Představení: Specialized CZ - downhill team 2015

Autor: Specialized CZ, vydáno: 3.7.2015

Již třetí rok pokračuje projekt firmy Specialized na podporu mladých downhillových jezdců z Česka a Slovenska.

Na počátku projektu byla vybrána trojice mladíků, kteří měli za úkol absolvovat co nejvíce tréninkových kilometrů na silnici i v terénu a seznámit se s co největším počtem sjezdových tratí.
Nejmladším jezdcem byl slovenský Kristián Poruban, kterému bylo 13 let. Z českých jezdců to byla bratrská dvojice Tom a Honza Urubovi. Tomovi bylo 16 let a patřil k největším juniorským nadějím. Vše vlastně vzniklo díky Honzovi, který ve svých 17-ti letech zajel fantastické 12. místo na MS v Champerách. To přispělo k tomu, aby se vedení firmy Specialized dohodlo s vedením SK Grafobal na založení tohoto projektu.
Na vše má dohlížet legenda českého sjezdu Vlastík Hynčica, který je lektorem a mechanikem pro mladé jezdce.





První dva roky byli ve znamení velkého tréninkového nasazení, pěkných výsledků, ale taky pádů, úrazů a smůly.

Nejmladší jezdec Kristián Poruban jezdil kategorii „Nadějí“ a jeho výkonnost raketově stoupala až do chvíle, kdy nastaly problémy s kýlou a musela následovat operace uprostřed sezony 2014. I přesto se Kristian zúčastnil v sezoně 2014 patnácti závodů a všechny dokázal vyhrát.





Junior Tom Uruba střídal úspěchy s pády, které ho často přibrzdili v slušně rozjeté sezoně a tak si pár měsíců pokulhal s poškozeným kotníkem, naraženým stehnem, vykloubeným ramenem, atd..
Při M-ČR v Koutech nad Desnou si ale přijel pro stříbrnou medaili a finálový závod ČP na Ještědu dokonce vyhrál a na závěr sezony se svezl na MS v Norsku.
Vedle tréninkové dřiny, závodů a cestování, poznal Tom i svou první lásku a tak jsme ho v sezoně 2014 viděli na závodech jen zřídka.

Honza Uruba získal ve svých 18-ti letech juniorský titul M.ČR a po přechodu do elitní kategorie, dokázal zajíždět výsledky, díky kterým se podíval na stupně vítězů především na těžkých slovenských tratích.
Ani jemu se ale nevyhnulo těžké zranění po kterém se musel podrobit několika složitým operacím zápěstí, které ho trápí dodnes.
I přípravu na následující sezonu musí odložit, protože má za sebou další operaci a sádru, které se snad zbaví až koncem března.





Nejstarší člen Vlasta Hynčica získal v sezoně 2013 titul mistra ČR v kategorii Master a suverénně vyhrál Český pohár. Nevinný pád před sezonou 2014 a zlomená klíční kost však dala stopku na pár měsíců. Ve zbytku sezony se Hynča věnoval předávání zkušeností mladším týmovým kolegům.

To vše ale patří ke sjezdovým závodům a správného jezdce to nesmí odradit, protože jak se říká „kdo nepadá, nezrychlí“.





A jak bude projekt pokračovat v sezoně 2015?
Plnou podporu dostává nadále Kristián Poruban, který se poprvé představí v juniorské kategorii, dále Honza Uruba, který bude mít za úkol po doléčení zraněného zápěstí dokázat, že neztratil nic ze svého dravého nasazení a i v elitě patří stále k tomu nejlepšímu co se pohybuje na sjezdových tratích nejen v Česku a na Slovensku.

Na vše bude opět dohlížet Vlastik Hynčica, který bude závodícím trenérem a mechanikem týmu.

Svou vlastní cestou se vydá Tom Uruba, který zůstává členem SK Grafobal, ale nebude nadále využívat podpory projektu Specialized.





Zázemí týmu a společné tréninky bude s námi absolvovat taky nadějná sjezdařka Simona Porubanová, která je Kristiánovou sestřenicí a vzornou žákyní : ).

Team Specialized CZ se letos představí na tratích Moravsko-Slovenského DH Cupu, vybraných závodech WBS, Slovenského poháru, Českého poháru, Polského poháru a Evropského IXS DH Cupu.

Nasazení v závodech bude samozřejmě především odvislé od zdravotního stavu jezdců.
Pro všechny to bude ale velká zkouška toho, co se v minulých letech naučili a od výsledků především v mezinárodní konkurenci se bude odvíjet další spolupráce.

Jezdci mají k dispozici silniční tréninkové kola Specialized Tarmac Elite a sjezdové speciály Demo 8 I Carbon modelové řady 2015. Týmové zázemí zajistí Specialized, SK Grafobal a firma Jape.



Hynča: „Myslím, že jsme v minulých letech poznali spoustu tratí a najezdili hodně kilometrů. Letos je na mladých, aby ukázali co v nich je. Já se budu snažit jim předat všechny své zkušenosti a připravit jim kola k vyhrávání.



Honza: „Doufám, že úrazů už bylo dost, že se ruka brzo zahojí a že si snad letos ještě užiji nové Demo na domácích i světových tratích. Po doléčené se budu těšit na nějakou medaili na domácí scéně a na první body ve svěťáku.



Kristian: „Ježdění v kategorii nadějí bylo především výborným tréninkem. Letos pojedu poprvé juniory a budu se muset naučit závodit naplno. Hlavním úkolem bude prosadit se na evropských tratích, kde se těším na porovnání se zahraničními jezdci.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí