Co nového u Ghost, Lapierre a Cratoni pro rok 2015

Autor: Čert, vydáno: 23.9.2014

Je čas novinek, čas představování toho, co se v roce 2015 objeví na trailech, silnicích i sjezdových tratích. Jako další v řadě nás čeká prezentace novinek firmy Schidler, dovozce značek Ghost, Lapierre, cruiserů Electra a přileb Cratoni. A co má Schindler s.r.o. na příští rok na seznamu?




Čert na Lapierre Zesty AM 427 EI SHOCK



Otevření singletracků v Novém městě na Moravě byla bezpochyby voda na mlýn spousty dovozců, protože reprezentační prostory Ski Hotelu spolu s místem pro vyzkoušení kol hned po teoretické přípravě je forma prezentace která se do hlavy zaryje. Schéma znělo jasně. Dopoledne prezentace, odpoledne ježdění, předpověď počasí byla taky jasná, déšť, sníh, trakaře, kdo by se toho ale zalekl.




Keli na Ghost Riot 8 LT



První byla prezentace firmy Lapierre a s ní začnu pěkně od sjezdova. Už před koncem letošní sjezdové sezóny se na trati svěťáku objevil nový prototyp hlíníkové sjezdové mašiny s jednoduchým označením Lapierre DH. Novinka samozřejmě dostala dvacetisedmipalcová kola, 210mm zdvihu řešeného novým systémem přepákování, který má být velmi citlivý na počátku zdvihu a ultra progresivní na konci, aby se zabránilo dorazům. Zároveň má minimalizovat vliv šlapání na chod zadní stavby. Nechybí ani v poslední době tolik populární tapered hlavovka s nastavitelným úhlem 63,7 stupně +/- 1. A tohle všechno můžete mít hned ve dvou specifikacích. Nutno říct, že ani jedna se nedá označit za zrovna ekonomickou, ale u kola, které je situované jako čistý závoďák, se s nějakými velkými kompromisy cena-výkon logicky nepočítá. Specifikace jsou označeny jako DH Team, který je vyskládaný skoro stejně jako kola jezdců Lapierre Gravity Republic, mezi něž patří jména jako Loic Bruni, juniorský mistr světa Luis Vergier, Sam Blenkinsop a Emmeline Ragot, kteří asi ví jak poskládat rychlé kolo. Sedmirychlostní sada X01 DH a kliky X0 DH, výplety a kokpit Easton Havoc, Vivid a Boxxer WC, brzdy Guide RSC. Nekompromisní setup za akčních 139 999 Kč. Což s ohledem na výbavu rozhodně není nekompromisní cena. Nižší model DH 727 nabídne stejný rám, ale „jenom“ desetirychlostní X01 DH, brzdy Guide R, Boxxer Race, tlumič Fox Van R, přitom ale pořád kokpit Easton Havoc a výborné ráfky E13 zapletené na nábojích Formula. Akční cena levnějšího DH je poměrně slušných 83 999 Kč.





O pár centimetrů zdvihu níže se nachází už klasický freeridový stroj Froggy. Ten je naopak postavený coby nenáročná bikeparková sranda. Cena necelých 54 tisíc Kč, osazení Sram X7, Domain, Van R, brzdy Formula, kokpit Funn, výplety Alexrims. Něco na čem se dá užít hromada víkendové zábavy a ještě zbude v rozpočtu místo na permici.





A pak už se dostáváme ke kolům na #enduro. Tím je u LP stroj Spicy, na kterém brázdí tratě EWS sjezdová legenda a úhlavní nepřítel nedávno znovu oživlého Shauna Palmera, Nico Vouilloz. Ačkoli Lapierre dělí kola na enduro a na allmountain do dvou striktních kategorií, podle názvu na Spicy a Zesty AM, v zásadě se jedná o jednu rámovou platformu, který se liší osazením, případně materiálem. Obě řady tedy nabídnou rám se 150mm zdvihu a 67 stupni hlavového úhlu, který se mírně mění v závislosti na výšce použité vidlice, vyrobený buď z hliníku, nebo karbonu.





V případě Spicy jsou specifikace tři, respektive čtyři, protože prostřední model je nabízen jak s „elektrickým“, tak normálním tlumičem. Nejvyšší Spicy Team je postavený na karbonovém rámu s vidlicí Pike RCT3, sadou XX1, Reverbem Stealth, zapletenými koly Sram Rail 50 a brzdami Guide RSC. Tlumič Monarch DebonAir je navíc ovládaný technologií E:i, která reguluje jeho chod na základě vnějších podnětů jako je šlapání a chod vidlice, o této technologii se ale více dozvíte v samostatném článku už velmi brzy. Za kopii kola, na kterém se prohání Nico V. zaplatíte docela #endurospecific cenu 153 999 Kč. Prostřední Spicy 527 je už na hlíníkovém rámu, s Pikem RC, na mixu Shimana SLX a XT a Reverbem Stealth. Tlumič elektrický nebo mechanický Monarch, cena 90 999 Kč za E:i, 81 999 Kč za normální. Nejlevnějším modelem je potom stroj 327. Ten je celý na pružení od Foxu ve verzi Float CTD vepředu i vzadu, Shimano na něm míchá XT, SLX i Deore, oproti loňskému roku se ale nezapomnělo na teleskop, takže sedlo hrdě drží KS Lev. 327 ale bohužel nenabízí akční cenu, jako její vyšší společníci, proto je naceněna běžnou MOC na 77 999 Kč.





A když dostane Spicy 150mm vidlici, stává se z ní Zesty AM. Celkem 4 modely, kromě nejnižšího všechny v nabídce jak s E:i, tak normálním tlumičem. Nejvyšším je 827 – Pike RC, X01, kola Sram Roam 40, Reverb Stealth. Cena 125 999 za elektriku, 116 999 za klasický tlumič. Levnější 527 – Pike RC, Shimano XT a SLX 2×10 výplety Race Face, 109 999 nebo 99 999 Kč. Nejlevnější možnost mít Zesty s elektrikou je model 427 – v elektrice s Revelationem a Monarchem, bez E:i na Foxu 32 Float CTD. Jinak zase Shimano XT a SLX, kliky a výplety Race Face. E:i 93 999 Kč, jinak 82 999 Kč. A nejlevnější Zesty AM celkově je 327 – Fox 32 Float CTD, KS Lev, Shimano Deore, kliky Sram ráfky Mavic na nábojích Formula za 69 999 Kč.



 


Toliko ke sjezdovějším Lapierrům, jako další, se předvedla firma Cratoni. Ačkoli je tento výrobce mezi sjezdaři známý hlavně oku ne zrovna lahodícími přilbami s odepínací bradou, pro letošek představil velmi povedený AM až Enduro model přilby AllTrack. Čtyři pastelové barvy, posuvný kšilt, který udělá místo na velké brýle když si je chcete hodit nahoru a nemít je na krku, prodloužená zadní část, vzadu háček na pásek MX brýlí s příjemnými vycpávkami za 3499 Kč může být velmi zajímavá alternativa k rozšířeným Bellkám atd.





A když přeskočím sice děsně cool, ale neprosto anti #enduro nebo #downhill specific cruisery od firmy Electra, poslední zbývající prezentace patřila „Němcům“ z Ghostu.

Tady tentokrát začnu u nižšího zdvihu. A nebude řeč o ničem jiném, než o skoro legendárním kole, jež projektoval bývalý 4× závodník Adam Stašek, Ghost Riot.

Ačkoli je pro rok 2015 v nabídce jak model Riot, tak Riot LT, podobně jako u Lapierru s jeho Spicy a Zesty, rám je vždy stejný, celokarbonový, s vnitřním vedením lanek a 130mm zdvihu, liší se pouze osazení. v případě Riotu LT je to vidlice, která má 150 místo 130mm zdvihu a tlumič CaneCreek Double Barrel Inline naladěný přímo pro tento rám. To ale neznamená, že by byl Riot nějak nedodělaný. Už několikrát bylo řečeno, že je to právě tohle kolo, které díky naprosto inovativnímu přístupu k tlumení, tzv. Riot linku, dokáže naprosto změnit „hru“ co se potřebného zdvihu týká. Díky progresivnímu chodu na začátku se prostě nehoupe, ať se snažíte sebevíc, prostřední část zdvihu je lineární a závěr progresivní. Prostě kolo, které hrozně jede, když se dostanete do zdvihu, výborně žere a na konci vám necvakne doraz. Nicméně verze se 160mm zdvihu vzadu je samozřejmě v prototypu, protože 13 cenťákům se dá těžko říkat enduro, jakkoli je tohle kolo použitelné. Kdy ale doopravdy vysokozdvihový Riot spatří světlo světa, se zatím neví.





Do té doby stále platí nabídka Riotů „stotřicítek“ a nás primárně zajímaly ty, se 150mm vepředu.

Nejvyšším je Riot LT 10 Lector. Jak bylo zmíněno 130 mm zdvihu vzadu přes CaneCrekk DB Inline, vepředu potom 150 mm Pike RCT3 který pokládá hlavovku na 67 stupňů. Zbytek v režii Sramu XX1, výpletů Mavic Crossmax XL s udávanou váhou 11,2 kg bez pedálů. Cena 179 999 asi nikoho vzhledem k osazení nepřekvapí. Zbylé dva modely „zelenej“ a „modrej“ (Riot LT 8 a 8) mají velmi podobnou specifikaci která staví hlavně na vidlici Fox 34 Talas, DB Inline, zapletených kolech Race Face Turbine a teleskopické sedlovce KS Lev. Pohon a ostatní drobnosti nesou značku Shimano, u obou kol 2×10 a cena je určena pouze tím, jak jsou na kolech namixovány sady XT/SLX/Deore. U těchto modelů je cena stanovena na 119 999 Kč za zelený, vyšší model s XT, respektive 107 999 Kč za modrý u nějž převažuje SLX.



 


O kousek vyšší zdvih než Riot, nabídne model Cagua. Ten už je situovaný jako poctivé enduro se 155mm vzadu, 160 vepředu, osvědčeným čtyřčepem, který ale nečekaně dobře akceleruje a 650b koly. Navíc je i po finančí stránce o něco příznivější než Riot, i nejvyšší Cagua 9 poskládaný na Foxu s Kashimou, Sramu XX1 a poměrně neobvyklými brzdami Shimano Saint vyjde na 109 999 Kč. Nižší Cagua 5 na XT s Foxem CTD vytáhne z peněženky 83 999 Kč a nejlevnější model, Cagua 4 s tlumičem X-fusion, vidlicí Fox vepředu a mixem Deore/XT stojí 71 999 Kč.





I Ghost nabízí sjezďáka kterému říká jednoduše DH. Ten disponuje 200mm zdvihu při 267mm dlouhém tlumiči a zatraceně vysoko uloženém čepu, 63 stupni hlavovky a rozvoru 1205mm v Mku. Mimo jiné právě toto kolo sedlá Tomáš Slavík na sjezdových závodech. Jediné co kolu bohužel ubírá na atraktivitě, jsou 26 palcová kola. V nabídce jsou dva modely, závodní DH9 na Saintu, s Boxxerem team a CaneCreek Double Barrelem za 94 999 Kč a levnější DH7 s Boxxerem RC, tlumičem Fox DHX RC2 a mixem komponentů Deore/X9/Zee za velmi slušných 59 999 Kč.





A myslí se i na freeridery a to jedním (ale aspoň nějakým), modelem Northshore. Ten má podobný rámový základ jako DH, nicméně používá hlavní čep na „obvyklejším“ místě mnohem blíže středu a „jenom“ 240mm dlouhý tlumič pro 180mm zadního zdvihu. 65 stupňů hlavy, 26 kola, vidlice FOX 36 float 180 a jinak nenáročné osazení, které umožnilo shodit cenu na 57 999 Kč.





Překvapivě nás ale nejvíc zaujalo kolo, které má mnohem méně zdvihu než všechny výše zmíněné. Právě spolupráce s „Datlem“ totiž dala vzniknout poněkud neobvyklému kolu, obzvlášť v těchto (zlých?) #enduro dobách. Ghost The Hood FS. Celoodpružený 4× speciál vyvinutý přímo pro účely mistra světa a lidí co by ho rádi následovali. Geo střižená na míru forcrosařům, zadní stavba vymyšlená tak, aby dala náskok v rozbitém, ale nebrzdila na startu, šestadvácy kola a top specifikace přesně podle Slavíka, tj. Reba uzamykatelná z řidítek, zamykací RS Monarch, desetirychlostní Sram X0 a kliky Descendant s napínákem Shaman Racing. Tohle všechno za cenu 64 999 Kč. Pro ne tak rozbité tratě je v nabídce samozřejmě i pevný rám Hood, ten ve specifikaci Hood Pro, která je stejná jako u FS, stojí bez korunky 50 tisíc Kč. Co se týče toho výše zmiňovaného největšího zaujetí z celé prezentace, vlastně ani tak nešlo o konkrétní kolo Hood nebo Hood FS, jakkoli je zajímavě provedené a vyskládané. To nejzajímavější je fakt, že značka Ghost má v plánu prodávat 4× speciál v době, kdy se na území ČR koná v podstatě jeden pořádný 4× závod ročně. Ale třeba nás čekají změny a tyhle kola budou trháky, kdo ví.



 


Jinak dalším velkým zážitkem z prezentace tohoto kola, je obrovská fotka z JBC Revelations, na které sice je tohle kolo a Tom Slavík, ale celému konceptu v první řadě vévodí Růžovák s flaškou jégra v ruce.




Růžovák a jégr



Toliko k prezentaci firmy Schindler, ačkoli proběhlo nějaké odpolední projetí po Vysočina aréně, zrovna ideální místo k testování vyšších zdvihů to není. Ale o testy těchto kol rozhodně nepřijdete..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí