Jak d:key k vlastním dresům přišel? Snadno!

Autor: Čert, vydáno: 11.11.2016

Jak jste již asi zaregistrovali, redakce vašeho oblíbeného webu už nemusí chodit nahulatá, ale má kus dresu na sebe. A jaká je cesta k vlastním dresům? A nemusí to být zrovna ty naše d:key, ale třeba jen pár vašich originálním týmových.

Všichni víme, jak vzniká oblečení. Na louce vyroste len. S žábou ho namočíte, na sluníčku usušíte, čáp jej naláme, ježek pročeše, pavouci usoukají, borůvky mu barvu dají, mravenci utkají a rak nastříhá. A tobě rákosníčku za ušití dík!
No a s dresem je to podobně. Musí se najít někdo, kdo dres navrhne. Pro jistotu seženete několik lidí. A protože se pak třeba dva měsíce nic neděje, prostě se na to vybodnete a návrh si uděláte sami. A jelikož umíte spíš psát a jezdit na kole, než čarovat ve Photoshopu, klasické windowsovské Malování to jistí.

A když už je návrh, stačí najít někoho, kdo tuhle zvrácenost přenese na látku. Takže píšete, poptáváte a nakonec se domluví firma. V našem případě to byla Vyrobadresu.cz.
Odsud už proces probíhal profesionálně, žádné malování a obrázky z internetu. Stačilo prohodit si pár emailů, aby ve výrobě získali představu, co vlastně chceme, páč jsme si ještě ke všemu maximálně vymýšleli a chtěli vědět jaký je střih dresu, chtěli vyzkoušet z jakého materiálu dres vyrobit a ještě k tomu měli tříčtvrteční rukávy. I přes všechno vymejšlení mě to stálo asi dva maily a už se mi domů veze vzorková sada dresů ve všech velikostech a všechny vzorky materiálů, ze kterých lze dres vyrobit.
Ozkoušet, ošahat, přečíst složení materiálů a co vlastně umí, změřit o kolik chceme zkrátit rukávy a že konec chceme jenom zahnout a dresy letí zpět k výrobci. A ne samy, protože jsme si k tomu všemu vymysleli ještě to, že barvy rukávů musí ladit s barvou kraťasů, které už máme vyrobené. Takže do balíku k dresům balíme i kraťasy ve všech barvách a už si letí.

Posíláme mailem naše objevy a definitivní návrh dresu a druhý den už mám v mailu definitivní verzi připravenou pro tisk.
Pak už jenom stačilo počkat 2 až 3 týdny a dresy jsou doma a já musím přestat křičet v bikeparku sprosťárny z lanovky, protože mám logo webu přes prsa a jméno na zádech.

Nakonec máme super freeride dresy s rukávem dlouhým přesně podle našich představ, s barvou sladěnou s kraťáky, se jménem i beze jména na zádech a z materiálu Coolmax. A nic nebyl problém.
Máme spolu s dresy za sebou několik závodů a dost ježdění. A zatím jsem nadšený, díky vyšší gramáži látky, která je ale výborně odvětraná a odvádí teplo i pot, dresům nevadí, když prolítnu ostružinama a přitom v nich není teplo. Dres z coolmaxu můžu vřele doporučit.

A jak probíhá výroba dresů z druhé strany, nám prozradil Radek Navrátil přímo z Vyrobadresu.cz.

Realizace zakázky začíná komunikací se zákazníkem. Detailně je tato komunikace popsána v sekci jak objednat. Po odsouhlasení grafického návrhu klientem a upřesnění všech detailů můžeme přistoupit k samotnému procesu výroby.

Výroba začíná v našem grafickém studiu. Nejdříve je potřeba odsouhlasený grafický návrh zmenšený většinou v poměru 1:10 vykreslit do střihů v poměru 1:1. Když jsou jednotlivé díly zpracovány ve skutečných velikostech a jsou namíchané požadované barvy, pokračuje zakázka do tisku.

Tisk realizujeme na velkoformátových ink-jet plotrech určených pro sublimační potisk. Požadované motivy jsou vytištěny na speciální transferový papír a to zrcadlově obráceně. Papír zde slouží jako přenosové médium. V další fázi výroby jsou tyto tisky rozstříhány na jednotlivé díly výsledného produktu (přední díl, zadní díl, rukávy, atd.). V mezičase je také potřeba celou zakázku nastříhat po jednotlivých dílech z požadovaných materiálů.

Když je zakázka vytištěna na přenosový papír a nastříhána z požadovaného materiálu, dostáváme se k samotnému potisku textilu. Zde dochází k přenosu (transferu) tisku z papíru na látku (nejčastěji polyester). Toto se děje při procesu zažehlování, kdy jsou na jednotlivé nastříhané látkové díly přiložené příslušné papírové tisky a při teplotě ca 200st. C dochází k odpaření barevného pigmentu z transferového papíru do struktury polyesterového vlákna. Zde se také zrcadlově obrácený tisk „převrací“ do správného zobrazení na látce. Tento proces se nazývá sublimace.

Jednotlivé potištěné díly jsou následně sešívány v naší šicí dílně do požadovaných produktů dle zadání objednávky.

Po kompletaci celé zakázky dochází ještě k výstupní kontrole. Pokud je vše v pořádku, je zakázka expedována k zákazníkovi.

Pokud máte neuvěřitelně složitou představu, jak budou dresy vypadat, máte v hlavě jiný střih než je standardně v nabídce, nevíte jaký chcete materiál, chcete různé barvy i velikosti a ty barvy musí být stejné, aby ladily ke zbytku oblečení a chcete, aby to bylo rychle a ani neumíte udělat pořádný návrh…, tak vám vřele doporučuji Výrobadresů.cz!
Fantastická komunikace, nic není problém a všechno bylo rychle. A že toho nebylo málo.
Díky za celou redakci všem, kteří se ve Výrobadresů.cz podíleli na naší výrobě dresů!!!

Diskuze

  • anonymní uživatel Volf (patrik-volf (a) seznam.cz) 6.4.2020 v 12:45

    Dobry den.ptam cyklo pro dres barvu a logo muze pro jeden kus tak?

  • profilová fotka Keli 6.4.2020 v 14:16

    Prosím, ještě jednou a česky. Nerozumím otázce.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí