MojeKolo

Black Hole Enduro - slovinské enduro v podzemí

Autor: Jiří Šimara, vydáno: 12.8.2015

Na konci července se na pomezí Rakouska a Slovinska konalo další kolo Slovinského enduro poháru. Jelo se na rozmanitých, technických, ale i zábavných tratích a finálové rychlostní zkouška končila v podzemním dole. Jirka Šimara ve Slovinsku závodil a zde jsou jeho pocity.





Ve Slovinsku byl závodní program vypsán na tři dny. V pátek byl na programu večerní městský „urban“ prolog v Ravne na Koroškem. Trať se skládala ze schodů, ostrých zatáček a umělých překážek. Časy se jezdlily vesměs do minuty nebo lehce přes. Schody měly rytmus, byla zábava to tam posílat v rychlosti a houpat se.





V sobotu bylo na programu 5 rychlostních zkoušek. První 2 se jely na rakouské hoře Peca na trati nově vybudovaného Flow trailu. Rychlostky na hoře Peca v Rakousku byly opravdu rychlé. Myslel jsem, že tato umělá dálnice mě nebude bavit, ale mýlil jsem se, je to opravdu zábavné a má to něco do sebe. Další tři RZ se jely ve Slovinsku (Jamnica). Tyto RZ byly přírodního charakteru, kořeny, jehličí a občasné kameny, všechno bylo podmáčené a kluzké, občas velmi úzké a na přesnost kolem stromů, kolo na holých kořenech slušně tancovalo a tak nebyla nouze o občasné vystoupení a taneční kreace v podání mnoha jezdců.





Nevyhnul se mi ani pád ve třetí RZ, kdy jsem dojel jezdce přede mnou, nechtěl mě pustit a nakonec ještě spadl, takže jsem šel k zemi taky. Velkou nepříjemností byla roztržená brzdová hadice v poslední páté RZ sobotního dne, kdy jsem musel dojet pouze na zadní brzdě, přední mi nebrzdila. V RZ sem byl trochu mimo a jen jsem nechápal, proč mi nebrzdí předek, až v cíli jsem zjistil, co se stalo :-D. Večer byl hektický, hlavně díky opravě kola a shánění jiného ubytování…





V neděli byla na programu poslední RZ s 600m převýšením, na tuto RZ byl velmi dlouhý a prudký výšlap, dolů se jelo po trailu „Pikovo“ do údolí řeky Měžica, trail začínal nezvykle korytem ve skále které vymlela voda, následovaly rychlé v lese zakončené traverzem propleteným milionem kořenů v prudkém svahu, které protínaly chodník úplně všude na výběr bylo asi pět stop a jedna byla lepší než druhá, už podle množství diváků bylo jasné, že to nebude asi jen tak. Tuto RZ jsem neměl projetou a byla pro mě menším překvapením, takže jsem ji jel na oči.





Jako bonusová RZ byla tradičně podzemní „Underground stage“ RZ v tamních dolech (Podzemlje Pece), jelo se dlouho v kolejišti, po kterém jezdí hornický vláček, až na konec dolu na místo startu, kde se po startu jezdec spustil sypkým korýtkem s velmi nízkým stropem (zde mi došlo, proč ten název „Black Hole“ – je to opravdu přesné a výstižné), následoval slalom přes palety a schody z palet do komplexu chodeb na jejich konci byl v obrovské podzemní jeskyní, kde byl cíl. Tuto etapu jelo jen prvních 25 jezdců z celkového pořadí a jsem velice rád, že jsem se podíval na kole na tak tajuplné a nezvyklé místo. Vid Peršak jako domácí jezdec a velký talent všem vypálil rybník, když ovládl všechny RZ kromě prologu.

Se závodem jsem celkem spokojený, tratě byly excelentní! Líbí se mi, že už na první pohled jde vidět snaha pořadatelů namotat, co nejvíce různorodou trať a prověřit tak jezdce na všech površích. Velké plus je bezkontaktní měření časů na čipy. Trochu mě mrzí, že jsem zbytečně chyboval a top10 nebyla daleko, ale i 15. absolutně není zlé. Více o slovinském enduru na Sloenduro.com.





Výsledky:
1. Vid Peršak             Orbea Enduro Crew       36:01, 470
2. Peter Mlinar               Črn Trn   36:52.110
3. Kristian Medvešček   Bez kluba 37:28, 050

15. Jiří Šimara                 HORSAK.cz 41:44, 110

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí