reklama

Finále Enduro X Race Dolní Morava skončilo zklamáním

Autor: Keli, vydáno: 8.9.2015

Dolní Morava je malá obec v podhůří Králického Sněžníku, které je poměrně významně zapsána v pamětech všech bikerů. Po dlouhá léta se zde v areálu Větrný vrch nacházela nejdelší a asi i nejtěžší fourcrossová dráha na našem území (v současnosti by ve srovnání s dráhou, kterou postavil Tomáš Slavík v Jablonci v JBC Bikeparku, co se týče obtížnosti prohrála, ale ve své době to byla naprostá špička). Kromě páteřní fourcrossové dráhy bylo všude okolo rozeseto mnoho northshore překážek. Bohužel zásadní nevýhodou parku byla absence velkého kopce, provozovat bikepark na menším kopci a navíc s nepříliš dobrou dopravní dostupností není snadné a zájem o park slábl až park skončil úplně.

Naštěstí to neznamenalo konec bajkování v oblasti Dolní Moravy, stavitelé se jen přesunuli na protější stranu údolí, kde je byla nově postavená lanovka, kopec veliký a mohlo se začít nanovo. Již však v trochu jiném směru než na Větráku, nejsou lávky, není fourcrosska, jede se v trailovém stylu… Tolik krátké shrnutí dolnomoravské bikové historie.




Petr Pavlas v top speedu v horní části RZ2
Andrea Drengubáková tamtéž



Ale pojďme do současnosti, na DéeM existuje lyžařské středisko alpského stylu vybavené rychlou odpojitelnou sedačkou a především pořádným kopce. A právě zde bylo místo, kde byl zakončen letošní ročník česko-slovenského endurového seriálu Enduro X Race.




Martin Pešťák na návštěvě v Polsku / Tom Kutin překračuje hranici ČR



Samotný závod měl na mále, na začátku července se oblastí Králicka prohnala bouře a přímo Dolní Moravu zasáhlo tornádo. Poničený byl porost v rozsahu 50 tisíc metrů krychlových a z tohoto důvodu byl zakázán vstup do lesů. Pořadatelům se však podařilo vyjednat výjimku a dostali povolení k uspořádání závodu. Samozřejmě, že se kalamita takového rozsahu podepsala na drahách.




Autor Keli na RZ2



Tři čtvrtiny drah bylo bikeparkových, ale jedna, jedna byla zcela přírodní. Tři zmíněné bikeparkové byly vlastně jen jednou drahou s menšími změnami. Z velké části vedly po Skalním trailu, trati podobné rychlebskému Superflow, ale mající dva „menší“ nedostatky – chybí jí flow a také není super. Dovolím si trať nazvat nedobrou až špatnou. Ať už se jedná o množství vyloženě nebezpečných míst, nesmyslně postavených skoků či vln zpomalující jízdu často i do kopce a nebo širokou lávku vedoucí z kopce. Tento „zážitek“ si závodníci vychutnali celkem třikrát, poprvé od startu až do cíle, u třetí RZ cca do půlky, poté se odpojilo do nového lesního úseku – úsek v krásné hrabance, ale naprosto nesmyslně namotaný. Jeden můj známý, který vykopal již bezpočet trailů a tratí tvrdí, když chceš jezdit v hrabance, musíš to mít z kopce. A je to pravda. Škoda, že B.S. neznal i stavitel třetí rychlostky. Původně měla tato rychlostka končit až u lanovky, naštěstí došlo v sobotu odpoledne ke změně a poslední cca kilometr šlapání po rovině byl do závodu vypuštěn.




David Waszut za zády Martina Moško



Poslední čtvrtá RZ opět využila z velké části Skalní trail a poté následoval přejezd dvou sjezdovek tam a zpět… zábavnost nula a stačilo jen málo, zkrátit RZ o toto šlapání, vymlíkovat dojezd RZ po sjezdovce.




ZR ještě v kupě, vítr na 4X si s ním pohrál a výsledkem je nalomený prst / Tom Kutin



Jediná mimo bikeparková trať byla velmi, ale velmi hezká. Dráha startovala z vrcholu Klepáč u rozhledny v nadmořské výšce 1144 metrů nad mořem na česko-polské hranici a končit v místech původního bike a snowparku na Větrném vrchu (ten o kterém jsem psal v úvodu). Takto by měla správná RZ dle mého názoru vypadat, vrchní pasáž kamenitá, prostřední v hrabance a spodek na 4X trati – kompletní prověrka jak fyzičky, tak techničky. Nechybělo nic, obtížnost, šlapání, skoky, tak to mám rád – za mě díky pořadatelů za tuto RZ.
Můj názor však nebyl většinový, velké části jezdců se RZ zdála uměle a zbytečně natažená. Organizátoři argumentovali, že chtěli dlouhou RZ a přesto, že jim o zkrácení říkalo víc lidí včetně těch, co jezdí na bednu, tak ke zkrácení nedošlo.




Pavel Jurosz na Skalním trailu / Andrea Drengubáková na RZ2



Na tuto a stejně tak i na všechny ostatní rychlostní zkoušky bylo třeba se na start dopravit vlastní silou a to rozhodně nebylo zadarmo. Limity přejezdů byly doslova vražedné, zbytečně vyhrocené a jakákoliv zastávka při výjezdu se ti mohla vymstít. Mít defekt znamenalo absolutní jistotu nestihnutí startu další RZ. Počet lidí, kteří nestihli svůj start bylo hodně. Na fun faktoru celého závodu přísné limity výjezdů také nepřidaly.

Stejně velké množství lidí do závodu nenastoupilo, v sobotu dráhy projížděli a večer odjeli, že na těchto tratích závodit nebudou. Nakonec se v neděli na start postavilo necelá padesátka závodníků, do cíle všech RZ jich dojelo jen 35. Naprosto tristní číslo! Organizátoři seriálu jsou možná spokojeni, dle jejich vyjádření je jim jedno kolik jezdců na závody přijede!!! Konkurenční Enduroserie leckdy atakuje počtem startujících hranici dvou set. Aneb když dva dělají totéž, není to totéž.






Kotleta si jede pro první flek v kategorii


Filip Štrunc v horní části RZ2 / a ve spodní, klacek ve výpletu, pád a koleno v háji



A přitom stačilo tak málo, pozvat někoho zkušenějšího, ideálně hodně vyzávoděného jezdce, který by tratě před závodem projel a poradil, co změnit. Potenciál Dolní Moravy je veliký a i přes nepřízeň osudu v podobě větrné smrště a zákazu vstupu do lesů zůstal nevyužit. Za mě osobně byl toto nejslabší závod letošního roku…



Tak jsem si myslel, že s přibývajícími zkušenostmi organizátorů se to už nemůže stát. Ale bohužel stalo se. Přesto že to má série v názvu, onu disciplínu to připomínalo jen okrajově. Prý když se ti to nelíbí, tak to nejezdi. Jenže já přijel na enduro, a to se mi líbí. Až se seriál změní na "drsnější XC race“, což přesně odpovídá charakteru tratí, na aktuálně nešťastné DM, tak jezdit přestanu. Je to sice jen tak do větru, ale prosím, buď to přejmenujte, nebo naopak velebte onu disciplínu, kterou máte v názvu. Howg." Toto si postesknul jeden z jezdců na facebooku a já s ním naprosto souhlasím.



Kdo jak dojel se dozvíte ve výsledcích. Všichni, kteří dokončili mají můj hluboký respekt, já se to na vykašlal po nestihnutí limitu na třetí RZ… Vzdal jsem závod podruhé za dvacet let, co závodím…



Foto: Martina Matoušková, Milan Smetaník (galerie)

Diskuze

  • anonymní uživatel ... (...) 8.9.2015 v 15:03

    Hrozny...strasny slapani, nahodu do kopce a hned dolu...peklo..
    Paradoxne tak jedinej funfactor krome RZ 2 byl dest....

  • anonymní uživatel MP 8.9.2015 v 15:36

    Když to čtu, tak jsem celkem rád, že jsem nejel.

  • anonymní uživatel ... (...) 8.9.2015 v 15:45

    To bud, ani se mi nechtelo startovat..tenhle report by mel byt pro poradatele budicek..Kamila na vas!!!
    A ta obcerstvovacka, haha :D
    Radej popojet na kouty, za 700,- permice na celej den, obed a naky piva k tomu...ostuda na finalovej zavod...vlastne na jakejkoliv..
    A klamava reklama, "Jsme hrdí na to, že letos můžeme hostit finálový závod této náročné MTB série právě u nás na Dolní Moravě, U této příležitosti se nám podařilo zajistit trasy, které ještě nikdy nebyly využívány bikery natož pro závody. Nechte se překvapit!"

    To teda bylo prekvapko...

  • anonymní uživatel Jiri 8.9.2015 v 18:55

    Kdo chce absolutni pure enduro trat se vsim vsudy at si jede pristi rok zazavodit na Granc-Petrovce, je to jeste vic nez Susice, rozhodne nejtezsi zavod po strance technicke i fyzicke z cele EnduroXrace nebo i z konkurencni Enduroserie...a ucast na tomto podniku?Stejna +- jak na DM,coz je opravdu smutne, ano ze zapadnich Cech to neni cesta na 3h po dalnici, ale kdo chce zavodit na skvelych trailech, cas i finance obetuje...K DM, vzhledem ke kalamite to chapu, zas lepsi nez aby fouklo a nekoho tam prikryl nalomeny strom..RZ v parku mohly byt budto zkraceny nebo tam aspon udelat na kazde RZ odbocku do hrabanky a vypustit ten milion kilometru dlouhy prejezd po svaznici na RZ4 a mohl to byt fajn zavod...Tak pristi rok snad budou nejake ty doposud panenske traily odpanneny:-D!

  • anonymní uživatel RR 8.9.2015 v 22:43

    Asi stárneš chlape

  • anonymní uživatel Lol (lol (a) seznam.cz) 9.9.2015 v 8:10

    Chtějí jezdit enduro a vadí jim šlapání...úsměvné :-)

  • anonymní uživatel OS 9.9.2015 v 8:25

    Ach to enduro. :-)

  • anonymní uživatel RB 9.9.2015 v 9:07

    Však traily na DM jsou absolutně ubohé jak píše autor, bez flow, bez zábavy a nesmyslně postavené. Minule jsme tam chtěli strávit den cestou na Rychleby. Dali jsme jednu jízdu, rychle naházeli kola do auta a jeli na RS užít si perfektní ježdění. Starou 4X na Větráku jsem miloval a mám z ní spoustu zážitků(včetně kaleb s lokálama), RIP DM už nikdy nebudeš taková jako předtím.škoda.

  • anonymní uživatel kenda 9.9.2015 v 11:10

    RB pán bude asi fajnšmekr

  • anonymní uživatel Martin Kasman (kasmanmartin (a) gmail.com) 9.9.2015 v 21:46

    Tak skúsim trochu pozitivne :)
    Závod v Dolni morave sa mi páčil. Každá jedná RZ bola podľa môjho názoru skvela a preverila jak kondičku tak fyzičku. V Granč Petrovciach taktiež výborné.
    Podľa môjho názoru je enduro odvodené od samotného slova "vytrvalosť-endurance", nie jazda lanovkou a užívanie si v bikeparku. Aj to možno k tomu patri ale nemalo by to byť podľa mňa to pravé v disciplíne enduro. Taktiež príprava na túto disciplinu by mala zahrňovať kompletnú prípravu od niekoľko hodinových výjazdov na "cesťaku" až po technické jezdeni v panenskej "hrabaňke" :). Čo sa týka limitov aj toto patri k tomu. Ak by boli limity volnejší môžme sa na nejaké oslovenie "transfer" vykašlať a rovno zaplatiť lanovku, vždy si dať jedno pivo a robiť s discipliny enduro zas sport pro pohodaře.
    Chcem poďakovať organizatorom za skvelý zážitok a zavod v Dolni Moravě.

  • anonymní uživatel junior 10.9.2015 v 10:35

    Pane Keli, měl byste asi změnit styl psaní vašich článků. Vidíte, že vaše subjektivní dojmy si už stejně nikdo vnucovat nenechá.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 10.9.2015 v 10:44

    junior: Rozhodně o změně stylu psaní neuvažuji, naprosto drtivá většina startovního pole sdílela můj názor, stejně tak jej potvrzuje množství startujících a také množství lidí, kteří do závod nenastoupili i přesto, že trénovali.

    Martin Kasman: já proti limitům nic nemám, psal jsem jen, že byly přísné až vražedné. Mám objeto hodně závodů po Evropě a nikde jsem se s tak přísnými limity nesetkal.
    A z mého pohledu byly RZ slabé vyjma dvojky. Tři RZ na jednom trailu? Co tam prověřili za techniku? Techniku jízdy po šotolině?

  • anonymní uživatel Moshino 10.9.2015 v 12:30

    Taky napíšu dojmy ať mají pořadatelé co nejvíce názorů a námětů na zlepšení.

    Vražedný limit by se dal přežít, ale aspoň startujte podle chipu. Pokud člověk nabere penalizaci,tak by aspoň rád věděl jak jel v RZ.
    Občerstvovačka při startovném za 700 byla jak špatný vtip. Chipsy, čaj a jabko..aspon ty banány kdyby byly.
    RZ2 byla naprosto super. Klidně více takových a delších.
    RZ3 v hrabance po rovině byla dělaná snad pro xc 30er biky..(cestou jsem tam viděl spousty skalek a srand kde to mohlo být nataženo)
    Vynechání dlouhé cesty na RZ3 bylo správné, už tak jich tam bylo hodně.
    Převýšní je za mě ok, i když jsem limit nestíhal.

  • anonymní uživatel tcq 10.9.2015 v 12:57

    Na DM sem nebyl, ale treba v Susici byl ten limit tusim mezi 3 a 4 taky tak tak. Myslim, ze nikdo nema problem s transferama, ale ten presnej cas startu je blbost. V podstate pokud ma clovek defekt, tak je potrestan jednak v samotne RZ kde ho ma a potom jeste tim, ze nestihne dalsi a ma po zavode. Navic nekdo je rychlejsi, nekdo je pomalejsi, rychlejsi pak musi cekat, pomalejsi bud stiha tak tak nebo nestiha. No a pokud nekdo jede na oci tak se ten cas/tempo transferu voli fakt obtizne, pokud uz to musi byt, tak at je tam aspon nejakej mezicheckpoint, aby clovek vedel jak je na tom ...

  • anonymní uživatel BB 10.9.2015 v 13:11

    ještě,že máme v Česku takového MTB odborníka jako je pan Keli, to teda nevím holki, co bychom si bez něj počali

  • anonymní uživatel Růža 10.9.2015 v 13:15

    on je fakt boží, má zkušenosti z Francie, to nemá nikdo

  • anonymní uživatel ... (...) 10.9.2015 v 13:47

    "naprosto drtivá většina startovního pole sdílela můj názor, stejně tak jej potvrzuje množství startujících a také množství lidí, kteří do závod nenastoupili i přesto, že trénovali."

    Neni to tedy subjektivni nazor.
    Opravdu vetsina lidi byla uz behem soboty nas**nych. Jedinej clovek kteryho sem videl s rohlikem se k tomu vyjadril: "Ty vole mels pravdu, je to jak tobogan..Nahore te to nasaje a dole vyplivne..Ale zavodit na tom urcite nebudu..Zitra jedem radeji na Kouty.."

  • anonymní uživatel syflus 10.9.2015 v 13:54

    který jména za tou tratí stojí?

  • anonymní uživatel bolekkrutor 10.9.2015 v 16:19

    Jde tu snad o zkušenosti z Francie? Jde tu snad o rozčarování, že na enduru se taky musí šlapat? Jde tu o holki, nebo snad o klucy? Ne! Jde tu snad o to, proč na závody jezdím. Možná někdo fakt soutěživej, jezdí jen proto, aby si poměřil k....a, a uspokojí ho cokoli vymlíkovanýho z bodu A, do bodu B. Ale hádám drtivá většina lidí jezdí proto, že je to baví. Baví je rychlost, baví je technika, baví je hrabanka, baví je flow. Proto na závody mnozí jedou několik stovek kilometrů. Berou si třeba dovolenou v práci, mění služby s kolegou, pohádaj se starou, že se nejede na Mácháč. Zaplatí ne zrovna symbolické startovné, a pak zjistí, že nic z toho, na co se těšili, za co si zaplatili, tu vlastně není. Nevím, co je pro některé soudruhy, na této prosté rovnici k nepochopení...

  • anonymní uživatel Maroslaw 10.9.2015 v 21:07

    Bolek projevuje nezavisle mysleni, ukamenujte ho!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí