Test: CrankBrothers Candy 1

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 28.7.2014

Pedály CrankBros jsou druhým nejoblíbenějším systémem pedálu hned po shimaňáckém SPD a ačkoli vždy porážely SPD váhou, mnohdy jejich nákup pohřbila jejich cena. Dnes se ale podíváme na nejlevnější trailové a případně i #enduro pedály Candy 1 které by mohly s oblíbeností pedálu CrankBrothers významně zamávat.





Jistě, u CrankBros často nešlo jenom o jejich cenu, ne každému „šlehače“ vyhovují po designové stránce, navíc oproti SPD pedálům nabízí běžné CrankBros mnohem menší oporu nohy na pedálu a vyžadují co nejtvrdší tretry. Proto vznikl model Candy, šlehač který je obalený kovovou, případně plastovou klíckou pro větší možnost opory nohy a taky jednodušší nacvaknutí. My si do testu vybrali nejlevnější model, Candy 1, který se skládá z ocelového těla a kompozitové klícky.





Hlavní výsadou pedálů CrankBrothers byly vždy čtyři věci. Nejjednodušší nacvaknutí v jakýchkoli podmínkách, „float“ 8 stupňů tzn. nejste v pedálu zacvaklí „napevno“, ale máte drobnou vůli která šetří kolena, možnost nastavení vycvakávacího úhlu mezi 15 a 20 stupni podle umístění kufru s tečkou a na levou nebo pravou nohu a hlavně bezkonkurenční váha. Candy 1 tohle všechno splňuje, kufr jde dobře dovnitř i když je obalená blátem nebo sněhem díky tomu, že je klícka nezávisle naklápěcí vůči středovému „šlehači“, noha není pevně v jednom místě ale ne tolik aby to znamenalo nepříjemný pocit a váha páru je neuvěřitelných 260 gramů, což z nich dělá sen enduro gramařů.





S nízkou váhou ale přichází starost o životnost, ostatně většina plastových věcí na kole moc dlouho nevydrží. Tohle ale u Candy 1 rozhodně neplatí. Po třech měsících ježdění a dostávání na… klícku, sice nesou stopy drobného bití, ale nejedná se o nic než o povrchové škrábance ('tis but a scratch). Funkčně mají jedničky jedničku. Z čeho ale obdrží horší známku je kompatibilita s obuví. Zatímco většina běžných treter se o klícku bez problémů zapře a pocit na pedálu je velmi jistý, BMX či DH SPD boty mají většinou výřez na kufr v podrážce jednak široký a dlouhý a taky je kufr v podrážce většinou málo „utopený“. Bota se potom o pedál nemůže pořádně zapřít a visí pouze na křídle středového šlehače, takže klícka, coby opora pro nohu úplně ztrácí význam. To ale samozřejmě neplatí u všech, nejhorší pocit jsem měl asi na nových FiveTen Impact Vxi Clipless, ty jsou ostatně dělané primárně na pedály s velkou platformou. O něco lépe na tom byly dříve testované Oneal Torque SPD, ty mají kufr více utopený v botě, takže jsem se o klícku opřel víc. Úplně ideální by mimo klasických XC treter, měly být starší nášlapové fiveteny, jako je např. model Hellcat, ty mají výřez na kufr co nejmenší a zároveň nejlépe utopený, ostatně byly vyvíjeny primárně pro fungování s pedály CrankBros. Na utopenost kufru ale myslí i v CB a proto je možné dokoupit sadu návleku na pedály, které zvýší jejich profil a tím pádem kontakt s podrážkou. Věcí na kterou si lidé





CrankBrothers Candy 1 jsou lehoučké pedály, které nacvaknete i kdyby trakaře padaly (nebo na vás na Megavalanche padali spoluzávodníci) a v případě použití správných bot poskytnou skoro stejnou oporu nohy jako na mnohem větších a těžších pedálech. Nemluvě o strašně super barevné krabičce ve které přijdou. A za cenu 1 299 Kč neudělají ani velkou díru do vašeho rozpočtu. Už jenom stačí vybrat si jednu ze 4 barev.

Pedály do testu nám poskytl český dovozce Progress cycle.





Diskuze

  • anonymní uživatel Bersekr 28.7.2014 v 8:18

    ... a je to kompatibilne s 27,5 ?

  • anonymní uživatel Půlpán 28.7.2014 v 10:40

    #not specific

  • anonymní uživatel Kumestrol (kumestrol (a) freeskiing.cz) 28.7.2014 v 12:59

    mam CB mallet 3 a jsou nej...

  • anonymní uživatel stofan 29.7.2014 v 1:26

    a je to teda na to enduro hej ? :D

  • anonymní uživatel Půlpán 29.7.2014 v 6:50

    stofan: #not specific, but...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí