Superenduro Canazei: Honza Vaner jedenáctý celkově

Autor: Keli, vydáno: 5.7.2016

Honza Vaner zajel super výsledek velice silně obsazeném závodě série Superenduro v italském Canazei. V našlapané startovce se dokázal prosadit na výborné 11. místo. Jaká byla cesta k tomuto výsledku nám řekne on sám.

Po loňské účasti v několika alpských enduro závodech dostávám letos na jaře chuť se opět projet na trošku delších RZtách než nabízí české podmínky. Podle reklamních obrázků, nadmořské výšky a referencí vybírám třetí závod italské Superenduro serie konané v Canazei. Na místo vyrážím s mým dvorním řidičem Jirkou Smejkalem ve čtvrtek odpoledne, tak abychom si stihli zajezdit na tratích již v pátek.

Po krátkém vyspání se jdeme pozdravit s Tracy Moseley. Následuje obědě a vyrážíme na kolo projet 2.-4. RZ, které jsou v oblasti canazeiského bikeparku. Jako první si projíždíme 3. RZ na kterou se dostáváme dvěma lanovkami a krátkým přejezdem. Tato RZ je vymlíkovaná po vysokohorských loukách ve francouzském stylu. RZta se skládá povětšinou ze super zábavných odkloněných travnatých zatáček, ve kterých se příjemně driftuje a jsou ideální na rozježdění. Po této RZ se přesunujem další lanovkou na start 4.RZ, která by měla být královská svou délkou 5,1km a převýšením cca 700m. RZ začíná kamenitým trailem na který navazuje šlapavá pasáž kolem jezírka za níž následuje bikeparková část s klopenkami. Na tuto pasáž navazuje kamenitá cesta s několika nepříjemnými zatáčkami, po které do cíle zbývá překonat jeden brod a pár odkloněných zatáček na sjezdovce.

Na další RZ (v závodě číslo 2) se přesunujeme znovu lanovkou. RZ 2 startuje cca v půlce RZ 4 a je plná vraceček v prudkém svahu, které se střídají s kořenitými traverzy, které, pokud dle předpovědi zaprší, budou velmi nepříjemné. Po projetí těchto tří RZ se jdeme občerstvit pivem a pizzou abychom načerpali síly na sobotní trénink. DEN 2: V sobotu se jdeme ráno zaregistrovat a nafasovat permici na 2 dny za příjemných 15E.

Jedeme projet RZ 1, kterou z pátku neznáme. Na RZ je krátký přesun po cyklostezce a poté kabinová lanovka z které jedeme zkratkou po hřebeni. Tato RZ je téměř celá na hlíně proložené sem tam kořeny a má tak zcela odlišný charakter než předchozí RZty. Začíná krátkým kořenitým výšlapem po kterém následuje pár zatáček následovaných krizovým místem, kdy je potřeba projet v odkloněném svahu plným kořenů mezi dvěma stromy přičemž o jeden musí člověk aspoň trochu zavadit ramenem nebo řidítkem. Dále už je trail plný vraceček proložených trochou šlapání a paleb po lesních cestách. Zbytek dne objedeme RZty známé z pátku a jdeme ladit kola na neděli. Neděle slibuje dle předpovědi celkem dost srážek a tak uleháme s mírnými obavami z nočního deště ke spánku.

RACE DAY – ráno se budíme do pěkného počasí a ladíme věci na závod, když tu se přižene liják, který příjemně zvlhčí traily, aby se na nich moc neprášilo. Po zhruba půlhodinovém lijáku začíná opět svítit sluníčko a my se vydáváme ještě za drobného deště na první transfer, to už jsem stihl přezout na super pláště Maxxis Shorty 3C, aby se lépe čistil. Na startu RZ 1 čekáme díky pevným startovním časům 20min ve frontě, ke které se blíží hrozivě černé mraky. Naštěstí se na lehce oslizlou trať pouštím ještě před průtrží mračen, která zbrzdí většinu profíků. Po zhruba 400m dojíždím prvního závodníka, který slušně uhýbá a já se řítím k největší kořenové pasti této RZ a poslušně si v ní lehám, vstávám a běžím dál. Po dalším klouzavém kilometru se blížím k dalšímu závodníkovi a najednou ve vracečce opět ležím na zemi a závodníka už do konce RZ nechytám. Po RZ si říkám, že sem to celkem pěkně zkurvil a šlapu cca 4km po asfaltu na RZ2 již ve vydatném lijáku. V tu chvíli přichází SMS od kouče Milana Myšíka, že sem v ní skončil druhej celkově. Hahaa? RZ2 už jedu za totálního lijáku na jistotu a v půlce trati předjíždím druhého závodníka, bohužel ve spodní třetině dojíždím další dva a chvíli trvá než se před ně dostanu. Po RZ2 jedeme na občerstvovačku v centru Canazei, kde se dozvídáme, že RZ3 je zrušená kvůli bouřce a start do RZ4 je posunut o hodinu. Naštěstí přestává pršet a tak jdeme využít volného času k převlečení do suchého. Na start RZ4 jedeme dvěma lanovkami a pak krátkým traverzem. Na startu opět čekáme tentokrát asi půl hodiny. RZ4 celkem pěkně utíká, osychá, závodníci uhýbají a já se blížím v klidu a bez problémů k cíli. Po RZ4 už následovala jen krátká downtownová RZ5 s pár záludnými retardéry, která se v tréninku mohla projít pouze pěšky.

Po závodě se jdeme rychle zabalit, osprchovat a zkouknout vyhlášení a výsledky, kde na mě kouká překvapivé 11. místo celkově a 4. v kategorii 30+, kde mimochodem závodili i esa z factory týmů. Skvělý závod, zkušenost a pozitivní dojmy jsou umocněny slušným výsledek :).

Kompletní výsledky na www.superenduromtb.com/en/risultati

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí