Emseko bikerally na Trnavě ovládl Uruba

Autor: WBS media, vydáno: 30.9.2014

Poslední zářijový víkend patřil již šestému kolu letošní bikerallyové sezony – Emseko bikerally Trnava 2014. Bitva o předposlední příděl bodů se odehrála na svahu a přilehlém lese u areálu RS Trnava pod taktovkou formace SBT Fryšták. Oproti všem ostatním závodům čekalo tentokrát na bikery pravé podzimní počasí a tak si užili dostatek bláta a klouzajících zatáček. Závod se tentokrát místo klasické neděle odehrál v sobotu a tak probíhalo najíždění tratí už od pátečního odpoledne.





Do závodu se online registrovalo 117 závodníků, ale zřejmě kvůli horšímu počasí čítala startovní listina celkem 80 kousků, kteří se nebáli poprat s nástrahami bahnité tratě. V průběhu dne se sice počasí pořád měnilo, ale před poslední RZ se začalo oteplovat, vylezlo slunce, tratě začaly osychat a z bláta se stalo mazlavé lepivé bahýnko, které riderům ztěžovalo naprosto všechno na cestě mezi startem a cílem. Startovalo se klasicky v 11h v pořadí ženy, střelci a pak zbytek startovního pole v čele s Tomášem Huňou. Na Trnavě bylo taky možno zaregistrovat několik navrátilců, třeba Jirku Gergela (startoval na závodech po 4 letech) nebo Pavla Mašláně (závodil ještě v dobách, kdy většina startovního pole krotila tříkolku), který na trati stíhal svádět souboje o bednu v Oldies a koučovat svého osmiletého syna Honzíka.





Trať první a druhé RZ vedla přes několik klopených i otevřených zatáček, pár skoků, novou lavici a cílový drop, za kterým následovaly dva vracáky a sprint do cíle. I když se jí před startem všichni báli, jelikož v pátečním tréninku byla více podmáčená, ve výsledku byla nakonec tou příjemnější. Třetí a čtvrtá RZ se stala záludnější vzhledem k tomu, že postupně vysychala a s každým průjezdem se měnila, což se vymstilo několika jezdcům na předních pozicích.





Nejrychleji první erzetou proletěl stejně jako ve Zlíně Honza Uruba (Specialized CZ), o 0,3 vteřiny za ním byl junior Adame Březík (SBT Fryšták), kterého následoval o rovnou vteřinu pomalejší další junior Vojta Šimek (Maloch Racing Team). Dle svých představ závod určitě nerozjela vedoucí dvojce seriálu – Tomáš Huňa (Mondraker 661) a Martin Kolajík (SBT Fryšták), kteří byli po první RZ na osmém, resp. šestém místě. Naopak překvapil navrátilec Jirka Gergel (MTB School) na 5. místě. Druhá RZ se stala opět kořistí Jana Uruby, kterého následoval junior Tom Navrátil (Heartattack racing) a Adam Březík, propadl se naopak Vojta Šimek, který spadl z pomyslné bedny. Ve druhém testu po pádu hluboko za klopenku odstoupili Martin Kolajík a přední HT rider Lukáš Kruťa.





Po pauze na jídlo a přesunutí fotobuněk se závod o půl druhé opět rozjel na dalších dvou rychlostních zkouškách. Třetí RZ opět ovládl Jan Uruba, následovaný Jirkou Gergelem a Tomášem Huňou. Na této RZ chybovali všichni tři přední junioři, což je stálo jejich pozice v celkovém pořadí. Na čtverce, kterou opět vyhrál Jan Uruba, se však vše vrátilo do původních kolejí – druhé místo obsadil Tom Navrátil a třetí Adam Březík.





Závod tedy zaslouženě vyhrál Jan Uruba, před navrátilcem Jirkou Gergelem, Adamem Březíkem, Tomášem Navrátilem a Tomášem Huňou. Pětice nejrychlejších si rozdělila prize money. Juniorskou klasifikaci vyhrál Adam Březík, Střelce ovládl Kristián Poruban, ženy jeho sestřenice Simona Porubanová, HardTail Jiří Marek a Masters nad 35 pak Víťa Malý.





Trnavský závod rozluštil tajenku o vítězích celého seriálu hned v několika kategoriích. Tomáš Huňa přerušil nadvládu Martina Kolajíka a po třech letech ho sesadil z trůnu. Ovládl mužskou i absolutní klasifikaci. Stejně tak junior Adam Březík již nemůže být předstižen. O vítězích zbývajících kategorií rozhodne až finále WBS na Kyčerce.





Po hlavním závodě následoval divácky vděčný dual slalom, do kterého se však nepřihlásili všichni jezdci. Během ranního tréninku na jeho trati vzniknul tzv. „Pick-Up jump“, tedy skok přes korbu Škody Pick-Up, který jezdce vystřeloval do přírodního dopadu na lyžařském svahu. Tento skok si však vybral i svou oběť v podobě zlomené klíční kosti vítěze „pevňáků“ Jirky Marka. Závod v dualu vyhráli v jednotlivých kategoriích Lukáš Nášel, Tom Škarek a Simona Porubanová.





Poslední kolo RPM Stav bikerally Kyčerka a tedy i celé finále Hrbáček wood bike series 2014 se odehraje v sobotu 11. října 2014 v Bikeparku Kyčerka ve Velkých Karlovicích.



Pořadí Emseko bikerally Trnava:
1. Uruba Jan Specialized CZ 4:50,8
2. Gergel Jiří MTB School + 7,1
3. Březík Adam (1.J) SBT Fryšták + 8,1
4. Navrátil Tomáš (2.J) Heartattack racing + 8,6
5. Huňa Tomáš Mondraker 661 + 9,2
6. Nášel Lukáš SBT Fryšták +12,1
7. Šimek Vojtěch (3.J) Maloch racing +15,9
8. Ostrý Michal (4.J) Heartattack racing +18,5







Foto: Jiří Laštůvka
Text: Jan Křepelka / Zdeněk Bělák

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí