MojeKolo

Foto soutěž o fotoknihu Random: vyhlášení

Autor: Keli, vydáno: 24.2.2016

Před nedávnem jsme vyhlásili foto soutěž o pětici fotoknih Random a dnes jsou tu výsledky. Čtveřice fotografů zasedla a vybrala pět nejlepších fotek jejichž autoři dostanou právě osmý díl Randomu.

Co je Random? Osmý díl fotoknihy Random s podtitulem The Black Box Edition nabízí více jak 200 stran plných fotek nejlepších světových fotografů s nejlepšími světovými jezdci. Mezi fotografy najdete taková jména jako Sven Martin, Hoshi Yoshida, Paris Gore či českého zástupce Honza Kasla.





Do poroty zasedlo několik fotografů, kteří mají blízký vztah ke cyklistice nebo sportu obecně (Jiří Pařízek, Lukáš Navrátil, Viktor Šulc a Tomáš Rašek).





Nebudeme zdržovat, výsledky jsou zde.





Jednoznačně nejlepší dle našich hodnotitelů byl Kryštof Jetmar se svojí fotkou z Děčína.

Kryštov k fotce dodává: „Fotku jsem pořídil v říjnu 2015 na kopci nad Děčínem. Fotil jsem na samospoušť, takže fotograf a model v jedný osobě. Jako stativ posloužil pařez. Po několika pokusech se mi konečně povedlo načasovat průjezd tak, abych se vešel do záběru.“



A co na fotce ocenili fotografové?

Lukáš Navrátil: za mě tahle, dobře zvládnutá kompozice (hory/nebe, rider příjemně v rohu, má prostor), fajn ohnisko. Chtělo by to víc postprocesu…

Viktor Šulc: Povedená fotka, technicky slušně, je tam i zajímavé světlo a pro fotku vybrano opravdu super místo. Ještě by stálo za to trochu zvýraznit jezdce.

Tomáš Rašek: Dobrá kompozice, jezdec nezabírá celou plochu, což je plus, fotka je dobrá kompozičně i technicky, ikdyz by se s ní dalo více vyhrát – jak při focení, tak následně v počítači.





Druhé místo a opět fotka s krajinou a jezdce, tentokrát od Jiřího Vičana na trailu z Passo del Bernina do Livigna, jezdcem byl „Pierre“,



A co na fotce ocenili fotografové?

Viktor Šulc: Mám rád minimalizmus a tady rozhodně dává smysl. Kontrast mezi horama a malým človíčkem je super. Kompozičně povedené, hlavní motiv správně umístěný, navíc zvýrazněný barvou oblečení a podtržený cestou. Líbí se mi i diagonály hran pohoří a krásně oddělené plochy: první (jezdec na zeleném pozadí), druhý (nažloutlé škálu vlevo) a třetí (pohoří v pozadí). Umím si to představit jak na zdi, tak třeba v kalendáři nebo katalogu cestovky

Jirka Pařízek: Mám rád prostor. Jezdec přes celej obraz může bejt fajn, ale musí bejt fakt dobře odfocenej, což ani jedna že zbytku není… není prostě ani jedna tolik silná. Tady je dobře zvolena kompozice a jezdec je v obraze tam, kde má bejt. Není to zadnej photoshop… je to dobře proexponovany a samozřejmě to místo tam taky hraje první housle.





Třetí flek získává Rada Svoboda se svojí akční, prach vířící fotkou.

Rada svoji fotku popsal: Sjezdová pasáž na XC okruhu Bike Arena Anthropos. Asi týden po XC závodech jsme si to šli taky zkusit. Trochu se prášilo a tak kluci dělali vše pro „pěknou“ fotku :) ! Jezdec Jimmy to vzal pěkně od podlahy!



A co na fotce ocenili fotografové?

Viktor Šulc: Super momentka a na amatérské foto i v celkem slušné kvalitě. Navíc se povedla i kompozičně, ať už při focení nebo ořezu. Za takovou fotku by se nemusel stydět žádný sportovní fotograf.





Čtvrté místo a klasická fotka z rakouského bikeparku v Leogangu, autor Vojtěch Válek, jezdec: David Toninger



A co na fotce ocenili fotografové? Viktor Šulc: Zajímavé prostředí, pěkně počasí a obloha s mráčky. Je velká škoda, že fotograf nešel na zem. Jezdec by pak byl focen z podhledu a skok by vypadal podstatně vyšší, navíc by se jezdec dostal nad linii pohoří.





A posledním, kdo dostane Random fotoknihu je Honza Vosatko se svou fotkou kola Turner Burner nafocenou na podzim po ránu



A co na fotce ocenili fotografové?

Viktor Šulc: Pokus o náladovku a práci s protisvětlem, fotce není co vytknout, je zde snaha o kompozici, zapracování světla i práci s hloubkou snímku, na druhé straně zde není nic, co by extra zaujalo.



Všem vítězům blahopřejeme!

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek 24.2.2016 v 8:54

    Gratuluji. Osobně bych dal první místo Radovi, ostatní fotky jsou možná fajn, ale zcela tuctové.

  • anonymní uživatel mucha 24.2.2016 v 9:13

    no jiste, Radovi prvni misto! Tam je aspon nejaka akce!

  • anonymní uživatel pofel 24.2.2016 v 13:02

    Prvni misto je nesmysl. Akorat dobra jako pohled pro babicku. Mel to bejt borec v oblaku prachu. Na pinkbiku je takova fotka ve finale ;)

  • anonymní uživatel rada 24.2.2016 v 14:21

    Diky za podporu, uz jsem upozornil jezdce, ze priste musi jet pomaleji a tolik neprasit! :)

  • anonymní uživatel Milej cirkus 24.2.2016 v 16:55

    No ty vogo.. asi těmhle fotografickejm uměním nerozumím.... pro mě ja hlavní když je tam pořádná akce a focený to může bejt klidně mikrovlnkou.... takže vítěz je prach! zbytek je marný.

  • anonymní uživatel Jar 24.2.2016 v 23:20

    1flek: pěknej most, kde je biker? Aha, v pravo v té tmě.
    2flek: pěkná scenerie, kde je biker? Aha, ta mandelinka v pravo.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 27.2.2016 v 11:17

    Vítězná se mi líbí,ale...za 5 minut si už na ní nevzpomenu,protože rider to neklopí ve sjezdu dolů.Jak by se poté dalo snít o tom,co ho čeká:-)

  • anonymní uživatel OS 19.3.2016 v 14:33

    Je docela smutný, že fotografové ve své profesionalitě hodnotili hlavně práci s aparátem nebo postprodukci. Přitom zvolit atraktivní koncept, téma a prostředí je na celé fotografii to nejdůležitější. Hlavně připomeneme-li, že se jedná o amatérskou soutěž s bikovou tematikou.. Pak si můžeš hrát s clonou, ohniskem, kompozicí a postprodukcí. Vyfotit krásně "nudnou" věc je pěkný, ale NE na první flek!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí