HISTERY DH aneb NA POČÁTKU BYL SJEZD

Autor: Hanz Vlasák, vydáno: 11.6.2015

Vše co jste netušili o historii sjezdu – od úplného počátku až do současnosti. Nový seriál mapující nejlepší bajkovou disciplínu je zde. Průvodcem nám bude Hanz Vlasák.



HISTERY DH aneb NA POČÁTKU BYL SJEZD… a pár svařených trubek.

Psal se podzim roku 1976, v USA pomalu dozníval vietnamský konflikt a u nás pomalu začínal proces normalizace. A tehdy parta špičkových silničářů – Gary Fisher, Joe Breeze, Tom Ritchey, Otis Guy, Charlie Kelly, Alan Bonds, … vytáhla své poladěné 25 kg těžké Schwinn Excelsiory ze 40. let, na vrchol kopce Mt. Tamalpais, na začátek Cascade Canyon Road, tratě dlouhé přes 3 km, s převýšením bezmála 400 metrů.




Vlevo: Alan Bonds vítěz prvního závodu Repack / vpravo: Fred Wolf v roce 1979 (Foto: Wende Cragg)



V letech 77 – 79 se závod jel snad 22×. Jelikož se kola musely téměř po každé jízdě opravovat – repasovat, především brzdy, dostávají závody legendární název REPACK DOWNHILL. Svým kolům říkali KLUNKERZ, kvúli zvukům, které při jízdě vydávali – Klunk, Klunk.



Vlevo Joe Breezer / vpravo mapa ročníku 1984



Samozřejmě šlo o ryzí zábavu, vítr ve vlasech, prach v ústech a v kole, kamarádů smečka, adrenalin, afterparty …





Pokud kolům vydržely garážovky – vylepšené a z motocyklů přenesené díly jako např.: bubnové brzdy, přivařená hrazda na řídítka…, pak většinou odcházel rám. I ten se však postupně vylepšoval a garážovky byly na světě. Značky jako YETI, IBIS a jména Breeze a dodnes známí RITCHEY a GARY FISHER se formovaly od malých ušmudlaných ponků se svěrákem a svářečkou.

Už tehdy měli jezdci vybroušený jízdní styl a držky vypadali v podstatě stejně jako dnes. Charlie Kelly jako jeden z prvních začal používat chrániče určené pro skate, neboť i na něm jezdil a věděl jak to bolí.





Postupem času, stejně jako teď se jezdci na start nechali vyvážet náklaďákem nahoru na start, aby se pak bezstarostně mohli pouštět dolekopcom.





To vše až do ledna 1979, kdy publicita Repacku stoupala až na televizní obrazovky, došlo ke zranění jezdce, právě kvůli věčně zavazejícím reportérům. Došlo na soudní spor a jezdec spor prohrál , otrávený Kelly jako promotér odmítl pořádat další závody.





V roce 1984 se Repack Race Downhill obnovil , byl dokonce zařazen do ofciálního seriálu závodů NORBA a vítězem se stal pozdější reprezentant USA na MS ve sjezdu – Jimmy DEATON. Problémy s úřady a s povolením závodů nakonec tuto kapitolu definitivně uzavírají a Repack končí ve stejném prachu ze kterého povstal.



Mike SINYARD, mmj. účastník Repacku 1984, zakladatel značky SPECIALIZED, v roce 1981 modelem Stumpjumper, s cílem masově rozšířit horská kola, údajně utnul tyto původní krásné a byznysem nezkažené pionýrské roky Downhillu a teprve potom vzniklým stylem – XC. … but this is another story





Já osobně si myslím, že první otisk FAT TIRE – tlusté gumy v hlíně, nazuté na 26 palcovém klunkeru je možno srovnávat s údajným otiskem tlusté boty Neila Armstronga na Měsíci. Obojí nese známky fenoménu doby a duch toho činu bude přetrvávat na věky – Amen.

To je úvodník seriálu HISTERY DH, mapujícího sjezd – kvintesence MTB.



PŘÍŠTĚ: 1985 – KAMIKAZE DOWNHILL, Mamutí hora…



Foto: Wende Cragg/Rolling Dinosaur Archive

Diskuze

  • anonymní uživatel Květák (mart.kominek (a) gmail.com) 11.6.2015 v 7:15

    Super!

  • anonymní uživatel Biker 11.6.2015 v 8:17

    Super článek, díky moc za něj !!

  • anonymní uživatel D.V. fon Norco 11.6.2015 v 8:57

    Moc peknej clanek, tesim se na dalsi...

  • anonymní uživatel petr (spaggy (a) tiscali.cz) 11.6.2015 v 10:15

    jo,jo,to nemá chybu.

  • anonymní uživatel MadMax 11.6.2015 v 19:33

    Hezký počtení!!! Těším se na další!! Díky

  • anonymní uživatel s.p.a 11.6.2015 v 22:43

    Paráda díky

  • anonymní uživatel cibrut 12.6.2015 v 13:24

    Zájemcům o více doporučuju sehnat si dokument Klunkerz, pojednávající přesně o výše uvedeným spolu s dobovými záběry. Je to super :).

  • anonymní uživatel Frank 12.6.2015 v 23:32

    Mel jsem moznost se tam nekolikrat kouknout (samozrejme ne v dobe zavodu, ale pri nasteve San Francisca) a je to vyborne misto na hiking, behani a nebo prave kolo ;) Opravdu paradni kout sveta.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí