžká.

Žákovská kategorie trpí neustále nízkou účastí což je zarážející, protože v nedávných letech byl tlak na organizátora, aby tuto kategorii zařadil do ČP. Zda-li je neúčast způsobena povinností mít licenci, či náročností trati nedokážu odhadnout. Mistrem republiky se stal s velkou převahou Tomáš Škarek ve velice solidním čase pod 5 minut.



Foto: huud



Dle průběžných výsledků v sezoně a výsledku na mistrovství republiky si zatím předčasně zajistili účast na zářijovém mistrovství světa v norském Hafjelu všichni tři medailisté v elitní kategorii a mistři republiky v juniorech a ženách.

Vzhledem k excelentním výkonům Martina Lébla byl společně s dotací od ČSC a jeho sponzorů zajištěn jeho start na srpnových SP v Monte Saint Anne a Windhamu ,kdy bude Martin technicky podpořen mechanickým týmem TREK na světovém poháru.

Diskuze

  • anonymní uživatel D.V. fon Norco 18.7.2014 v 7:35

    Musim taky pochvalit. Registrace bez front, trat v perfektnim stavu (skoda ze v nedeli oschla - mam radsi bahynko), obdiv typkum co jeste celej vikend prubezne opravovali klopenky v lese, pomerne dost divaku,... Ja sem si ten vikend beze zbytku uzil !! Takze diky vsem.

  • anonymní uživatel David (proGTbiker (a) seznam.cz) 18.7.2014 v 8:03

    Supr clanek, ale kdyz si to precte lajk, tak se ani nedovi kde se to jelo:):)

  • anonymní uživatel Chrlzz 19.7.2014 v 16:49

    Ja to vidím hned v první větě :)

  • anonymní uživatel David (proGTbiker (a) seznam.cz) 24.7.2014 v 9:42

    THX pro doplneni uvodní věty:) At to svištííí

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí