SRAM představil EAGLE - revoluční pohon 1x12

Autor: ZR, vydáno: 2.4.2016

Koncern SRAM, jenž je v ČR nově zastupován také firmou Aspire Sports, s.r.o., představil v minulém týdnu revoluční novinku v podobě technologie EAGLE™. Jedná se o nový pohon na bázi 1×12, vytvořený pro všechny, kteří si chtějí užívat svobody na kole. Ať už si závodníkem na XC svěťáku, nebo si chceš jen s kámošema zajet o víkendu na Rychleby.





Když před lety vyvinuli ve SRAMu pohon 1×11, předpokládali, že jej budou využívat především jezdci na enduro strojích. Nicméně časem se tato varianta začala čím dál častěji objevovat i na XC kolech a dnes jsou sadami 1×11 osazovány top modely snad většiny velkých světových značek. Statisíce naježděných kilometrů profesionálními jezdci využívajícími pohon 1×11 poskytlo inženýrům ve SRAMu dokonalý feedback, díky kterému mohou být dnes představeny dvě sady využívající technologii SRAM EAGLE™, XX1 EAGLE™ pro XC a X01 EAGLE™ na enduro.





Srdcem EAGLU jsou zcela nový řetěz a 12 stupňová kazeta s rozsahem převodů 500 %. Řetěz využívá technologii FLOWLINK™, jenž snižuje jeho tření na minimum. Díky tomu je dosaženo prodloužení životnosti a naprosté tichosti provozu.

Kazeta, jak je u SRAMu zvykem, je vytvořena z jednoho kusu materiálu. Nově však řetěz využívá technologie X-GLIDE™ 2, která poskytuje rychlý, přesný a energický řadící výkon v celém rozsahu převodů a zvyšuje retenci řetězu na větších pastorcích. Skladba převodů bude u všech kazet EAGLE™ následující: 10, 12, 14, 16, 18, 21, 24, 28, 32, 36, 42 a 50 zubů.





Vývojem prošly také převodníky, jenž nyní využívají druhou generaci technologie X-SYNC™. Agresivnější konstrukce zubů převodníku poskytuje lepší retenci pro hladší a účinnější šlapání, nižší tření a akumulaci nečistot s ohledem na dlouhou životnost. K dostání budou převodníky ve velikostech 30, 32, 34, 36 a 38 zubů. SRAM uvádí, že díky pastorku s 50 zuby je možno vozit převodník s počtem zubů o 4 vyšší, než jste byli zvyklí u pohonu 1×11.





Kliky budou vyráběny u obou sad ve dvou variantách. A to jak pro BB30, tak pro GXP. Je zde využito technologie CARBON TUNED™, známé ze zapletených kol SRAM. Díky zužované a terasovité struktuře karbonových vláken je dosaženo největší váhové úspory bez ovlivnění pevnosti.

Největší rozdíl mezi sadami XX1 EAGLE™ a X01 EAGLE™ je mezi přehazovačkami. Zatímco u XC sady XX1 je využit jako stavební materiál primárně karbon, tak u endurové se výrobce spoléhá na hliník, díky kterému je dosaženo větší robustnosti.





U řazení zůstávají u SRAMu i po letech věrni grip shiftu. Proto i u zcela nové sady 1×12 nalezneme řazení ve dvojím provedení. První, pravděpodobně majoritně využívané páčkové, u kterého je možné jedním zmáčknutím zařadit až o 5 převodů nahoru. Druhé provedení je zmiňovaný grip shift.

Jak již bylo řečeno, tak technologii EAGLE™ budou hned od startu využívat dvě sady. První XX1 EAGLE™, primárně určená pro XC jezdce a druhá robustnější X01 EAGLE™ se zaměřením pro enduraře.





Hlavním materiálem využitým na stavbu komponentů XC sady XX1 EAGLE™ byl karbon. Celková hmotnost celé sady je díky němu 1456 g. XX1 EAGLE™ je tak o nějakých 200 g lehčí než jakákoliv sada 2×11 od konkurence, při zachování stejného rozsahu převodů. Sada bude dodávána ve dvou barevných provedeních, cool zlatočerné a konzervativnější šedočerné. Cenovka za celou sadu XX1 EAGLE™ se bude pohybovat okolo 1500 E.

U, pro nás zajímavější, enduro sady X01 EAGLE™ je využit ke stavbě přehazovačky a řazení hliník, přehazovačka tak snese i nějaký ten náraz od odletujícího kamení. Stejně jak XC varianta tak i X01 EAGLE™ bude vyráběn ve dvou barevných provedeních. První červenočerná sada, která okamžitě upoutá oko každé bikově znalé roštěnky, vám jistě hodně pomůže i mimo trať. Druhé provedení je jako v XC případě šedočerné. Hmotnost je 1502 g a cena by se pak měla pohybovat okolo 1300 Euro.





Každého jistě napadne, jak často bude muset utrácet peníze za nový řetěz nebo kazetu, které nejsou věru nijak levné. Dle německých inženýrů jsou tyto komponenty díky novým technologiím vyladěny takovým způsobem, že jejich životnost předčí životnost převodníku.

Dle informací z Aspire Sports, s.r.o. by tyto sady měly být k dostání již v průběhu června.



Dalším info na webech XX1 Eagle a X01 Eagle.



 

Diskuze

  • anonymní uživatel Vacan (vacan222 (a) gmail.) 2.4.2016 v 16:29

    Sakra, to je samá revoluce, už to nějak nestíhám - ještě, že šutry, bláto, jehličí a písek jsou furt stejný...

  • anonymní uživatel Sibal (sibal.lapaj (a) gmail.com) 2.4.2016 v 17:55

    Vacan presne tak sama revoluce

  • anonymní uživatel phantom 2.4.2016 v 20:14

    Stejně to budou kupovat jen ti zbohatlíci pro normálního bikera je to podle mě na houby

  • anonymní uživatel petr (spaggy (a) tiscali.cz) 2.4.2016 v 20:20

    1300éček,nemám slov,snad už jsme se tu všichni pomátli.

  • anonymní uživatel Jukla 2.4.2016 v 20:39

    40 a 50 tacu za pohon. :-D Thaak urcite. Pro profi tymy mozna, pro normalniho smrtelnika snobarna jak prase.Vyvoj nezastavis, ale kde tohle skonci.. V roce 2020 predstavi sram razeni 1x45 s raketovym pohonem!

  • anonymní uživatel MR (rebros.martin (a) gmail.com) 2.4.2016 v 20:44

    hehe, 50 zubov na kazete, akoby som sa potom mohol pozriet sam sebe do oci

  • anonymní uživatel Tohn 2.4.2016 v 21:06

    Neohlasili to tak pred tydnem nebo 14 dny? melo to cenu tuto zpravu jeste davat na web?
    Jinak se tesim az to bude zas vic rozsirene a tim i dostupnejsi!

  • anonymní uživatel děs 2.4.2016 v 22:38

    1x12 ? to je tak pro enduro sráče ne ?
    už mě to začíná celkem vytáčet kde se pořád to enduro sere, same nové závody a dělají z toho celkem vědu, toto je můj názor. Lacondeguy na toto dobře zareagoval svým "citátem"

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 3.4.2016 v 8:44

    ta zlata sada to neni jenom pro Enduro, ale otevira sa novy level tzv. SUPER ENDURO komponentu ! Ví hev tu gou dípr ! :D:D:D (hooouly fak...)

  • anonymní uživatel Balanc 3.4.2016 v 11:04

    nasrat a rozmazat!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí