Peklo s Čertem: (nad)Standardy

Autor: Čert, vydáno: 29.4.2016

Hejt, z anglického slova hate, je hluboká a extrémní emocionální averze, které mohou být namířeny proti jednotlivcům, subjektům, objektům nebo myšlenkám. Nenávist je často spojována s pocity hněvu a nepřátelství. Zdroj: Wikipedia



Hejting, co se rozběhl okolo posledního plivnutí do rybníčku „standardů“ v podobě metrických rozměrů tlumičů, se vlastně nijak neliší jako hejting okolo všeho, co se v bikebyznysu stane. Ale proč všem tolik vadí, že se jedna značka rozhodně dělat něco v takovým rozměru, aby to nešlo namontovat na všechny kola na světě? Proč musí být kolo stoprocentně kompatibilní stavebnice? Proč by měl člověk mít šanci vrtat se v práci designéru, inženýrů a product managerů a de facto mnohdy zprasit kolo svými zásahy?





Ti bystřejší to pozorují už nějakou dobu. Značky, které v potravním řetězci vyrobených a prodaných kusů kol ročně stojí výš, se do individualizace vrhly už dávno. Jeden příklad za všechny, způsob uchycení tlumičů u Spešlů. Nebo Öhlins tlumiče exkluzivně jenom pro tuhle značku. Proč mají výrobci tendenci odlišovat svoje kola komponenty, nebo vifikundacemi, které se ničemu v byzu nepodobají? Proč všechny ty tappered hlavy, rozměry os, kol a tak vůbec?





Už chvilku koukám pod ruce výrobcům kol (a to pořád jenom těm menším) a odpověď je jasná. Podívejte se na auta. Vždyť každá značka má v každém modelů úplně jiné komponenty. Proč? Protože budu asi těžko ve Fabii 1.2 HTP závodit 24hodinovku na okruhu a jezdit na nákupy Zondou R. U motorek je víceméně to samý, dáte převodovku ze CRF 450 na R1? Každý výrobce prostě dělá všechno proto, aby jeho výrobek fungoval tak, jak chce on a k tom účelu jaký pro něj vybere. A tomu je daný komponent přizpůsobený. Za zmínku stojí i reklamní potenciál, protože jak mám přesvědčit zákazníka, že moje kolo je lepší, když jsou na něm stejné komponenty jako na kole konkurence?





U spousty lidí okolo sebe pozoruju, že kolo pořád berou jako skládačku, kterou si máte podle sebe složit ve sklepě a jezdit. Ale tak to už dávno není. No ono to tak ostatně nebylo nikdy, ale s příchodem vyladěnějších geometrií a specifických kinematik zadní stavby je komplet jinde. Pokud budu chtít udělat super kolo, musím je udělat super a vyladěné tak, aby fungovalo jako celek.





Úplně zjednodušeně: Dělám závodní enduro kolo. Vím, že potřebuju nějak dlouhou horní rámovou trubku a nějak dlouhý rozvor a nějak dlouhou zadní stavbu a nějaký úhel hlavové trubky a nějakou výšku středu a nějak fungující zadní stavbu… Abych mohl dát krátkou zadní stavbu, musím dát dlouhý předek. Aby se na tom dalo sedět, musím tam dát krátký představec. Abych mohl položit hlavu potřebuju vědět, že jaký má vidlice a tím pádem můžu naladit „trail“ (stopu), aby kolo jelo dobře z kopce a přitom zatáčelo. Když chci nízko střed, potřebuju prostě kratší kliky než je klasika. A aby zadní stavba fungovala s tlumičem tak jak chci, musí být tlumič nějak naladěný, mít nějakou progresivitu, nějakou kompresi… Tak bych mohl pokračovat dlouho. Potřebuju toho moc, všechny míry všech komponentů, tuhost rámu i výplety, průměry… prostě potřebuju všechno. Co ale nepotřebuju, aby nějaký vemeno, co koupí rám v bazaru, nasázelo na kolo komponenty, který tam nepatří a se kterejma se při vývoji nepočítalo a tím mě kompletně zprasilo celou moji práci. Hlavně tak vytvoří kolo, co prostě nefunguje a může potenciálně poškodit jméno mojí značky.





Tomuhle bych se jako výrobce rád vyhnul. A proto bych udělal kolo jako celek, na který prostě bude pasovat jenom ten tlumič, vidlice, zadní kolo, kliky, představec a tak dále a tak dále. Navíc bych měl volnou ruku v tom, dělat si věci po svém a tím pádem tak, jak si myslím, že budou nejlepší pro jezdce. A potenciální zákazník bude mít daleko větší výběr mez výrobci, protože když tohle udělá každý, může mít každý jezdec kolo, které sedne jeho stylu. Ono totiž, lišit se jenom geometrií rámu je dost nakkt, jelikož po těch pár letech ježdění a testování vím, že pokud chcete udělat dobré kolo na danou disciplínu, zas tolik možností jak ten rám svařit není.





Proč je normální ve všech ostatních odvětví, aby si člověk koupil hotový produkt, který je naladěný do detailu, zatímco u bajků se prostě ladí něco „napůl“, abych si neznepřátelil garážově a internetové povaleče a oni měli až do aleluja prostoru k tomu si kolo „upravit k obrazu svému“, čti „většinou zes*at“.

Ono totiž, pokud jezdíte, tak se zlepšujete, zvykáte si na kolo a víte co dělat. A pak jste rychlejší, skočíte dál a můžete dýchat i do kopce. Když ale sedíte u internetu, vaše ježdění se neposune vůbec nikam, stojí pořád za prd, pořád funíte po cestě do obchodu a tak vůbec… a to se pak v hlavě rodí nápady, že to určitě chce jinačí ráfky, kliky, představec, tlumič a kdoví, co ještě. Nechce. Chce to víc jezdit. A věřím že pokud by ubylo míst, kde se dá s kolem komponentově špekulovat, ubylo by i nejezdících diskutérů.

Proč byste radši, aby šlo všechno nasadit na všechno, i když to znamená kompromis ve funkčnosti? A věřte, že vždycky to znamená kompromis.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tohn 29.4.2016 v 7:18

    Takže je blbost když si člověk koupí třeba enďůro z posledních 20 výplat s obyčejným tlumičem a za dalších 5 výplat koupí lepší tlumič, protože ten co má jen regulaci odskoku moc EN specific není, ale výrobce ho tam chtěl a myslel to dobře, tak ho tam nechat jo?...nevím asi jsem nepochopil autora článku, ale nějak mi nejde do hlavy proč by nemohlo sedět vše na vše.(aspoň u těch kol)

  • anonymní uživatel pp 29.4.2016 v 7:24

    Ta úvaha je blbost úplně od základu. Když zůstaneme u aut, tak člověk co má auto jako koníčka, si ho taky staví sám.

  • anonymní uživatel MP 29.4.2016 v 7:35

    Celé to zamyšlení je blbost už od začátku... nevím co tím autor článku chtěl říct. Osobně proti "novým" standardům nic nemám, dokud jsou dostupné ty "staré", když potřebuji něco na kole obměnit. Nicméně vzhledem k tomu, že nové kolo kupuji ob rok, myslím, že s tím nemám problém. Když třeba za 4 roky půjde koupit rám se 148mm nábou, tak prostě koupím takový rám a prostě koupím náboj 148mm.

    I když je mi tak nějak trošku jasné, že celá ta hysterie, kolem standardů je v podstatě jen marketing, nic víc, nic míň.

  • anonymní uživatel Pačes 29.4.2016 v 7:36

    No ono ten auto průmysl, zrovna není nej.příklad. Právě že spousta komponent je stejných,od podvozku až po interiér, stačí se pořádně podívat. Pár globálních výrobců a desítky značek. Jinak souhlas,většina o tom ví prd a radí od klávesnice a na kolo se práší ve sklepě. Místo aby jezdilo.

  • profilová fotka Adam Šimíček 29.4.2016 v 7:39

    Musim rict, ze je logicke co rikas. Myslim ze vetsina lidi privitala nove "standarty" v rybnicku vrele. Nemam nic proti tapered hlavam a jinemu uchyceni kazety u sramu. Problem je 1500€ za retezovou sadu 1x12 od sramu....jestli chapes co tim myslim? Zustava mi nad tim rozum stat a ani se me to netyka. Z kola se stava snobarna nejvysiho kalibru. A tolik chytrych enduuuuro blbecku co to maji "nactene" co potkavam za posledni rok nebo dva je alarmujici...!!

  • profilová fotka kadett 29.4.2016 v 7:49

    Nevím proč brečíte,že 1x12 je zatím drahý. Dyť je to novinka a novinky bývají předražený. Chce to čas a bude to dostupnější....

  • anonymní uživatel exot 29.4.2016 v 8:09

    "Dáte převodovku ze CRF 450 na R1?" - Trochu mimo, ne? Že by někdo stavěl endůro kolo na klikách DuraAce 52/36 s kazetou 11/27 jsem zatím ani na bajkfóru neviděl.

    Nicméně myšlenka "kup si kolo v kompletu a neotravuj s úpravama, pokud chceš lepší tlumení, kup si jiný, je to totiž pro tvoje dobro" zní skvěle :)

    Btw co takový RB? Skutečně si myslíte, že by měli šanci fungovat, kdyby kolo nebylo jako "lego"? A co by pak na ty své rámy věšeli?

    Pokud tím autor chtěl říct, že skládání kol z nesmyslů typu "180mm vidle na rámu kterej pojímá 120" je hovadina, tak to beru, ale to tu bylo v módě tak před deseti lety.

  • anonymní uživatel Roman 29.4.2016 v 8:21

    Tak tohle mohl napsat jen člověk, kterého výrobci živí:) Před pár lety zavrhli výrobci 150x12 geniální rozměr kde bylo zadní ráfek vypleten stejnoměrně a důvod? Lidí prý škrtají nohama o zadní stavbu:) a dnes boost 148x12. Pak 15mm osy na vidlicích a výrobci se snaží vymyslet větší styčné plochy aby dosáhli tuhosti 20mm os:) Můžeme pokračovat nesmyslným hlávkem u giantu. Inovace pro inovaci:)
    A teď si to vše ještě představme ze strany prodejce komponentů, nedej bože pokud má kamenný krám. Né že musí mít pláště 24, 26, 27,5, 29,... ve všech možných verzích, ale co když si někdo přijde koupit zadní náboj? QR, 135x10, 135x12, 142x12, 142+x12, 148x12, 150x12, 157x12 opět ve více kvalitativních řadách. Na hlávka aby měl celý regál.
    O Pressfitu snad radši ani nebudu psát...
    Jako člověk co servisuje poměrně dost kol říkám: Nové standarty - fuck!

  • profilová fotka burton122 29.4.2016 v 8:41

    je to len biznis ,ale nijak to nezastavime ...jedine si najst ine hobby

  • profilová fotka Roman 29.4.2016 v 8:48

    Tady pisálek asi dostal od lidí, kteří ho živí asi úkol, aby prosazoval jejich zájmy :D Když si někdo chce postavit kolo dle sebe a chce, aby vážně fungovalo, tak si potřebné věci zjistí, postaví to tak a to kolo BUDE fungovat stejně. Navíc každý má individuální požadavky, každému vyhovuje kolo poladěné jinak. Když si jdete koupit kalhoty, taky berete jen pár standardizovaných velikostí? :D Ale tohle mi přijde asi jako vzkaz: "nase*te si se starými bajky, to my nechceme, chceme z vás vyždímat co nejvíc, tak by jste měli dělat, že se vám to líbí!" Autor, tedy Čert, se zde upsal trochu mimo...

  • anonymní uživatel peto(dude) 29.4.2016 v 9:05

    Hej Certe, Tady andel. Urob si pumptrack pre auto. Mas o zabavu postarane a nemusis placat p!cov!ny. (pokracovanie za chvilku)

  • profilová fotka Vencik 29.4.2016 v 9:09

    perfektní článek :D

  • anonymní uživatel tvojamama 29.4.2016 v 9:19

    Roman: souhlas. Fakt se mi zdá, že všechny inovace jsou jen proto, aby se v tom průmyslu ještě něco dělo. Myslim, že enduro výrobci se hodně inspirovali od výrobců lyží, to jsou vlastně jen dvě dřevěný jádra se skluznicí, ale kolik je v tom technologií což? Stačí jen vidět ty názvy lyží a všude je to titan, zlato, platina a super zakrojení atd..a závodníci jezděj na čistě dřevěnejch jako před 10lety. Už si jen počkat, kdy se jednotlivý kola budou jmenovat třeba: Spešl Enduro Titanextreme Moontech Carbon Pro.
    Ale taky musim souhlasit s čertem: Lidi by měli míň hejtovat a víc jezdit :) Ale zase nemůžu souhlasit, aby na kolo pasoval jen jeden daný komponent, to už jsme četli, jak se podělal ten malej tlumák co mění geo u Canyonu Strive a lidi nemaj jinou volbu, než prostě jen čekat a čekat na to, dokud nedorazí ten jeden jedinej pasující díl.

  • anonymní uživatel tvojamama 29.4.2016 v 9:21

    peto ušetři nás tvého pokračování....

  • anonymní uživatel Jenda 29.4.2016 v 9:24

    Jako zajímavej článek ale když už autor začal autama - každá automobilka mi nabízí několik modelů = bajk na danou disciplnínu, u každýho modelu si můžu vybrat z několika motorizací = u bajku cca tlumič a vidle, dále mám několik stupňů výbavy s dalšími možnostmi příplatkových věcí = na bajku osazení + kola, jako bonus si můžu vybrat mězi asi tak deseti barvama.
    Až mi tohle nabídne nějakej cyklovýrobce za cenu současných kol tak pak ať si dělá svoje vlastní standardy. Já třeba nepotřebuju XTR ale chci slušný kola a kvalitní tlumič s vidlicí, jenže to tak nějak bez XTR nebo XX1 často nejde.

  • anonymní uživatel lukas (janko.kral (a) yandex.com) 29.4.2016 v 9:27

    táto úvaha je úplne odveci a je demagogická. pokial mam budget na bike do 3000€, je veľmi málo modelov,kde dostanem poriadny tlmič. Došetrím a kúpim nejakú fajnotu, prípadne sa na bazare objaví CCDB, a hneď dostane jazda iný rozmer ako na základnom RS Monarch... myslím, že sa tu miešajú jablká s hruškami. výrobca postaví bike, ktorý by mal vyhovovať veľkému rozsahu zákazníkov, kdežto ja, keď som skúsený enduro racer, tak mám na niektoré veci špecifické požiadavky, najmä sa to týka tlmeniacich jednotiek, hádam mi nechce výrobca povedať, že to čo vyhovuje típkovi, čo si kúpi bajk lebo na to má a jazdí zvážnice, má vyhovovať pretekárovi. a dnešné tlmiče zamerané hlavne na zablokovanie zadnej stavby pri šlapaní sú dosť prúser. preto už sa objavuje trend pružín s climbswitch v enduro racingu. štandardy ako 650b, rozteče zadnej stavby sú uplné iná téma.pokial boost pomohol 29erom mať skutočne tuhé kolesá, prečo nie.. otázka je načo to drbú do 27,5..snaha zvýšiť predaje nielen bikov, ale aj aftermarket komponentov???

  • anonymní uživatel lukas (janko.kral (a) yandex.com) 29.4.2016 v 9:30

    P.S. doladenie konkrétneho bajku k dokonalosti pre svojho majitela a posun v priemysle, smerom k vyššej tuhosti, lepších jazdných vlastností a pod... sú dve rôzne veci.
    hádam čerte nechceš povedať, že ked mi dá výrobca na bajk 750mm rajdy a mne vyhovuje 780, tak sa mýlim....

  • anonymní uživatel Luc... 29.4.2016 v 9:31

    Krásný příklad z nedávna, kdy jsme se snažili na X9 náboj sehnat XD ořech a světe div se, je to stejný výrobce a prostě na X9 náboj není šance sehnat XD ořech. Ač některé vypadají stejně, tak rozměr je jiný. Člověk by řekl, že když už si koupí tu dražší XX1 sadu a má také Sramové náboje, tak že nebude problém. Co je rozměr 27,5+? Není to jako když jsme jezdili na 3.0 Pointech a zjistili, že to je k prdu:). Chápu že se cyklistika zrychluje a zjednodušuje. 27,5 více odpustí a jede rychleji, aler až budou mít všichni 27,5, tak bude co? Příjde se s tím, že 26" byla stejně nejlepší a zase se bude valit to? Protože všichni na to budou mít formy...:). Nevím třeba tomu nerozumím, ale příjde mi blbost, když nemáš možnost si na kole vyměnit základní tlumič za lepší. Kor když za těžký peníze si ho koupíš nový a ještě necháš vyladit přímo na tvé kolo a stejně ti tam nepasují oka. Kdo někdy zkoušel vyměnit na Demu VanRC za DHX a nebo Vivida ví o čem mluvím, případně na starším Enduru vzducháč.

  • anonymní uživatel Jenda 29.4.2016 v 9:38

    Ještě doplním - u závodních aut (což beru jako ekvivalent top bajků) člověk těch sériovejch dílů taky moc nenajde nebo mají podstatný úpravy. Tedy nemyslím si že by nějaký výrobce byl ochotný a schopný svými výrobky pokrýt potřeby celého spektra uživatelů. A bohužel často nesmyslná skladba komponentů na některých kolech je důkazem toho, že se o to ani v nejmenším nesnaží.

  • anonymní uživatel sfls 29.4.2016 v 9:46

    já jim v tomhle kreténismu fandim... aspoň to vytvoří díru na trhu pro oldschool výrobu za normální peníze.

  • anonymní uživatel losos (losos (a) losos.cz) 29.4.2016 v 9:46

    Za všechno můžou ty internety...

  • anonymní uživatel hoffman 29.4.2016 v 9:48

    Luc... : s tým rozmerom + by som to nezrovnával s minulosťou. dnes má 3.0" guma 850g, vtedy 2000g. kolá takisto. ukazuje sa, že sa ešte vrátia 26+ ako ideálny priemer v rozmere v podstate 27.5. toto mohlo byť spomenuté v článku ..

  • anonymní uživatel Honza (cernymuz (a) gmail.com) 29.4.2016 v 9:49

    Takhle pomýlený článek se často nevidí. Výrobci aut nenavrhujou speciální převodovku pro fabii 1.2, auta si skládají jako stavebnici a jenom upravují inteface mezi komponenty. A občas se to dobře nepovede ani jim (natož výrobcům kol). Můžou to ale udělat proto, že optimalizují a vyrábí statisícové série, musí plnit systém předpisů a nejvyšší nároky na kvalitu. Dokud budou stát brzdy na kolo které z půlky nefungují (zdravím SRAM) tolik jako brzdy na auto, můžou se jít výrobci zahrabat na hnůj

  • anonymní uživatel wilda 29.4.2016 v 10:02

    czert: chci kilo toho matroše co zobeš!

  • anonymní uživatel Pedro (p (a) p.cz) 29.4.2016 v 10:21

    Mě by jenom zajímalo, jestli tomu Čerte fakt věříš, nebo jestli je ten článek zcela cíleně psanej jenom pro vyvolání maximální (negativní) reakce a nahonění page views:)

  • anonymní uživatel Zorba von Pce (paavel.chamalidis (a) seznam.cz) 29.4.2016 v 10:37

    Hele s myšlenkama souhlasím, nemá cenu na všem něco hledat. Osobně mám raději, když si kolo můžu poskládat. Když se něco posere, nemusím čekat bůhví jak dlouho na originální díl, což jsem xkrát zažil a nejezdit. Zrovna tak mimo civilizaci spíš seženeš univerzál. Ale jinak naprosto souhlas, že když jezdíš a hodně, tak nemáš čas ani důvod vymejšlet bejkárny.

  • anonymní uživatel Domíšek 29.4.2016 v 10:40

    Čert vystihl to nejpodstatnejsi:

    Chce to víc jezdit.

  • anonymní uživatel Vacan (vacan222 (a) gmail.) 29.4.2016 v 11:12

    No jo, já poznám prd, tak mi nezbejvá, než jezdit...a nový věci kupuju spíš proto, že se mi líběj. Vlastně taky ladím - pláště, čtyřicítka směs je můj kamarád.

  • anonymní uživatel Pavel 29.4.2016 v 12:06

    Takže výrobce ví co je pro mě nejlepší a když bych si chtěl něco změnit tak se pletu? Například když mi nevyhovují řídítka(šířka) tak si proste musím zvyknout i kdyby se mi na tom kole jezdilo úplně na ho.vno? Nebo nedej bože kdyby se mi tam nelíbila barva pedálů nebo rafků :D

  • anonymní uživatel peo 29.4.2016 v 12:13

    Žádnému výrobci nejde o to aby udělal nejlepší kolo za nejlepší prachy. Jde jim o největší zisk. Což není špatně - to dělá každá firma která nechce zkrachovat.

    Druhá věc je marketing který samozřejmě musí sebevětší volovinu prezentovat jako to nejlepší co najdete jen u nás. Z toho vznikají pseudostandardy protože "jen náš střed na našem kole má o 2mm větší šířku a tím pádem o 1,526% větší tuhost. Kupujte naše kola!" Běžný cyklista jim to žere a přiznejme si, že těm co kolu alespoň víc rozumí je naprostá menšina.

    Je zajímavý že mi přijde, že třeba v DH těch pseudostandardů vzniká nejmíň. Páč když už si někdo kupuje DH tak většinou ví co chce a nenechá si sr...t do hlavy. Doufám že to nazakřiknu a někdo nepřijde s novou tužší 21mm přední osou. "Je přeci o 2,142% tužší. Kupujte naše kola!"

  • anonymní uživatel O´Neill 29.4.2016 v 12:29

    Větší hovadinu sem v životě nečetl... Všem jde o prachy a ty z kapes nejde tahat pokud bude všechno jak říkáš "skládačka"... A srovnávat kola a auta? :D No to si běž šlehnout další čáru....

  • anonymní uživatel tcq 29.4.2016 v 12:41

    Ja zacinam podezirat Certa a Keliho, ze se vsadili o to, kdo bude mic vic hateru :-) Zcela klicova slova pro tento souboj jsou zrejme "enduro" a "novinka" :-)

  • anonymní uživatel Kvadrát (dh (a) dh.dh) 29.4.2016 v 12:42

    Celý je to živený diktaturou zm*dího konglomerátu Spezialized & Sram.

  • anonymní uživatel Kome 29.4.2016 v 12:57

    Já teda nechápu proč většina výrobců kol nabízí levné modely ,které jim kazí reputaci, jelikož komponenty ,kterými jsou osazeny jsou často dosti ošizené. Někteří jdou i tak daleko, že nabízejí řadu kol postavených na levnějších méně funkčních rámových sadách s těmi ošizenými komponenty. Pokud by to bylo jak říkáš, udělají dvě varinaty. Levnější ,osazené funkčním odpružením a dejme tomu průměrnými koly a řazením a pak dražší s rámem a ráfky dejme tomu z karbonu a stejně funkčním odpružením jako u levnější varianty. Když bude shimano a sram vyrábět 3 mtb sady, budou moci být ve výsledku levnější, ale tohle neudělají, chtějí aby měli lidé na výběr a mohli profitovat z toho ,že spousta lidí co na to maji chce mít to nejlepší,

  • anonymní uživatel peto(dude) 29.4.2016 v 13:03

    Takovou snusku p!cov!n som este necital. Poprve pomer vahy jazdca voci vozidlu je u bicykla a auta diametralne odlisny. Jazdec ma proste moznost s bajkom pocas jazdy narabat o dost viac ako len soferovat. Moze dvihat predne alebo zadne koleso. moze bez rampy poskocit. Presuvat svoju vahu a teda aj tazisko. Na aute mozete trenovat bunnyhop ale garantujem vam ze ho nedate. Tahat za volant ze dvihnut predne kolesa(neda sa). Presuvat svoju vahu voci vozidlu(soferovat zo zadneho sedadla je labuzo). A týmito vsetkymi pohybmi na bajku viete pekne zamavat so vsetkymi vypoctami tuningmajstrov inzinierov. Staci si iba zvyknut na ten ktory bike(ked vobec). Iba trdlo ide nejaky normalny trail na takom vymakanom biku bez presunu tela voci stroju . A tak to vyzera, ze prave pre takých sa vsetok ten tuning robi. Naco. Ved to ani neskonzumuju. Leda ze by sa z normalnych jazdcov stali trdla. A to veru ide az prapodivne lahko. Staci im uz len dat pod prdel elektrobike. Pohodlnosti sa medze nekladu. Sliepky tiez vedeli lietat. Ale naco ked im sypu zrno pod zobak. Takze uz lietat nevedia. Bicykel je po kolese naj vynalez prave preto ze je jednouduchy a pokial nema jednu z par suciastok pokazenu tak jedine co treba tuningovat je jazdec a jeho schopnosti. Spominas ako si si uz vsetkymi moznymi bajkami vdaka testom presiel. Ale podstatne je a aj sam to tam dakde v prisposobenej logike pises ze na bajk sa da zvyknut. Neverim ze si si na niektory z testovaných zvyknut stihol. Jasne ze nie. Ved o to ide. Nesmies si stihnut. Este ti nebodaj prirastie k srdcu a biznis je v p!c!. Ako sa vravi zmena je zivot. A tak cely zivot menis az napokon zistis, ze si vymenil zivot. A ten alibizmus na konci. Kazdy kto ti zle zareaguje je proste tupec prirasteny k netu a na bajk sa mu prasi. Asi si ten hnoj zbastlil pocas jazdy na biku. V klude za kompom by si si stihol vsimnut ze pises bullshit. Ja aj keby som nepisal tak na bajk sadnut teraz nemozem. Som v robote, ale pisat mozem. Inak stihol si aspon stiahnut gate ten komu si uz asi po pas v anale? Ja viem za penize v praze dum. To ci je tato vyhlidka realna alebo nie necham uz na teba. Len ty a tvoji chlebodarci viete. Dufam ze rozhodnutie je este stale iba na tebe. Ci? Je pravda, ze znama to hlupost - Rozhoduju prachy. Kurna mali ste ostat radsej dakde pracovat a riesit tento veb v malom pre radost nech tu ludia zdielaju skusenosti a nie takto, ze sa to pre vas stava neprijemnostou lebo zo seba robite hlupakov a nepriatelov a ze tu jedni tlacia do hlav druhym bullshit a vy ste ta stoka ktorou to od jednych k druhym tecie.

  • anonymní uživatel Milan 29.4.2016 v 13:26

    A nebyla ta stavebnicovast primárně dána prostě tím, že výrobci kol přešli od modelu vyrábím si všechno sám do úžasného světa cost-cutování a out-sourcování a tím spojené standardizaci komponentů? Vždyť dneska na založení značky stačí v podstatě počítač, mobil, katalog rámů, katalog komponentů, financování od providentu a kopec odvahy a víry, že se mi podaří to prodat. A je jesný, že kdo se chce z tohodle odlišit, musí jít cestou individualizace. Buď cestou garážovek s širokou možností dostavby uživatelem, nebo cestou individualizace oem komponentů u masových výrobců.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 29.4.2016 v 14:11

    Promyšlenej flame war? :) jsem jedinej komu přijde, že to Čert nikomu necpe, ale pouze konstatuje, kam se současnej bike průmysl ubírá??

    Pokud ten text bereš za své, tak popřemejšlej nad tim, jestli je vážně tak perfektní ta úvaha o "volných rukou pro výrobce". Takhle bude za chvíli trh s bike komponentama tak nesourodej, že......darmo mluvit, vždyť už to napsal Roman.

    Navíc pokud si každá firma nebo kutil budě dělat svoje rozměry,který se budou lišit v řádech milimetrů, tak se neuvěřitelně prodraží výroba, logistika atd...
    Čim víc se nad tim Čertovym článkem zamejšlim, tím víc mi je jasný, že si z vás prostě dělá bžundu :-DD

  • profilová fotka Vencik 29.4.2016 v 14:31

    venku už nesněží a tady ranec cyklointernetistů :D já nečekat s kolem v autě na odjezd na víkend tak jsem rozhodně někde v lese, než na dolekopu :D :D

  • anonymní uživatel bulíček (koupímemu (a) dudlíček.eu) 29.4.2016 v 15:17

    Kdyby to byl článek z 1.4. tak to pochopim, ale takhle jsem akorád utvrzenej v dojmu, že je čim dál tim víc lidí, co těm marketingovejm kecům věří a ještě mají tu drzost přesvědčovat lidi s vlastním rozumem aby utráceli astronomické částky a to nejen za bajky. Za chvíli nám bude kola prodávat přímo z obrazovek reinkarnovanej Horst.

    Chci vidět jak si distribuce udrží dostupnost dílů a komponentů, když už dnes neni Žitňák schopný v sezóně najít spodní nohy k Boxxerovi (tak ojedinělé a skoro nikým neježděné vidlici) a to samý pružiny, čekačka osm týdnů.

    Kola už jsou dávno v prdeli a vykašenej tlumák na kole se rovná koupi minimálně rámový sady, jak psal Luc... Sám jsem to na Demu řežil. Věděl jsem že je Specialized opravdu speciální ale tohle mi přijde na palici.

    Byl jsem totiž ochoten investovat do nového tlumáku, volám Švecovi: JÁ: Měl bych dotaz, je pravda že každý výrobce kol má tlumiče naladěné na své rámy jinak. ŠCEC: Ano. JÁ: A naladíte mi tlumák koupený u vás na mý Demo?? ŠVEC: To jsou interní údaje Spešlu, takže ne. JÁ: Děkuji naschledanou.

    Takže bych řekl, že na tý vší snaze se odlišit a udělat něco vyjímečného, je něco špatně. A dokud jim lidi budou cpát ty nekřesťanský prachy, tak oni nepřestanou. A teď někdo může napsat jak jsou příjmy jinde než před lety, tak proč brečim a takový ty kecy ...

  • anonymní uživatel sfls 29.4.2016 v 15:56

    dneska už má každej dolekop sebou v lese v kapse ty cyklointernisto ;)

  • anonymní uživatel tigermoth (tigermoth (a) seznam.cz) 29.4.2016 v 19:15

    Tak jsem se vrátil z lesa a přečtu si tohle. No taky názor. Tímhle přístupem velkých výrobců se nicméně postupně tvoří sorta lidí, kterým jejich nabídka nebude vyhovovat parametricky, peněžně nebo jinak. A tady bude okénko pro nové garážové výrobce a ladiče. Mimochodem proč se dneska používá všude to pitomé slovo "hejtovat", když máme krásný český výraz "pi*ovat"?

  • anonymní uživatel Ewa Farna 29.4.2016 v 20:28

    No do pįči

  • anonymní uživatel Hanz 30.4.2016 v 9:29

    sfls: o to je to smutnější :)

  • anonymní uživatel Zuzu 30.4.2016 v 9:46

    Enduro je taky novej cca 5 let starej standard...

  • anonymní uživatel Nevim (T.oom (a) seznam.cz) 30.4.2016 v 10:31

    Pekne blbej nazor a pekne blbej clanek! Sou to kecy...... A az se vam nekde vysere kolo tak neboudo mit nahradni soucastky pac obyc cykloservis nemuze mit vse na ty specialitky.... Jsme svobodna zeme mas pravo na svuj nazor... A muj zase je ze je to kravina a jen nutnost jak z nas tahat prachy

  • anonymní uživatel turbo 30.4.2016 v 12:54

    Za mě osobně dost jednostranně zaměřená úvaha, která vynechává druhou, tu podstanější stránku věci. Ono nejde ani tak o to bastlení po večerech v předsíni nebo v garáži. Pro mě hraje důležitou roli nabídka a možnost výběru. Spousta standardů je pro mě jen prachsprostej konkurenční boj, o technologii až tolik nejde. Ne vždycky, ale v hodně případech. Viz uváděnej příklad - Spešly a jejich tlumiče - nechápu, proč bych měl oslavovat to, že když se mi danej tlumič vysere, že si můžu koupit zas a jen ten spešláckej, samozřejmě za spešláckou cenu, že. Mě přijde naopak normální mít možnost výběru, mít 1-2 standardy a lidem dát vybrat z různejch provedení od "pro studenty" po "nevim co s penězma". Víc standardů neznamená větší výběr, naopak, víc standardů znamená, že některý prostě bude vyrábět jedna firma na světě a ta, s vědomím monopolu, si vždycky může říct o víc, než kdyby to byl konkurenční výrobek. Na tom se snad shodnem, že to neni úplně dobře :).

  • anonymní uživatel Michal 30.4.2016 v 20:47

    Já si myslím, že jste všicí čaráci !

  • anonymní uživatel Hanzi 1.5.2016 v 13:19

    za sebe a kupu kámošů říkám že na kolech se mi dicky líbilo to, že si každej poskládá to svojen na tom, co mu sedí, vyhovuje a líbí se mu... nemluvě o tom že když je člověk na kopci tak je to úchylárna když jsou v celým bikeparkuna kopci 4 výrobci kol a všechny kola stejný, nanejvejš že jedno je černý, druhý červený, trochu kreativity ne ? za druhé - vypovídá to i něco o člověku kdo si to skládá, když někdo dá na pevňáka nebo AM rám dvoukorunu dvoukilo tak je jasné že asi není něco v pořádku .. :D podle mě to je zbytečnej opruz vymikat se normalizovaným věcem pokud nejsou technicky zásadně lepší... nemám nic proti klasickejm třem rozměrům nábojů - 10x135, 12x135 a 12x150, nemám nic proti hlavovejm trubkám 1 1/8, 1.5 popř taper, běžný rozteče tlumičů 200, 216, 222, 240 případně 267, kterej se i tak trochu hůř shání... 35mm řidítka taky fajn ale nějaký náby 12x142mm.. tlumiče co nikam jinam nepasujou... prostě proč ? když si chci poskládat kolo, třeba na něm zagramařit tak nebudu jezdit na tom co mi kluci ze série poskládaj ale koupim si něco co tam pasuje, líbí se mi barevně a je to lehoučký.... :P nakopat

  • anonymní uživatel tonik666 (tonik666 (a) seznam.cz) 2.5.2016 v 13:07

    Víc jezdit a míň řešit je fajn myšlenka.

    Zbytek článku je kravina.

  • anonymní uživatel vajkrs 2.5.2016 v 15:38

    na co jsou potom tady na DK testy komponentu? nemelo by se to prodavat, akorat si tim lidi dojebou kolo. a kdyz se ti pokazi neco na kole, kup si cely novy asi :)

  • anonymní uživatel stofan 2.5.2016 v 19:50

    vajkrs : tak si kupis len to co sa ti na nom posralo ne? a kupis ten isty komponent, jak ked odpalis tlmic na octavke, nedas tam predsa tlmic z audiny..

  • anonymní uživatel Nerd 2.5.2016 v 22:55

    Speciální rozměry a "vychytávky" výrobců jsou prima. Máte radost, že máte za své prachy něco extra. No a až se to pokaká, tak si aspoň koupíte nový bike.
    ...nebo se z vás stanou právě ti garážoví bastlíři a internetoví diskutéři, kteří se snaží vyřešit problém speciálního dílu, který již není na trhu. A idea "nekecat a jezdit" je v tahu.
    Např. mě pobavilo, že se mi dřív spousu lidí šklebilo, že vozím 26x3.0 a najednou je tu 27,5+ nebo fatbike mánie. Akorát, s tím rozdílem, že dnes 3.0 na 26ky prostě neseženu ani za zlaté prase :-(

  • anonymní uživatel vajkrs 3.5.2016 v 10:37

    stofan:to je jasny, ale jde o to, jak dlouho ty dily pujdou koupit. chapu, ze nekdo si chce opecovavat svuj bike delsi dobu a ted se boji, jestli potrebny dily nevymizi.
    a tady na dk se testuji i vselijaky tuneroviny, tak mi prijde jen trochu mimo psat neco ve smyslu, ze kdyz clovek neco namontuje na kole, akorat to pohnoji.
    malokdy asi koupis kolo, na kterym te zadny komponent nestve, takze moznost vymenit to treba za jinou znacku mi prijde fajn.

  • profilová fotka wolf 3.5.2016 v 13:51

    Nerd: jop je to tak ale jestly by si chtěl mám nokian gazzaloddi 26x3.0 85%...

    Jinka mám to v paži, pokud seženu na můj RB Dragster 222x70 tlumák a 150x12 náboj neserou mě žádný novinky a normalizace... myslím že ve 30ti už nebudu soutěžit a nahánět se s mladýma ocasama o to kdo má větší koule a na můj hobbík bude RB sloužit na věky :) A stím prasením ... mno když má někdo rád velký zdvih a chce si jezdit třeba "enduro" nebo po cestách tak ať si jezdí třena se 180-170mm zdihem,FR rámem a "xc" kopošema já se mu smát nebudu :) jinak rvát 2kilo na XC rám to je jinej případ :D

  • anonymní uživatel Kystr (keshava (a) seznam.cz) 3.5.2016 v 14:08

    Tak aby toho nebylo málo tak nový rozměr zadní náby 141x9
    reviews.mtbr.com/...

  • profilová fotka Hanzi 4.5.2016 v 14:28

    www.youtube.com/... :D asi tak... proč měnit takovýhle blbosti co na jízdu nemají vliv... jedna věc - když to je novinka co funguje, je super a stane se dobře dostupnou, druhá věc např. ta nába 141x9... proč proč proč ? :D neseženeš nikde, když už tak budeš čekat týdny, nikdo nepozná jestli to je 141x9 nebo 10x135... nakopat !

  • anonymní uživatel Realita (eddie072 (a) azet.sk) 6.5.2016 v 14:25

    toto je suverejne najvacsia kktna aku som za posledne roky cital...
    Nic ine si ani vyrobcovia nemozu zelat len nakup superlacnych OEM poloproduktov ktorymi ovesaju dnesne haraburdy co vidrzia 2 roky a hotovka a cele to budu predavat za rovnake, ak nie este vacsie peniaze ako dnes.Bike kupis s popisom ze si dostal nieco extra a pokial mas hlavu v smutku z nebrzdiacich brzd,kup si iny bike lebo druhe sem pasovat nebudu...
    Autorovi by som oddporucal zmenit prasky ktore smrka

  • anonymní uživatel cmoudyhlava (cmoudyhlava[zavinac]seznam.cz) 13.7.2016 v 1:07

    Nemůžu souhlasit s tímto článkem. Je zcela pochopitelné, že zákazníkům vadí stále se měnící standardy, protože je to vždy na úkor jejich peněženky. Navíc pro výrobce je výhodné používat standardní řešení, protože nestandardní požadavky na dodavatele komponentů se logicky promítnou do jejich ceny, což už zákazníci nemusí skousnout a jednodušše přestanou nakupovat. A to by si výrobce rozhodně nepřál. Navíc výrobce může zákazníka kromě geometrie zaujmout použitýmy materiály, konstrukčním řešením odpružení ale i designem a grafickou úpravou svých kol. Na design a barvičky slyší každý a nikdo nechce jezdit na hnusném kole. Navíc výrobci může už jenom síla brandu, příběh, nebo sportovci které podporuje. Je jasné, že Specialized si může dovolit nestandardní řešení, protože předchozí zmíněné má všechno dotažené k dokonalosti, a je díky tomu jedním z nejsilnějších hráčů na trhu. Ale také zákazník za Specializedí (nad)standardy patřičně zaplatí, takže specializedu je jedno jestli jeden tlumič ho vyjde třeba i na 20k, když pak kolo prodá za 200k. Kromě toho by se dalo najít spoustu příkladů, kdy výrobci montují svůj výrobek z předefinovaných a se vším kompatibilních komponent. Z hlavy mě například napadá elektronika, konkrétně stolní počítače, kde jedinný kdo nepoužívá standardní řešení je Apple, a ten má stejnou pozici na trhu s elektronikou jako Specialized s koly. Jestli autor nechce, abychom tu vířili v diskuzi, tak neměl psát tak diskutabilní článek.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí