iXS EDC: Jana Bártová vyhrává ve Willingenu a další dva Češi v Top5

Autor: Keli, vydáno: 30.5.2016

Uplynulý víkend byl pořádně našlapaný závody, v Peci se jelo první kolo BigMat Czech Downhill Tour 2016, v Kálnici byl Bikefest a v německém Willingenu se jelo enduro a také druhé kolo Evropského sjezdového poháru. Report z Pece připravujeme a tak se nejdříve podíváme na iXS. Češi byli hodně vidět.





V německém Willingenu se každoročně koná obří festival s příznačným názvem BIKE Festival, kromě tradičních festivalových radovánek nechyběli ani rozličné závody od pumptracku, přes enduro a po highlight víkendu druhé kolo iXS Evropského sjezdového poháru.

iXS EDC do Německa zavítalo do čtyřleté přestávce a do Willingenu se podívalo úplně poprvé, každopádně cestu na start si našlo na 350 závodníků z 23 zemí. Místní sjezdová dráha je ozkoušena mnoha závody včetně Světového poháru, přestože neohromí svojí délkou ani převýšením (1650 metrů délka, 300 m převýšení), tak patří mezi velice náročné. Dráha je plná rychlých zatáček, nebezpečných skoků a také mnoha kořenú. To v kombinaci s proměnlivým počasím (v pátek slunce, v noci déšť, poté opět slunce a vysušující se trať, a v polovině kvalifikace zase déšť) zajistilo, že uspět mohli jen ti nejlepší.





První kategorie, která doplatila na kompletní změnu podmínek byli elitní ženy, ty trénovaly na suchu a najednou na svoji ostrou jízdu měly kompletně odlišnou dráhu plnou bláta. Nejlépe se s tímto popasovala Jana Bártová, která zvítězila v čase 2.39:788 s 5 sekundovým náskokem před Veronika Wildmann, jedna z hlavních favoritek Carina Cappellari svůj den rozhodně neměla a skončila až na 15. místě.





Mužská elitní kvalda se také jela také na blátě, tam se blýskl endurák Gustav Wildhaber (brácha slavnějšího Reného) se svým 4. místem. Nicméně druhé místo je zajímavé, Matěj Charvát ukázal, že nepatří do starého železa a bere si stříbro z kvali jen tři sekundy za Johannesem Fischbachem.





V neděli to již bylo bez deště, ale dráha byla stále plná vody, především ve spodních pasážích. Vzhledem k termínovému křížení s „českým pohárem“ byla účast českých jezdců slabší než bývá zvykem, ale ti co přijeli, rozhodně nezklamali, spíš naopak. Jana Bártová potvrdila svůj výkon z kvalifikace a opět vyhrála. V mužské Elitě by dva Čechy v TOP5 rozhodně před závodním víkendem nikdo netipoval. Velký úspěch pro české barvy a Banshee Bikes – Charvatbros, 4. místo Standa Sehnal a hned za ním 5. Matěj Charvát. Vůbec Banshee Bikes – Charvatbros byl hodně úspěšný tým, druhým místem v místem v Juniorech U19 to potvrdil Adam Rojček. Ostatně více o závodě dozvíme přímo od jezdců tohoto týmu, jejich pohled na závod vyjde na d:key již brzy.

Kompletní výsledky na ixsdownhillcup­.com



Foto: extreme-pics / Thomas Dietze

Diskuze

  • anonymní uživatel Hanz 30.5.2016 v 16:32

    kdo neskáče není ČECH, DOBŘE VY - BORCI A JANO !!!

  • anonymní uživatel SBTM 31.5.2016 v 6:12

    PARADA, GRATULACE!!!!!

  • anonymní uživatel dw 31.5.2016 v 7:55

    Gratuluji,poctivá práce a dřina se vždy vyplatí!

  • anonymní uživatel stofan 31.5.2016 v 11:19

    Hanz : Adam Rojček je slovak :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí