Evropský sjezdový pohár odstartoval v Kranské Goře

Autor: Keli, vydáno: 9.5.2016

Bajková sezóna je v již plném proudu, bikeparky se otevírají (o tomto víkendu například Peklák), pumptrackeři pumpují (50 lidí na startu v Tučapech), enduraři endurují (otevírák sezóny v Sušici) a sjezdaři sjezdují. Evropský sjezdový pohár o tomto víkendu roztočil svá kola ve slovinské Kranjské Goře. Na prvním kole EDC se nejlépe dařilo Johannesi Fischbachovi a Veronice Widmann.




Duha nad Kranjskou Gorou



Tento seriál je stále populární, do Slovinska vážilo cestu na 400 startujících ze 32 zemí, letos opět díky bikeparku na Špičáku budeme mít možnost dostat se mezi země pořádající Evropský pohár, spolu s Slovinskem, Německem, Rakouskem a Francií.




Max Hartenstern



Kranjská Gora zažila svoji premiéru v Evropském poháru v loňském roce, do letošní sezóny neprošla dráha zásadními změnami, ale pár nových sekcí a modifikací mohlo i tak na této dva kilometry dlouhé dráhy překvapit.

První závod jakéhokoliv seriálu je vždy zajímavý, ukáže jaká byla zimní příprava jednotlivých jezdců, jak se popasovali se technikou a fyzičkou.

Pro letošní rok nebyly žádné změny v organizaci závodů a tak se opět jezdí sobotní kvalifikace a z ní se postupuje do malého a super finále, tam tedy 30 resp. 32 nejrychlejší mužů. V ženách byla jednou z favoritek i naše Jana Bártová, ta svoji roli potvrdila v kvalifikaci, protože třetí místo bylo příslibem do nedělního finále. V elitě zalítli nejlépe Slawomir Lukasik (POL – NS Bikes FroPro), Markus Pekoll (AUT – MS Mondraker) a na třetím místě Johannes Fischbach (GER – Radon Magura Factory), z našich jezdců dojel nejlépe na 14. místě Matěj Charvát na Banshee.




Johannes Fischbach



Nedělní dopoledne otevíral závod Masters, tentokrát bez Rosti Štencela, nejlépe zajel polský Michal Sliwa (POL – Myslenice-Top Riders), nasledován Rowanem Sorrellem (GBR – Bikepark Wales) a Frankem Hedwigem (GER – RAD-ART). Je vám jméno člověka na druhém místě povědomé? Ano, Rowan je stavitelem části úseků Superflow na Rychlebských stezkách.




Veronika Widmann



V ženách byl tuhý boj, dvacet žen bojovalo jako lvice, boj o nejvyšší příčky byl velmi vyrovnaný, tedy Veronika Widmann trochu odskočila, ale dalších čtyři dívky byly v 1,2 sekundě, bohužel nejméně štěstí měla Jana, která dala 5. místo.





V mužském finále, mezi 32 nejrychlejšími z kvalifikace zajel brzy výborný čas Mistr Itálie z roku 2014 Johannes von Klebelsberg (ITA – ASC Tiroler Radler DH Team), v hot seatu vydržel téměř až do konce. Ani pátý, ani čtvrtý, dokonce ani třetí z kvaldy jej nedokázili pokořit. Až Fischi to dokázal a připsal si více jak dvě a půl sekundy, vše bylo v rukách Slawomir Lukašíka, ten zajel dobrou jízdu na úrovni von Klebelsberga, dokonce o fous rychlejší.




Petr Malý



Výsledky českých jezdců:
Ženy Elite: 5. Jana Bártová, 17. Lucie Velechovská
Super finále Elite: 22. Matěj Charvát, 26. Jan Čepelák
Malé finále: 1. Ondra Štěpánek, 4. Stanislav Sehnal, 11. Lukáš Studnička
Junioři pod 19 let: 6. Petr Folvarečný, 15. Erik Cais
Masters: 4. Vlastimil Hynčica

Kompletní výsledky zde

Další kolo iXS EDC se jede v německém Willingenu na konci května.




Lukáš Studnička



Foto: extreme-pics / Benjamin Prescher

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí