Test: vyosené vložky tlumiče Offset Bushings

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.8.2014

Trocha toho domácího ladění ještě nikdy nikomu neublížilo, ostatně pokud jste bikingu doopravdy propadli a vaše nároky na kolo s narůstajícími roky a prostudovanými internetovými diskuzemi stále stoupají, není mnohdy lehké, aby vám tovární geometrie úplně sedla. Jedno z možných řešení nabízí Angličané, kteří si říkají Offset Bushings. A co tihle jedlíci masových koláčků vymysleli?





Ono to vlastně tak úplně nevymysleli oni, nápad excentrických čepů do ok tlumiče je starý asi jako tlumič sám. No možná tak dlouho ne, je spíš starý jako internetový diskutér a ladič sám. O co jde? Zjednodušeně se jedná o vložky do tlumiče, které nahradí původní. Jak už jejich název napovídá, mají offset, tedy „vyosení“ díry na šroub. Toto vyosení pak zkrátí nebo naopak prodlouží vzdálenost „oko-oko“ v rámu a tím pádem posadí nebo naopak napřímí geometrii. U Offset Bushing je to konkrétně o 1,5 stupňů na hlavové trubce, pokud má vaše kolo 6mm šrouby, nebo o 1 stupeň máte-li 8mm šrouby. Tato čísla samozřejmě platí jenom při použití páru excentrů, nicméně můžete pořídit jednotlivé kusy samostatně.





My offsety nasadili na našeho redakčního Patriota, kterému položení hlavy o stupeň a snížení středu rozhodně pomohlo, v kombinaci se 160mm vidlicí to z něj vytvořilo poctivé závodní #enduro.





Obavy, které se při použití těchto dílů vynoří, jsou v první řadě: „bude to držet na místě a nebudou se excentry otáčet jak nemají“ a „nebude to kolo potom míň chodit“. Po třech měsících ježdění zní odpověď „ne“ a „stopro ne“. Upřímně nedokážu říct, jak je možné, že excentry se vždy vrátí na stejné místo, jako byly před zmáčknutím tlumiče, ale prostě to tak je. Asi fyzika a tak. Ze začátku jsem je kontroloval co pár dní, ale vzhledem k tomu, že se nehly ani o milimetr, nechal jsem to na nějakou dobu být. Ani po měsíci ale další kontrola neodhalila, že by se čep nějak protáčel. Co se týče zdvihu, jeho ovlivnění tím, že se zkrátí oko-oko je kapitální blbost. Tlumič zůstane stejně dlouhý, zdvih kola je zachován, jediné, co se změní je, že se doraz zadního kola posune o kousek nahoru, u normálních rámů to ale neznamená, že se bude pneumatika dotýkat sedla, minimálně u Patriotu jsem nic takového nezaznamenal ani při použití 2,4" pneumatiky. Jediným negativním dopadem offsetů je mírné zhoršení citlivosti na začátku zdvihu, obzvlášť u systému DLP, protože u kyvky, která přenáší pohyb zadní stavby na tlumič dochází k poměrně velkému otáčení v čepu tlumiče. Při použití offsetu jenom na jedné straně tlumiče k žádnému znecitlivění nedošlo.

Cena za tuhle srandu je stanovená na 10 liber za kus, případně 20 za sadu obou plus pošta, ta je ale vzhledem k malým rozměrům tohoto dílu doopravdy zanedbatelná. Většina verzí je skladem, takže obálka se známkou s královnou a razítkem Royal British Mail vám dorazí do schránky cca do týdne.





Pokud rádi experimentujete s nastavením kola, můžu toto řešení vřele doporučit, v závislosti na systému kola může být sice začátek zdvihu mírně necitlivý, na druhou stranu přesně to vás při závodech zrychlí. Instalace je opravdu jednoduchá, prostě jenom vytlačit starý čep novým a dodat středící vložky. Díky správnému materiálu, ze kterého jsou navíc Offset Bushings vyrobeny, nedochází k nijak zvýšenému ničení teflonové vložky v oku. Veškeré detaily naleznete na www.offsetbushings.com a pokud vládnete angličtinou, není problém se na cokoli zeptat, rychlost odpovědi bývá opravdu blesková, zákaznická podpora je přímo ukázková.

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr (petr.santavy (a) noquestionbike.eu) 18.8.2014 v 9:53

    Jo jo dobrá věc jak si zničit rám. Posunutí o pár mm už může znamenat kolizi vahadla s tlumičem nebo tlumiče s rámem popř zadního trojúhelníku s rámem. Ale kdo rád expedimentuje tak proč ne, ale asi bych pak nepočítal s tím že vám někdo uná reklamaci když jste použili jinou délku tlumiče. Navic u VPP systému rozhodíte celou charakteristiku tlumení. Je to použitelné pouze u jednočepu nebo FSR.

  • anonymní uživatel bok 18.8.2014 v 10:14

    na ninje bezva

  • anonymní uživatel stofan 18.8.2014 v 10:44

    Petr: nebol by som si taky isty tvojim tvrdenim o VPP, myslim ze sindicate to pouziva/pouzival este tod nedavno

  • anonymní uživatel stofan 18.8.2014 v 10:50

    a samozrejme kazdy rozumny clovek ktory uz ide do takehoto experimentu, si skusi zmacknut tlmic do dorazu ci sa nieco z niecim nezrazi ;)

  • anonymní uživatel bok 18.8.2014 v 12:52

    přesně tak

  • anonymní uživatel -TR- 18.8.2014 v 12:53

    www.frbikes.cz/...

    Nic nového u Nás a jihu...

  • anonymní uživatel Skocza 18.8.2014 v 13:23

    Presne tak, kuci z FRbikes tohle davno pouzivaji, ja mam taktez instalovano na svoji extazi a muzu jenom doporucit ;-) .. zadna kolize, zadne zniceni vahadla, nic takoveho! Zdar ..

  • anonymní uživatel stofan 18.8.2014 v 13:56

    Skocza: to neznamena ze ked to funguje na extazi, tak to bude na vsetkom, viem minimalne o jednom rame, v ktom by to pravdepodobne pruser spravilo ;)

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 18.8.2014 v 14:47

    stofan: no, tak on clovek nesmi byt v prvni rade uplne jantar a vedet co dela..pokud si to nepromysli a potka se mu ram..no, chodi pesek okolo...

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 18.8.2014 v 15:00

    Nechci tu nikomu dělat reklamu tak jen řeknu že už se to docela dlouho dá sehnat u nás v ČR od českého výrobce, cena podobná spíše menší.

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor.com (a) gmail.com) 18.8.2014 v 15:42

    dobrá věc, na Demu 2010+ to má každej na zadním oku a málo kdo to vi :)

  • anonymní uživatel cubephotography (cube (a) cubephotography.cz) 18.8.2014 v 17:13

    tak tak, demo to mělo asi jako první v sériovce a spousta lidí se ptá, jak že se u toho nastavuje ta gééometrie..

  • anonymní uživatel Roman (roman.drahar (a) seznam.cz) 18.8.2014 v 22:07

    Jakýkoliv rozměr jde objednat i zde: www.ptrparts.cz/...

  • anonymní uživatel Freedom66 18.8.2014 v 23:31

    Vzhledem k tomu, že je tlumič tlačenej, tak by to drželo v této poloze i při povolených šroubech (naopak kdyby byl tlumič taženej, tak se to automaticky ustředí obráceně než je na obrázku). Takto působí síly přesně v ose excentru a nikam to nemůže uhnout.

  • anonymní uživatel sal 19.8.2014 v 12:05

    no presne nad tim jsem premyslel. samozrejme bych to neobjednaval z anglie, ale vyjel by mi to kamarad ve strojirnach. ale jak uz tu bylo receno, bude to u nekterych kol jebat neco o neco :D treba ja mam morewood izimu-geometrie se da nastavit do trech poloh, ale rad bych hlavu jeste o jeden (klidne i dva) stupne dopredu. timto picworkem bych docilil toho, ze by mi jebalo zadni kolo do sedlove trubky..

  • anonymní uživatel stofan 19.8.2014 v 14:08

    sal: tak tam daj hlavove kde zmenis uhol...

  • anonymní uživatel sal 19.8.2014 v 14:38

    to stofan: jj, presne. jen tohle by bylo daloko levnejsi. cane creek stoji 3500... :( zkusim jeste co FSA.

  • anonymní uživatel Degenerous 21.8.2014 v 23:26

    Teda to je zase óbjev... Tak aby bylo jasno. není to vůbec nic nového pod sluncem a vždycky se tomu říkalo excentr. jakýkoliv jiný název jest kokotina (podobně jako se z oceli udělal chrommolybden, z lichoběžníku paralelogram a z uhlíku karbon)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí