Výstava: 4Bikes - krátký průlet výstavou

Autor: Čert, vydáno: 31.3.2015

Největší a taky jediná česká biková výstava, pražské 4bikes je za námi. Co nového enduro, freeridovo sjezdového přineslo? To se dozvíte v Čertově krátkém průletu pražskou výstavou.



Ačkoli bylo letošní 4Bikes ještě monstróznější než to loňské, a to jak v počtu vystavovatelů i návštěvníků, doopravdy zásadních novinek vztahujících se ke gravity ježdění bylo poskromnu.



 


Author samozřejmě ukázal svoje endura Patriot a sjezďáky Ninja DH na 27.5 palcových (vše projde testem na DK) kolech, Canyon předvedl několik modelů Strive, N1 Distribution ukázala 26 sjezdové a 27,5 endurové Kony (již brzo otestujeme na DK), na stánku firmy Schindler bylo možné prohlídnout si nové DH kolo Lapierre (otestujeme do konce dubna!), Kamil Tatarkovič ukázal letošní modely Commencal a různě po halách bylo možné najít nějaké ty endura od Cube, Kellys, Treku, CTM atd., tohle všechno ale dávno známe.



 


Opravdovými novinkami byl nabitý asi jenom stánek českého RB, který představil hned 3 nové 27 modely. Jednak je to sjezďák Bandit 975, jehož geometrie zatím není známa, nicméně by měla odpovídat rozumným standardům moderního sjezďáku a zadní virtuální odpružení je navrženo tak, aby dovolilo velké rozpětí nastavení tlumiče, ne jako jiné virtuální systémy, kde je velmi přísně určený ideální sag i komprese, aby tlumení fungovalo správně. Ačkoli zatím nemáme více detailů, Dolekop.com bude nového sjezďáka už velice brzo testovat, první zprávy o něm tedy můžete čekat už koncem měsíce dubna.

Druhou novinkou bylo enduro kolo Bandit 675. I u něj je použitý stejný systém i se stejnými vahadly jako u DH kola, tabulky slibují 66 stupňů hlavy a rozvor v L hrubě přes 1200mm. Můžeme se tedy těšit na velmi sjezdové enduro.
Poslední zajímavostí byl nový Monster HT, nástupce velmi oblíbeného FR/DH/AM pevňáku na kterém jezdil nejeden z nás, dostala mimo větších kol i odlehčený rám, 423 mm zadní stavby a 67 stupňů hlavy se 140mm vidlicí bez sagu. Test pevného i odpruženého endura jezdci D:key týmu by měl probíhat v květnu.





Druhou opravdovou novinkou na našem trhu, jsou chrániče značky Bliss. Nejenom že tato německá značka nabízí striktně #endurospecific vestu s páteřákem a kapsami na pití a nářadí, díky jejich vlastnímu ochrannému materiálu s názvem ArmourGel, který je při poloviční tloušťce stejně pevný jako D30 pěna, je v jejich nabídce spousta, do toho nejmenšího detailu vyladěných chráničů, které splňují normu pro cyklistiku (enduro) i motokros (DH chrániče) a přitom jsou výrazně tenčí i lehčí než konkurence. Lehoučký batoh s páteřákem je jenom bonus. O Bliss si budete moct už brzo počíst v připravovaném představení této značky, který bude připraven velice brzo, stejně jako české stránky Bliss i s eshopem.



 


Tolik k hlavním sjezdovým a enduro novinkám na Forbikes, nebylo jich moc, ale od minule rozhodně přibylo. Velmi zajímavý byl i motiv, který se opakoval v rozhovorech s většinou vystavovatelů, že 650b sjezďáky, stojí na naprostém začátku svojí existence. A jak udělat správnou geometrii vlastně nikdo neví. Má být střed níž než u 26, nebo naopak výš aby se na kole dalo šlapat při podobné stabilitě i v místech kde to dřív nešlo? Co hlavový úhel, co délka představce, co zadní stavba, co výška řidítek, co délka celého kola? Tohle je jenom pár otázek co budou muset výrobci v příštích letech vyřešit, než se prý podaří naplno využít potenciálu větších kol, jedna sezóna na to rozhodně nestačí, také proto jsou stále výrobci, kteří i pro letošní rok připravili 26" DH kola… no my uvidíme až otestujeme co se dá a samozřejmě vás budeme informovat o tom, jaký přístup jednotliví výrobci zvolili… každopádně výhoda do budoucna je to, že až se zase vrátí 26, výrobci budou mít kde ke geometriím čerpat inspiraci.

Diskuze

  • anonymní uživatel Kalda 31.3.2015 v 21:47

    Taky jsem měl možnost navštívit a jedinej posun jsem s potěšenim našel jen ve stánku s RBčkama

  • anonymní uživatel adnot 31.3.2015 v 22:42

    RB top ten hardtail je krasavec

  • anonymní uživatel Jan Kralovič (kralik.23 (a) seznam.cz) 31.3.2015 v 23:12

    Bandit??vždyt na něm jezdim už asi deset let:))

  • anonymní uživatel syflus 1.4.2015 v 7:41

    taky mam ještě HT bandita z 2005... ani jsem nepřemejšlel o tom že bych ho prodal... dávám stranou použitý díly, už jen pár maličkostí a vstane z mrtvých :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.4.2015 v 9:48

    jééé tam jsou fotky toho zázračnýho krunýře z " modrýho plastu " :-D ten kluk, který byl u stánku byl dobrej. Vyslovil jsem pochyby nad funkčností této high -tech sloučeniny - kluk oponoval " nééé to je zázračnej materiál, po nárazu ztvrdne atd. atd to neni jako D3O......počkejte pane, já vám to ukážu" tak přede mnou začal píchat propiskou do kelímku s timhle modrym plastem - materiál po jeho úderech zázračně tvrdnul. Ŕíkám " a co ostrý kameny, riziko proseknutí? "nééé to máme ošetřený a bla bla bla"....tak jsem si s dovolením půjčil jeho prezentační kelímek, půjčil jsem si propisku a vší silou svýho velkýho těla jsem jedinym úderem prorazil kelímek skrz naskrz. Tak mu řikám jestli tenhle šlendrián myslí vážně? jen se drbal na hlavě a nevědel co má říct - pánové NEKUPOVAT na DH a FR... a vůbec tratě, kde je hodně ostrejch kamenů - pořád argumentoval rozloženim nárazu a nechtěl si v tý svý blbý kebuli uvědomit, že je taky spousta ostrejch předmětů - který jeho super materiál defacto vůbec nezastaví. A to jsem tam tu fixu zarazil tupym koncem

  • anonymní uživatel Jarka F. 1.4.2015 v 14:02

    Adoš:taky jsem tam na to neveřícne a s nedůverou koukal a zkoušel přesně to samý se stejnym výsledkem, kluk byl trochu mimo. Prezentoval mi to jako lehký enduro chrániče, pak něco plácal o DH,ale byl mimo. Takže je to holt asi na takový to endůro před barákem, aby tě neposral holub:)

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 1.4.2015 v 14:26

    Celkově bych se vyhýbal všem tratím který mají po zemi rozházený propisky na stojato. Myslím že když tenhle "šlendrián" projde evropskou certifikací pro motokros, asi má za sebou výrazně víc testování než kelímek a propisku. A pokud tomuhle šlendriánu svěří kolena a lokty i DH a Enduro jezdci kteří nejsou sponzorovaní, asi to udělám i já.

  • anonymní uživatel mněhně 1.4.2015 v 16:11

    zrovna minulou sezónu sem jezdil samý tratě posetý propiskama, pastelkama a kružítkama... prostě vostrý dh

  • anonymní uživatel Jarka F. 1.4.2015 v 18:00

    čert, mnehne: placená reklama?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.4.2015 v 21:08

    Čerte a mněhně je ten ironickej nádech potřeba? je to o slovíčkaření, ale nebyla to propiska, byl to černej fix se zatkou širokou alespoň 15mm - to není průměr kružítka.....to je už poměrně široká plocha, která může bez problémů suplovat právě třeba kámen v přírodě, kterých tam je kupodivu dost. Jsem vůl, že jsem v prvnim postu psal o propisce. Nicméně pokud to zkoušel někdo další, tak mi dá za pravdu, že tam pro tyto účely měli připravenej tlustej Centropen Fix. A když jsem to prorazil já z místa rukou až na dno - tak se zamysli nad tím, jaký síly vznikaji, když jde člověk na hubu ve velký rychlosti a nekontrolovatelně?? to se můžu jít se svojí rukou vysrat, protože při tom pádu vznikaji síly mnohem větší, než budu schopen já byť vzdáleně nasimulovat právě tim úderem s fixem. Hele jsme na diskuzním foru, kde se můžeme normálně vyjádřit a vzájemně si oponovat. Klidně to smeť ze stolu jako největší bullshit v historii internetovejch diskuzí :) ale za svym si stojim, jejich prezentace a "klepání" na zázračnou hmotu, která se pod nárazem jejich obchoďáka ani nehla a po mym surovym a rychlym nárazu prostě nestačila ztvrdnout je na pováženou. Až ten materiál bude opravdu fungovat, neřeknu ani popel....v současnou chvíli to ale nedělá to co má. Sorry, nechci se dotknout lidí s menšim vzrůstem a tělesnou stavbou - ale je něco jinýho, když na to poklepe kluk se 170cm a 60kg a něco jinýho, když do toho 2m hovado třískne vší silou s cílem to prorazit- a v reálnejch podmínkách spíše očekávám prudký a silný nárazy než hlazení ;)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.4.2015 v 21:14

    mimochodem Čerte........lidi svoje životy svěřili v historii lidstva už takovejm sračkám, že oponovat tvrzenim "oni to vozej tak já budu taky" je jak hláška z dětskýho pískoviště.....

  • anonymní uživatel The Skreth 2.4.2015 v 17:30

    A kdo říká, že ty modré chrániče jsou na DH/FR? Z fotek mi to připadá, jako lehká varianta alespoň nějaké ochrany na enduro/trail ježdění. K takovému účelu by to stačit mělo.

  • anonymní uživatel David 2.4.2015 v 18:19

    To je hnus to DH RB :D

  • anonymní uživatel Jarka F. 3.4.2015 v 21:38

    david: di doprdele

  • anonymní uživatel brnomet 3.4.2015 v 21:46

    Novinky od RB paráda:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí