Nech si poradit od Filipa Matuše

Autor: Keli, vydáno: 16.3.2015

Správná technika jízdy je základ. Buď ji máš nebo nemáš? Chceš se zlepšit a zrychlit? Pro ty, kteří na poslední otázku odpověděli „ano“ je tu nová rubrika. V ní Filip Matuš zanalyzuje tvoji jízdu navrhne ti co vylepšit a změnit. Stačí jen poslat fotku…



Technické disciplíny horských kol jako je sjezd nebo enduro vyžadují řečeno slovy klasika „jak fyzičku, tak techničku“. Získat fyzičku je výrazně snazší než techničku, doslova všude se povalují nejrůznější návody a tréninkové plány. V podstatě stačí jen dřít, běhat, posilovat a jezdit na kole.




Nezáleží na kole, Filip Matuš umí na všem



Natrénovat techničku už není tak snadné, zvláště pokud nemáš po ruce někoho zkušenějšího, který ti poradí co a jak, upozorní na špatné návyky a chyby, kterých se třeba jen podvědomě dopouštíš. I pokud si myslíš, že je tvoje technika jízdy dobrá, tak platí, že vždy je co zlepšovat!
Výborná technika jízdy ti umožní jet v terénu rychleji, plynuleji, bezpečněji a často platí, že s dobrou technikou, ale horší fyzičkou jsi v cíli rychleji než nabušený jezdec, který na kole sedí tzv. obráceně.




Filip Matuš v reklamě firmy Meatfly



Co je vlastně technika jízdy, je to soubor faktorů, které ovlivňují jízdy, od výběru stopy, přes práci s těžištěm až ke správné volbě brzdného bodu. Pokud chceš zlepšit svoji techniku, tak díky Filipu Matušovi máš jedinečnou možnost. Filip Matuš je dlouholetý sjezdový matador, který již od mládí opanoval příčky nejvyšší ve všech kategoriích. A Filip přesně potvrzuje výše napsané, nikdy neoplýval extra dobrou fyzičkou, ale ve výsledkové listině byl vždy hodně vysoko. V současné době již Filip tolik nezávodí jako v minulosti, ale předává své zkušenosti dál, byl koučem na mnoha kempech ať již na Dolní Moravě nebo v posledních letech na kempech pořádaných jeho kamarádem, dalším hodně technicky zdatným jezdcem Kamilem Tatarkovičem.




Kromě sjezdové techniky i Filip i přeborníkem v pingpongu, ale o tom zase až jindy



Pošli na email poradna@dolekop.com fotku, sekvenci fotek či video své jízdy (odkaz na vimeo, youtube a pod.) – ne celé dráhy, ale jen jednoho konkrétního místa, ať už je to klopenka, rockgarden či skok, připoj i stručný popis situace před a za foceným místem, pokud to není zcela jasné.
Z došlých fotek vybereme vhodné adepty a ty Filip Matuš zanalyzuje a doporučí co zlepšit, tak aby jsi dané místo projížděl technicky správně.



A jak taková analýza může vypadat předvede Matušák na následujícím příkladě. Nejmenovaný redaktor d:key se pokouší o výjezd zatáčky po zadním, subjektivně si myslel, že je v docela správné pozici, kolena + lokty ven, těžiště dole a vzadu, koukám do další zatáčky.




Ukázkový příklad: výjezd ze zatáčky po zadním, cca 3 metry před předním kolem následuje zatáčka na druhou stranu



Filip Matuš: Z mého pohledu je těžiště moc vzadu. Celkově bys měl být víc v „attack“ módu, hlava uprostřed mezi sedlem a kokpitem, zadek max. nad středem zadního kola, ale u takové zatáčky to ani není potřeba. Já na té fotce úplně vpravo zvedám kolo do manuálu na fotku, ale jinak je těžiště správný tak, jak mám na druhé fotce.

Lokty docela dobrý, ale ještě by mohly být víc ostřejší, ale to by ses právě musel posunout víc dopředu.

Poslední věc je, že seš trochu vyosenej, jako bys vyrovnával tělem ten náklon, chce se to:
A/ položit do zatáčky, ať jsi v ose s kolem a klopit
B/ nebo potom položit kolo tak, že propneš levej loket a pravej vyostříš.

To jsou dva způsoby, jak takovou točku nejefektivněji projet. Já si ještě dávám u takových zatáček vnější pedál/nohu dolů.




Vidíte drobné rozdíly, ty rozhodují



Foto: Honza Smékal, Patrik Procházka

Diskuze

  • anonymní uživatel syflus 16.3.2015 v 9:35

    "Já si ještě dávám u takových zatáček vnější pedál/nohu dolů."

    opravdu vnější? mimochodem kdyby ty fotky byly ze stejnýho úhlu asi by byl lépe vidět rozdíl.

  • anonymní uživatel old (man) 16.3.2015 v 9:45

    ping pong foto nej....

  • anonymní uživatel hoffman 16.3.2015 v 9:56

    tak snáď už zatočím ..

  • anonymní uživatel ondra 16.3.2015 v 10:02

    parádní projekt, díky Filipovi. Normálně se platí za takový rady zlatem :-)

  • anonymní uživatel syflus 16.3.2015 v 11:08

    jo takhle....nohu i s pedálem dolů, už tomu rozumim...

  • anonymní uživatel Dmj 16.3.2015 v 21:56

    Filip = style for miles!

  • anonymní uživatel Zikus (admin.Zikus (a) seznam.cz) 28.3.2015 v 16:25

    Ono to ježdění je docela věda, jak to tak pozoruju. :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí